Siec lokalna LAN po wi-fi

• 3 Odpowiedzi
  • 907 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Siec lokalna LAN po wi-fi
« dnia: Marzec 10, 2009, 18:35:47 »
Szukalem, ale nie znalazlem. Moze w innych dzialach, ale przeciez rozmawiamy tu o HD i problemach z nim.

W skrocie - jak podlaczyc HDka do LANu przez wifi? Mam Explorer Extended (nie ma takiej funkcji), TotalCommanderCE (trzeba wpisac adres sieciowy udostepnionego katalogu - nie dziala, nie widzi) oraz Resco Explorer (jak dodaje nowy katalog sieciowy wyszukuje komputery w mojej sieci, ale jak chce otworzyc liste katalogow na hoscie to Resco wywala blad: za malo ramu lub miejsca na dysku - sic!). Ogolnie zaden tego nie potrafi, albo ja za glupi jestem.

Co ciekawe polaczenia ftp w prawie kazdym z tych programow to pryszcz. No ale to glupota wysylac sobie pliki na serwer z PC aby chwile pozniej sciagac na HD. Chce przez wifi sciagac pliki z hosta z udostepnionego katalogu.

Acha - male utrudnienie. Host ma Vista64bit. Wiec jak?

Odp: Siec lokalna LAN po wi-fi
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 10, 2009, 18:43:24 »
Zakładam, że katalog udostepniasz za pomoca Foldery udostępnione?
Ja bym spróbował tak:
1. Zainstalował program typu BulletProof FTP, który umożliwi nam udostępnienie plików i katalogów po ftp.
2. Utworzył użytkownika w nim i przypisał prawda do katalogów.
3. Odpalił przeglądarkę na HD i podał adres serwera ftp np: ftp://192.168.0.1 - adres kompa z BulletProof
4. Zamiast przeglądarki można by programem typu Commander

Nie testowałem tego z palmtopem:) Dla 2 komputerów działało to rozwiązanie.

*

Offline Alwarez

• **
  • 239
  • iPhone 4S
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 10, 2009, 20:26:59 »
u mnie resco explorer 2008 widzi wszystkie zamapowane dyski na kompach. Sprawdz czy testowałeś tą wersję explorera.

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 13, 2009, 13:51:12 »
ja uzywam wbudowanego explorera i nie na problemu