Mam bardzo słaby zasięg Orange w moim BlueAngel (ogólnie jest słaby zasięg w domu).
(..)
dobranie antenki z allegro
Kiedyś szukałem anteny do modemu GSM i trochę ten temat rozeznałem laickim okiem (jesli ktoś mnie merytorycznie poprawi to chętnie skorzystam z tej pomocy):
1. Antenki z allegro za 20-30zł to kawałek kabla z drucikiem zalanym w gumę żeby ładniej wyglądało
2. Antenę tego typu można zrobić samemu, będzie tylko gorzej wyglądać
3. Żeby mówić o zysku mocy sygnału trzeba rozpatrzyć dwie sprawy: Siła/brak zasięgu w różnych punktach domu i sposób wzmocnienia. Antenki z allegro nawet jeśli coś mają napisane o wzmocnieniu to raczej będzie lipa. Antena 3dBi wzmacnia sygnał 1.5x , wielokrotność tego daje odpowiednie wzmocnienie, na stronie poniżej mamy anteny 0dBi (zobacz jak wielki bat jest ze wzmocnieniem 11dBi)
LinkCo to oznacza?
Jeżeli w którymś punkcie domu jest lepszy zasięg to stawiając tam antenkę przeniesiemy go do telefonu, innymi słowy: "Jeśli tylko na balkonie da się rozmawiać to zamiast sterczeć tam za każdym razem postaw tam antenkę i siadaj na kanapie, ale jakbyś nie cudował to stawiając antenę przy kanapie nie pogadasz"
Też się skłaniam do tego że jest to złącze FME (obejrzałem Wizarda, Himalaya i BA, wszystkie mają to samo złącze)