Wymiana baterii backup

• 11 Odpowiedzi
  • 3392 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline BlueAngel666

• 5
  • Sprzęt: Blue Angel, WM6.5
Wymiana baterii backup
« dnia: Maj 28, 2009, 18:32:26 »
Witam :)

Mam problem dotyczacy najpewniej baterii backup. Bateria zarowno glowna jak i backup byly slabe (o b. backup wyswietlal sie komunikat), w pewnym momencie Blueangel wylaczyl sie calkowicie. Zapalila sie czerwona dioda. Podlaczylem mda do ladowania 5 godzin temu i zadnej reakcji, tzn MDA nie wstaje i caly czas swieci sie czerwona dioda.  :S Co moze byc przyczyna?
Mysle ze to moze byc padnieta bateria backup. Jak ja wymienic? Jesli to nie bateria prosze o pomoc co to moze byc  :-?

z gory wielkie dzieki :)
x600-->c500-->ipaq rx5700-->n95-->w910i-->BlueAngel

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Wymiana baterii backup
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 28, 2009, 18:33:58 »
padła główna bateria
bez backupowej można życ

*

Offline BlueAngel666

• 5
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 28, 2009, 18:36:59 »
mogla tak nagle pasc? Trzymala 1 dzien, wiec nie byla idealna, ale nie zauwazylem, zeby trzymala coraz krocej

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 28, 2009, 18:39:34 »
jak się rozładowała do zera to może nie wstać  :(
masz oryginalną ładiowarkę? jeśli tak to zostaw na całą noc podłączonego (albo nawet dłużej)
najlepiej nie dopuszczac do rozładowania
a ładować można często

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 28, 2009, 18:58:05 »
baterie mozna wymienic, ale nie sadze zebys znalazl akumulatorek, szukalem juz i sa tylko bateryjki. problem masz raczej z ladowaniem bat. glownej. opisywalem juz sposob ladowania pare watkow nizej, dotyczylo to m.in.  pradu podawanego z ladowarki

*

Offline BlueAngel666

• 5
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 28, 2009, 22:00:29 »
Jakoś poradziłem sobie z tym problemem.  :]
Wyjalem baterie na jakas minute i podlaczylem przez stacje dokujaca do kompa. Troche go podladowalem (uruchamial sie tylko do ekranu Windows, dalej wyswietlal biale tlo), po czym odlaczylem i podpialem do ladowarki. Wszystko na razie hula  :)

Mysle, ze jesli ktos bedzie mial podobny problem i bedzie mial stacje dokujaca, to lepiej nawet bedzie, jesli wepnie sama baterie do stacji  (do tej szczeliny za gniazdem wejsciowym) na jakis czas, do 5 min (bo sama bateria szybciej sie laduje), potem wpial baterie do mda i calego ba wstawil do ladowania (wtedy ladowac sie bedzie i backup i glowna).  :)
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2009, 22:06:25 wysłana przez BlueAngel666 »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 28, 2009, 23:47:49 »
To tylko sie cieszyc, a ten sposob ladowania byl juz opisywany na forum. I zdecydowanie polecam ladowanie z zasilacza.

*

Offline sirkyllan

• 14
    • Moja firma
  • Sprzęt: 1x SPV M2000 3x Motorolla A1000
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 20, 2009, 20:26:56 »
nie będe zakładał nowego topic'u napiszę więc w tym :) otóż chciałbym wkoncu włożyć baterię backupową ponieważ już drażni mnie monit o zmianę. Orginalna bateria backupowa według ma napięcie 1,2 V, ja kupiłem nieco moncniejszą manowicie 1,5 V. Pytanie czy te 0.3 V zrobią lipę na płycie czy można spokojnie wkładać ?

Przy zasilaczach do laptopów róznice 1V 2V nie zaszkodzą to wiem ale jak to się ma do PPC :)

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 20, 2009, 20:39:23 »
Orginalna bateria backupowa według ma napięcie 1,2 V, ja kupiłem nieco moncniejszą manowicie 1,5 V.

Niby w necie  Varta V18HRT podają 1,2V a u mnie wykrywa w zależności od akumulatorka od 1.385V do 1.414V na moje nie ma różnicy czy włożysz 1.5V czy 1.2V. Tylko pewnie masz zwykłą bateryjkę, aku naprawdę ciężko dostać.

*

Offline sirkyllan

• 14
    • Moja firma
  • Sprzęt: 1x SPV M2000 3x Motorolla A1000
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 20, 2009, 21:07:45 »
Właśnie mam zwykłą bateryjkę, tamto cio wyjąłem to akumulatorek :P nio dobra włożę tą bateryjkę ale co z opcją dolakdowywania ? bateryjka nie pusci soczków?

*

Offline Christiano

• 37
  • Qtek9090--->>> HTC HD2 6.5 Budniu
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 23, 2009, 12:57:15 »

Mysle, ze jesli ktos bedzie mial podobny problem i bedzie mial stacje dokujaca, to lepiej nawet bedzie, jesli wepnie sama baterie do stacji  (do tej szczeliny za gniazdem wejsciowym) na jakis czas, do 5 min (bo sama bateria szybciej sie laduje), potem wpial baterie do mda i calego ba wstawil do ladowania (wtedy ladowac sie bedzie i backup i glowna).  :)

Może jestem w błedzie ale czy to nie służy do rozładowywania???

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 23, 2009, 13:13:51 »

Może jestem w błedzie ale czy to nie służy do rozładowywania???

ale co? Stacja dokująca (poza synchro z PC) służy do ładowania baterii lub/i PDA. Na oryginalnej ładowarce czasem ładuje jednocześnie obie rzeczy.