Wytrzymalosc baterii na roznych ROMach

• 16 Odpowiedzi
  • 5033 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wytrzymalosc baterii na roznych ROMach
« dnia: Grudzień 27, 2009, 19:14:24 »
Witam,

nie znalazlem odpowiedzi na to pytanie w innych wątkach dlatego zakładam nowy. Jeśli jednak przeoczyłem coś istniejącego to proszę o wskazanie mi miejsca.

Jestem nowy w świecie HTC HD i przymierzam się do zmiany ROMu ze stockowego na jakiś inny. Chciałbym się dowiedzieć od Was, którzy używacie wielu różnych ROMów o to jak wygląda sprawa wytrzymałości baterii na nich. Wiadomo, że każdy używa telefonu inaczej itp. ale prosiłbym o porównanie jak dany ROM wytrzymuje z porównaniu ze stockowym, np. czy dłużej, czy krócej, czy mniej więcej tak samo.

Czytałem gdzieś w wątku, że Sense, który jest w wielu nowych ROMach zżera baterię szybko - czy to prawda?

W tej chwili komórka wytrzymuje (przy moim korzystaniu) 3 dni i generalnie chciałbym to zachować. Jeśli wytrzymałośc miałaby spaść powiedzmy o pół dnia, to OK, ale gdyby miała spaść na przykład o połówę, to już na pewno sie nie zdecyduję na dany ROM.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

*

Offline zvierzak

• **
  • 166
  • Sprzęt: HTC HD, Motorola Milestone
Odp: Wytrzymalosc baterii na roznych ROMach
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 28, 2009, 13:50:16 »
Ja Ci odpowiem tak, Chcesz obiektywnie to sam testuj, inaczej się nie da, zasięg nadajników wersja radia, wiele ale to wiele czynników.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 28, 2009, 19:59:25 »
Ja Ci odpowiem tak, Chcesz obiektywnie to sam testuj, inaczej się nie da, zasięg nadajników wersja radia, wiele ale to wiele czynników.

No i dlatego poprosilem o porownanie ze stockowym ROMem, bo kazdy kto uzywal stockowego a pozniej jakiegos innego potrafi to sam ocenic.

Jak juz wspomniales o wersji radia, to moze napisz na ktorej jest najlepiej pod wzgledem baterii.

*

Offline zvierzak

• **
  • 166
  • Sprzęt: HTC HD, Motorola Milestone
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 28, 2009, 23:36:30 »
Nie wiem, uzywam napawdę ostro swojego HD, zawsze ładuję raz dziennie a właściwie na noc podłączam. Mnie dziwi jak dwa dni wytrzymuje. miałem nokię kiedyś pierwszą i ostatnią N82 dnia mi nie mogła wytrzymać. także z HTC jestem zadowolony i to bardzo. U mnie stokowy czy inny 1 dzień max.

*

Offline bartolinio

• 1008
  • Sprzęt: Galaxy Nexus (poprzednio HTC Desire HD)
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 29, 2009, 09:15:57 »
ja mam tak samo jak kolega wyżej... ładowanie co noc... ale nie da się ukryć że na ROMie stock'owym trzymało lepiej, tyle że nie pamiętam tego dokładnie bo ostatnio stock'owy ROM miałem w marcu jak kupiłem HD'ka  :P
Device: Google Galaxy Nexus
ROM: Xylon (4.2.1)
Radio: XXLH1
Kernel: franco/trinity/faux

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 29, 2009, 19:15:21 »
ja mam tak samo jak kolega wyżej... ładowanie co noc... ale nie da się ukryć że na ROMie stock'owym trzymało lepiej, tyle że nie pamiętam tego dokładnie bo ostatnio stock'owy ROM miałem w marcu jak kupiłem HD'ka  :P

dłużej trzymała bo była nowa!!!

Zużycie baterii zależy od:
- rodzaju używania telefonu (są programy które mierzą chwilowe zużycie)
- natężenia sieci
- rodzaju sieci
- radioromu
- rillphone.dll
- stopnia zużycia baterii

jeżeli jakiś rom zużywa wyraźnie więcej niż inny to sprawdź:
rilphone.dll użyty w danym romie, ilość uruchomionych programów / tasków
ew. chwilowe zużycie prądu - wiadomo, że goły rom będzie zużywał nieco mniej niż wypasiony z najnowszą manillą. Tym niemniej różnice nie powinny być duże.

Może mieć też znaczenie w jakich okolicznościach flashowałeś rom. Jeżeli bateria była nie do końca naładowana to czasem dzieją się różne rzeczy typu - fałszywe wskazania.

pozdrawiam

sgs III

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 29, 2009, 19:46:00 »

Zużycie baterii zależy od:
- rodzaju używania telefonu (są programy które mierzą chwilowe zużycie)
- natężenia sieci
- rodzaju sieci
- radioromu
- rillphone.dll
- stopnia zużycia baterii

jeżeli jakiś rom zużywa wyraźnie więcej niż inny to sprawdź:
rilphone.dll użyty w danym romie, ilość uruchomionych programów / tasków
ew. chwilowe zużycie prądu - wiadomo, że goły rom będzie zużywał nieco mniej niż wypasiony z najnowszą manillą. Tym niemniej różnice nie powinny być duże.

Może mieć też znaczenie w jakich okolicznościach flashowałeś rom. Jeżeli bateria była nie do końca naładowana to czasem dzieją się różne rzeczy typu - fałszywe wskazania.

Dzieki za odpowiedz, choc nie do konca o to mi chodzilo:)

W kazdym razie bardzo prosze o uscislenie:

1. Rodzaj sieci: rozumiem ze chodzi o 2G/3G? Jesli tak to ktora zuzywa mniej?
2. Radioromu: czy najnowszy radio bedzie najlepszy? Jesli nie, to ktory?
3. rillphone.dll - za co odpowiada ta biblioteka? Czy mozna ja podmienic w jakims ROMie na inna - bardziej oszczedna?

Opinia ze roznice nie powinny byc duze jest dla mnie optymistyczna - o takie (prawie) mi chodzilo.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 29, 2009, 23:59:06 »
Mam Xannytech 1.6 evo, czyli rom oparty na WM 6.5.3 bodajże, oraz radio rom 1.17 i rilphone 1.14

Moim zdaniem subiektywnym system 6.5 jest oszczędniejszy, niż było 6.1. Mówię o systemie, nie manili, ponieważ ta ostatnia jest aplikacją mocno zasobo(czyli prądo-)żerną. Używam Spb Mobile Shell - ale to inna historia.

Co do radia - chyba to ostatnie jest najlepsze. poprzednie, czyli 1.14 potężnie grzało hd-ka.

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 16, 2010, 07:10:08 »
Podbiję temat..... coś nagle zaczęło zżerac mi baterię..... wczoraj byłem cały czas podłączony do neta przez GSM, i bateria nie wytrzymała do 19tej. wiec zwaliłem na to... ale po przyjechaniu do domu wylaczyłem wszystkie aplikacje, soft reset i ładowanie do pelna. efekt ? -55% bateri w 7 godzin czuwania.

HELP. Rom hypnotiQ 1.8 by DUSK - ale do wczoraj było OK

*

akada

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 16, 2010, 08:09:01 »
przez długi czas miałam Hypnotiq ale właśnie moją zmorą była żywotność baterii.
Przeszłam na WM6.5.x i ładuję telefon jak na ROM'ie fabrycznym. czasem rozmawiam po 2 godziny via Skype i na Hypnotiq z przerażeniem widziałam jak uciekają procenty baterii a na obecnym nie ma paniki.

teraz pytanie:
jak to jest, że producenci podają dłuższą wydajność baterii telefonów w trybie 3G niż 2G a wszyscy każą wyłączać 3G gdyż pożera baterię ? kto ma rację ?

telefon odłączyłam od ładowarki w nocy jak szłam do toalety. rano gdy się obudziłam było 100% jest 22:22 bateria pokazuje 68%. w międzyczasie 36min rozmów telefonicznych. 12sms'ów, jakieś 10x praca na wifi - sprawdzanie poczty, aktualizacja pogody, także odpisywanie na wiadomości. poza tym włączanie i sprawdzanie która godzina.  nie wiem czy to dobry wynik ale mnie satysfakcjonuje. 2 godziny na Skype pobierają jakieś 15% baterii.
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2010, 22:34:37 wysłana przez akada »

*

Offline bartolinio

• 1008
  • Sprzęt: Galaxy Nexus (poprzednio HTC Desire HD)
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 18, 2010, 10:24:27 »
na ROM'ie z podpisu?
Device: Google Galaxy Nexus
ROM: Xylon (4.2.1)
Radio: XXLH1
Kernel: franco/trinity/faux

*

akada

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 18, 2010, 14:56:41 »
bateria skończyła się następnego dnia o 17-ej. 15%.
tak, używam ROM'u z podpisu.

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 19, 2010, 16:39:59 »
Po dwóch dniach testów, mogę powiedzieć że zmiana radia przyniosła spodziewany efekt..... bateria działa zdecydowanie dłużej....

obecne radio 1.17

*

Offline kroolas

• 37
  • Sprzęt: Blackstone
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 22, 2010, 00:14:17 »
Po dwóch dniach testów, mogę powiedzieć że zmiana radia przyniosła spodziewany efekt..... bateria działa zdecydowanie dłużej....

obecne radio 1.17

zmieniam na 1.17 (z 1.14)

Połączone: Marzec 23, 2010, 23:45:18

obecne radio 1.17

zmieniam na 1.17 (z 1.14)

zmienilem.. zauwazalne zwiekszenie zywotnosci... polecam
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2010, 23:45:18 wysłana przez kroolas »
blackSTONEhenge™ (WM6.5.3.28232/Manila 2.1) v4.4, Radio 1.17.25.09

*

Offline adasn

• *
  • 53
  • Sprzęt: HTC HD,HD2 LEO
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 30, 2010, 17:34:57 »
Kolego proszę o link do owego radia 1.17 bo mam nowego hd  i trzyma tylko ok 24 h

*

akada

« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 23:53:53 wysłana przez akada »

*

Offline sanchez

• *
  • 70
  • Sprzęt: Mio A501 -> N95 8GB, HTC Touch HD
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 31, 2010, 18:47:04 »
A ja Was zaskoczę, mój HD'ek potrafi wytrzymać pełne 3 dni w trybie samolotowym i 2 dni z w trybie 3G. Korzystam około godziny dziennie, czasem dłużej czasem krócej (internet, maile, gierki, filmy). Nie używam do rozmów. Oczywiście cały czas HD'ek jest włączony. Nie używam żadnych programów "wspomagających" wytrzymałość baterii. Rom i radio w podpisie.
ROM: 21684 wjtk HD DOWN BETA (1.5) & Android 2.2 (FroYo) (V1.6)
Radio: 1.14.25.24