Linux na BA

• 7 Odpowiedzi
  • 878 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Kordus

Linux na BA
« dnia: Lipiec 27, 2008, 21:51:00 »
Witam wszystkich serdecznie

Od około tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem spv m2000 i już wm 6.0 jakaś dziwna wersja(w romie znajduje sie total comander) przestaje mi wystarczać. Na stronie http://handhelds.org/moin/moin.cgi/BlueAngel znajduje się opis pisanego pod tę platformę linuxa. Czy ktoś z juz sie nim bawił? "USB to host" czyli działa na nim usb host? Z tego co wstępnie wyczytałem(angielski znam na podstawowym poziomie + słownictwo techniczne) instalację a raczej uruchomienie wygląda podobnie jak na iPaq. BlueAngelHowtoInstallLinux: http://handhelds.org/moin/moin.cgi/BlueAngelHowtoInstallLinux?action=highlight&value=BlueAngel . Jakie programy znajdują sie domyślnie w systemie? Czy linux obsługuje sdhc i jak wygląda konsola?

Pozdrawiam Vesper

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Linux na BA
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 27, 2008, 22:26:07 »
USB to host - czyli podłączenie USB do hosta (komputera)

*

Kordus

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 27, 2008, 22:43:11 »
Mój błąd musiało mi jakoś umknąć to "to". Czyli pod linuxem działa tylko zwykły klient, a tak się ładnie zapowiadało...  Nie musicie mi tłumaczyć aż tak łopatologicznie, zdobyłem 2 miejsce w szkolnym konkursie info. Ten cały usb TO host łączy się przez as czy coś pod linuxem?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2008, 22:51:46 wysłana przez VesperWar »

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 28, 2008, 11:13:44 »
Powiem tylko jedno: status prac, zwłaszcza na taki wynalazek, jakim jest BA zupełnie zniechęca do jakichkolwiek eksperymentów z linuksem. A to z USB to po prostu "fachowa" nazwa na jakąkolwiek obsługę USB. A pod Linuksem na pewno nie chodzi to po protokole ActiveSync, bo na pewno nikt tego nie potrzebuje, po drugie nikt chyba do końca nie rozpracował ASa (choć na OSX są komercyjne udawacze ASa stacjonarnego).
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 28, 2008, 11:25:21 »
To usb to na 99% udostępnianie połączenia internetowego z PC

*

Kordus

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 28, 2008, 11:32:12 »
Hmm jakoś mnie ten Hardware support status code: B niezbyt zniechęca, może dla tego, że odpaliłem Gta San Andreas na procku 800MHz;] Rozumiem że palmptopowy Linux jest podobnie zbudowany jak pecetowski, czyli Kernel + dystrybucja. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć nazwy dystrybucji na ba. Po popołudniu pobawię się kodem Kernela, chyba będę musiał wykopać winde z mojego 20gb dysku(120 szlak trafił) na rzecz Slackware.

Pozdrawiam Vesper

*

• 6211
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 28, 2008, 11:34:06 »
Dlaczego zniechęca? B- jest bodaj dla universala, a nie licząc kamer i stabilnego wifi (lubi się driver wywalić) wszystko działa (łącznie z GSM )

*

Kordus

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 28, 2008, 12:05:40 »
Recording is not working, czyli tylko oddzielne nagrywanie? Jeśli tak to sam jestem w stanie napisać odpowiedzi program. Ogromną zaletą linuxa są otwarte źródła, dzięki temu po niewielkiej modyfikacji hardware mogę podmienić aparat na np 2mpx i samemu napisać jego obsługę. Posiada ktoś z was screeny z podobnego linuxa, jak wygląda menu itp?

Już znalazłem, wszystko było na tej samej stronie.... Moje chwilowe zaćmienie umysłowe było chyba spowodowane małą ilością snu + kac. Jutro zamierzam zainstalować kubuntu oraz pobawić się botowaniem z sd.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2008, 20:31:40 wysłana przez VesperWar »