znikająca karta pamięci

• 11 Odpowiedzi
  • 3052 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

znikająca karta pamięci
« dnia: Kwiecień 03, 2009, 23:49:12 »
Mam problem z kartą pamięci w moim HD.
A mianowicie, często zdarza się, że nie jest widziana przez HD. Nie ma znaczenia jaką ma pojemność 2, 4 czy 8GB.
Nie zależy też to od wgranego ROM. Przez miesiąc - dwa, wszystko jest OK i ngle znika ...
Czy ktos może wie, jaka jest tego przyczyna?

Odp: znikająca karta pamięci
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2009, 00:14:17 »
Mam problem z kartą pamięci w moim HD.
A mianowicie, często zdarza się, że nie jest widziana przez HD. Nie ma znaczenia jaką ma pojemność 2, 4 czy 8GB.
Nie zależy też to od wgranego ROM. Przez miesiąc - dwa, wszystko jest OK i ngle znika ...
Czy ktos może wie, jaka jest tego przyczyna?

Sprawdź najpierw, czy problem nie pojawia się w momencie, kiedy wybierzesz przy podłączeniu do kompa opcji używania HD jako pamięci zewnętrznej - wówczas z poziomu telefonu, czy AS nie będziesz widział karty. Wszystko wówczas wraca do normy po odpięciu PDA od kompa.

Jeśli to nie ten przypadek, to cóż... Nie znam się na szczegółach technicznych...

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 14, 2009, 19:23:27 »
U mnie problem takiej samej maści się pojawił, z tą różnicą że Blackstone kompletnie przestał widzieć kartę :/ Wcześniej problemy ze znikającą karta się pojawiały, ale zawsze soft reset albo ponowne włożenie karty pomagało. Teraz natomiast nie wiem co mam robić. :/ Proszę o pomoc

*

Offline bartolinio

• 1008
  • Sprzęt: Galaxy Nexus (poprzednio HTC Desire HD)
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 15, 2009, 09:43:23 »
sprawdzić inną kartę?
Device: Google Galaxy Nexus
ROM: Xylon (4.2.1)
Radio: XXLH1
Kernel: franco/trinity/faux

*

Offline litwikrz

• **
  • 109
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Navroad NR470
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 15, 2009, 09:47:46 »
... lub upewnić się, że karta przed użyciem została sformatowana w czytniku podłączonym do komputera.
Format plików FAT32. Po takim zabiegu 99% problemów znika, o ile karta nie jest uszkodzona.

*

Offline Arise

• **
  • 101
  • Sprzęt: iPhone 4
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 15, 2009, 15:26:18 »
mialem tak 2 tygodnie temu... karta poprostu znikla i ani pc ani hd jej nie widzial... format przez cmd pomogl

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 16, 2009, 11:22:21 »
Ok, sprawdzę to rozwiązanie w najbliższym terminie jak tylko uda mi się zdobyć czytnik :) acz wątpię czy to pomoże, karta jest bowiem widziana w np samsungu avila:/

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 22, 2009, 14:58:29 »
Ok, sprawdzę to rozwiązanie w najbliższym terminie jak tylko uda mi się zdobyć czytnik :) acz wątpię czy to pomoże, karta jest bowiem widziana w np samsungu avila:/

Kolego miałem tak samo za namową kolegów z forum sformatowałem karte i teraz śmiga aż miło

*

Offline Nijoo

• 286
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 23, 2009, 19:24:49 »
Ostatnio 2 raz miałem przypadek ze zawiesił sie tel i programy zainstalowane na karcie znikły jak by sie skasowały. I musiałem HR zrobić bo połowa funkcji windowsa nie chodziła nawet nie mogłem wejść do ustawień telefonu.

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
  • Sprzęt: HTC One S
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 06, 2009, 08:41:16 »
U mnie karta znikała raz na jakiś czas. Ale teraz dzieje się to już 3-4 razy dziennie i zaczyna być uciążliwe. Spróbuję wymienić na inną lub sformatować.
Pomyśl dwa razy zanim skierujesz kogoś do wyszukiwarki!

*

Offline RaadiYoo

• 433
  • Sprzęt: HTC Touch HD -> HTC Sensation XE ->SGS4 ->SNote4
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 06, 2009, 11:17:03 »
U mnie karta znikała raz na jakiś czas. Ale teraz dzieje się to już 3-4 razy dziennie i zaczyna być uciążliwe. Spróbuję wymienić na inną lub sformatować.

w AdvancedConfig są opcje "oszczędnego przydzielania energii" m.in. do karty pamięci - moze tam coś się uda naprawić, bo - tak na chłopski rozum - jeśli nie ma zasilania, to może zniknąć ...
 :mysli:

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
  • Sprzęt: HTC One S
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 12, 2009, 21:22:23 »
... lub upewnić się, że karta przed użyciem została sformatowana w czytniku podłączonym do komputera.
Format plików FAT32. Po takim zabiegu 99% problemów znika, o ile karta nie jest uszkodzona.
Potwierdzam, że nowo zakupiona i sformatowana karta nie sprawia już problemów. A obawiałem się już, że to coś ze sprzętem związane...
Pomyśl dwa razy zanim skierujesz kogoś do wyszukiwarki!