upgrade rom code error

• 4 Odpowiedzi
  • 3077 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

upgrade rom code error
« dnia: Sierpień 03, 2009, 17:41:28 »
c
Chciałem wgrać Hard spl i robiłem wszystko wg. instrukcji z karty i podczas wgrywania miga ekran i na przemian pojawia sie pasek postępu oraz napis Upgrade rom code error. co robić 

*

Offline stokrot

• 384
  • Sprzęt: htc leo
Odp: upgrade rom code error
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 03, 2009, 17:46:13 »
c
Chciałem wgrać Hard spl i robiłem wszystko wg. instrukcji z karty i podczas wgrywania miga ekran i na przemian pojawia sie pasek postępu oraz napis Upgrade rom code error. co robić 

o ile mi wiadomo to hard spl nie wgrywa  się z karty tylko z kompa a przynajmniej ja tak zrobiłem i nie miałem żadnych problemów

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 03, 2009, 17:48:31 »
Prywatna wiadomość (Offline)

Odp: FAQ HTC Touch HD
« Odpowiedz #22 : Lipiec 22, 2009, 20:44:03 »
   Odpowiedz cytującCytuj
Temat umarł, spróbuję go ożywić. Wielu początkujących użytkowników ma problemy z wgrywaniem ROM-ów, przygotowałem więc poradnik. Mam nadzieję że się przyda. Będę wdzięczny za wszelkie poprawki i uzupełnienia. Gdy wszystko będzie OK, proponuję przenieść opis na górę wątku.

9. Wgrywanie nowego HardSPL, ROMu, RadioROMu

ZASTRZEŻENIE
Poniższy opis ma charakter informacyjny. Autorzy poradnika nie biorą odpowiedzialności za straty wywołane wykonaniem procedur opisanych w tekście.

Poniższy opis dotyczy wgrywania nieoficjalnych (gotowanych) ROM-ów. Oficjalne ROM-y (ze strony HTC) wgrywa się podobnie, z jednym zastrzeżeniem. Jeżeli oficjalny ROM jest zgodny z wersją CID w urządzeniu (inaczej, możesz go pobrać ze strony HTC wpisując numer seryjny swojego urządzenia), nie jest potrzebna zmiana HardSPL. Jeżeli jest to jednak oficjalny ROM z innego regionu (niezgodny CID, nie można tego ROM-u pobrać oficjalnie ze strony HTC), wgranie HardSPL jest konieczne.
UWAGA: wgranie HardSPL i/lub gotowanego ROM-u powoduje utratę gwarancji! Jeżeli zajdzie potrzeba oddania sprzętu do naprawy gwarancyjnej, należy wgrać oficjalny (stock) ROM i HardSPL (opis w innej części poradnika).

HARDSPL

Urządzenia zakupione u operatora i w sklepie (nie dotyczy większości tanich urządzeń z Allegro) mają założona blokadę CID, która uniemożliwia wgranie nie oficjalnego (gotowanego) ROM-u. Aby zainstalowanie takiego ROM-u było możliwe, należy najpierw wgrać HardSPL by Olinex, który omija blokadę CID.

Istnieją dwie wersje HardSPL:

* 1.56 – do większości nowszych ROM-ów,
    * 1.14 – tylko do starszych ROM-ów.

Upewnij się jakiej wersji HardSPL wymaga ROM, który chcesz wgrać (jest to zwykle podane w opisie ROM-u). Następnie sprawdź jaka wersja jest zainstalowana na urządzeniu i, w razie potrzeby, wgraj odpowiednią wersję.

Jak sprawdzić jaką wersję HardSPL mam zainstalowaną?
Wyłącz urządzenie przyciskiem. Wciśnij przycisk VOL- (ściszanie) i cały czas trzymając go, włącz urządzenie ponownie. Na czerwonym tle zostanie wyświetlona wersja SPL, np. SPL-1.14.OliNex lub SPL-1.56.OliNex.

Skąd pobrać HardSPL?
Z forum XDA: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=431217
Należy się zarejestrować i zalogować. Następnie należy pobrać z pierwszego postu potrzebny plik (tylko jeden z nich):

* HSPLWrapper_Blackstone_156OliNex.zip – wersja 1.56, lub
    * Unsigned_HardSPL_for_Blackstone_OliNex.zip – wersja 1.14

Jak wgrać HardSPL?
Wgranie HardSPL nie powoduje utraty danych.
1. Rozpakuj pobrany plik. Powinieneś uzyskać plik wykonywalny exe (dla wersji 1.56 jest to HSPLWrapper_Blackstone_156OliNex.exe).
2. Postępuj według opisu dla wybranej metody – instalacja z komputera PC lub z karty SD – w dalszej części instrukcji.
3. Po zrestartowaniu urządzenia powinieneś mieć wgrany HardSPL. Możesz to sprawdzić wykonując procedurę opisaną wcześniej.

ROM

Jak sprawdzić posiadaną wersję ROM?
Wejdź do Panelu sterowania (w TouchFlo3D: zakładka Ustawienia, przycisk Więcej).
W zakładce System wybierz Informacje o urządzeniu.

Zanim zaczniesz wgrywać ROM:

* Zrób backup wszystkich ważnych danych z pamięci głównej. Po wgraniu ROM-u należy wykonać hard reset, który przywróci pamięć główną do stanu zapisanego w ROM-ie (karta pamięci pozostanie bez zmian).
    * Upewnij się że masz wgraną właściwą wersję HardSPL (zobacz wyżej). Wgrywanie ROM-u na niewłaściwą wersję HardSPL powoduje problemy (ekran w trybie 16 kolorów, zawieszanie się urządzenia, itp.).

Jak wgrać ROM:
Po wgraniu ROM-u trzeba będzie wykonać hard reset, który spowoduje utratę danych z pamięci głównej. Wykonaj backup!
1. Pobierz wybrany ROM i rozpakuj go. Zwykle będziesz miał dwa pliki: exe i nbh (np.  BlackstoneRUUWrapper.exe i ruu_signed.nbh).
2. Postępuj według opisu dla wybranej metody – instalacja z komputera PC lub z karty SD – w dalszej części instrukcji.
3. Wykonaj hard reset: przy wyłączonym Touch HD wciśnij oba przyciski głośności (VOL+ i VOL-) i trzymając je, włącz urządzenie. Potwierdź chęć wykonania operacji przyciskiem VOL+. Niektórzy twórcy ROM-ów zalecają dwukrotny hard reset.
4. Urządzenie powinno być już gotowe do pracy. Włącz Touch HD, zweryfikuj poprawne działanie, przywróć dane z backupu i zainstaluj ponownie programy. Uwaga: nie przywracaj całego rejestru (np. programem SPB Backup) – to może spowodować niewłaściwą pracę urządzenia (stary rejestr niekompatybilny z nowym ROM-em).

RADIO ROM

Jak sprawdzić posiadaną wersję Radio ROM?
Wejdź do Panelu sterowania (w TouchFlo3D: zakładka Ustawienia, przycisk Więcej).
W zakładce System wybierz Informacje o urządzeniu.

Skąd pobrać Radio ROM?
Ze strony XDA: http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=HTC_Blackstone_Radio
Może być potrzebna rejestracja i logowanie na forum.
Należy pobrać:

* plik Radio ROM (np. Download 1.14.25.24 Radio only)
    * odpowiadający mu Rilphone CAB.

Radio ROM jest niezależny od właściwego ROM-u i odpowiada za komunikację urządzenia ze światem (GSM, 3G, Wi-Fi, GPS, itp.). Rilphone to sterownik pośredniczący pomiędzy ROM-em a Radio ROM-em.

Jak wgrać Radio ROM i Rilphone?
Wgranie Radio ROM-u nie powoduje utraty danych (hard reset nie jest potrzebny).
1. Rozpakuj pobrany plik Radio ROM. Zwykle będziesz miał dwa pliki: exe i nbh (np.  CustomRUU.exe i RUU_signed.nbh)
2. Postępuj według opisu dla wybranej metody – instalacja z komputera PC lub z karty SD – w dalszej części instrukcji. Uwaga: niektórzy odradzają instalację radio ROM-u z karty SD.
3. Odłącz Touch HD i włącz go. Sprawdź w Panelu sterowania czy wersja jest właściwa.
4. Instalacja Rilphone przebiega tak jak instalacja każdego programu. Powinieneś mieć plik .cab – skopiuj go na urządzenie i uruchom na nim – zainstaluj w pamięci głównej (nie na karcie). Po zakończeniu instalacji zrestartuj urządzenie. Rilphone można w razie potrzeby odinstalować z Panelu sterowania.
UWAGA: w przypadku ROM-ów wymagających HardSPL 1.14 (starszy) nie należy wgrywać Rilphone z wersji 1.14.x.x i nowszych (użytkownicy zgłaszali problemy).

WGRYWANIE ROM-U/HARDSPL/RADIA Z KOMPUTERA PC

Najpierw przeczytaj procedurę dla oprogramowania, które wgrywasz, i wykonaj opisane tam czynności, aż zostaniesz przekierowany w to miejsce. Tutaj jest opisana tylko część wspólna.
1. Upewnij się że bateria jest naładowana w co najmniej 50%. Jeżeli nie jest, najpierw naładuj baterię.
2. Włącz Touch HD i podłącz go do komputera kablem USB w trybie ActiveSync.
3. Uruchom plik .exe na komputerze PC.
4. Postępuj zgodnie z komunikatami wyświetlanymi na ekranie, wciśnij przycisk Update. Jeżeli na ekranie Touch HD zostanie wyświetlony monit, zatwierdź.
5. Poczekaj aż Touch HD się zrestartuje, a na ekranie PC zostanie wyświetlone okienko Congratulations…. Procedura wgrywania została zakończona.
6. Wyłącz Touch HD i odłącz go od komputera PC.
7. Postępuj zgodnie z dalszymi wskazówkami dla oprogramowania, które wgrywasz (wcześniejsza część opisu).

WGRYWANIE ROM-U/HARDSPL/RADIA Z KARTY SD

Najpierw przeczytaj procedurę dla oprogramowania, które wgrywasz, i wykonaj opisane tam czynności, aż zostaniesz przekierowany w to miejsce. Tutaj jest opisana tylko część wspólna.
1. Upewnij się że bateria jest naładowana w co najmniej 50%. Jeżeli nie jest, najpierw naładuj baterię.
2. Jeżeli masz tylko plik .exe a nie masz pliku RUU_Signed.nbh, wykonaj następujące czynności. Na komputerze PC uruchom pobrany i rozpakowany plik .exe. W katalogu zawierającym ten plik powinny pojawić się nowe pliki. Skopiuj plik RUU_Signed.nbh do innego katalogu. Zamknij okno uruchomionego wcześniej programu.
3. Skopiuj plik RUU_Signed.nbh na kartę SD, do jej głównego katalogu. Zmień nazwę pliku na BLACIMG.nbh. Upewnij się że w głownym katalogu karty nie ma innych plików .nbh.
4. Wyłącz Touch HD jeżeli jest włączony. Wciśnij przycisk VOL- (ściszanie) i cały czas trzymając go, włącz urządzenie ponownie. Powinien pojawić się szary ekran z komunikatem. Wciśnij klawisz Power aby zainstalować oprogramowanie albo VOL- aby zrezygnować. Poczekaj na zakończenie instalacji.
5. Postępuj zgodnie z dalszymi wskazówkami dla oprogramowania, które wgrywasz (wcześniejsza część opisu). Po zakończeniu procedury usuń plik BLACIMG.nbh z karty.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:04:13 »
No nie wiem jak to się stało ale wszystko ruszyło :ok: Już cieszę się nowym ROMem. Myślę że teraz to mnie już nic nie zaskoczy :mrgreen:

*

Offline majsterek

• **
  • 129
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 03, 2009, 22:43:22 »
No nie wiem jak to się stało ale wszystko ruszyło :ok: Już cieszę się nowym ROMem. Myślę że teraz to mnie już nic nie zaskoczy :mrgreen:

Pamiętaj, że bateria musi mieć powyżej 50% pojemności. Jak będzie mniej to wywala code error