Touch HD - problem - szybkie rozładowywanie baterii

• 47 Odpowiedzi
  • 9941 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

robi6969

Odp: Touch HD - problem - szybkie rozładowywanie baterii
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 09, 2009, 10:04:03 »
Ok powiem tak, najlepszy romik, na ktorym moj HD wytrzymywal najdluzej bez ladowania to Dutty 3.9 faktycznie z Hd`ka ostatnio korzystam naprawde sporadycznie i wylaczam go na noc od ok 22 do 5 jest wylaczony i max jaki wytrzymala bateria to 6 dni, na stockowym romie Play, ktory uzywalem wczesniej max 5 dni ale podkreslam co wieczor HD dostaje off`a, wiadomo bateria baterii nie rowna ale wynik 7 dni przy wlaczonym HD`ku non-stop jest troche malo wiarygodny  :wink:
kamil004 Jeśli po dwóch dniach masz 55% to jakim cudem wytrzymuje Ci on 7 dni :-?, zauwazylem ze spadek po pelnym naladowaniu na poczatku jest mniejszy, a pozniej bateria rozladowuje sie coraz szybciej
Pozdro

*

Offline kamil004

• **
  • 159
  • Sprzęt: HTC HD
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 09, 2009, 10:06:38 »
Jak jedna literówka potrafi namieszać. Chodziło mi o to, że HD jest włączony ale ekran wyłączony.
Właśnie w takim stanie pełne ładowanie trwa nawet 6-7 godzin.

fakt czasem mi sie potrafi nawet po 8 naladowac dopiero z USB :P na poczatku mialem niezle zdziwko jak wstaje rano a on sie dalej laduje :D

Hmm chyba zrobie jeszcze jeden test i odinstaluje lumosa

----
kamil004 Jeśli po dwóch dniach masz 55% to jakim cudem wytrzymuje Ci on 7 dni

No wiec tutaj akurat jest to uzywanie normalne ktore sklada sie na 3-4dni

a to co pisalem ze tydzien to jak tel. lezal wygaszony.

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 09, 2009, 10:48:36 »
Faktem jest, że na początku sporo się nim bawiłem, obecnie przeciętne moje dzienne użytkowanie polega na:
a) odpaleniu WiFi 2-krotnie dziennie, sprawdzeniu kursów walut, pogody, czasem czegoś na necie;
b) wykonaniu 2-3 rozmów telefonicznych dających w sumie 10-15 minut rozmowy (ekran podczas rozmowy oczywiście wyłączony);
c) obejrzeniu przeciętnie 20 minut filmu DivX dla zabicia czasu wracając w korku autobusem miejskim po pracy;
d) kilkukrotnym włączeniem wyświetlacza w celu sprawdzenia godziny (pewnie jak większość forumowiczów, od dawna pożegnałem się z zegarkiem);
e) zdarza się, że pyknę w Bejeweled 2 jak oglądam jakiś film na Polshicie i puszczą bloczek 15-minutowych reklam :).

Przy takim użytkowaniu 5 dni to w moim przypadku absolutne minimum, ale i 7 nie jest rzadkością

5 dni :
- 100 minut divx'a
- 75 minut rozmów
- kilka minut Bejeweld 2

Sorry ale w takie bajki nie wierzę - trochę przekolorowałeś szczególnie te 100 minut divx i do tego jeszcze godzina rozmowy, już nie wspomnę o graniu - jeszcze mi powiesz że w nocy nie wyłączasz THD ;). 5 dni uwierzę jak będzie leżał w jednym miejscu a nie przelogowywał  się między nadajnikami i ktoś nie będzie 100 minut video oglądał z włączonym podświetleniem (inaczej się nie da) ;).

ps. Co do Lumosa to też zauważyłem jego zbawienny wpływ przy odpowiednik ustawieniu - HTC nie postarało się szczególnie w zupełnej ciemności gdy ekran "daje po oczach" 3-4 poziomem podświetlenia, gdy w Lumos'ie wystarczy 0 poziom.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2009, 10:50:24 wysłana przez Borg »
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline anion

• *
  • 78
  • Sprzęt: HTC TouchHD (WWE_EE_1.56.479.0)
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 09, 2009, 10:51:33 »
(...) wiadomo bateria baterii nie rowna ale wynik 7 dni przy wlaczonym HD`ku non-stop jest troche malo wiarygodny  (...)

Może i jest mało wiarygodny, ale tak właśnie mam przy opisanym użytkowaniu.

Natomiast propozycja robienia off'a na noc jest warta uwagi. Może zyskam na tym kolejny dzień lub dwa.
W niczym kobieta nie wygląda tak dobrze jak w niczym.

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 09, 2009, 11:23:50 »
Koledzy Kamil004 i anion mysle ze chyba nikt Was tu "oszustami" nie nazwal bo to za duze slowa. Do tego musialbym stac caly ten "tydzien" nad Twoim HD i patrzec ile go ladowales, jak go uztkowales i w koncu ile wytrzymal naprawde :P takich informacji nie mam wiec pozostaje mi sie tylko bardzo dziwic i poddawac w watpliwosc :P

Ja jestem posiadaczem HD od grudnia. Taka jak kolega royal uzywam prywatnie i sluzbowo. Ale to nie ma znaczenia bo ja ten telefon poprostu UZYTKUJE czyli korzystam ze wszystkiego co oferuje i dla mnie max to jest 1,5 dnia. Romy jak romy jedne sa bardziej inne mniej bateriozerne (chciaz watpie ze Twoj orangutan mam takie super osiagi w tym temacie) ale to tez w szerszej perspektywie nieistotne - bo co uzyskasz ? Godzine, dwie do przodu ?

Jezsze apropo tego uzytkowania. Liczy sie to ile wytrzymuje bateria gdy COS robisz na telefonie a nie gdy lezy i spi... To tak jakbys sie chwalil koledze bezawaryjnym samochodem ktorego nie naprawiales od 10 lat, tyle ze po wyjechaniu z salonu stal caly czas w garazu :P
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline anion

• *
  • 78
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 09, 2009, 11:42:24 »
FoxHound,

Dokładnie się z Tobą zgadzam. To zależy jak i do czego używa się swojego PDA.
Ja czasem potrafię go rozładować w 4,5 godziny, gdy go np. użyję jako nawigacji.
Potrafię go rozładować w 1 czy 2 dni jak dopadnę jakąś wciągającą gierkę i mam sporo wolnego czasu.

Jednak robienie dłuższych tras i to takich, gdzie potrzebuję nawigacji, czy też posiadanie dużej ilości wolnego czasu trafia mi się rzadko.
Najczęściej korzystam z HD jak z telefonu. A dodatkami zabijam drobne chwile czasu, gdy chcę by szybciej upłynął (np. jazda MPK w korku, czy czekanie gdzieś na coś/kogoś).
Dlatego właśnie najczęstsze użytkowanie przeze mnie THD objawia się cyklem ładowania co 5-7 dni. I bynajmniej nie wyłączam go na noc (chociaż może zacznę) :)

Nikt mnie nie nazwał oszustem, choć gdyby i nawet to w końcu jego prawo. Może nie dowierzać.
Ja też jak czytam inne posty (niekoniecznie na tej stronie, czy na tym forum) mam prawo mieć własne zdanie, wierzyć w treść/informację, którą ktoś chciał przekazać, lub też poddać ją w wątpliwość.

Ze swojego THD jestem bardzo zadowolony, miałem bardzo krótko 2 inne (gotowane) ROM-y, ale powróciłem do ROM-u oficjalnego, gdyż uważam - i jest to moja subiektywna opinia - że jest on najstabilniejszy, dla mnie w zupełności wystarczający (manila 2.5 to przerost formy nad treścią).

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 09, 2009, 11:49:36 »
Ja czasem potrafię go rozładować w 4,5 godziny, gdy go np. użyję jako nawigacji.
Wg. mnie oglądanie divx'a jeszcze szybciej rozładuje baterię - dlatego też trudno mi uwierzyć w te 100 minut oglądania video plus 5 dni pracy.
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 09, 2009, 12:02:05 »
Wg. mnie oglądanie divx'a jeszcze szybciej rozładuje baterię - dlatego też trudno mi uwierzyć w te 100 minut oglądania video plus 5 dni pracy.

Najlepiej to telefon wylaczyc, zamknac w szafie i wszelkie problemy znikna :)
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 09, 2009, 12:39:04 »
Najlepiej to telefon wylaczyc, zamknac w szafie i wszelkie problemy znikna :)
Eee tam ;) w szafie to można trzymać sam telefon a baterię do lodówki - ogniwa lepiej znoszą składowanie w temperaturach niższych niż 25 stopni.

*

Offline anion

• *
  • 78
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 09, 2009, 12:48:43 »
Jak –25°C to już nawet nie lodówka, a zamrażalnik. :D

*

Offline kamil004

• **
  • 159
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 09, 2009, 16:05:44 »
ok na razie wywalilem lumosa i w tygodniu nastepnym zobacze co wyjdzie z tego :)

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 09, 2009, 16:36:39 »
ok na razie wywalilem lumosa i w tygodniu nastepnym zobacze co wyjdzie z tego :)

Proponuje jeszcze zostawic telefon w jednym miejscu i modlic sie o identyczna pogode kazdego dnia, bo sama propagacji fal radiowych, odleglosc od BTS-a ma wplyw na moc z jaka pracuje koncowka mocy w.cz. w telefonie - a to przeklada sie na pobierany przez nia prad...

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline kamil004

• **
  • 159
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 09, 2009, 17:12:46 »
o to sie nie musze martwic bo jade codziennie do pracy ta sama droga taki sam czas wiec wiem ile baterii mi starcza, po calym dniu mam dalej 100%

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 09, 2009, 17:19:54 »
o to sie nie musze martwic bo jade codziennie do pracy ta sama droga taki sam czas wiec wiem ile baterii mi starcza, po calym dniu mam dalej 100%

Ta sama droga nie oznacza tej samej propagacji i takiej samej mocy z jaka pracuje koncowka - dlatego takie testy sa malo dokladne... trudno zauwazyc jakies wieksze roznice. Trzeba by monitorowac wiele parametrow lacznie z temperatura baterii... a jak uzywasz czujnika oswietlenia rowniez natezenie swiatla :) bo to znowu przeklada sie na wysterowanie LED-ow :)

Jak juz robic takie testy to minimum podpiecie miernika z mozliwoasia rejestracji na PC  pobieranego pradu i kontrola wielu innych paramatrow. Tak bedziesz mial zawsze sporo rozbierznosci i tematy do dyskusji na forum komu ile trzyma bateria...

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
  • Sprzęt: HTC One S
« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 23, 2009, 00:40:48 »

Natomiast propozycja robienia off'a na noc jest warta uwagi. Może zyskam na tym kolejny dzień lub dwa.

Ja odnoszę wrażenie, że restarty strasznie dużo baterii pożerają.

Wydaje mi się nawet, że jeśli przeleży przez te kilka godzin w trybie nocnym to może tej baterii zeżreć dużo mniej. Po jednym restarcie potrafi przeskoczyć z 50 do 30%, a przez noc potrafi przeleżeć 50 do 48%. Wiem, że te indykatory są niedokładne, ale coś w tym chyba jest.

Wibracja przy włączaniu sporo pożera, splash screena też, z tego co mi wiadomo, nie da się wyłączyć.

Myślę, że robiąc mu restarty non-stop byłbym w stanie rozładować go do zera w nie więcej niż pół godziny.
Pomyśl dwa razy zanim skierujesz kogoś do wyszukiwarki!

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #45 dnia: Listopad 23, 2009, 11:35:36 »
Ja mysle ze tutaj bardziej problem lezy w odswiezaniu lub odczycie prawidlowej wartosci przez WM. Sam restart nie powinien miec tutaj jakiegos wiekszego wplywu na rozladowanie.

*

Offline xMe

• 29
« Odpowiedź #46 dnia: Listopad 25, 2009, 00:21:37 »
gadacie tu o jakiś pierdołach zamiast pisać jak rozwiązać problem.
czytając tutejsze wypowiedzi można odnieść wrażenie że to forum towarzyskie do chwalenia się kto w ile czasu rozładuje swój cudowny telefonik  itd.  a nie forum do rozwiązywania problemów.

może by ktoś lepiej napisał gdzie w rejestrze jest  czas po którym telefon przechodzi w tryb uśpienia?

znalazłem pozycje gdzie są wpisane czasy do przygaszenia  podświetlania
HKCU\Control Panel\Backlight\BatteryTimeout - czas do przygaszenia ekranu w czasie pracy na bateriach
HKCU\Control Panel\Backlight\ACTimeout        -  czas do przygaszenia ekranu w czasie pracy na zasilaniu zewnętrznym
ale nie wiem gdzie są  wpisy czasu do wyłączenia

problem z szybkim rozładowaniem baterii faktycznie istnieje bo sam już kilka razy tego doświadczyłem i nie chodzi tu o to ze bateria się rozładowała z powodu używania telefonu.
jakiś program czasem zmienia ustawienia w rejestrze (podejrzewam  że automapa)  i telefon nie przechodzi w stan uśpienia.
zdarzało się mi kilka razy że w nocy przed pójściem spać naładowałem baterię na full a rano była już rozładowana i telefon się wyłączył.

pytam gdzie to jest wpisane w rejestrze bo zmiana czasu podświetlania z poziomu panelu sterowania w windows nie zawsze naprawia problem.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #47 dnia: Listopad 25, 2009, 00:31:00 »
a moze tak wiecej kulltury...

Start->Settings->  Zakladka System -> Zasilanie -> zakladka Zaawansowane

Nie lapiej opanowac obsluge WM, zamiast zabierac sie za grzebanie w rejestrze...

tak samo polecam instrukcje od AM...
Menu->Ustawienia->Inne-> 3 strona (Zarzadzaj energia i ekranem)...

i wracajac do naprawy problemu w rejestrze... to jak sie grzebie nie tam gdzie trzeba to sie cuda dzieja... u mnie jakos nic sie samo nie zmienia..

Jak bys grzeczniej zapytal, a nie odrazu zaczol wszystkich jechac ze gadaja pierdoly to moze bys dostal pelne info tak masz fragment:

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\C............

« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2009, 00:59:06 wysłana przez tplewa »