Touch HD i konfiguracja e-mail

• 5 Odpowiedzi
  • 1350 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline station55

• **
  • 164
  • Sprzęt: HTC Sensation XL, iPod Touch 4G, Mot Xoom, iPad 3
Touch HD i konfiguracja e-mail
« dnia: Wrzesień 15, 2009, 09:10:28 »
Witam Was,

Szukałem podobnego wątku na forum, ale niestety nie znalazłem, za ewentualny duplikat - przepraszam z góry.
Posiadam Touch HD w sieci Orange, probowałem wielokrotnie konfigurować konto e-mail (kilka róznych kont u róznych providerow w tym gmail) pod WM 6.1 - bez rezultatu, tj. pożądanego efektu.
Konfiguracja wydaje się przecież banalna, nazwa, user, hasło, pop3 itd - jak w kazdym kliencie pocztowym.
Problem pojawia się przy próbie wysyłki, system zwraca mi tylko dymek z informacją "Nie można nawiązać połączenia przy bieżących ustawieniach połączenia. Aby zmienić itd......" Dziwne, bo przeglądać witryny mogę bezproblemowo i łączy się zawsze elegancko z netem poprzez WAP Orange (3G)...

Co robię nie tak Panowie? :(

Dziękuję z góry za wskazówki.

Maciej
SPV M3000 > HTC TyTn II > HTC touch HD > HTC HD2 > HTC Desire HD > HTC Sensation XL

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
Odp: Touch HD i konfiguracja e-mail
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 15, 2009, 13:54:24 »
Z tego co napisales to raczej problem tkwi w konfiguracji polaczenia z internetem a nie w konfiguracji konta e-mail...
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 15, 2009, 13:56:39 »
hmm

Trudno cos powiedziec :) Sprawdz czy wlaczyles opcje uwierzytelniania jesli chodzi o wysylanie itp. U mnie smigaja wszystkie konta jakie mam po SSL (imap i pop3) i nie ma problemow. Co prawda nie testowalem z darmowymi kontami - ale tutaj nie widze jakiejs roznicy :) Jedyna mala uwaga to w przypadku uzywania SSL pierwsze wyslij/odbierz nie robic z TF3D (nie widac wtedy informacji o Certyfikacie ktora trzeba potwierdzic).

A co do polaczenia to tez mam obawy co do tego, nie wiem czy WAP Orange to prawidlowe ustawienie, pwinno sie raczej wybrac GPRS Internet itp. Choc nie pamietam jak to sie tam w Orange nazywalo i jakie maja opcje polaczen...

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2009, 14:01:18 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline station55

• **
  • 164
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 15, 2009, 14:45:52 »
Z tego co napisales to raczej problem tkwi w konfiguracji polaczenia z internetem a nie w konfiguracji konta e-mail...

też tak mi sie wydaje, ale dlaczego bezproblemowo czytam witryny internetowe, natomiast nie mogę wysłać ani odebrać mejla? Czy moduł www i e-mail obsługiwane powinny być oddzielnie przez różne połączenia?
SPV M3000 > HTC TyTn II > HTC touch HD > HTC HD2 > HTC Desire HD > HTC Sensation XL

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 15, 2009, 15:11:29 »

też tak mi sie wydaje, ale dlaczego bezproblemowo czytam witryny internetowe, natomiast nie mogę wysłać ani odebrać mejla? Czy moduł www i e-mail obsługiwane powinny być oddzielnie przez różne połączenia?

Jak cos to najlepiej :)

http://ustaw.orange.pl/listservices.aspx?handsetid=1133

A WAP jest przeznaczony dla WAP-u raczej wiec strony WWW moga chodzic :) tutaj zapewne dostepny jest port 80 reszta moze nie chodzic...
Zreszta z tego co widze leci to po porcie 8080 czyli zapewne jest jeszcze jakies proxy WWW wiec stronki dzialac beda, ale nic poza nimi...

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2009, 15:13:36 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline station55

• **
  • 164
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 15, 2009, 16:43:22 »
dzięki wielkie! mam nadzieję, że to coś mi pomoże :) Zdam wkrótce raport ;)

wszystko pieknie chodzi, ale faktycznie trochę trzeba było się nastukac w palmofon ;)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2009, 19:16:03 wysłana przez station55 »