Synchronizacja kontaktów

• 7 Odpowiedzi
  • 1311 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Synchronizacja kontaktów
« dnia: Styczeń 31, 2009, 15:33:07 »
Nie jestem zbyt zaawansowanym użytkownikiem stad moje pytanie:
kiedys byłem posiadaczem zwyklego tel. komórkowego marki Siemens i synchronizujac przy pomocy siemensowego programu kontakty w telefonie z kontaktami w Outlooku gdy program zauważył rozbierznosc, np. w numerze telefonu, zatrzymywała sie synchronizacja i pokazywał sie komunikat w komputerze z zapytaniem ktory wpis przyjac.
Natomiast synchronizujeąc kontakty programem Activesync mozna ustawic na poczatku wybor czy priorytetem ma byc komputer czy htc i synchronizuje dalej jak leci.
Ale ja dokonuje zmian czasami w htc, a czasmi w Outlooku i chciałbym, zeby za kazdy razem gdy synchronizacja wychwyci zmiane, był pytany która wersje kontaktu zapisac. Czy to jest mozliwe w Activesync? jesli tak to jak to zrobic.
Pozdrawiam

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
Odp: Synchronizacja kontaktów
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 01, 2009, 18:10:19 »
Niestety, ActiveSync praktycznie nie daje takiej możliwości, tylko zamienia na ostatnio poprawiony element automatycznie. To jest jedna z uciążliwych przypadłości tego produktu Microsoftu. Pamiętam, że program do synchronizacji PalmOS tez był o niebo lepszy.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 01, 2009, 20:40:34 »
A czy mozna synchronizowac kontakty w Touch Hd jakims innym programem który ma takie mozliwosci? jesli tak to jakim?

*

Offline robo

• 376
  • Sprzęt: SGN
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 01, 2009, 20:50:15 »
Gregory44 a dlaczego chcesz przy kazdej rozbieżności zastanawiać się który numer jest aktualny ? Podczas synchronizacji przez Activesync wcześniejszy wpis zastępowany jest nowszym niezaleznie od miejsca gdzie powstał nowszy ( PDA czy komputer ). I tak jest chyba OK. Poprawiasz np. numer telefonu kolegi obojetnie czy na PDA czy na komputerze to przy synchronizacji poprawiony tez zostanie na drugim urządzeniu. Tylko w momencie wystąpienia przekłamań czy błedów pojawia się problem ale wtedy Activesync zwykle pyta co zrobić.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 01, 2009, 21:05:00 »
Jesli tak jest to w zasadzie Ok. Wydawalo mi sie, ze w ustawieniach programu Activesync ustawia sie ktore urzadzenie ma byc traktowane jako głowne i potem program dokonuje zmian bez wzgledu na czas tej zmiany.
Ja zmieniam, jak pewno wiekszosc uzytkownikow raz w kompie raz w telefonie. I mialem problem, ze niektore zmienione numery telefonow po aktualizacji byly skasowane przez starsze.

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 16, 2009, 10:38:02 »
Mam taki problem z synchronizacją, za każdym razem muszę najpierw kasować istniejące powiązanie żeby mogła dokonać się synchronizacja.
A jak już ustawi  się nowe powiązanie to synchronizacja trwa wieki. Jest na to jakieś rozwiązanie? Koledzy pomóżcie
Oczywiście System Vista i Outlook 2007
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2009, 10:42:20 wysłana przez MarekL »

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 16, 2009, 22:51:01 »
Spróbuj zrobić tak, o ile w PDA masz wszystkie swoje kontakty:

- usuń wszystkie powiązania między palmtopem i PC-tem,
- usuń z Outlooka w komputerze wszystkie kontakty (na przykład przenieś je do jakiegoś archiwalnego folderu Kontakty),
- połącz PDA z PC-tem, utwórz nowe powiązanie i poczekaj jak kontakty z PDA skopiują się do kompa. Trochę to może potrwać, a przy okazji będziesz dokładnie widział co się dzieje.

Tak zsynchronizowane kontakty powinny dużo sprawniej uaktualniać się przy kolejnych połączeniach. U mnie to  zadziałało...

Proponuję też na początek nie zaznaczać zbyt wielu folderów do synchronizacji. Zacznij np. od Kontaktów, a jak się zrobią, to dopiero zaznaczaj kolejne foldery (Kalendarz, Zadania, itd.).

BTW:: synchronizacja pomiędzy Windowsem, a Windows Mobile jest moim zdaniem spaprana. PC Suite Nokii do telefonów tej firmy robi to dużo sprawniej i bezproblemowo.
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 17, 2009, 10:42:46 »
biblo

Dzięki za podpowiedź ale nic z tego, za pierwszym razem utworzy nowe powiązanie i synchronizacja przebiegnie prawidłowo, ale później to kicha. trzeba znowu usuwać powiązanie i tak w kółko. Gdyby to tak długo nie trwało to bym tak zostawił. Ostaatnia synchronizacja prawie 2 godziny
A NIE MA COŚ INNEGO DO SYNCHRONIZACJI, GDZIEŚ KIEDYŚ WIDZIAŁEM JAKIŚ PROGRAM ALE NIGDZIE NIE MOGĘ GO ZNALEŹĆ
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2009, 10:50:59 wysłana przez MarekL »