Zasilanie. Zabiłem Touch HD :(

• 37 Odpowiedzi
  • 7479 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

XJ

Odp: Zasilanie. Zabiłem Touch HD :(
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 09, 2008, 00:50:20 »
A mnie ciekawi co innego. Czy ładowarka samochodowa, która działa bez problemu z HTC Touch Pro, może sprawic problem z Touch HD? Mam "od zawsze" ładowarkę od czegos tam, firmy Hama, którą dotąd beztrosko podpinałem do wszystkich możliwych PDA i PNA i nigdy nie było problemów (w tym także Touch Pro). Raz tylko jeden Navigon zasypiał, traktując to jak podłączenie do PC, ale nigdy nie pojawiły sie żadne szkody.
Logicznie rzecz biorąc, problemem powinny byc tylko ładowarki, które dają za dużo prądu, więc jak coś ma 1A zamiast 2A, to chyba nie należy popadać w paranoję...
Niby 50 zł to niewiele, ale w tym momencie mam w domu chyba z 5 ładowarek samochodowych,  jakoś się nie palę do kupowania 6...

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 09, 2008, 01:05:06 »
Wręcz odwrotnie. Problemem są ładowarki które dają za mało prądu... wtedy lubią się spalić i puszczają przeważnie 12V z akumulatora samochodu. Im większe możliwości prądowe ładowarki tym lepiej ale bez przesady bo nie ma najmniejszego sensu kupować np ładowarki 10A dla urządzenia które weźmie co najwyżej 2A. Odbiornik w tym przypadku pda bierze prądu tyle ile potrzebuje, a nie tyle ile jest na nalepce ładowarki :)
Are you shpongled?

*

XJ

« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 09, 2008, 02:05:29 »
Hmm, no to dzięki za wyjaśnienie. Nie do końca rozumiem tę zależność z Amperami, ale widać moje poczucie logiki nijak sie ma do praw fizyki :-D
Ogólnie już wiem, czego szukać.

*

Offline symetryk

• 23
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 19, 2008, 21:03:36 »
Czesc,
kupilem oryginalna ladowarke saamochodowa (CC C100) i zanim podlacze ja do HD prosze, potwierdzcie ze wszystko jest ok - otoz gniazdo w HD ma wyciecie z jednej strony i podobny wyglad ma wtyczka ladowarki (kabla USB z pudelka), natomiast wtyczka ladowarki samochodowej to mini usb. Na sucho niby pasuje, ale wole sie upewnic niz potem rozpaczac ze sprzet padl.
Podsumowujac - tak ma byc i wszystko jest ok?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2008, 21:46:11 wysłana przez symetryk »
Chcieć to móc

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 19, 2008, 21:06:55 »

Podsumowujac - tak ma byc i wszystko jest ok?
Tak,jest OK :ok:
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline ar2rc

• **
  • 228
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 19, 2008, 21:26:19 »
zaraz zostanę skarcony, ale do tematu.
Swego czasu czytałem o ładowarkach np. na elektrodzie i tam "experci" twierdzą im mniejszy prąd  ładowania tym lepiej dla baterii.
sam zauważyłem że jak n95 ładuję ładowarką 350mA to bateria dłużej trzyma niż ładowana ładowarką 850mA.
Oczywiście w PDA trzeba brać pod wzgląd gps itd, ale sądzę że są plusy i minusy dużego amperażu.

« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 19, 2008, 21:46:41 »
@symetryk

Witam, i jak nie poszlo nic z dymem?

Ja podlaczylem pierwszy raz cc c100, natychmiast poszla z dymem, dioda off, smrod palonego plastiku. Na szczescie HD to przezyl. Ladowarka odeslana do serwisu.

*

Offline symetryk

• 23
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 20, 2008, 12:17:53 »
Już po  :E
Wszystko ok, choć podłączałem z lekką nutą niepewności ;)

@Jarojaw - dzięki za potwierdzenie
@Dago161 - napedziłeś mi stracha, podłączyłem ładowarkę i przez chwilę wąchałem czy nie czuć dymu :P

@ar2rc - nie wiem nic o długości "trzymania" baterii, ale w przypadku zwykłych akumulatorków-paluszków za duży prąd ładowania skraca ich żywotność. To w przypadku samego ładowania. Natomiast w PDA, kiedy oprócz ładowania potrzebny jest dodatkowy prąd do obsługi GPS i podświetlenia, potrzebna jest większa wydajność prądowa ładowarki/zasilacza po to, żeby nie zabrakło prądu i żeby nie spalił się zasilacz.
Chcieć to móc