Automapa nie widzi GPSA

• 11 Odpowiedzi
  • 2719 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline TheArt

• 322
    • http://www.vianet.pl
Automapa nie widzi GPSA
« dnia: Kwiecień 05, 2009, 23:03:32 »
Czesc.

Automapa 5.3, GPS Navibe, PocketPC Blue Angel (HTC).

Palmtop wykryl GPS poprzez bluetooth. Czy musze ustawic cos recznie zeby Automapa widziala GPSa bo narazie krzyczy ze nie znajduje urzadzenia GPS.

*

Offline czarusGG

• **
  • 236
    • http://www.kowszun.waw.pl
  • Sprzęt: HPC JORNADA 680, WALLABY, HIMALAYA, BLUEANGE
Odp: Automapa nie widzi GPSA
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 05, 2009, 23:08:03 »
1. Kliknij w urządzenie (to wykryte i w okienku, które się otworzy zaznacz haczyk przy pozycji Serial port)
2. Kliknij prawy SoftKey (Save)
3. Przejdź na zakładkę COM Ports
4. Tam kliknij w nazwę swojego urządzenia a następnie z listy rozwijanej wybierz port COM.
Przy wielu portach będzie krzyczał, że się nie dało, ale w końcu powinieneś znaleźć wartość, którą przyjmie do wiadomości :)
5. Teraz próbuj z AutoMapą
6. W razie konieczności ustaw w AutoMapie ten sam port co w kroku 4. Choć to raczej nie będzie już konieczne...

Powodzenia...
Trzeba wiedzieć coś o wszystkim i wszystko o czymś.

*

Offline TheArt

• 322
    • http://www.vianet.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 05, 2009, 23:36:29 »
Dzieki to dziala co daje mi wieksze mozliwosci
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2009, 23:44:28 wysłana przez TheArt »

*

Offline fox33

• 24
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 06, 2009, 10:52:03 »
u mnie niestety to nie dziala :( może to wina starego ROM (1.06.02) przy WM6? Dzisiaj spróbuję wgrać jakiś nowszy i mam nadzieję, że się uda bo jak nie to się go pozbywam i nie chcę więcej widzieć na oczy ;)

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 06, 2009, 11:17:01 »
Mówisz o RadioROM? nie ma wpływu na GPS, Bluetooth, ani WLAN, a tylko na moduł GSM. Ale swoją drogą do 1.13 albo 1.15 możesz zrobić upgrade, jeżeli korzystasz z GSM.
Wytłumacz dokładnie co robisz i co nie działa.
Jak dawno nie robiłeś - polecam HR.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline fox33

• 24
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 06, 2009, 11:38:41 »
Robiłem kilka razy HR i niestety nie działa :(
Próbuję wszystkich możliwości i kombinacji ustawień dotyczących BT i niestety kicha. Sciągnąłem navet VisualGPS i jeszcze jakiś drugi program i raz udało się połączyć z GPS ale na drugi dzień powrót do stanu wyjściowego a nawet gorzej bo już te 2 programy do monitorowania GPS nie chcą się połączyć z anteną. Samo urządzenie wykrywa antenę i paruje ale już programy nie.
Z chęcią oddałbym go w ręce kogoś kto ma o tym pojęcie z Warszawy albo Wrocławia, żeby coś spróbował ustawić żeby zadziałało. A jak nie to "do żyda" z nim i już w akcie desperacji zakupiłem Dell x51 żeby mieć na czym używać nawigacji jak to nie będzie chciało działać ;)

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 06, 2009, 11:42:29 »
fox33: 18tego kwietnia jest zjazd PDAClubu w Wwie na Ursynowie (info na podforum kluby i będzie jeszcze na głównej): jeżeli doczekasz, to po prostu przyjdź - pomogę. Ale w zasadzie jak masz "zdrowy" (takie, który nie ma problemu z Bluetooth) ROM, to powinno wszystko działać wg opisu z postu czarusGG.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline fox33

• 24
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 06, 2009, 11:47:34 »
O, to super! akurat w ten weeekend planuję pozostać w Warsaw ;) A jak Cię będę mógł odszukać? Wyślę Ci na priv mój nr tel. , jak możesz to podaj swój to będziemy próbowali się jakoś odnaleźć

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 06, 2009, 15:05:21 »
Nie martw się, znajdziesz mnie bez problemu :) Pytaj o jakuba de (nie pomyl z Kańczugowskim, który podobno ma być na "gościnnych występach" w wwie i może nas nawiedzi).

*

Offline czarusGG

• **
  • 236
    • http://www.kowszun.waw.pl
  • Sprzęt: HPC JORNADA 680, WALLABY, HIMALAYA, BLUEANGE
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 06, 2009, 15:07:01 »
fox33 ja jestem z Wawy, też mogę pomóc jak chcesz, trzeba się tylko jakoś ustawić :) Zawsze możemy mój odbiornik GPS skonfigurować na Twoim telefonie i Twój odbiornik na moim telefonie. Będziemy wtedy wiedzieli, czy hardware'owo jest wszystko OK...
Trzeba wiedzieć coś o wszystkim i wszystko o czymś.

*

Offline fox33

• 24
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 10, 2009, 09:16:09 »
czarusGG jest wielki!!!!!  :grin:

Powinieneś mieć chyba swój program w TV, coś w stylu "Ręce, które leczą"  :D

Jeszcze raz wielkie dzięki za poustawianie i sprawienie, że nwigacja działa ;) Gdyby nie Twoja pomoc, to pewnie już dziś mój sprzęt byłby wystawiony na allegro ;) A tak mam nadzieję, że będę się nim długo cieszył. A WM 6.5 naprawdę robi wrażenie ;)

*

mgcompany

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 29, 2009, 16:57:14 »
Witam ponownie. Nie będę zakładał nowego tematu, tylko podepnę się pod ten.

Mam problem z połączeniem odbiornika GPS Pentagram P3101 na bluetooth, tzn. włączam bluetooth w BA i odbiornik, ustanawiam nowe połączenie, wykrywa mi odbiornik, podaję klucz dostępu (w tym momencie ok. 2 minut myśli czy jest dobry), następnie ustawiam w opcjach zaawansowanych "Serial Port", potem w ustawieniach bluetooth, w portach COM ustawiam odbiornik na jakiś port (aktualnie COM6, bo poniżej nie chcą się ustawić) i w ustawieniach zewnętrznego GPS ustawiam port programu nawigacyjnego na COM6 i zaznaczam automatyczną obsługę GPS.
Wszystko by było fajnie, gdyby Blue Angel chciał się połączyć z odbiornikiem, a tego właśnie nie robi. Na początku go wykrywa, ale po skonfigurowaniu nie chce się połączyć. Dioda od połączenia bluetooth w odbiorniku miga wolno, co oznacza stan uśpienia/oczekiwania.
Nie mogę sobie z tym poradzić. Po włączeniu jakiegokolwiek programu do nawigacji nic się nie dzieje, choć one też są skonfigurowane poprawnie. Te same ustawienia na Hermesie działały bardzo dobrze. W Diamondzie nie testowałem, no bo tam mam wbudowanego. Jak podłączę inne urządzenia typu zestaw słuchawkowy, to wszystko działa dobrze, a GPS nie chce.
Dodam, że aktualnie jest w nim WM 6.5 build 21202.