Touch HD sam kasuje maile

• 15 Odpowiedzi
  • 3234 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Touch HD sam kasuje maile
« dnia: Wrzesień 24, 2009, 19:48:02 »
Szukałem w necie, przeczytałem instrukcję, ale nigdzie odpowiedzi nie znalazłem. Chodzi o to, że jak pobieram maile (przykładowo pięć). Czytam wszystkie i zostają one potem w folderze z pocztą odebraną. Jak następnym razem się łączę z kontem i nim pobiorą się nowe maile to wpierw wszystkie te które już były ładnie jeden po drugim się kasują. Chciałbym tego uniknąć, ale nie bardzo wiem jak. Ktoś się spotkał z takim zachowaniem, albo wiem może jak to wyłączyć? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

*

Offline AutoMichu

• **
  • 162
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 3/Note/ S II/ HTC HD2 Leo
Odp: Touch HD sam kasuje maile
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 24, 2009, 21:11:27 »
Chyba jest tak, że jak odbierasz maile "komórką" to zostają na serwerze pocztowym. Jeśli w międzyczasie odbierzesz maile z innego kompa i zostaną usunięte z serwera, to przy następnym pobieraniu (jeśli nie ma ich już na serwerze) zostaną usunięte z "komórki" - ja tak miałem, sprawdź u siebie.

*

Offline jareklie

• 260
  • Sprzęt: S Galaxy Tab + HTC HD2 +T-Mobile move +SPV M650
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 24, 2009, 22:11:11 »
Brakuje podstawowej dla mnie informacji, czy te maile po ściągnięciu na na HD pozostają na serwerze (na Twoim koncie) czy też nie...
(gdy potem łączysz się np. z PC to już ich nie ma?)

Ewent. jest w opcjach ustawienia konta (na HD): kasować" czy "zostawiać" na serwerze. Sprawdź, co masz zaznaczone...
już było (od 2002 r.): SE p800, MDA Compact, Dell Axim x50, FS Loox 720, HTC Wizard , HTC Universal, HTC Trinity, HTC Artemis, (UMPC) Samsung Q1, HTC Touch HD, HP iPAQ 614c, (UMPC) Sony ux280p, Qtek 8310, Omnia2  + AKTUALNE   -> co dalej? ;)

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 24, 2009, 22:14:38 »
Gdzie masz konto, na wp tak się dzieje. Poza tym jak ściagasz e-maile to mozesz zaznaczyc z ilu dni mają sie pobierac, starsze są kasowane. I jak masz pocztę IMAP a nie POP to wiadomo, że po przeczytaniu i archiwizacji też ich nie zobaczysz.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 25, 2009, 08:33:08 »
Brakuje podstawowej dla mnie informacji, czy te maile po ściągnięciu na na HD pozostają na serwerze (na Twoim koncie) czy też nie...
(gdy potem łączysz się np. z PC to już ich nie ma?)

Ewent. jest w opcjach ustawienia konta (na HD): kasować" czy "zostawiać" na serwerze. Sprawdź, co masz zaznaczone...

Konto samo w sobie (gdzieś tam w internecie) pozostaje nienaruszone. Jak wchodzę przez PC na pocztę to maile są nietknięte. Chodzi mi jednak o kasowanie mail już ściągniętych na HTCka. To tak jakby dostając nowego smsa kasowały się wszystkie, które dostałem wcześniej. Ten telefon kupiłem właśnie głównie po to, żeby w każdej chwili móc sprawdzić pocztę, a tu mały problem (który na pewno da się prosto rozwiązać, z tym, że nie mam już pomysłu jak).

*

Offline bartolinio

• 1008
  • Sprzęt: Galaxy Nexus (poprzednio HTC Desire HD)
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 25, 2009, 09:04:48 »
poprostu źle masz skonfigurowaną pocztę na HD'q, przeglądnij wszystkie opcje jeszcze raz i sprawdź czy czegoś źle nie zaznaczyłeś... PDA sam z siebie poczty nie usuwa...
Device: Google Galaxy Nexus
ROM: Xylon (4.2.1)
Radio: XXLH1
Kernel: franco/trinity/faux

*

Offline dejwid

• **
  • 134
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 25, 2009, 15:07:14 »
usuwa i to dość często :)

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 25, 2009, 22:17:43 »
usuwa i to dość często :)
Nie no, nie siej takiej opinii, bo ludzie czytają a potem powtarzają bzdury po innych wątkach. Jeszcze ani razu żaden PDA sam mi nie usunął choćby jednego maila, dotyczy to też HD. Wystarczy poświęcić chwilę na poprawną konfigurację.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 25, 2009, 22:59:06 »
Ano właśnie sam kasuje. Skonfigurowane jest wszystko prawidłowo. Kilka razy sprawdzałem. Zresztą w samych ustawieniach konta nie ma żadnej opcji dotyczącej kasowania wiadomości. Raz mi się zdarzyło, że nie skasował sam od siebie maili. A pozostałe kilkadziesiąt tak :/

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 25, 2009, 23:04:53 »
Zaraz zaraz, napisałeś, że jak wchodzisz na pocztę przez PC, to maile są nietknięte. Czy jesteś pewny, że maile na PDA są kasowane czy też tylko nie są wyświetlane (bo zostały już przeczytane)?  :mysli:

Napisz też jakiego klienta poczty używasz, jakie to konto (wp? onet? gmail?...) i jak je skonfigurowałeś (POP? IMAP?...)

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 25, 2009, 23:12:16 »
Zaraz zaraz, napisałeś, że jak wchodzisz na pocztę przez PC, to maile są nietknięte. Czy jesteś pewny, że maile na PDA są kasowane czy też tylko nie są wyświetlane (bo zostały już przeczytane)?  :mysli:

Napisz też jakiego klienta poczty używasz, jakie to konto (wp? onet? gmail?...) i jak je skonfigurowałeś (POP? IMAP?...)

A widzisz, może nie są wyświetlane tylko. Ale w takim razie gdzie ich szukać? Klienta poczty używam standardowego z HTC, konto jest firmowe od... nie znam się na tym, od lokalnego dostawcy? A konfiguracja jest POP (cokolwiek to znaczy) tak samo jak w Outlooku na PC.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 25, 2009, 23:13:40 »
Co masz na myśli mówiąc o "standardowym z HTC"? To coś z Manili czy Outlook z Windows Mobile?

Spróbuj wejść do Outlooka i zobacz czy przypadkiem nie ma tam tych wiadomości.

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 25, 2009, 23:22:51 »
Pisząc o standardowym z HTC mam na myśli to, że żadnego klienta dodatkowo nie instalowałem. W Outlooku jest pusto. W skrzynce odbiorczej mam jednego maila (bo akurat jeden przyszedł jak sprawdzałem pocztę) a poza tym wszystkie foldery puste. Dziwne to jest, bo nigdzie nie ma opcji, żeby to zmienić. Szukałem wszędzie i na serio kompletnie nie mam pomysłu w czym może tkwić problem.

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 25, 2009, 23:30:30 »
Też tak miałem, bo HD standardowo w ustawieniach ma zaznaczone nie pozostawiaj wiadomości na serwerze czyli po odebraniu je kasuje. Poszukaj w ustawieniach zaawansowanych poczty i odhacz

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 25, 2009, 23:34:41 »
Ale ta opcja dotyczy postępowania z wiadomościami skasowanymi a nie tylko z odebranymi.

Gienek666, czy odwiedzałeś te ustawienia (będąc w Inbox Outlooka): Menu -> Tools -> Options -> Klik na nazwie konta ? Sprawdź ustawienie w harmonogramie pobierania - może masz ustawione żeby pobierał wiadomości tylko 'dzisiejsze'? Spróbuj ustawić na 'Wszystkie' i zobacz czy nadal jest problem.

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 26, 2009, 14:31:47 »
Gienek666 tak jak Ci wczesniej napisalo kilka osob - nie ma takiej opcji zeby HD sam kasowal maile ! Outlook, Gmail czy jakiekolwiek inne konto - z poziomu TF czy MS. NAPEWNO masz cos skopane w konfiguracji konta w HD...
Pozdrawiam
FoxHound