BA wyłącza się bez powodu

• 18 Odpowiedzi
  • 4512 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BA wyłącza się bez powodu
« dnia: Wrzesień 11, 2009, 18:08:36 »
Jako, że to mój pierwszy post więc witam serdecznie wszystkich forumowiczów :wink:

A teraz do sedna sprawy. Parę miesięcy temu na moim BA zainstalowałem WM 6 PL. Poprzednio miałem WM 5 ENG. Niestety teraz nie mogę znaleźć strony, z której ściągnąłem instalkę :/ Ale o co chodzi. Do mniej więcej zeszłego tygodnia wszystko było cacy. Ale ostatnio zaczęły się hopki. Aparat zaczął się samoistnie wyłączać bez względu na stan baterii. Czy to 90% czy 50%. Bez różnicy czy telefon leży na stole, w kieszeni czy jest podłączony do stacji dokującej. Nie wyłącza się chyba tylko pod ładowarką sieciową. To co mnie skłoniło do zmiany systemu to to, że na poprzednim systemie doszło do tego, że sprzęt zaczął się zawieszać w taki sposób, że ja musiałem go zresetować, żeby dalej używać, natomiast jeśli w momencie kiedy tel był zawieszony ktoś do mnie zadzwonił to słyszał sygnał tak jakby wszystko było ok. Ale u mnie nie było żadnego sygnału tylko czarny ekran. Natomiast teraz dla odmiany zaczął się wyłączać ;/ poradźcie co to może być, bo szkoda mi się pozbywać BA...

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2009, 18:10:54 wysłana przez Sapphire »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Odp: BA wyłącza się bez powodu
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 11, 2009, 18:20:27 »
System czysty?
Pamięć urządzenia zapchana?
Daje się ponownie włączać i loguje do sieci GSM?

Poczytaj troche to forum. Póki co podałeś za mało informacji a możliwe że niedawno już ktoś rozwiązał podobny problem.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 11, 2009, 18:51:41 »
System czysty?
Pamięć urządzenia zapchana?
Daje się ponownie włączać i loguje do sieci GSM?

Poczytaj troche to forum. Póki co podałeś za mało informacji a możliwe że niedawno już ktoś rozwiązał podobny problem.

Pomimo posiadania sprzętu od ok roku to niestety nadal jestem w temacie PDA zielony jak szczypiorek na wiosnę, bo nigdy nie mam czasu, żeby coś poczytać :S używam go w taki sposób w jaki sam sie nauczyłem i tyle...

Co do pytań to tak:

1. Jest trochę rzeczy zainstalowanych. Nawet sporo.

9 gier plus 2 standardowe.
Nawigacja.
Opera
Core player
battery status.
SPB mobile shell 3
spb weather
total commander

Tyle na razie wyszukałem na szybko z menu start.

2. Co do pamięci to w tej chwili jest tak:

Przechowywanie danych
Razem 60.30 MB
Używane 29.74 MB
Ale to co jakiś czas staram się czyścić.

Program:
Razem 109.12 MB
Używane 38.32 MB

3. Telefon się włącza bez żadnych problemów. Po prostu raz na jakiś czas gdy nie chce się wybudzić poprzez wciśnięcie jakiegoś przycisku to wciskam wyłącznik i wtedy się na nowo uruchamia bez żadnych problemów.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 11, 2009, 19:03:24 »

SPB mobile shell 3
spb weather

Używane 29.74 MB

Używane 38.32 MB

3. Telefon się włącza bez żadnych problemów. Po prostu raz na jakiś czas gdy nie chce się wybudzić poprzez wciśnięcie jakiegoś przycisku to wciskam wyłącznik i wtedy się na nowo uruchamia bez żadnych problemów.

1.Te dwa programy mogą mieszać
2. 30MB wolnego  :ok: 70MB wolnego dla programów  :ok:
3.a. Bateria w porządku       
3b.Nie używasz Lock all buttons except Power button? Dla mnie to podstawa, no ale nieważne.
3c. "wciskam wyłącznik" tzn Power czy Reset? Domniemam że Reset. Dodatki SPB moga być za ciężkie i stąd zawiecha systemu..

Trochę się pogubiłem tak w ogóle to wyłącza się podczas pracy czy zamraża i tylko reset go startuje?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2009, 19:05:19 wysłana przez Antej »

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 12, 2009, 21:53:53 »

1.Te dwa programy mogą mieszać
2. 30MB wolnego  :ok: 70MB wolnego dla programów  :ok:
3.a. Bateria w porządku        
3b.Nie używasz Lock all buttons except Power button? Dla mnie to podstawa, no ale nieważne.
3c. "wciskam wyłącznik" tzn Power czy Reset? Domniemam że Reset. Dodatki SPB moga być za ciężkie i stąd zawiecha systemu..

Trochę się pogubiłem tak w ogóle to wyłącza się podczas pracy czy zamraża i tylko reset go startuje?

1. usunąłem SPB Weather, bo z tego co pamiętam zanim go zainstalowałem to chyba nie było kłopotów, ale nie jestem pewien. Na razie będę testował.

2. Jak ok to ok :)

3.a. nie wiem :E kupiłem używkę i od zakupu do tej pory trzyma 1 dzień i nie wiem czy to dobrze czy źle. Gdzieś na forum wyczytałem, że komuś trzyma nawet 3 dni :O Ale zauważyłem, że po przejściu z WM5 na WM6 działanie na baterii się nieco polepszyło. Na WM5 miałem problemy z zasięgiem od ok 60% i niżej, a teraz mogę zadzwonić czasem nawet przy 40%, ale czasem po takim wyłączeniu zdarza się, że nie chce się zalogować do sieci nawet powyżej 50%.

3.b. Generalnie używam, ale czasem zdarza się tak, że niektóre opcję się same przestawiają :E nie mam pojęcia czemu.

3.c. "Wciskam wyłącznik" czyli power :E dla mnie reset to reset, a powera niechcący nazwałem wyłącznikiem :E

Generalnie to on się po prostu czasem wyłącza i już. Tak jakbym wyjął baterię i po wciśnięciu powera rusza procedura startu. Kolorowy ekran, windows itd.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2009, 21:56:07 wysłana przez Sapphire »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 12, 2009, 22:15:02 »
3a. Dzien, pojęciecie względne. Zależy jaki to dzień.  Problem z modułem GSM przy 60% to już słaba bateria, ale wcześniej podałeś inne parametry i według wcześniejszych jest ok.

3b. BA wyłaczany przez rozładowaną baterię potrafi zresetować blokowanie klawiszy i ustawienia GPRS. Tak już jest, trzeba się przyzwyczaić i kontrolować to. Mnie to kosztowało kilka telefonów z kieszeni.

3c. To trochę niepokojący objaw. O ile wstaje i działa dalej jeszcze długo to już tym bardziej niepokojące.
 Takie resety przez Power mam przy 8% baterii ( to wina stanu baterii, każde włączanie to zwiększony pobór prądu i słaba bateria już tego nie wytrzymuje)

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 12, 2009, 22:23:44 »
3a. Dzien, pojęciecie względne. Zależy jaki to dzień.  Problem z modułem GSM przy 60% to już słaba bateria, ale wcześniej podałeś inne parametry i według wcześniejszych jest ok.

3b. BA wyłaczany przez rozładowaną baterię potrafi zresetować blokowanie klawiszy i ustawienia GPRS. Tak już jest, trzeba się przyzwyczaić i kontrolować to. Mnie to kosztowało kilka telefonów z kieszeni.

3c. To trochę niepokojący objaw. O ile wstaje i działa dalej jeszcze długo to już tym bardziej niepokojące.
 Takie resety przez Power mam przy 8% baterii ( to wina stanu baterii, każde włączanie to zwiększony pobór prądu i słaba bateria już tego nie wytrzymuje)

3a. No dzień czyli jak rano po ładowaniu mam 100% to do wieczora schodzi zależnie od stopnia używania do 50% i mniej to na następny dzień już nie wytrzyma.
Jak mówisz, że słaba bateria to mam się szykować na kupno nowej?

3b. Aha. Czyli ogólnie ok. GPRS nie używam wogóle, a ustawienia to akurat dla mnie mały problem.

3c. No jak się wyłączy to potem włączam go tak jak zawsze, w między czasie robię soft reset, żeby włączyć moduł GSM i tel się uruchamia z takim stanem baterii jaki teoretycznie powinien być gdyby się nie wyłączył i potrafi działać normalnie do końca dnia, albo wyłączyć się jeszcze kilka razy :E

Jakim cudem Twój BA działa aż do 8% baterii??? :O :O :O

Czyli wychodzi na to, że na pewno trzeba będzie szukać drugiej baterii...

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 12, 2009, 22:53:35 »

Cudem nowej, oryginalnej baterii. Pół roku temu chodziła do 0% ,ale mój błąd przy użytkowaniu i działa do 3-5%
Poczytaj sobie w tym dziale moje testy baterii.|

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2009, 22:55:37 wysłana przez Antej »

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 12, 2009, 23:00:41 »

Cudem nowej, oryginalnej baterii. Pół roku temu chodziła do 0% ,ale mój błąd przy użytkowaniu i działa do 3-5%
Poczytaj sobie w tym dziale moje testy baterii.|

Hehe. Też racja :ok: Poszukam tych testów.

A propos. Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz. Od niedawna zaczął się wyłączać jakieś 2-3 minuty po włączeniu Wi-Fi. Wygląda to mniej więcej tak, że włączam Wi-Fi. Uruchamiam Operę. Zdążę wczytać jakąś stronę albo nawet nie i aparat się wyłącza. Jakby bateria się wyczerpała albo została wyjęta... :mad:

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 12, 2009, 23:09:46 »
Od niedawna zaczął się wyłączać jakieś 2-3 minuty po włączeniu Wi-Fi.

Poczytaj temat o nagłym restarowaniu.

IMO bateria ma już dosyć.

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 12, 2009, 23:37:27 »
Od niedawna zaczął się wyłączać jakieś 2-3 minuty po włączeniu Wi-Fi.

Poczytaj temat o nagłym restarowaniu.

IMO bateria ma już dosyć.

Tego sie obawiałem. No nic. Skoro ma dosyć to pójdzie do kosza :mrgreen: zaraz poczytam to co piszesz :ok:
Napisane: Wrzesień 12, 2009, 23:18:39
Zainstalowałem sobie program Batti o którym pisałeś i napięcie baterii u mnie wygląda mniej więcej tak:

Podczas ładowania: ok 4,167V

Po odłączeniu od ładowarki powolutku spada. Minimalne zaobserwowane napięcie to ok 3,850V Ale waha się do nawet 3,960V

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 12, 2009, 23:40:34 »
To słabo z tą baterią na koniec. Trzeba by ją przegonić parę razy 0-100% ale to już raczej niewiele da.

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 12, 2009, 23:43:33 »
To słabo z tą baterią na koniec. Trzeba by ją przegonić parę razy 0-100% ale to już raczej niewiele da.

No to będę się powoli szykował na nową i już. Ale zastanawia mnie Backup Battery. U mnie pokazuje 1,384V

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 12, 2009, 23:57:33 »
Backup Battery. U mnie pokazuje 1,384V

Może być, jeśli podtrzymuje zegar i date przez 15-20min to jest zdrowa.

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 13, 2009, 00:04:21 »
Może być, jeśli podtrzymuje zegar i date przez 15-20min to jest zdrowa.

Aha. No to ok. Kupie sobie niedługo nową 1500 z Batimexu, bo mieszka parę kilometrów od tej firmy :grin: i mam nadzieję, że będzie ok. Dzięki za info :ok:

Idę spać. Dobranoc :)

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 13, 2009, 13:01:00 »
52zł za podstawową pojemność...Batimex się mocno ceni, chyba że w cenie jest gwarancja wymiany bubla.

Jak dla mnie drogo.

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 14, 2009, 17:35:46 »
52zł za podstawową pojemność...Batimex się mocno ceni, chyba że w cenie jest gwarancja wymiany bubla.

Jak dla mnie drogo.

Dla mnie nie robi różnicy skoro i tak i tak muszę kupić. Na Allegro chodzą w podobnych cenach, a tutaj mam chociaż pewność, że będzie nowa. W dodatku pewnie i tak już jest w domu. Brat miał mi ją dzisiaj wziąć, bo jechał przez Pruszków ;)

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 14, 2009, 17:51:09 »
Tyle że mnie orginał kosztował 35zł z wysyłką. (trafiłem na likwidację sklepu w UK)

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 14, 2009, 18:05:27 »
Tyle że mnie orginał kosztował 35zł z wysyłką. (trafiłem na likwidację sklepu w UK)

No dobra o 15zł nie będę się żyłował :E :P Poużywam to co mam i zobaczymy co z tego będzie :evil: