Szybkie wybieranie głosowe - samo się włącza przy niezablokowanym ekranie.

• 23 Odpowiedzi
  • 8543 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
  • Sprzęt: HTC One S
Z pewnego względu nie blokuję ekranu. Zauważyłem, że dość często (szczególnie teraz w zimie) gdy jadę na rowerze i mam hd-ka w kieszeni włącza mi się szybkie wybieranie głosowe. Jak go wyjmuję to z reguły nagrywa się właśnie jakaś komenda.

Nie dziwiłoby mnie to gdyby nie fakt, że praktycznie nigdy nie uruchamia się nic innego (sporadycznie zdarza się, że sam wybierze numer i gdzieś zadzwoni) - prawie zawsze jest to szybkie wybieranie głosowe.

To musi być jakiś skrót, którego nie znam. Bo nie wierzę, że wchodzi do menu start - potem do settings a potem wybiera jeszcze wybieranie głosowe. Pytanie jaki skrót i jak to w ogóle wyłączyć zupełnie. Żadnym wybieraniem głosowym nie jestem zainteresowany.

Nie interesuje mnie też jak blokować telefon.
Pomyśl dwa razy zanim skierujesz kogoś do wyszukiwarki!

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Szybkie wybieranie głosowe - samo się włącza przy niezablokowanym ekranie.
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 02, 2010, 19:08:04 »
a instrukcje sie czytalo ???

dlugie przytrzymanie "zielonej" sluchawki wlacza wybieranie glosowe... Jak nie bedziesz blokowal to niestety musisz sie pogodzic ze cos sie bedzie wlaczac, cos za cos :)
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 02, 2010, 21:02:10 »
Nie jeśli przypisze do długiego przytrzymania zielonej słuchawki "pustą" akcję ;)  Ale ryzyko że coś przypadkiem się będzie włączać i tak pozostaje.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 03, 2010, 18:45:33 »
Ja mam przypisaną do długiego zielonej... blokadę ekranu. Także włącza się to w jakiś inny sposób.

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 05, 2010, 14:25:03 »
Dziś przy zablokowanym ekranie sam wybrał numer do osoby z kontaktów i zadzwonił. Co więcej, po rozpoczęciu dzwonienia przełączył się z modułu telefonicznego na ekran główny SPB MS (cały czas przy zablokowanym ekranie).

Żeby przestał dzwonić trzeba go było najpierw wyjąć z kieszeni, potem odblokować a następnie przejść jakoś do modułu telefonicznego. W tym czasie osoba, do której dzwonił odebrała.

W strasznie szczenięcym stadium są te pda z dotykowym ekranem i telefonem. Ktoś tu gdzieś zjadł swój ogon i to kilka razy.

Coraz częściej spoglądam z zazdrością na osoby posiadające "normalne" telefony. Myślałem o "kombajnie" (telefon, mp3, nawigacja) w jednym urządzeniu i wyglądało to dobrze, niestety tylko w teorii. W praktyce jest to - nie oszukujmy się - beta-testing i to ekstremalny beta-testing. HD2 to już nie dla mnie, drugi raz się na coś takiego nie dam nabrać. Wiem, że potrzeba jeszcze przynajmniej z 5 lat (jeśli nie 10) zanim te urządzenia będą się nadawały do użytku przez ludzi niebędących pasjonatami (bo jak mam nazwać kogoś, kto co tydzień wgrywa nowe romy).

Przecież to coś ma problemy nawet z odtwarzaniem dzwonka mp3 (coś przeskakuje, czasem charczy). Wyłącza się bez ostrzeżenia średnio raz na 3 dni (trzeba wyjąć baterię żeby odżyło). Teraz jeszczwe robi sobie co chce w kieszeni niezależnie od blokady.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2010, 14:31:35 wysłana przez qrzysztof »

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 05, 2010, 15:26:00 »
qrzysztof

Nie wiem co ty robisz z telefonem :) ale nic takiego nie zauwazylem, a posiadam HD juz kupe czasu i intensywnie go uzytkuje. Nie mam problemow z blokowaniem, mp3, nawigacja i cala reszta. Do tego nie zmieniam ROM-ow bo nie widze takiej potrzeby (oryginalny ROM).
Raz od kupna musialem zrobic HR i to z mojej winy...

Widze ze uzywasz SPM MS  :) moze po prostu za duzo przekombinowales z oprogramowaniem :) A co do tej zazdrosci to moze faktycznie powinienes sobie kupic telefon ktory nie daje mozliwosci zbytniej ingerencju uzytkownika jesli sobie z tym nie radzisz, a na sile to robisz...

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 05, 2010, 17:50:00 »
Może faktycznie przesadziłem z softem. Choć jakichś cudów też nie mam. SPB MS był raczej reklamowany jako alternatywa dla manilli. A w tle milion rzeczy też nie chodzi.

Nieco kulawo to wszystko współpracuje. Gdy ktoś dzwoni to ikonka ze słuchawką pojawia się od razu, a ekran i muzyczka dopiero po 10-15 sekundach. Nie wiem czy w Manilli byłoby inaczej bo dosłownie parę dni jej używałem i nie pamiętam. Będę to musiał sprawdzić bo coraz częściej myślę o rezygnacji z ergonomii i łatwości obsługi (co daje MS) na rzecz niezawodności i szybkości, którą da mi... no właśnie - co?

Kolejny przykład, nie trzeba daleko szukać. Chciałem sobie właśnie sprawdzić pocztę. Daję "wyślij/odbierz": zero reakcji, daję "zatrzymaj wysyłanie/odbieranie": "Trwa rozłączanie..." (w nieskończoność). I co dalej? Soft reset? Hard reset? Złośliwie HD można by określić jako "PDA specjalnej troski". Działa pod warunkiem, że robisz to, to, to i tamto a nie robisz tego, tego, tego i tamtego.

Raczej zabawka, gadżet, ciekawostka dla pasjonatów. Narzędzie dla profesjonalistów - na pewno nie (może za parę lat - jakieś HD6).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2010, 18:02:30 wysłana przez qrzysztof »

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 05, 2010, 19:49:09 »
Jak dla mnie Manilia nie jest zla, jako dodatku jedynie uzywam PhonEX ktory ulatwia troche upirdliwych spraw z dzwonieniem/kontaktami/blokowaniem klawiszy itd. Mam sporo kontaktow wiec podzial na firmy/grupy itd. jest przydatny.

Co do Emaili to dzialaja mi bez problemu z  Exchange i prywatnym kontem (IMAP) + dodatkowe sycnchro kontaktow/kalendarza itd. z serwerkiem na Zimbrze poprzez Funambol...

Do tego poza e-mailem uzywam jeszcze jabber-a (Bombus) - ot firmowy komunikator :), czasami skype i GG. Do tego standardowo trche Word/Excel (glownie podglad zalacznikow), putty, zdalny pulpit, VPN, AutoMapa, iGO8 itd.

Prawde mowiac tak jak mowilem uzywam tego do pracy i nie mam problemow :) Widocznie programy ktore wgrales niezbyt ze soba wspolpracuja i przez to problemy...

« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2010, 20:26:50 wysłana przez tplewa »

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 06, 2010, 11:54:03 »
Dzisiaj zwisik przy ładowaniu wiadomości sms (raz na 5 razy średnio się zdarza). Można używać wszystkiego, ale smsa się już nie wyśle ani nie odbierze aż do restartu. Sam już nie wiem na co się zżymać. Na słabe parametry urządzenia, na windows mobile, czy na SPB MS?

Soft reset (czasem przez wyjęcie baterii) robię średnio 3 razy dziennie. Wszystko chodzi wolno, jakby ktoś chciał odpalić vistę na pececie sprzed 10 lat. Wstyd komukolwiek pokazać tego hadeka (a niektórzy nalegają). Ktoś, kto bierze go żeby się "pobawić" z reguły po kilkudziesięciu sekundach zupełnie go zawiesza, albo oddaje z kręcącym się kolorowym kółeczkiem na środku mówiąc "a weź to cholerstwo ode mnie" (co jest zresztą całkiem zrozumiałą reakcją). Rozumiałbym jeszcze gdyby coś żarło pamięć, ale tu grubo ponad połowa wolna.

W czasie pisania tego posta kolejny restart (jeden zżera średnio 10% baterii). Ciekawe czy tym razem uda się popracować nieprzerwanie jakieś parę godzin (bo to szczyt możliwości). Naprawdę dziwi mnie, że aż tyle osób zgłosiło się do beta-testów zwłaszcza, że kosztowało je to niemało. Ja chyba jednak wolę mieć 2-3 urządzenia przy sobie i o pół godziny więcej czasu dziennie niż jedno takie eksperymentalne i nieprzewidywalne cacko. Poczekam jeszcze z 5 lat. Może wtedy te zabawki wyjdą już ze stadium szczenięcego i korzyści z ich używania przewyższą koszty.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 06, 2010, 12:05:56 »
to prawde mowiac popracowal bym bardziej nad softem... Tak jak mowilem telefonu uzywam do pracy i jesli mial bym takie jaja to zapewne telefon polecial by juz przez okno i poszedl bym kupic cos innego, bo to bylo by dla mnie utrudnienie w prace ktore rowne jest mniejszym zarobka.
Prawde mowiac u mnie wszystko smiga z tego co wymieniles smiga ok.

Osoboscie SBP MS nie uzywam bo nie przypadl mi do gustu... prawde mowiac jest efekciarski i to tyle. Moze jakis widget robi ci jakies zamieszanie, bo to co opisujesz nie jest normalne. WM moze nie jest szczytem stabilnosci itd. ale tez nie jest taka tragedia. 

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 06, 2010, 12:37:18 »
Jakiej Manilli używasz?

Przełączyłem się na moją i faktycznie jakby trochę "normalniej". Najbardziej brakuje mi tu w porównaniu do MS jakiegoś menedżera programów żeby szybko jednym przyciskiem przełączać się między uruchomionymi (a jeszcze lepiej włączać listę). I dokładnej prognozy pogody (z siłą wiatru, ciśnieniem, ze stacji meteorologicznej). Brak widgetów mógłbym przeżyć. Natomiast kursy walut i dane z giełdy to duży plus.

Trochę poużywam tego i zobaczę czy coś się zmieni jeśli chodzi o stabilność i niezawodność.

Na razie zauważyłem, że w Manilli Opera w ogóle nie działa. W MS akurat nie sprawiała najmniejszych problemów.

I jeszcze profili mi brakuje.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2010, 12:57:01 wysłana przez qrzysztof »

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 06, 2010, 13:52:24 »
Jesli chodzi o Manilie to mam standardowa (TouchFLO 3D 1.3.37395.0_1630.38) z standardowym ROM-em. Po prostu nie mam nerwow i czasu na zabawy ze cos nie dziala itp.

Odnosnie menadżera zadan zerknij np. na e-Natives Showcase swojego czasu uzywalem v1.0.1b miala troche swoich wad ale do przezycia. Jest darmowy i moze wyszla juz nowsza wersja.

Generalnie na pogode to az tak nie zwracam uwagi :) jest bo jest :) i tak z ta zapowiedzia pogody to jest roznie - jak chce dokladniej to zagladam na http://meteo.icm.edu.pl. Praktycznie manilia + kilka dodatkowych programikow zalatwia mi wszystkie potrzeby, to co najbardziej istotne mam w zakladce Programy... inne mniej uzywane mam standardowo start/programy tylko poukladane w folderach tak aby bylo latwiej wybrac. Do tego kilka zmian w rejestrze np. podmienione funkcje w dolnym menu na pierwszej stronie itp. Do tego wywalone z autostartu to co nie potrzebne...

Tak samo unikam na ile moge aplikacji pisanych w .NET - wolno startuja ze wzgledu na ich specyfike, tak samo zajmuja dosc sporo pamieci. Generalnie aplikacje staram sie dobierac wlasnie pod katem szybkosci dzialania i zajmowanego RAM-u...
Wiele dodatkow i programow z XDA nie jest najlepiej napisanych i dosc mocno potrafia zamulic system, wiec tutaj trzeba wybierac z rozwaga (zwlaszcza wszelkie "super" nowinki).

Odnosnie profili to nie wiem jakie profile masz na mysli...

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 06, 2010, 14:03:51 »
Profile typu: cichy, nocny, normalny itd - gdzie będę mógł w każdym określić czy wfifi jest włączony, czy telefon jest włączony, głośność dzwonka itd i szybko przełączać. Samo MS też chyba tego nie miało, było w zewnętrznym Phone Suite z tym że ładnie się integrowało.

Zastanawiam się nad wywaleniem w ogóle Manilli i MS. Tylko wtedy chyba trzeba by wgrać jakiś lepszy rom z WM 6.5.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 06, 2010, 15:28:50 »
Prawde mowiac to nie potrzebuje osobiscie miec powiazania profili dzwonkow z wi-fi itd :) no ale to juz kwestie indywidualne i nie naleza raczej do standardow wiec nalezy szukac jakiegos alternatywnego oprogramowania. Mi wystarcza to co mam w ostatniej zakladce Manili czyli Ustawienia, a konkretnie Dzwiek i Komunikacja... Choc do samego WiFI uzywam aplikacji WiFi Monster. Jednak i tak czesciej uzwam GPRS/HSDAP bo zazwyczaj gdy mam dostep od WiFi (firma/dom) to mam przy sobie laptopa :), natomiast jak jestem w terenie to nie mam czasu szukac hotspot-ow :) by zaoszczedzic :)

Co do reszty to zrob sobie liste w punktach co oczekujesz od telefonu i co naprawde jest ci potrzebne, jaka funkcjonalnosc i jak czesto tego uzywasz. Wtedy latwiej sobie wszystko zorganizowac i znalezc do tego odpowiednie aplikacje.

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 06, 2010, 21:37:17 »
Tak więc MS poleciało wysokim łukiem do kosza. A za nim Manilla. Po roku "jarania się" gadżeciarskimi nakładkami doszedłem do wniosku, że bardziej utrudniają mi one życie niż ułatwiają. Po roku wgrałem też pierwszy ROM - hypnotiQ 1.8 premium. Myślałem, że to bardziej skomplikowane, a tymczasem to prosta procedura zajmująca max 20 minut (trochę dłużej jeśli miało się sporo programów poinstalowanych).

Z samym WM da się, okazuje się, żyć. Na Today wrzuciłem sobie SPB Phone Suite i SBP Weather (wcześniej, przy MS niewykorzystane). Jeszcze muszę trochę popracować nad układem menu start i nad skrótami klawiszowymi i będzie znośnie.

Ja chciałbym mieć ładne literki, kolorowe ikonki w wysokiej rozdzielczości i płynne animacje. Ale nie takim kosztem żeby coś mi się włączało 20 sekund, czy dzwoniło z 15 sekundowym opóźnieniem. Nie takim kosztem, żeby pda startowało mi dłużej niż laptop. Niestety taki jest teraz trend żeby upchać graficznych wodotrysków na maksa. A sprzęt nie nadąża. Tego HD2 też pewnie nietrudno "zajechać". Może za rok albo za dwa, ktoś powie jednak "stop" w tym wyścigu na jarmarczne wodotryski i postawi na wydajność i niezawodność. Zrobi jakąś skoncentrowaną na funkcjonalności wersję "lite", na którą nie tylko będzie przyjemnie patrzeć, ale której będzie również przyjemnie używać. Wtedy chętnie przesiądę się z powrotem na coś ładnego.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 07, 2010, 07:32:05 »
Ja chciałbym mieć ładne literki, kolorowe ikonki w wysokiej rozdzielczości i płynne animacje. Ale nie takim kosztem żeby coś mi się włączało 20 sekund, czy dzwoniło z 15 sekundowym opóźnieniem.

Mozna tylko trzeba wiedziec co sie robi :) a nie wgrywac wszelkie aplikacje czy podmieniac pliki na pale nie patrzac na konsekwencje :)
Potem sa efekty i opinie ze sprzet syfiasty :) W taki sposob to sie zamuli kazdy sprzet i system czy to bedzie Windows, Linux, MacOS itd.
Niestety smutna prawda jest to ze wiele aplikacji jest kiepsko napisanych (nawet te komercyjne) i potem wychodza efekty...

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 07, 2010, 09:17:11 »
Ja akurat może z 10-15 aplikacji miałem wgranych, a plików nie podmieniałem. Ale w tym co piszesz jest oczywiście sporo prawdy. Teraz przed zainstalowaniem czegokolwiek zadam sobie dwa razy pytanie: "Czy to jest mi na pewno potrzebne?". Choć nie mam zamiaru robić sobie wyrzeczeń. Bo i chyba nie muszę już teraz. Ale za to totalny ban będzie na "upiększacze", które do niczego nie są potrzebne. Na dłuższą metę przyczyniają się tylko do zwiększenia irytacji. Wolę mieć potężne pda niż pięknie wyglądający gadżet do szpanu przed lachonami :wink:

Praca na "czystym" romie jest jak na razie przyjemnością. Po prostu nic mnie nie irytuje  :) Polecam. Naprawdę poprawia samopoczucie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2010, 09:26:34 wysłana przez qrzysztof »

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 07, 2010, 09:44:58 »
Ja akurat może z 10-15 aplikacji miałem wgranych, a plików nie podmieniałem. Ale w tym co piszesz jest oczywiście sporo prawdy. Teraz przed zainstalowaniem czegokolwiek zadam sobie dwa razy pytanie: "Czy to jest mi na pewno potrzebne?". Choć nie mam zamiaru robić sobie wyrzeczeń. Bo i chyba nie muszę już teraz. Ale za to totalny ban będzie na "upiększacze", które do niczego nie są potrzebne. Na dłuższą metę przyczyniają się tylko do zwiększenia irytacji. Wolę mieć potężne pda niż pięknie wyglądający gadżet do szpanu przed lachonami :wink:

Praca na "czystym" romie jest jak na razie przyjemnością. Po prostu nic mnie nie irytuje  :) Polecam. Naprawdę poprawia samopoczucie.

Generalnie ja przed wgraniem czegokolwiek robie backup (SPB Backup) wgrywam aplikacje i testuje jak sie zachowuje, ile pamieci zajmuje jak obciaza CPU, jak szybko startuje i cala reszta. Jak zaczyna sprawiac jakies problemy  to odinstalowuje.

A co do bajerow to IMHO telefon ma byc funkcjonalny, choc wyglad (estetyka) tez jest w pewnym stopniu wazny. Jednak wiekszosc bajerow to glownie zamulenie telefonu i utrata ergonomii :) TF3D sobie zostawilem gdyz jego wylaczenie nie wplywa drastycznie na przyspieszenie aplikacji jakich uzywam (testowane), a daje pewna wygode...

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 08, 2010, 14:00:06 »
Wracając do tematu to okazuje się, że szybkie wybieranie nadal samo mi się włącza. I to przy:

-nowym romie
-zablokowanym ekranie

W ustawieniach zmieniłem też przypisanie do zielonej słuchawki (wcześniej szybkie wybieranie, teraz brak).

Myślałem już, że może przyczyna to np. słuchawki, albo temperatura. Nie wiem czemu, ale dzieje się to tylko gdy mam go w kieszeni. Kiedy mam go w ręce to żadne manipulacje nie są w stanie wywołać szybkiego wybierania.Tak więc nadal zero pomysłu na przyczynę.

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 12, 2010, 11:37:07 »
Jakby ktoś miał ten problem z samoistnym włączaniem się szybkiego wybierania głosowego gdy telefon spoczywa w kieszeni to znalazłem sprawcę.

Wystarczyło zabić proces biotouch.exe i problem już nie występuje. Proces ten jest chyba lekko niekompatybilny z blokadą telefonu bo nawet przy zablokowanym ekranie włączał to wybieranie.

*

Offline Gibki1

• **
  • 111
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 15, 2010, 17:30:06 »
Ja miałem problem z samoistnie telefonującym HDkiem kiedy były podłączone słuchawki. Sam dzwonił do ostatnio wybranego rozmówcy. Bez słuchawek problem u mnie nie występuje.

ROM oryginalny 1.56

*

Offline gino82

• 303
  • Sprzęt: Galaxy Note 2 , Galaxy Note 3 , Galaxy Tab S 8.4
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 15, 2010, 19:33:32 »
Sluchawki maja przycisk ktory ,albo wlacza wybieranie glosowe albo ostatni wybierany numer,tez mi sie taka sytuacja zdarzala,ale nigdy bez sluchawek i z zablokowanym hd...

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 15, 2010, 22:50:01 »
Potwierdzam - wszystko dzieje się tylko i wyłącznie przy słuchawkach. Ale ja bardzo dużo ich używam (2-3 godziny dziennie średnio).

Słuchawki mam bez żadnych przycisków. I blokada nic nie daje.

Trochę się pospieszyłem z tym obwieszczeniem, że zabicie biotouch.exe działa. Okazało się, że nie.

Teraz zmieniłem rom z hypnotiq na eXperience i jakby trochę się uspokoiło. To znaczy coś tam jakby zaczyna włączać czasem (bo pipczy) ale jeszcze mu się nie udało ani szybkiego wybierania uruchomić ani zadzwonić do nikogo. Będę obserwował dalej.

Chętnie pozbyłbym się tej funkcji (szybkiego wybierania) z systemu w ogóle (nawet domowym sposobem). Ale nie wiem jak.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 22:56:15 wysłana przez qrzysztof »

*

Offline Gibki1

• **
  • 111
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 16, 2010, 09:59:20 »
Sluchawki maja przycisk ktory ,albo wlacza wybieranie glosowe albo ostatni wybierany numer,tez mi sie taka sytuacja zdarzala,ale nigdy bez sluchawek i z zablokowanym hd...

Tak tak, wiem że mają taki przycisk. Kiedy przydarzała mi się sytuacja z samoistnym wybieraniem numerów "odizolowałem" ten przycisk od ciała i tel również od czasu do czasu łączył się z ostatnio wybieranym numerem. Przycisk na kabelku od słuchawek na pewno nie został przytrzymany ani naciśnięty.