Antena GSM do SX66, BlueAngel, jakie złącze...?

• 8 Odpowiedzi
  • 3169 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline modrih

• *
  • 73
  • Sprzęt: niestety do tej pory nie wiem co ja mam ale jest to coś jak mda III, qtek 9090, spv m2000, audiovox xv6600,
Antena GSM do SX66, BlueAngel, jakie złącze...?
« dnia: Lipiec 09, 2009, 00:08:12 »
Witam!

Mam bardzo słaby zasięg Orange w moim BlueAngel (ogólnie jest słaby zasięg w domu).

Chciałbym antenę pokojową GSM do złącza w SX66.

Niestety nie wiem jakie to gniazdo, wygląda na FME, ale jest takie malutkie...

prosze o pomoc, lub dobranie antenki z allegro

pozdrawiam

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Odp: Antena GSM do SX66, BlueAngel, jakie złącze...?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 09, 2009, 08:14:44 »
Mam bardzo słaby zasięg Orange w moim BlueAngel (ogólnie jest słaby zasięg w domu).
(..)
dobranie antenki z allegro

Kiedyś szukałem anteny do modemu GSM i trochę ten temat rozeznałem laickim okiem (jesli ktoś mnie merytorycznie poprawi to chętnie skorzystam z tej pomocy):

1. Antenki z allegro za 20-30zł to kawałek kabla z drucikiem zalanym w gumę żeby ładniej wyglądało
2. Antenę tego typu można zrobić samemu, będzie tylko gorzej wyglądać
3. Żeby mówić o zysku mocy sygnału trzeba rozpatrzyć dwie sprawy: Siła/brak zasięgu w różnych punktach domu i sposób wzmocnienia. Antenki z allegro nawet jeśli coś mają napisane o wzmocnieniu to raczej będzie lipa. Antena 3dBi wzmacnia sygnał 1.5x , wielokrotność tego daje odpowiednie wzmocnienie,  na stronie poniżej mamy anteny 0dBi (zobacz jak wielki bat jest ze wzmocnieniem 11dBi)
 Link

Co to oznacza?
Jeżeli w którymś punkcie domu jest lepszy zasięg to stawiając tam antenkę przeniesiemy go do telefonu, innymi słowy: "Jeśli tylko na balkonie da się rozmawiać to zamiast sterczeć tam za każdym razem postaw tam antenkę i siadaj na kanapie, ale jakbyś nie cudował to stawiając antenę przy kanapie nie pogadasz"

Też się skłaniam do tego że jest to złącze FME (obejrzałem Wizarda, Himalaya i BA, wszystkie mają to samo złącze)

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2009, 21:39:59 wysłana przez Antej »

*

Offline modrih

• *
  • 73
  • Sprzęt: niestety do tej pory nie wiem co ja mam ale jest to coś jak mda III, qtek 9090, spv m2000, audiovox xv6600,
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 09, 2009, 13:23:31 »
jest tak że gdzieniegdzie mam lepszy zasięg, ale np. wysoko na szafie, i też nie zawsze....

czyli nie mam co liczyć na jakieś cudowne wzmocnienie, by mieć chociaż stały zasięg na SMSy?

ten FME jest zabójczo mały... w moim SX66... na prawde taki mały że aż nie wiem czy to FME :) a nie mam dla porównania innego sprzętu

*

Offline ernest-11

• 9
  • Sprzęt: HTC  X1 (uwielbiam gwiezdne wojny)
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 05, 2009, 15:21:21 »
też zainteresowałem sie tym tematem i trafiłem na coś takiego http://www.masterantena.pl/go/_info/?user_id=0060&lang=pl chyba sie skusze na zakup tego pigtaila i dobrej anteny.
Powoli trzeba szukać jakiegoś antywira na PPC.

*

Offline modrih

• *
  • 73
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 05, 2009, 15:27:10 »
czyli dzięki temu na pewno podłączymy antenkę z żeńskim standardowym gniazdem, do naszego Blueangel?

powiedz mi jeszcze jaką antente byś kupił w tym sklepie do telefonu :) to bym od razu sobie zamówił :)

poleć coś jeżeli możesz :)

*

Offline ernest-11

• 9
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 05, 2009, 15:34:13 »
Na pewno wziąłbym o najlepszym stosunku wzmocnienie do ceny i jeszcze pozostaje kwestia wielkości danej anteny też ważny czynnik. tu trzeba dogłębniej zagłebic się w meandry anten z allegro. ale przedewszystkim zapozanać się z tym http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736. Jeszcze tylko dorobić mod a`la Ziele (gniazdo pod wifi i super).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2009, 17:18:19 wysłana przez ernest-11 »

*

Offline modrih

• *
  • 73
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 05, 2009, 15:40:38 »
no tak, ja potrzebuje jakieś wewnętrznej z dużym wzmocnieniem (ledwie co mam zasięg... rozmów nie mogę prowadzić, smsy najwyżej wysyłać)

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 09, 2009, 13:30:00 »
Wtrącę swoje kilka groszy.
Jeżeli masz tel w abonamencie to poinformuj operatora że mieszkasz na terenie białej dziury, jeżeli masz telefon na kartę, to wykup jakiś inny starter (byle jaki, za 1-3zł są na pewno) i sprawdź czy u innego operatora też jest taki zasięg. Test może dość chaotyczny, jednak skuteczny.
Jeżeli to możliwe, podeślij mi PW swój kod pocztowy.

*

Offline ernest-11

• 9
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 10, 2009, 11:03:02 »
W końcu mam antene (bacik samochodowy 11dbi) oraz wspomniany wcześniej konektor. Po pierwszych suchych testach stwierdzam, że zasięg nie pływa 1-3 kreski ale jest stale na 3. Wspólczynnik rssi wg programu fieldtest w granicach 21-23 bez anteny 15-23.  W czasie rozmowy jest lepiej. Wyraźniej słychać rozmówce a i on odzczuł pozytywną róznice i nie muszę się obawiać zerwanych połączeń. Reakcja jest natychmiastowa na podłączenie i odłączenie anteny w czasie rozmowy.
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2010, 19:24:56 wysłana przez ernest-11 »