NAVI EXPERT a HTC HD

• 25 Odpowiedzi
  • 5458 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gajo333

• *
  • 91
  • Witam przybyszów drogi mlecznej...
  • Sprzęt: Fujitsu-Siemens Loox N560, HTC HD
NAVI EXPERT a HTC HD
« dnia: Grudzień 15, 2008, 23:26:24 »
Witam. Czy zainstalował ktoś Navi Experta na HTC HD ?
Na stronie
http://www.naviexpert.pl/htcbeta.html
jest info że po zainstalowaniu aplikacji Java można rozpocząć instalację Navi Experta (ponoć potrafi omijać korki).
Info niby dotyczy telefonów HTC Touch Diamond i P3470.
Proszę o informację bardziej wtajemniczonych.
Dzięki
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2008, 23:53:46 wysłana przez gajo333 »

*

Offline klin

• *
  • 93
Odp: NAVI EXPERT a HTC HD
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 16, 2008, 07:56:05 »
Witam. Czy zainstalował ktoś Navi Experta na HTC HD ?
Na stronie
http://www.naviexpert.pl/htcbeta.html
jest info że po zainstalowaniu aplikacji Java można rozpocząć instalację Navi Experta (ponoć potrafi omijać korki).
Info niby dotyczy telefonów HTC Touch Diamond i P3470.
Proszę o informację bardziej wtajemniczonych.
Dzięki

ja zainstalowałem jakiś tydzień temu
działa na HD - ale żeby jakoś łatwiej mi się jeździło po mieście - to chyba raczej nie - może ze względu na to że trasę jaką pokonuję codziennie nie da się jakoś inaczej przejechać - więc jak jest korek to i tak w nim stoję

grafika programu nie powala - ale to chyba dlatego aby nie obciążać użytkownika kosztami połączenia [chociaż to też można obejść tylko trzeba chcieć]

*

Offline gajo333

• *
  • 91
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 16, 2008, 08:39:29 »
dzięki wielkie.

Czy ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia na ten temat ?

Proszę pisać

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 16, 2008, 09:07:33 »
grafika programu nie powala - ale to chyba dlatego aby nie obciążać użytkownika kosztami połączenia [chociaż to też można obejść tylko trzeba chcieć]
Wg. mnie grafika nie jest przesyłana, pewnie jest wgrana przy instalacji aplikacji, a z serwera są wysyłane dane geograficzne plus jak mają być wyświetlone.

ps. bardzo dobra wiadomość dla mnie że odpaliliście NE na HD - jeszcze żeby tylko ten lakier tak nie schodził  :|.
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline klin

• *
  • 93
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 16, 2008, 09:41:42 »
Wg. mnie grafika nie jest przesyłana, pewnie jest wgrana przy instalacji aplikacji, a z serwera są wysyłane dane geograficzne plus jak mają być wyświetlone.

całkiem możliwe - ale w takim przypadku mogliby się postarać o lepszą grafikę :)
no - ale jak to mój kumpel powiedział [używa w fonie na symbianie z ekranem 2,2 cala] - liczy się to że działa - dojechać można :)

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 16, 2008, 09:57:21 »
Trzeba pamiętać że jest to Java - nie jestem programistą ale pewnie są jakieś ograniczenia odnośnie wielkości aplikacji, poza tym nie każdy telefon na którym można używać NE ma do dyspozycji ponad 8 GB   B).
Może kiedyś pomyślą o specjalnej wersji na pda ale to chyba by wymagało przepisania całej aplikacji na WM.

ps. Jeszcze bardziej ubogo wygląda Nav4all  :).
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 16, 2008, 11:10:59 »
Trzeba pamiętać że jest to Java - nie jestem programistą ale pewnie są jakieś ograniczenia odnośnie wielkości aplikacji, poza tym nie każdy telefon na którym można używać NE ma do dyspozycji ponad 8 GB   B).
Może kiedyś pomyślą o specjalnej wersji na pda ale to chyba by wymagało przepisania całej aplikacji na WM.
ps. Jeszcze bardziej ubogo wygląda Nav4all  :).

Przepraszam ale nie za bardzo kumam o co chodziz tym "ponad 8 GB", "specjalnej wersji na pda".  NE jest typowym programem dla telefonów z (lub i ) modułem GPS. Program działa "on-line" i zużywa naprawde niewielkie ilosci danych via GPRS więc co ma do rzeczy pamięć wewnetrzna a do tego jeszcze 8GB-owa  :shock: program działa elegansio na PDA z telefonem pod WM 6.1 ( HTC Polaris - a nie ma go na liscie "sprawdzonych" w NE ) więc nie za bardzo wiem co ma do tego myślenie  specjalnej wersji pod pda  :shock: No chyba, że czegoś nie zrozumiałem....

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 16, 2008, 12:05:31 »
Chodziło mi o wersję z ładniejszym interface'em, grafiką - pewnie spowodowało to by większy rozmiar aplikacji (te 8 GB to taki żart :) ). Obecny interface raczej był przygotowywany pod małe wyświetlacze telefonów komórkowych bez dotyku. Od niedawna dopiero na pda można instalować, więc mogliby pomyśleć o grafice w wyższej rozdzielczości, bo na  3,8 cala chyba to zbytnio nie wygląda :).

ps. mi np. się marzy menu coś ala Garmin czy TomTom które wygodnie można z palca obsługiwać.

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 16, 2008, 12:22:16 »
Teraz jasne ale swoja drogą czy navi ma być ładne czy skuteczne? Ja zdecydowanie wole to drugie bo niedawno "edukowałem się" iGO8 i powiem szczerze, że ta cała "ładność" programu okazała się o kant d...y rozbić co mozna zresztą przeczytac w jednym z moich postów ale...o gustach sie nie dyskutuje - co  najwyżej o skuteczności  :wink:

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 16, 2008, 12:37:22 »
Wiadomo że ma być skuteczna ale ergonomia też jest ważna. Nie wiem jak wersja na WM NE ale na P1i menu nie było zbyt wygodne i jakiekolwiek zmiany w menu  podczas jady kończyły się przymusowym przystankiem bo nie dawałem rady tego zrobić "z palca".

*

Offline gajo333

• *
  • 91
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 19, 2008, 08:13:58 »
moze ktos jeszcze cos na napisze o Navi Ekspercie na HTC HD ?

*

Offline symetryk

• 23
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 20, 2008, 21:08:33 »
Właśnie zastanawiam się nad wyborem nawigacji (Automapa czy NaviExpert) i zastanawia mnie jedno - jeżeli przy NE trzeba korzystać z połączenia internetowego, płacąc za ilość danych, to o czym trzeba pamiętać, co może pobierać dane w tym czasie i nabijać  rachunek?
Do tej pory znalazłem:
- poczta
- RSS
- pogoda

Coś jeszcze może mnie zaskoczyć?
Chcieć to móc

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 27, 2008, 15:07:07 »
Info jakie otrzymalem od producenta Navi Experta:

"Na razie wersja na urządzenia HTC jest darmową wersją testową i
podłączona jest do bazy testowych użytkowników. Zarejestrować się na
swoje dotychczasowe dane będzie można dopiero po wydaniu oficjalnej
wersji na HTC. Do tego czasu można korzystać z nawigacji za darmo na
nowych danych rejestracyjnych.
Pozdrawiam

--
Tomasz Hapke
specjalista ds. obsługi klienta"

oraz

"W tym przypadku proszę zarejestrować się na nowo.
Id i hasło przydzielane do wersji beta dla htc nie będą używane w wersji
komercyjnej i po zakończeniu testów zostaną usunięte z serwera.
Po wydaniu wersji komercyjnej na telefony htc proszę ją pobrać i
zarejestrować się na starych ID oraz haśle.

Pozdrowienia,

Krzesimir Kotowski
Product Manager"

U mnie na HD ta nawigacja muli i wolno reaguje na zmiany pozycji GPS.
Bez zarzutu dzialala na Nokii N82 i nadal jesli potrzebuje to na niej korzystam.
Szybsza reakcje modulu GPS w HA pewno sie gdzies ustawia ale na razie nie moge odnalezc
takiej opcji. Jest za to ikona External GPS (Zewnetrzny GPS). Moze doczytam gdzies na forum jak to poprawic.

Takze wszyscy szczesliwcy posiadajacy HDki moga w nagrode za darmo korzystac z programu NaviExpert! ;)
Testowalem rozne i na roznych urzadzeniach ale lepszego do tej pory nie znalazlem.
Pozdrawiam!

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 27, 2008, 16:57:16 »

Testowalem rozne i na roznych urzadzeniach ale lepszego do tej pory nie znalazlem.
Pozdrawiam!
Bo nie używasz AM 5.3 na HTC HD :) - na pewno dużo lepsza i nie pobiera danych przez GPRS  :P
Pozdrawiam - Jarek

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 27, 2008, 17:19:02 »

Pozdrawiam!
Bo nie używasz AM 5.3 na HTC HD :) - na pewno dużo lepsza i nie pobiera danych przez GPRS  :P

hmmm... widzisz... ;)
Ty Jaro mozesz za to testowac najnowsza wersje Navi Experta za free... (ponoc juz ja znalazles w necie ;) )
A ja przecie nie bede wywalal kilkaset zeta by testowac AM na HTC.
Testowalem ja za to na innych urzadzeniach.
I jakos przypadl mi do gustu Navi...
Jest w czym wybierac i niech kazdy zostanie przy swoim ;)

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 27, 2008, 18:04:35 »
Nikt Ci nie karze płacić za testowanie AM. Jest dostępna wersja demo.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 27, 2008, 18:37:03 »
Nikt Ci nie karze płacić za testowanie AM. Jest dostępna wersja demo.

Dzieki za info.
Z ciekawosci potestuje najnowsza wersje.
Oby nie byla to opcja jak kiesys w Auto Pilocie.
Darmowe bylo testowanie malego kawalka Polski.
Kto chcial potestowac to musial tam pojechac :)

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 27, 2008, 19:47:56 »
Ta pewnie dadzą Ci pełną wersję do testowania i jeszcze z instrukcją jak sobie przedłużyć w nieskończoność  :grin:.
NaviExpert możesz testować za free tylko beta wersję - będzie finalna też będziesz płacił.

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 27, 2008, 19:56:30 »
Ta pewnie dadzą Ci pełną wersję do testowania i jeszcze z instrukcją jak sobie przedłużyć w nieskończoność  :grin:.
NaviExpert możesz testować za free tylko beta wersję - będzie finalna też będziesz płacił.

To co napisales o Navi Expercie napisalem juz powyzej i nie musisz tego powtarzac.
Pierwsze zdanie mogles sobie darowac.

*

Offline symetryk

• 23
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 30, 2008, 20:50:47 »
Zainstalowałem NE i mam jeden problem - pola do wpisywania adresu, no i inne pola w pozostałych formularzach są bardzo wąskie, co powoduje, że nie widać czy i co jest wpisane w dane pole.
Taka niedogodność powoduje, że nawigacja jest niemal bezużyteczna - można nawigować tylko w kierunku tych miejsc, w których się już było (wybór z ostatnich lokalizaji).

Czy ktoś już poradził sobie z tym problemem? Sprawę zgłosiłem do NE, ale odpowiedzi żadnej, w przeciwieństwie do zgłoszonego zakazu skrętu - dziś rano zgłosiłem i dostałem info że od jutro zmiana będzie uwzględniona - zobaczymy :)
Chcieć to móc

*

Offline klin

• *
  • 93
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 05, 2009, 08:03:35 »
jest już wersja RC1 do pobrania ze strony producenta
podaję linka:
http://www.naviexpert.pl/htcbeta

*

Offline symetryk

• 23
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 05, 2009, 21:14:56 »
No i kicha, i wąskie pola do wpisania adresu zostały  :-|

...i wylądował, i cały misterny plan też... ;)
Chcieć to móc

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 05, 2009, 21:22:19 »
A u mnie nie może się połącxzyć z GPSem. Więc potestować nie mogę. Wywaliłem.
AM łapie satelity w 2 sek. NE szuka,szuka,szuka,szuka..........to niech se szuka w koszu.  :mad:
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline klin

• *
  • 93
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 05, 2009, 23:22:17 »
A u mnie nie może się połącxzyć z GPSem. Więc potestować nie mogę. Wywaliłem.
AM łapie satelity w 2 sek. NE szuka,szuka,szuka,szuka..........to niech se szuka w koszu.  :mad:

bywa bywa :)
nawet AM u mnie nie łapie od razu FIX-a jak włączam AM w trakcie jazdy przy pochmurnym niebie - ale jak się zatrzymam to załapuje prawie od razu :)
co do tego programu NE - są różne opinie
jedna z nich głosi że zawsze masz aktualne drogi i aktualne informacje o warunkach drogowych [roboty itd]
no ale oczywiście program musi zacząć działać na PDA aby móc sprawdzić czy danej osobie pasuje czy nie

ja generalnie mam zamiar go przetestować jak już wyjdzie wersja finalna i wtedy zdecydować czy zostawiam sobie go jako alternatywa dla AM czy kompletnie robię out z nim

*

Offline symetryk

• 23
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 06, 2009, 22:46:37 »
Sam sobie odpowiem, i może komuś się to przyda - wąskie pola są związane z Esmertec-em. Według odpowiedzi z NE problem zanika od wersji z czerwca 2008 - ja wrzuciłem z września i jest ok  :ok:
Chcieć to móc