W każdym razie bałam się M25 jak ognia bo za każdym razem chodziła na różnych ROM'ach jak mucha w smole...
W sobotę na próbę wgrałam blackStonehenge Hyper 1.7 i po prostu już na niej zostaję. sama animacja Manili jest szybsza niż w tej z M21.
przy wejściu w Kontakty, operacjach typu wyszukaj kontakt, nowy SMS nie zauważyłam różnicy szybkości pomiędzy M21.
wgrałam MaxManilę aby mieć historię połączeń i nadal telefon chodzi jak naoliwiona błyskawica.
na Radio 1.17 i RIL 1.15 bateria trzyma jakieś trzy dni (30% dziennie, poczta co 10 minut, pogoda co godzinę i godzina rozmów).
już nie mogłem wytrzymać tego Twojego ciągłego zachwalania ROMu blackSTONEhenge i wreszcie dzisiaj go ściągnąłem "na rozgrzewkę" (wersję z mańką 2.5 oczywiście) przed nowym Energy, by sprawdzić co w nim takiego zajefajnego...
po paru godzinach niestety jestem nim zawiedziony, o ile jego szybkość jest rzeczywiście jakby "lepsza" (przynajmniej teraz na początku) to niestety jest on zbyt "pusty", brak w nim
zupełnie podstawowych aplikacji: quickgps, google maps, facebook aps, myphone, RSS Hub, marketplace...
brakuje mi też zakładki z historią połączeń...
do tego w czystym ROMie
nie ma skrótu do CommManagera 
trzeba się nieźle nagimnastykować żeby go stworzyć
nie ma też wibracji przy dotyku! trzeba zapodać cab'a
inna sprawa, tapanie w krzyżyk w programach jest ustawione na zamykanie, przytrzymanie krzyżyka jest ustawione na włączanie taskmanager'a... pytam zatem jak do diaska schować program by był on w tle tak by się między nimi przełączać??? paranoja jakaś!! trzeba użyć jakiegoś programu by to pozmieniać (oczywiście nie ma takowego ba wyposażeniu bo ROM jest goły) albo grzebać w rejestrze, podam przykład jak irytujące są te ustawienia: instaluję sobie program do przełączania programów pracujących w tle, np. ArkSwitch, ale nie mogę go używać bo po wejściu w niego i próbie wyjścia zostaje on całkowicie zamknięty
oczywiście wszystko to jest do zrobienia, trochę programów i da się to jakoś normalnie spasować...
teraz największy gniot, w niektórych z doinstalowanych programów (np. wspomniany wcześniej RSS Hub czy quickgps) coś jest nie tak z dotykiem, normalne tapanie nie załapuje, trzeba tapać przytrzymując przez chwilę... kompletna katastrofa!!! i tego problemu nie udało mi się pozbyć do tej pory

jak znajdę rozwiązanie tego tapania to jeszcze dam mu szansę, jak nie to wyleci a hukiem i wróci nieprędko

jest jeszcze jeden plus ale dla mnie nie ma większego znaczenia, HD'k dużo szybciej się odpala (porównanie z Energy)
@akada, czekam na sugestie/podpowiedzi/polemikę/cokolwiek, jesteś mentorem tego ROMu

więc liczę na Ciebie

ps. po flash'owaniu, skonfigurowanie pod siebie takiego łysego ROMu zajmuje jakieś 2-3h, skonfigurowanie ROMu Energy zajmuje mi zazwyczaj 20-30min - różnica jest co najmniej kolosalna...