Udostępnienie internetu ale z Wifi czy da się to zrobić??

• 13 Odpowiedzi
  • 4769 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Delta

• 38
Udostępnienie internetu ale z Wifi czy da się to zrobić??
« dnia: Listopad 16, 2009, 10:41:21 »
Witam!

Chodzi o coś takiego. Mam router wifi ale nie mam karty w kompie stacjonarny, Wiem, że przez USB można udostępnić internet z THD ale tylko hdspa itd, ale czy jest jakiś soft, który potrafi udostępnić przez USB internet odbierany przez THD z Wifi?? Innymi słowy, żeby telefon działał jak karta WIFI pod USB....

*

Offline belek

• 311
    • Zdjęcia
  • Sprzęt: Blackstone, Leo, iPhone
Odp: Udostępnienie internetu ale z Wifi czy da się to zrobić??
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 16, 2009, 12:18:58 »
to ja się podepnę. czy będąc w zasięgu hsdpa, mogę udostępnić np 2 laptopom internet poprzez sieć wifi stworzoną na THD (zeby dzialal jak reuter wifi podlaczony do telefonu albo kablowki, tyle ze THD korzystalby z sieci komorkowej)?
Vulnerant Omnes, Ultima Necat

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 16, 2009, 12:49:24 »
to ja się podepnę. czy będąc w zasięgu hsdpa, mogę udostępnić np 2 laptopom internet poprzez sieć wifi stworzoną na THD (zeby dzialal jak reuter wifi podlaczony do telefonu albo kablowki, tyle ze THD korzystalby z sieci komorkowej)?

Taka aplikacje pod WM zmieniajaca w AccesPointa gdzies widzialem - jednak nie pamietam gdzie. Mozliwe ze na xda...

Edit (dodane):

tak na szybko wygooglowane:
http://www.modaco.com/content/windows-mobile-news/263875/wmwifirouter-turns-your-wm-device-into-a-wifi-er-router/

« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 12:53:31 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline wal24

• 368
    • Hobby
  • Sprzęt: HTC Touch HD, HTC LEO
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2009, 12:59:53 »
W ROMach Bysia masz to. Comm manager> WiFi Router. Nie sprawdzałem, ale pisali, że działa.
ROM: MeLoN-HD2_1.7 23152-3.14 PLK,  Radio: 2.15.50.14, HSPL: 2.08

*

Offline Delta

• 38
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 16, 2009, 14:32:05 »
Zrobienie Routera WIFI Ok ale to nic mi nie daje bo ja chce sygnał z WIFI przekierować po USB tak jak udostępnianie internetu np przez HDSPA

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 25, 2009, 21:08:36 »
Chciałbym się podpiąć pod to bardzo sensowne pytanie.

Od dawna się zastanawiałem czy jest taka możliwość - mam dla laptopy firmowe i w jednym z nich nie ma WiFi i fajnie by było gdyby można było z HD udostępniać internet (za darmo) a nie przez HSDPA...
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 25, 2009, 21:19:01 »
Chciałbym się podpiąć pod to bardzo sensowne pytanie.

Od dawna się zastanawiałem czy jest taka możliwość - mam dla laptopy firmowe i w jednym z nich nie ma WiFi i fajnie by było gdyby można było z HD udostępniać internet (za darmo) a nie przez HSDPA...

Zapewne by sie dalo :) Z tym ze moim zdaniem jest to glupi pomysl - lepiej kupic jakas karte WiFi. Bedzie to wygodniejsze i lepiej dzialac.

A link do rozwiazania podalem wyzej, ale widze ze lenistwo jest na tyle duze ze czytac sie nie chce...

Dla leniwcow (moze choc na przeczytanie przyjdzie chec...):
http://global.wmwifirouter.com/features/

« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2009, 21:23:12 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline FoxHound

• 566
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 28, 2009, 15:19:15 »
Po pierwsze na pewno pomysł nie można nazywać głupim bo to w pewnym sensie obraża "pomysłodawcę"
Po drugie faktycznie sensowniejszym rozwiązaniem dla PC jest zakup karty
Po trzecie ja konkretnie miałem na myśli zastosowanie takiego rozwiązania dla laptopa bez wbudowanej karty - a rozbudowa laptopów jak wiemy jest mocno utrudniona (jeden z laptopów firmowych nie posiada WiFi i głownie z tego powodu jest właściwie wyłączony z użytku a szkoda)
Po czwarte nie chodzi o lenistwo a raczej o to że ten program jest marny... nie dość że płatny to jeszcze jego osiągnięcia są marne :S
I po piąte tplewa dzięki za chęci pomocy  :ok:
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 28, 2009, 15:33:10 »
A co uwazasz w tym programie za marne ? Super mozliwosci to on moze nie ma, ale dziala :) Glowne ograniczenie masz na polaczeniu USB - ale tutaj nic nie zmienisz jesli chodzi o software.

Co do glupiego to chodzilo mi o wygode samego uzytku jak i brak niektorych funkcjonalnosci jakie daje karta. Warto zerknac czy nie ma mozliwosci dolozenia WiFi np. w Postaci Mini PCI. W ostatecznosci mozna kupic jakas tania karte pod USB...

Programik nadaje sie jak chcemy chwilowo cos gdzies podlaczyc czy udostepnic, ale na dluzsza mete to nie ciekawe rozwiazanie.

A co do odplatnosi to tutaj nic nie poradze :) Darmowych rozwiazan nie widzialem...
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2009, 15:36:06 wysłana przez tplewa »

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 28, 2009, 20:17:30 »
Dokladnie.
AS nie ma mozliwosci korzystania z netu clienta (hostem jest komputer).
W przypadku USB po stronie PDA muialby byc program dzieki ktoremu komputer rozpozna PDA jako karte sieciowa. A nie sadze aby taki istnial.
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 28, 2009, 20:25:25 »
Dokladnie.
AS nie ma mozliwosci korzystania z netu clienta (hostem jest komputer).
W przypadku USB po stronie PDA muialby byc program dzieki ktoremu komputer rozpozna PDA jako karte sieciowa. A nie sadze aby taki istnial.

i tak jest w tym programie :) net mozna udostepniac w wszelkich kierunkach - ale jest to srednio wygodne...

Zreszta jest do pobrania wersja Trial, mozna sciagnac i zobaczyc jak co dziala...

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 28, 2009, 21:25:13 »
A wątek przyklejony w odpowiednim dziale czytaliście ? Oczywiście na naszym forum wszystko jest, wystarczy poszukać  :-|

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=107311.0
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline FoxHound

• 566
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 28, 2009, 22:25:15 »
Noo wreszcie :mrgreen:

tomaszkap
wielkie dzięki  :ok:
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline Delta

• 38
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 30, 2009, 21:11:04 »
No faktycznie to jest rozwiązanie!

Dzięki!