Przywracanie orignalnego ROM'u i SPL

• 19 Odpowiedzi
  • 5975 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline R420R

• 11
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Przywracanie orignalnego ROM'u i SPL
« dnia: Marzec 30, 2010, 14:55:27 »
Witam,

niestety padł mi dotyk w HD. Ekran wyświetla wszystko ładnie tyle że nie reaguje na dotyk. Wszystko zaczęło się wczoraj. Nagle dotyk się rozkalibrował, ponowne próby kalibracji nic nie dawały, cały czas to samo. Przy próbie narysowania prostej linii rysikiem wychodził wykres niemalże jak przy trzęsieniu ziemi. Próbowałem HR niestety ponowna instalacja kończy się w miejscu gdzie należy skalibrować ekran ponieważ na chwile obecną już w ogóle nie reaguje na dotyk.

Dlatego postanowiłem przywrócić wszytko do ustawień fabrycznych jako iż wgrywałem HardSPL'a i ROM'y bysia i oddać na gwarancje. Niestety jako że system nie działa chciałem to zrobić przez kartę SD. Wgrałem na nią stockowego rom'a i zmieniłem odpowiednio nazwę pliku (BLACIMG.nbh). Niestety przy próbie wgrania tego romu dostaje komunikat "NO IMAGE FILE". Próbowałem z wykorzystaniem karty dołączonej do tel (8GB) i innej 2GB niestety bez powodzenia.

Ma ktoś jakiś pomysł co może być przyczyną? Próbowałem znaleźć odpowiedz na forum niestety nie udało mi się. 

Z góry dziękuje za pomoc.

*

Offline karaskiew

• 527
  • Sprzęt: Touch Hd
Odp: Przywracanie orignalnego ROM'u i SPL
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 30, 2010, 15:06:09 »
Do zmiany romu przez kartę trzeba użyć nośnika 1gb lub mniejszego
Energy.BLACKSTONE.21898.Sense2.1.Mar.30
Radijo 1.13.25.24

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 30, 2010, 20:26:22 »
Do zmiany romu przez kartę trzeba użyć nośnika 1gb lub mniejszego
W takim razie jakim cudem zmieniałem kilka razy ROM z pomocą karty 2 GB? :)  Przyznaję, że pierwszy raz słyszę teorię o 1 GB lub mniej.

R420R, sprawdź czy na pewno postępujesz zgodnie z instrukcją wgrywania ROMu z karty, przykładowy FAQ znajdziesz w tym wątku: http://pdaclub.pl/forum/blackstone/faq-htc-touch-hd/
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline R420R

• 11
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 30, 2010, 21:28:38 »
Nie wiem dla mnie też to jest zagadka dlaczego nie widzi obrazu na SD. Robilem 1:1 tak jak jest opisane i za każdym razem to samo. Dlatego za pierwszym razem ROM'a wgrywalem przez USB bo też miałem problem z SD. Nie wiem z czego to może wynikać.

W każdym razie udało mi się wgrać stockowy ROM przez USB. Włączyłem bootloader podłączyłem kabel i odpaliłem program do instalcji ROM'u i przeszło wiec jestem w połowie drogi.

Teraz tylko kwestia przywrócenia SPL'a niestety nie pamiętam jaki miałem oryginalnie. Wydaje mi się że 1.14 ale pewności nie mam. Jeżeli ktoś się orientuje jaki był w : P/N 99HHC028-00 z 50 tygodnia 2008. Tel w wersji na Polskę nie brandowany.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 30, 2010, 21:46:01 »
Może nie ma to aż takiego znaczenia i wystarczy że będzie to fabryczny którykolwiek? (nie wiem, tak sobie tylko głośno myślę).

Z tą kartą kojarzę, że znaczenie miały takie drobiazgi jak rodzaj formatowania (FAT, FAT32...), to czy nie było innych plików na niej itp. - może któreś z tych rzeczy były powodem. Nieważne, dobrze że udało się wgrać ostatecznie przez USB.

*

Offline R420R

• 11
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 30, 2010, 21:59:07 »
Bardzo prawdopodobne że jest tak jak piszesz aczkolwiek wole zredukować ryzyko odrzucenia gwarancji do minimum. Żałuje tylko że jak wgrywałem HardSPL'a sobie gdzieś tego nie zanotowałem no ale wtedy to jedyne o czym myślałem to żeby wgrać nowy ROM :) Później przez prawie rok bez problemu działał tel to i wersja SPL'a dawno wyleciała z głowy ;)

W zasadzie by było. Wgrałem SPL 1.14 niestety jedna rzecz jeszcze jest a mianowicie na starcie ekran robi się taki jak gdyby było tylko parę kolorów. Jak wyłączę i włączę ekran to kolory wracają do normy niestety po restarcie znów to samo.

Ktoś ma jakiś pomysł?
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 22:36:45 wysłana przez R420R »

*

akada

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 30, 2010, 22:53:35 »
Zgaduję... masz słabą pamięć  :mrgreen:

*

Offline R420R

• 11
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 30, 2010, 23:02:58 »
Zgaduję... masz słabą pamięć  :mrgreen:

Jest taka szansa.

Pytanie:

Czy mogę bez większych przeszkód po wgraniu stockowego SPL'a zastąpić go inną wersją stockowego korzystając z instalera od HardSPL? Czy muszę wgrać HardSPL i później dopiero nowego stockowego?

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 30, 2010, 23:28:33 »
W zasadzie by było. Wgrałem SPL 1.14 niestety jedna rzecz jeszcze jest a mianowicie na starcie ekran robi się taki jak gdyby było tylko parę kolorów. Jak wyłączę i włączę ekran to kolory wracają do normy niestety po restarcie znów to samo.

Ktoś ma jakiś pomysł?
Taki efekt jest gdy jest niedopasowany HardSPL do wgranego ROMu. Upewnij się, że ROM który wgrałeś nie ma w wymaganiach innego HardSPL.

*

Offline R420R

• 11
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 30, 2010, 23:32:14 »
No to akurat już jest raczej pewne. Pytanie tylko czy mogę stockowego nadpisać stockowym bez obaw czy najpierw wgrać HardSPL a później stock. Wole się upewnić niż później znów się uczyć na błędach ;)

*

akada

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 30, 2010, 23:32:50 »
ja bym wgrała 1.56 na 1.14 bez pośredniego HSpl.

ubić HD'ka jest bardzo ciężko i trzeba sie postarać.

(oczywiście głupia zawsze ma szczęście bo jak mi się w laptopie ostatnio skończyła bateria na 70% flashowania HD to uruchomiłam złomy jeszcze raz i jeszcze raz zaprogramowałam pda...)

*

Offline Bysio

• 3655
  • Sprzęt: iPhone, iPad, MacBookPro, AppleWatch
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 31, 2010, 07:58:40 »
Zapomnij o HARD SPL jesli chcesz wyslac do serwisu.

Jesli masz HARD SPL to musisz wgrac oryginalny SPL chyba był 1.14, po wgraniu telefon moze nie wstac. Uruchamiasz telefon w trybie bootloadera i wgrywasz stokowy rom przeznaczony dla twojego urzadzenia, moze byc taki co podnosci SPL do 1.56 chyba .. z tym ze CID LOCK ci go przepusci pod warunkiem ze wgrywasz taki jaki powinienesc - pobrany ze strony htc po podaniu sn twojego pda
OD ZADAWANIA PYTAŃ JEST FORUM, A NIE PW

*

akada

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 31, 2010, 08:30:25 »
(...) pobrany ze strony htc po podaniu sn twojego pda

a co jeśli strona HTC po podaniu numeru wyświetla, że numer jest nieprawidłowy ?

(o kurcze, mam chińską podróbę...)

*

Offline R420R

• 11
Odp: Przywracanie orignalnego ROM\'u i SPL
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 05, 2010, 15:12:14 »
Wgrałem raz jeszcze tego samego ROM'a bez zmiany SPL (1.14) i pomogło. Już nie ma problemów z kolorami. Jutro zaniosę go do reklamacji i zobaczymy co powiedzą.

Dzięki wszystkim za pomoc.

*

Offline Mitny

• 31
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 08, 2010, 21:03:52 »
Jakieś fatum z tymi Touch HD - mi dziś również padł dotyk - ekran działa bez zarzutu ale dotyk nie działa. Dolne klawisze działają ale na samym ekranie nic.
Będę musiał wysłać do serwisu. Czyżby ograniczony czas działania ekranu?

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 08, 2010, 21:41:34 »
Jakieś fatum z tymi Touch HD - mi dziś również padł dotyk - ekran działa bez zarzutu ale dotyk nie działa. Dolne klawisze działają ale na samym ekranie nic.
Będę musiał wysłać do serwisu. Czyżby ograniczony czas działania ekranu?
Nie powielaj postów: http://pdaclub.pl/forum/blackstone/czy-serwis-naprawi)/msg1273034/#msg1273034

*

Offline stereophonic

• 22
  • Sprzęt: HTC HD
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 08, 2010, 22:06:55 »
Witam,
po raz kolejny padł mi dotyk (nic po za bocznymi i górnym nie działa), oczywiście mogę ładować obce ROMy ale nie mogę znaleźć oryginalnego (mądry polak po szkodzie), ze strony HTC mówi że mój sn nie odpowiada dla tego ROMu.
Posiadam sn: HT850KD0xxxx, był kupiony w retailu bez żadnego operatora, miał oryginalny EN spolszczony przez InterWrite.
Czy ktoś posiada na stanie - linka dla jakiejś wersji, inaczej nie wyślę do serwisu, chyba że zaryzykuję :E

pomocy :)
w imię zasad...

*

Offline R420R

• 11
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 06, 2010, 10:55:10 »
Ok podsumowując.

Przywracanie rom'u się udało. Telefon właśnie wrócił z gwarancji. Wymieniony został digitalizer.

*

Offline bartolinio

• 1008
  • Sprzęt: Galaxy Nexus (poprzednio HTC Desire HD)
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 06, 2010, 12:58:29 »
więc trwało to miesiąc czasu???? sporo...
Device: Google Galaxy Nexus
ROM: Xylon (4.2.1)
Radio: XXLH1
Kernel: franco/trinity/faux

*

Offline R420R

• 11
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 06, 2010, 15:51:51 »
Nie trwało to szybko. Tylko ja nie miałem czasu żeby się zebrać i wysłać.

Od wysłania do otrzymania naprawionego telefonu trwało to 4 dni.