Stałe ip w wifi - problem z przesyłanie danych gsm ?

• 3 Odpowiedzi
  • 2091 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
Stałe ip w wifi - problem z przesyłanie danych gsm ?
« dnia: Lipiec 09, 2009, 08:07:18 »
Czy może ktoś sprawdzić taki wariant :

Ustawić stałe ip na karcie wifi, nie włączać jej, spróbować pobrać za pomocą "gsm" pogodę czy dane QuickGPS ewentualnie otworzyć Operę.
Nie wiem co się dzieje ale u mnie  na sofcie Dutty czy Laurentius26'a po ustawieniu stałego ip nie mogę połączyć się z internetem przez gsm, po zmianie na ip automatycznie przydzielane wszystko wraca do normy, można się połączyć i pobrać dane. To chyba tak nie powinno wyglądać co ma karta wifi do modemu gsm/umts tym bardziej że dzieje się to na wyłączonej karcie.
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline cervandes

• **
  • 165
    • http://www.vw-passat.pl
  • Sprzęt: SGS2, E2370
Odp: Stałe ip w wifi - problem z przesyłanie danych gsm ?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 09, 2009, 09:27:40 »
zgadza się, jest dokładnie tak jak piszesz...

najśmieszniejsze jest to, że dopiero po kilku miesiącach na to wpadłem - ile razy nie stawiałem jakiegoś romu to necik mi działał bez zarzutu, następnie gdy potrzebowałem wifi i je skonfigurowałem to net przez gsm nie działał. Przez bardzo długi czas nie wiedziałem, że ma to związek - uważałem, że po prostu HD gubi "coś" od internetu komórkowego z czasem użytkowania. Dopiero niedawno zorientowałem się, że net komórkowy przestaje mi działać po skonfigurowaniu wifi. Długo to trwało, bo korzystam z sieci w telefonie raz na kilka dni...

Wydaje mi się jednak, że winne są DNSy a nie samo IP. Gdyby w IP był konflikt to urządzenie by się raczej wcale nie połączyło, natomiast tutaj połączenie zostaje nawiązane lecz nie pojawia się ruch pakietów w sieci.

pzdr
Każdy pierwszy raz buduje nas samych

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 09, 2009, 09:46:18 »
Dla mnie to wygląda jakby Touch HD korzystał z tych samych zapisów dotyczących dns'ów przy łączeniu się po wifi i gsm - jak dla mnie totalny bez sens. Podejrzewam iż nowsze modele np. Diamond 2 też maja ten bug bo ugotowane softy Duttego i Laurentius26'a bazują na nich - trzeba by było sprawdzić .
Ciekawe jak to wygląda na WM 6.5 czy też jest ten sam problem - jak na razie będę musiał sobie oprócz WPA klucza zapisać też DNS mojego provider'a i ręczenie klepać jak będę potrzebował wifi.

ps. Ja w sumie od zakupu w grudniu używałem wifi - ostatnio kilka razy chciałem coś w necie sprawdzić i pobrać dane do QuickGPS a tu komunikat o braku połączenia. Podejrzewałem Duttego soft, później PacketShielda bo co go zainstalowałem to przestawał się łączyć a powód był taki iż przed instalką PS konfigurowałem wifi żeby sprawdzić i pobrać nową wersję plus aktywacja :).

Tak się zastanawiam czy na XDA nic nikt nie poradził na to bo na support HTC nie ma co liczyć.

Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 27, 2009, 04:02:13 »
Dokładnie tak jest. WiFi i GSM używają tych samych ustawień DNS, więc jak się wklepie je na stałe przy WiFi to przy GSM połączenie stoi tylko nie są tłumaczone nazwy, wyczaiłem to dopiero jak przepingowałem serwery po adresach nie po nazwach. W domu na routerze musiałem uruchomić DHCP z jednym adresem nadawanym dla HD żeby nie wpisywać DNS'ów do WiFi.