ROMy do HD

• 2166 Odpowiedzi
  • 808116 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline deveb

• **
  • 157
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: ROMy do HD
« Odpowiedź #2070 dnia: Czerwiec 06, 2010, 13:06:39 »
eeee... i tak wam napiszą, że Energy lepszy  :mrgreen:
ehe, tyle że moja racja jest mojsza niżeli ichsza :P Właśnie wgrywam BlackSTONEhenge 1.6, ciekawe czy są jakieś odczuwalne zmiany, bo changelog w skrócie mówi "faster, faster and faster" ;)
kwbr PL @729MHz + MBW150 Executive Edition

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #2071 dnia: Czerwiec 06, 2010, 14:50:34 »
Eee... i tak Energy lepszy   :P  :mrgreen:  :wink:
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline RaadiYoo

• 433
  • Sprzęt: HTC Touch HD -> HTC Sensation XE ->SGS4 ->SNote4
« Odpowiedź #2072 dnia: Czerwiec 06, 2010, 15:13:19 »
Eee... i tak Energy lepszy   :P  :mrgreen:  :wink:

HOWGH!  :mrgreen:

*

akada

« Odpowiedź #2073 dnia: Czerwiec 07, 2010, 09:18:22 »
a czy ktoś mnie prostej babie może wytłumaczyć dlaczego (w/g niego) Energy jest lepszy od blackStonehenge ?  :worried:

*

Offline RaadiYoo

• 433
« Odpowiedź #2074 dnia: Czerwiec 07, 2010, 10:33:27 »
a czy ktoś mnie prostej babie może wytłumaczyć dlaczego (w/g niego) Energy jest lepszy od blackStonehenge ?  :worried:

"de gustibus ..." - chyba tylko o to chodzi, o przyzwyczajenie, o to, że ktoś jeździł zawsze Fordem i nie ma lepszych samochodów, ale dla kogoś innego liczą sie tylko Peugeoty ... na próbe przesiadłem sie ostatnio na XanneTech'owy ROM i PO PROSTU CZUŁEM SIE JAK W OBCYM MIESZKANIU ...
zatem ja wolę NRG, bo się przyzwyczaiłem - szybkość mi odpowiada, aplikacje także (chociaż część od razu wyłączam), wygląd (zwłaszcza z ostatnim CHT) jak najbardziej -
ale "... non disputandum est"
 :proud:

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #2075 dnia: Czerwiec 07, 2010, 10:52:03 »
Podpisuję się pod wypowiedzią przedmówcy. Nie ma konkretnych argumentów, to chyba ślepa miłość... ;)  I podobnie za każdym razem gdy próbuję przesiąść się na coś innego - zawsze tęsknota do Energy zwycięża...  8)

*

akada

« Odpowiedź #2076 dnia: Czerwiec 07, 2010, 11:28:02 »
no ja próbowałam ale szata graficzna jak i czas reakcji na choćby przeglądanie kontaktów w Manili zdyskwalifikował go na początku. nie wspominając o masie niepotrzebnego oprogramowania wgotowanego w ROM....
stąd moja ciekawość, co takiego jest w nim dobrego...  :E

*

Offline bartolinio

• 1008
  • Sprzęt: Galaxy Nexus (poprzednio HTC Desire HD)
« Odpowiedź #2077 dnia: Czerwiec 07, 2010, 12:14:14 »
...czas reakcji na choćby przeglądanie kontaktów w Manili zdyskwalifikował go na początku...
z tego co widzę z Twojego podpisu to używasz blackSTONEhenge z mańką 2.1, więc dlaczego porównujesz go z Energy z mańką 2.5? wiadomo że ten Twój będzie szybszy :) porównywanie tych 2-óch ROM'ów jest bez sensu...

druga sprawa, duży plus ROM'ów Energy to ich kilka wersji wychodzących jednocześnie, czyli każdy wybiera co mu pasuje, jest ich w sumie chyba aż 8, czyli po 4 dla dolnego i górnego start'u ;) a ten cały blackSTONEhenge ma tylko 2 szt. do wyboru (mańka 2.1 lub 2.5 z dolnym startem, a co z tymi co nie znoszą dolnego paska?)

ja np. chcę mieć ROM z dolnym startem i wgotowanym Cookie... czyli na starcie blackSTONEhenge odpada bo musiałbym dogrywać Cookie a to wiadomo że zamula bardziej niż jak jest wgotowane w ROM...

załatw mi blackSTONEhenge z mańką 2.5, dolnym startem i wgotowanym Cookie i będę pierwszy który to wypróbuje :P :P :P

...nie wspominając o masie niepotrzebnego oprogramowania wgotowanego w ROM...
to akurat jest dla jednych zaleta a dla innych wada, więc ni to plus ni to minus ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2010, 12:19:06 wysłana przez bartolinio »
Device: Google Galaxy Nexus
ROM: Xylon (4.2.1)
Radio: XXLH1
Kernel: franco/trinity/faux

*

akada

« Odpowiedź #2078 dnia: Czerwiec 07, 2010, 13:28:47 »
blackStonehenge Hyper 1.6 z Sense 2.5 chodzi tak samo szybko jak ten z 2.1

używam 2.1 bo nie potrzebuję CHT i skrótów na Home... ot co...

Połączone: Czerwiec 28, 2010, 10:02:10
blackStonehenge Hyper v1.7 z Mańką 2.5 chodzi IMO szybciej niż ten z M2.1. dla mnie wstrząs...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2010, 10:02:10 wysłana przez OleYek »

*

Offline karaskiew

• 527
  • Sprzęt: Touch Hd
« Odpowiedź #2079 dnia: Czerwiec 28, 2010, 00:27:33 »
blackStonehenge Hyper v1.7 z Mańką 2.5 chodzi IMO szybciej niż ten z M2.1. dla mnie wstrząs...

chyba wibrator ci szybciej chodzi.

[gmod]Pomimo tego, że od dawna jesteś moderowany, nie wykazujesz chęci poprawy i logicznej współpracy ze społecznością przebywającą na forum. Twoje posty są cały czas obraźliwe i impulsywne, dostajesz tydzień na przemyślenie swojego zachowania - możesz czytać forum ale nie możesz pisać // beju[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2010, 10:08:52 wysłana przez beju »
Energy.BLACKSTONE.21898.Sense2.1.Mar.30
Radijo 1.13.25.24

*

akada

« Odpowiedź #2080 dnia: Czerwiec 28, 2010, 14:24:21 »
musicie go zrozumieć... nie każdego rodzice przytulali gdy był dzieckiem...  :E

*

Offline RaadiYoo

• 433
« Odpowiedź #2081 dnia: Czerwiec 28, 2010, 15:07:05 »
musicie go zrozumieć... nie każdego rodzice przytulali gdy był dzieckiem...  :E

zrozumieć - niech będzie. ale tolerować - NIE! w końcu po to wymyślono normy społeczne (także społeczności forum), aby każdy czuł się w miarę bezpiecznie. Bo jak nie miałbym ochoty spotkać się z kimś, kto z byle - albo i bez - przyczyny "piąchą w zęby", tak i nie chcę czytać takich "karaskiewizmów" ... i jak podpowiada klasyka srebrnego ekranu - wychodzę!
 :S
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2010, 16:28:09 wysłana przez RaadiYoo »

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #2082 dnia: Czerwiec 28, 2010, 15:38:52 »
Proponuję zakończyć ten OT, tym bardziej, że osoba o której toczy się dyskusja nie ma możliwości zabrania głosu aby się odnieść.

Karaskiew otrzymał czas na przemyślenie swojego podejścia i tak to pozostawmy.

*

akada

« Odpowiedź #2083 dnia: Czerwiec 28, 2010, 16:37:42 »
W każdym razie bałam się M25 jak ognia bo za każdym razem chodziła na różnych ROM'ach jak mucha w smole...
W sobotę na próbę wgrałam blackStonehenge Hyper 1.7 i po prostu już na niej zostaję. sama animacja Manili jest szybsza niż w tej z M21.
przy wejściu w Kontakty, operacjach typu wyszukaj kontakt, nowy SMS nie zauważyłam różnicy szybkości pomiędzy M21.
wgrałam MaxManilę aby mieć historię połączeń i nadal telefon chodzi jak naoliwiona błyskawica.
na Radio 1.17 i RIL 1.15 bateria trzyma jakieś trzy dni (30% dziennie, poczta co 10 minut, pogoda co godzinę i godzina rozmów).

*

Offline deveb

• **
  • 157
« Odpowiedź #2084 dnia: Czerwiec 28, 2010, 19:25:46 »
@akada, a nie ścina płynności przy przesuwaniu pomiędzy zakładkami?

Zobaczymy jeszcze jak będzie sprawował się ten rom po tygodniu, bo po takim mniej-więcej właśnie czasie Hyper 1.6 strasznie u mnie zwolnił.
kwbr PL @729MHz + MBW150 Executive Edition

*

Offline emiltkd

• 8
« Odpowiedź #2085 dnia: Czerwiec 30, 2010, 13:55:46 »
jaki pl rom mi polecicie do mojego hd??prosze o linki do pobrania

*

Offline bartolinio

• 1008
« Odpowiedź #2086 dnia: Czerwiec 30, 2010, 14:23:03 »
na chwilę obecną nie ma żadnego polskiego ROMu, który byłby aktualny i warty uwagi... w zasadzie są same starocie, na dodatek zabugowane, więc proponuję poszukać ROM WWE (czyt. englisz) i ewentualnie go spolszczyć, co prawda nie będzie w pełni polski, ale lepsze to niż wypieki, o których wspomniałem...

*

Offline emiltkd

• 8
« Odpowiedź #2087 dnia: Czerwiec 30, 2010, 14:36:45 »
a mozesz mi jakies polecic i podac link??i jak moge go spolszczyć??a jak mam teraz rom pl to niebedzie problemu jak zainstaluje eng??

*

Offline bartolinio

• 1008
« Odpowiedź #2088 dnia: Czerwiec 30, 2010, 14:53:13 »
masz tu na forum opisane/wymienione dużo ciekawych ROMów, wystarczy poszukać...
odwiedź xda a na pewno coś znajdziesz ;)
zdecyduj czy chcesz manilę 2.1 czy 2.5 i wybieraj do woli :)

z mańką 2.5 np. ROMy Energy są bardzo fajne (sam używam), koleżanka akada poleca/zachwala ROM blackSTONEhenge, XannyTech swego czasu miał dobre wypieki (nie wiem jak teraz bo jestem nie w temacie), MaryOne są przyzwoite... jest w czym wybierać...

co do spolszczenia to jest tu gdzieś opisane (znowu szukanie), ja nie wiem dokładnie bo nie spolszczam...

*

Offline LordVATer

• *
  • 86
  • Daddy Cool
« Odpowiedź #2089 dnia: Czerwiec 30, 2010, 15:08:15 »
Ja polecam ROM BlackSTONEhenge v1.7 (LINK) - próbowałem wielu z XDA i ten działa najlepiej: szybki, bezproblemowy i dopracowany.

Spolszczenie sense jest banalnie proste - wystarczy jedna zmiana w rejestrze
HTC Touch HD + ROM BlackSTONEhenge v2.0

*

Offline emiltkd

• 8
« Odpowiedź #2090 dnia: Czerwiec 30, 2010, 16:27:38 »
czy ten rom BlackSTONEhenge v1.7 instaluje sie tak jak jest opisane tutaj http://smartmobile.pl/jak-wgrac-polski-rom-do-htc-touch-hd ??bo wczesniejsze romy tak instalowalem

*

Offline bartolinio

• 1008
« Odpowiedź #2091 dnia: Czerwiec 30, 2010, 19:50:29 »
wszystkie ROMy instaluje się tak samo pamiętając tylko o prawidłowym SPLu

*

akada

« Odpowiedź #2092 dnia: Czerwiec 30, 2010, 22:33:31 »
jak instalowałeś wcześniej to masz wgrany pewnie HSpl.
jeśli tak to po prostu odpalasz RUU.

spolszczasz Manilę zmieniając wpis w rejestrze HKCU/MUI na 415 (1045), potem restart i nie zapomnij zainstalować SMSfixPL ( http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=283209&d=1266599663 )aby
móc otrzymywać powiadomienia o nowych SMS.  ponadto jeśli nie chcesz mieć zdublowanych miniatur w Albumie to przeczytaj temat
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=616294 post nr #4

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2010, 22:37:34 wysłana przez akada »

*

Offline fraseba

• **
  • 144
« Odpowiedź #2093 dnia: Lipiec 02, 2010, 15:57:03 »
zapowiada sie ciekawy weekend, Wajk szykuje blackSTONEhenge 2.0 a gotuje naprawde świetnie

« Odpowiedź #2094 dnia: Lipiec 02, 2010, 21:21:57 »
Witam używam w tej chwili starego "Bysiowego" romu [08.02.2010][ROM][PLK][WM 6.5 BULID 21891] eXperience V 10 i korci mnie zmienić na blackStonehenge Hyper v1.7 - brak całkowitego spolszczenia nie jest specjalnym problemem. Możecie mi napisać czy do tego wypieku są potrzebne jeszcze jakieś łaty usuwające ewentualne błędy ? Pozdrawiam.

*

Offline bartolinio

• 1008
« Odpowiedź #2095 dnia: Lipiec 02, 2010, 21:52:05 »
szczerze wątpię by były potrzebne jakiekolwiek łaty ;)

« Odpowiedź #2096 dnia: Lipiec 02, 2010, 21:55:29 »
czyli nie ma problemu - instaluję i cieszę się nowym i podobno szybkim romem ! jakieś uwagi co do tego romu ?

*

Offline LordVATer

• *
  • 86
  • Daddy Cool
« Odpowiedź #2097 dnia: Lipiec 03, 2010, 08:10:10 »
Tylko jedna łata - Wajk zapomniał o QuickGPS ---> instalkę znajdziesz w #4

*

Offline bartolinio

• 1008
« Odpowiedź #2098 dnia: Lipiec 05, 2010, 21:20:06 »
W każdym razie bałam się M25 jak ognia bo za każdym razem chodziła na różnych ROM'ach jak mucha w smole...
W sobotę na próbę wgrałam blackStonehenge Hyper 1.7 i po prostu już na niej zostaję. sama animacja Manili jest szybsza niż w tej z M21.
przy wejściu w Kontakty, operacjach typu wyszukaj kontakt, nowy SMS nie zauważyłam różnicy szybkości pomiędzy M21.
wgrałam MaxManilę aby mieć historię połączeń i nadal telefon chodzi jak naoliwiona błyskawica.
na Radio 1.17 i RIL 1.15 bateria trzyma jakieś trzy dni (30% dziennie, poczta co 10 minut, pogoda co godzinę i godzina rozmów).

już nie mogłem wytrzymać tego Twojego ciągłego zachwalania ROMu blackSTONEhenge i wreszcie dzisiaj go ściągnąłem "na rozgrzewkę" (wersję z mańką 2.5 oczywiście) przed nowym Energy, by sprawdzić co w nim takiego zajefajnego...

po paru godzinach niestety jestem nim zawiedziony, o ile jego szybkość jest rzeczywiście jakby "lepsza" (przynajmniej teraz na początku) to niestety jest on zbyt "pusty", brak w nim zupełnie podstawowych aplikacji: quickgps, google maps, facebook aps, myphone, RSS Hub, marketplace...
brakuje mi też zakładki z historią połączeń...

do tego w czystym ROMie nie ma skrótu do CommManagera ??? trzeba się nieźle nagimnastykować żeby go stworzyć
nie ma też wibracji przy dotyku! trzeba zapodać cab'a

inna sprawa, tapanie w krzyżyk w programach jest ustawione na zamykanie, przytrzymanie krzyżyka jest ustawione na włączanie taskmanager'a... pytam zatem jak do diaska schować program by był on w tle tak by się między nimi przełączać??? paranoja jakaś!! trzeba użyć jakiegoś programu by to pozmieniać (oczywiście nie ma takowego ba wyposażeniu bo ROM jest goły) albo grzebać w rejestrze, podam przykład jak irytujące są te ustawienia: instaluję sobie program do przełączania programów pracujących w tle, np. ArkSwitch, ale nie mogę go używać bo po wejściu w niego i próbie wyjścia zostaje on całkowicie zamknięty :)

oczywiście wszystko to jest do zrobienia, trochę programów i da się to jakoś normalnie spasować...

teraz największy gniot, w niektórych z doinstalowanych programów (np. wspomniany wcześniej RSS Hub czy quickgps) coś jest nie tak z dotykiem, normalne tapanie nie załapuje, trzeba tapać przytrzymując przez chwilę... kompletna katastrofa!!! i tego problemu nie udało mi się pozbyć do tej pory  :S
jak znajdę rozwiązanie tego tapania to jeszcze dam mu szansę, jak nie to wyleci a hukiem i wróci nieprędko ;)

jest jeszcze jeden plus ale dla mnie nie ma większego znaczenia, HD'k dużo szybciej się odpala (porównanie z Energy)

@akada, czekam na sugestie/podpowiedzi/polemikę/cokolwiek, jesteś mentorem tego ROMu :P więc liczę na Ciebie ;)

ps. po flash'owaniu, skonfigurowanie pod siebie takiego łysego ROMu zajmuje jakieś 2-3h, skonfigurowanie ROMu Energy zajmuje mi zazwyczaj 20-30min - różnica jest co najmniej kolosalna...

« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2010, 21:29:35 wysłana przez bartolinio »

*

Offline LordVATer

• *
  • 86
  • Daddy Cool
« Odpowiedź #2099 dnia: Lipiec 05, 2010, 21:34:57 »
No widzisz - każdy oczekuje czegoś innego.
Ja mam większość aplikacji zainstalowanych na karcie pamięci i po zmianie ROMu po prostu dodajesz skróty w Menedżerze Plików.
Facebook jest dla mnie zbyteczny, google maps działa bez reinstalacji a quickGPS jest rzeczywiście przeoczeniem autora (do czego się przyznał).
Energy ma tyle dodatków (zbytecznych użytkownikowi takiemu jak ja), że chodzi koszmarnie, a BlackSTONEhenge chodzi po prostu szybko i bez zwiech - to chyba jego podstawowa zaleta.

Co do comm managea, to wystarczy przytrzymać klawisz kończenia połączenia, by pojawiło się menu z jego wyborem, więc jakoś nie bardzo trzeba szukać.
Natomiast by zminimalizować aplikację, wystarczy nacisnąć "domek" - a skrót do task managera mam jako trzeci quick link.

I na koniec - doprowadzenie telefonu do użytku po reinstalce ROMu zajmuje mi obecnie z pół godziny, z czego najwięcej czasu zajmuje "pierwsze uruchomienie".

Jednym słowem - każda potwora..... Jednemu odpowiada fajerwerkowaty Energy, a drugiemu goły BalckSTONEhenge. Ja po próbowaniu Energy nadla zostaję przy swoim, i swój ogon będę dalej chwalił.