Zdalny pulpit

• 13 Odpowiedzi
  • 5018 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline superneo

• **
  • 115
  • Sprzęt: HTC Sensation
Zdalny pulpit
« dnia: Lipiec 29, 2010, 22:47:13 »
Witam. Od dłuższego czasu zastawiam się jak zrobić zdalny pulpit w swoim PDA. Posiadam HTC HD i Windows Vista. Chciałbym łączyć się przez gprs i najlepiej bez aplikacji zewnętrznych tylko przez ten co jest wbudowany w PDA. No ale jak się nie da to może byc coś innego.
S11 > 3210 > 3510i > N73 > N95 8GB > Omnia > HTC HD > HTC Desire HD > HTC Sensation

*

Offline piotrkovski

• 694
  • Sprzęt: nokia n łosiem
Odp: Zdalny pulpit
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 29, 2010, 22:50:26 »
może VNC?? Wczoraj też się męczyłem z remote desktop i się poddałem, zainstalowałem VNC i działa :grin: Z tym że na XP, no i pasuje wszystko poustawiac od routera po pc'ta
Racja jest jak d**a, każdy ma swoją.

*

Offline deveb

• **
  • 157
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 29, 2010, 23:07:51 »
Żaden problem. Należy we właściwościach Komputera uaktywnić zdalny pulpit dla dowolnej wersji klienta, ponadto koniecznie przepuścić porty przez firewall oraz na routerze (najczęściej port 3389).

W wielu routerach jest opcja Virtual Server. Sądzę że to najwygodniejsza metoda na przepuszczenie zdalnego pulpitu, niezależnie czy to MSRDP czy VNC.

W przypadku łączenia się przez gprs, w niektórych buildach windows mobile przed podłączeniem się do serwera, należy włączyć przesyłanie danych ręcznie, w menedżerze połączeń.

(Nie)stety mam z tym do czynienia w firmie na co dzień więc pytaj śmiało ;)
kwbr PL @729MHz + MBW150 Executive Edition

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 03, 2010, 00:22:00 »
Odpaliłem Remote desktop i wszystko fajnie śmiga.

Chciałbym się tylko dowiedzieć jakie są opcje, żeby np. włączyć muzykę albo film odpalić z dysku? kiedy to robie wyskakuje jakiś błąd.

Poza tym jak zrobić, żeby na komputerze było cały czas widać to co robię przez PDA? Telefon mógłby wtedy działać jako pilot do kompa... :)

*

Offline superneo

• **
  • 115
  • Sprzęt: HTC Sensation
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 03, 2010, 15:01:41 »
wszystko fajnie ale prosiłbym o takiego manuala krok po kroku jak to zrobić bo próbowałem wielu opcji i się nie udawało. Chce po prostu po gprsie leżąc w łóżku mieć pełną kontrolę nad kompem.
S11 > 3210 > 3510i > N73 > N95 8GB > Omnia > HTC HD > HTC Desire HD > HTC Sensation

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 03, 2010, 15:38:33 »
wszystko fajnie ale prosiłbym o takiego manuala krok po kroku jak to zrobić bo próbowałem wielu opcji i się nie udawało. Chce po prostu po gprsie leżąc w łóżku mieć pełną kontrolę nad kompem.

http://cybertrash.pl/Tata/Pulpit%20zdalny.html

W powyższym linku masz wszystko opisane krok po kroku.

Brakuje tylko informacji, że musisz mieć założone hasło w systemie.

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 04, 2010, 19:43:49 »
Z ta pelna kontrola to tez na wyrost.
Jak sie podlaczysz za pomoca RD to na monitorze podlaczonym do kompa zobaczysz ekran logowania.
Jak sie wylogujesz z RD to musisz recznie sie zalogowac do kompa.
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

Offline deveb

• **
  • 157
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 05, 2010, 21:52:30 »
Sądzę, że w Waszym przypadku może to się przydać http://windows.microsoft.com/pl-PL/windows-vista/Changing-Remote-Desktop-settings

Anyway, pamiętajcie jakie zastosowanie ma zdalny pulpit i jaki był cel jego powstania- bajery typu "muzyka" via RDP to zaledwie element ewolucji tego protokołu.
Postawienie serwera o sensownej mocy w punkcie A oraz stacji roboczych o niewielkiej wydajności w punktach B, C itd. miało umożliwić przede wszystkim takie zamysły:
-możliwość kontroli parametrów serwera z dowolnego miejsca na Ziemi przez administratora (zaoszczędzenie czasu i kosztów podróży)
-redukcja kosztów na stacjach roboczych: stacje robocze mogą mieć niewygórowane specyfikacje, służą jako "wyświetlacze" serwera, który z założenia był przewidziany pod kątem wymagających operacji.

Jeśli chcecie mieć coś w rodzaju 'liveview' faktycznie lepsze w tym miejscu będzie VNC albo coś w deseń ZoneScreen na PPC

MaXyM, musisz zmienić w polisach systemu ograniczenia dozwolonej liczby jednoczesnych połączeń pulpitu, wtedy nie będzie wywalać- nawet jeśli zalogujesz na tego samego usera.

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 08, 2010, 21:14:38 »
MaXyM, musisz zmienić w polisach systemu ograniczenia dozwolonej liczby jednoczesnych połączeń pulpitu, wtedy nie będzie wywalać- nawet jeśli zalogujesz na tego samego usera.

Jesli masz Windows Server z wykupiona odpowiednia iloscia userow.
Np. W cenie XP Pro jest tylko jeden uzytkownik.
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

Offline deveb

• **
  • 157

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 08, 2010, 23:08:27 »
Super - a wiesz ze to jest nielegalne?

*

Offline deveb

• **
  • 157
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 09, 2010, 16:30:15 »
ehhh, MaXyM człowieku, ktoś chce Ci pomóc a Ty i tak swoje. Jeśli już się czepiasz to przynajmniej spróbował byś trochę lepiej rozeznać się w temacie. Na legalność tego rozwiązania wpływa to, czy z komputera w ten sposób korzysta jedna osoba czy więcej. Nie wszystkie postanowienia licencyjne da się jednoznacznie podpisać pod szczególne przypadki. To jest szczególny przypadek, bo tu chcemy tylko sami dla siebie powielić sesję. Oznacza to, że pozostaje zalogowany i pracuje tylko jeden user. Zresztą, w takim razie idąc tokiem Twojego myślenia trzeba by pozwać GBMSoftware za GRemote oraz twórców jakichkolwiek klonów VNC dla Windows bo potencjalnie stwarzają możliwość pracy kilku userów jednocześnie?

Jeśli wciąż masz wątpliwości co do powyższego, możesz zawsze użyć oficjalnej metody z supportu microsoftu, dotyczącej tzw. sesji lustrzanej, rozwiązanej przy pomocy serwera .net http://support.microsoft.com/kb/279656/pl

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 02, 2010, 14:54:23 »
Witam znalazlem na yt pewnien film odnosnie wlasnie zdalnego pulpitu czy te wideo to nie jest czasem fake ?

Remote Desktop on Windows Mobile 6.5 - HTC Touch HD

i moze ktos by powiedział dokładniej pkt w pktcie co nalezy zrobic by połaczyć się z htcka do kompa....

jezeli chodzi o mnie to mam win 7 x64 ultiamte net do kompa netia 4mb + router pirelli drg A125G a w komorce blueconnect 8mb....

*

Offline Piotrix

• *
  • 52
  • Sprzęt: jest HTC HD2 było HD/ Diamond
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 06, 2010, 01:23:52 »
Cześć  Ja   posiadam kompa z  win xp  i neostradę  +router pentagram cerberus p 6341 z wifi   ,Chciałęm   uruchomić   ten Zdalny pulpit  przez   mój  router z wifi  tak  abym  miał  zdalną  kontrolę  nad  kompem   ale  nie  potrafię  tego  poprawnie skonfigurować,  można  prosić  o  pomoc  w ustawieniu .dzięki