PROBLEM Z WIFI

• 31 Odpowiedzi
  • 7044 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gajo333

• *
  • 91
  • Witam przybyszów drogi mlecznej...
  • Sprzęt: Fujitsu-Siemens Loox N560, HTC HD
PROBLEM Z WIFI
« dnia: Grudzień 10, 2008, 03:01:10 »
Witam. Posiadam HTC HD.
Łącząc się w domu z WIFI zauważyłem ze łączy z wifi, nawiazuje połączenie a później zaczyna się problem
Zaczynam otwierać stronę po czym strona się ładuje. Czasami załaduje mi się jedna strona, czasami kilka
Wifi nadal jest włączone, ale jak chce załadować kolejną stronę to cały czas oczekuje na załadowanie, nie mogąc ukończyć ładowania.
Wifi jakby się zawiesza, jest bezczynne mimo że włączone
Jaka może być przyczyna takiego problemu ?

*

Offline Tampon

• **
  • 109
  • Sprzęt: TouchHD :ok:
Odp: PROBLEM Z WIFI
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 10, 2008, 09:45:42 »
może twój HD gubi zasięg, jeśli korzystasz z neta a dzieli cię kilka pięter lub gruba ściana zbrojona od routera wifi to może nie być zasięgu. Ja u siebie w domu mam router właśnie za taką ścianą, ale mimo to 2-3 kreski na 4 odbieram w całym domu. Może to też zależeć od routera, ja mam WRT54GL z dwiema antenami, wtedy aby poprawić jakość sygnału ustawia się jedną antenę pionowo, a drugą poziomo.

*

Offline anion

• *
  • 78
  • Sprzęt: HTC TouchHD (WWE_EE_1.56.479.0)
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 10, 2008, 10:39:30 »
(...) ja mam WRT54GL z dwiema antenami, wtedy aby poprawić jakość sygnału ustawia się jedną antenę pionowo, a drugą poziomo.

Mam taki sam router (i zresztą baaardzo go sobie chwalę).
Zasięg mam w mieszkaniu co prawda między dwiema a trzema kreskami, ale nigdy mi go nie gubi.
Ustawiłem szyfrowanie WPA2 z kluczem na 64 znaki (nie wiem czy ma to znaczenie, ale podejrzewam że żadne bądź niewielkie).

Co do uwagi kolegi odnośnie ustawienia antenek to zaciekawiła mnie ona i muszę spróbować jak ona się ma w praktyce.
W niczym kobieta nie wygląda tak dobrze jak w niczym.

*

Offline Yelayon

• 252
  • Sprzęt: HTC Touch HD2 T8585
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 10, 2008, 11:14:48 »
Do routerów linksys'a  (i nie tylko) polecam załadowanie firmware'u dd-wrt (www.dd-wrt.com).

Zdecydowanie działa lepiej niż oryginalny firmware oraz ma dużo większe możliwości.

Dodatkowo umożliwia (co dla Was może być przydatne) ustawienie mocy anteny w zakresi 0-255mW (domyślna moc to 70mW) dzięki czemu w przypadku niektórych mieszkań (ułożenie ścian) można poprawić zasięg sieci.

Lista wspieranych routerów: http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Supported_Devices

ps. ja mam zainstalowane na swoim WRT160N (v1) oraz WRT54G (v2)
-------------------
There are no mistakes, just learning experience.
PDAs: iPAQ 4150 -> ETEN G500 -> Glofiish X800 -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2

*

Offline gajo333

• *
  • 91
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 10, 2008, 12:59:48 »
Router mam w tym samym pokoju co HTC HD. Router to D-Link DI-524. Połączenia niby nie zrywa ale strona www, lub youtube nie chce się ładować. Raz się ładuje normalnie a innym razem przez 20 min się nie chce załadować strona pomimo że zasięg wifi jest normalny. Ten problem występuje tylko na wifi, na3G tego problemu nie zauważyłem :(. O co chodzi  ?

*

Offline gajo333

• *
  • 91
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 10, 2008, 20:10:42 »
chyba już ok. Rzeczywiście mnie chyba rozłączało. Jakby coś działo się nie tak to będę podpytywać. Pozdrawiam

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 16, 2008, 07:33:58 »
Do routerów linksys'a  (i nie tylko) polecam załadowanie firmware'u dd-wrt (www.dd-wrt.com).

Zdecydowanie działa lepiej niż oryginalny firmware oraz ma dużo większe możliwości.

A jeszcze więcej możliwości i bardziej userfrendly od dd-wrt jest Tomato  :P
więcej na http://www.openlinksys.info/forum/index.php

Dodatkowo umożliwia (co dla Was może być przydatne) ustawienie mocy anteny w zakresi 0-255mW (domyślna moc to 70mW) dzięki czemu w przypadku niektórych mieszkań (ułożenie ścian) można poprawić zasięg sieci.
Radzę 100mW nie przekraczać bo później tylko możemy sobie tylko pogorszyć a nie poprawić   B).

ps. gajo333 DI-524 jakimś super urządzeniem nie jest, mi to wygląda na problem z dns'ami, wcześniej na innym urządzeniu miałeś dobrze czy nie sprawdzałeś ? 
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline gajo333

• *
  • 91
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 16, 2008, 08:40:37 »
wiesz nie sprawdzalem. Takie urządzenie mam w pokoju. Dostalem od dostawcy internetowego

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 16, 2008, 08:58:53 »
Pewnie w HTC masz ustawione dhcp i dns z automatu - ja bym spróbował wpisać na stałe dns i zobaczyć co się dzieje. Sprawdziłbym też jakie są wpisane w samym D-linku. Dobrze by było sprawdzić laptopem albo czymś innym z wifi czy to aby na pewno wina pda czy czasem coś dlink nie miesza albo dostawca internetu.
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline Yelayon

• 252
  • Sprzęt: HTC Touch HD2 T8585
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 16, 2008, 15:08:32 »
U mnie HD łączy się z routerem po WiFi szybciej niż Vista na notebooku :P
-------------------
There are no mistakes, just learning experience.
PDAs: iPAQ 4150 -> ETEN G500 -> Glofiish X800 -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2

*

Offline anion

• *
  • 78
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 17, 2008, 08:44:32 »
U mnie HD łączy się z routerem po WiFi szybciej niż Vista na notebooku :P

Dokładnie tak jak kolega wyżej pisze...  :D

*

Offline jezjacek

• *
  • 72
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Acer Iconia Tab
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 17, 2008, 08:49:06 »
A ja z Dlinkiem mam kłopoty. Raz na jakiś czas muszę zrestartować dlinka bo inaczej HD nie chce się podłączyć. Laptop łączy się poprawnie.

*

Offline anion

• *
  • 78
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 17, 2008, 08:55:25 »
A ja z Dlinkiem mam kłopoty. Raz na jakiś czas muszę zrestartować dlinka bo inaczej HD nie chce się podłączyć. Laptop łączy się poprawnie.

Być może to moje bardzo subiektywne odczucia, ale miałem raz DLink-a i odkąd zmieniłem na Linksys-a (konkretnie na WRT54GL) wszystkie wcześniejsze problemy (zwiechy routera, zamulenia, gubienie zasięgu, ciągłe zawożenie na serwis) zniknęły.
Może miałem bardzo pechowy egzemplarz, a może po prostu DLink-i tak mają?

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 17, 2008, 13:02:18 »
Dlink i wszystko jasne. Strasznie problemowe routery. Jak kolega wyżej również polecam linksysa.
Are you shpongled?

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 17, 2008, 13:38:03 »
Dlink i wszystko jasne. Strasznie problemowe routery. Jak kolega wyżej również polecam linksysa.

Ja bym tak nie uogólniał - Linksys ma kilka dobrych konstrukcji a reszta to lepiej z daleka omijać :), poza tym rzeczonego D-linka można kupić prawie 2,5 x taniej niż WRT54GL więc nie ma co się dziwić na czymś trzeba zaoszczędzić.

Trzeba by sprawdzić czy aby na pewno to wina urządzenia, a może coś jest źle skonfigurowane, może stara wersja softu w routerze - kiedyś miałem przypadek że przegrzewający zasilacz powodowało różne dziwne historie z access pointem.

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 17, 2008, 15:02:14 »
Witam.
Stałem się (nie .. jak się okazuje)szczęśliwym posiadaczem HTC Touch HD.
Mam z nim ciągły problem z WiFi
Ciągle pokazuje mi sieć jako Unavailable.. albo connecting
Jak raz na 1000 prób się połączy to cud.. ale i tak wtedy net nie chodzi :/

Próbowalem wszystkiego z ręcznym wpisaniem DNS i Hard resetem nic nie pomaga.
Jeśli chodzi o samo WiFi - oparte jest o D-Link DWL900AP+
w standarcie b/g bez d-linkowskiego podbica prędkości 4x
system Open o tylko klucz WEP

Całość moim zdaniem sprawuje się bez zarzutu
Asus eeePC na XP - jakoś sygnału znakomita - połączenie bezproblemowe
HP 510 - na Ubuntu 8.10 - jakość sygnału znakomita - połączenie bezproblemowe
FujitsuSiemens n520 - jakość sgnłu znakomita - 1 kreska - połączenie bezproblemowe
HTC Touch HD - jakoś sygnału niska - połączyć się praktycznie nie da
dodam że wszystko leży na jednym biurku, wszystko ma przydzielane DNSy, IP i inne przez router...

acha nadmienię bo może być istotne - w HTC wyłączyłem już wszystko z telefonem włącznie, a także zainstalowałem oficjalne (szt 1) hotfixy.

po prostu już mi ręce opadają i nie wiem co jeszcze może być w tej maszynce. Ma ktoś może jakiś pomysł?
będę bardzo wdzięczny za pomoc
z góry dziękuję
Łukasz

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 17, 2008, 15:13:30 »
chlopaki mam pytanie, mam w domu router d-link di 524, htc nie chce mi sie z nim polaczyc za zadne skarby, pisze mi connected ale gdy wchodzilem na internet to laczylo mi sie przez operatora czyli ERA INTERNET, TROSZKE KASY MI ZABRALO, sciagnalem program nodata , wylaczylem to i teraz nie chce mi sie polaczyc z internetem za zadne skarby, SIEC mam ustawiona na PRACA ( WORK) NIE WIEM CZY TO DOBRZE CZY MA BYC INTERNET? ZABEZPIECZONA WEP, PROSZE O JAKIES WSKAZOWKI I PORADY

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 17, 2008, 15:17:12 »
lucasAG
D-Link DWL900AP+ z tego co pamiętam nie ma standardu 802.11 g ma tylko 802.11a i 802.11b i tylko WEP na pokładzie.
Próbowałeś bez szyfrowania, co się dzieje.

ps. Jutro powinienem mieć THD jeżeli w piwnicy znajdę swojego starego DWL900AP+ to sprawdzę czy u mnie też będą takie szopki.

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 17, 2008, 15:33:44 »
Oczywiście że a/b - mea culpa .. pomyłka w pisaniu
I otworzyć router całkiem też próbowałem.. tak samo nie pomogło.

Ale jak mógłbyś sprawdzić to byłbym bardzo wdzięczny.
dziękuję.

« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 17, 2008, 17:37:54 »
Odkryłem pewną prawidłowość HTC łączy się z WiFi tylko w jedym wypadku:

1. Wyłączyć WiFi (connection manager - o dziwo tylko przez takie wyłączenie pomaga)
2. Usunąć ustawienia sieci z settings/sonections/WiFi
3. Włączyć WiFi - znowu zonnection manager
4. Od nowa zalogować się do sieci

Dostę jest do pierwszego zerwania połączenia - w jakikolwiek sposób.
Potem by się zalogować trzeba wszystko powtarzać od nowa.
Jest to nie zależne od tego czy w AP włączy się czy wyłączy klucz WEP
(z WPA w ogóle nie korzystam)

jeśli ktoś miałby jakieś pomysły byłbym wdzięczny za pomoc. Bo normalnym dzialąniem nazwać tego nie można

z góry dziękują.

*

Offline Borg

• 582
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 17, 2008, 17:42:33 »
No to może faktycznie access point coś miesza - inni piszą że im działa. Nie masz możliwości wypożyczyć do testów jakiś router albo iść z THD do innej sieci wifi ?

« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 17, 2008, 18:20:48 »
Powiem smutną prawdę - DWL900AP+ doprowadzał mnie do szału - łączył kiedy chciał i co chciał i tak samo rozłączał. Może miałem trefny egzemplarz. No może na drugi trefny też trafiłem bo miałem nieprzyjemność zajmować się małą siecią firmową gdzie mój poprzednik zainstalował tą imitacje routera.

Pomogła wymiana w obu przypadkach na model Linksysa :P

« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 17, 2008, 18:48:34 »
:/ sprawdziłem w firmie na zintegrowanej bramce Linksys WAG54GP2 niestety.. ciągle to samo :(

A wracając do d-linka - używam go od ładnych paru lat i HTC jest pierwszy urządzeniem które się  z nim nie łaczy.. jak do tej porty wszystkie inne użądzenia działąją bezproblemowo i stabilnie
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 18:53:06 wysłana przez lucasAG »

*

Offline jezjacek

• *
  • 72
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 17, 2008, 19:12:36 »
Długo nie potrafiłem zmusić Diamonda do współpracy z DWL 900AP+. Dopiero zmiana TX rate na 11 mbps. Załatwiła sprawę. Ale tak jak pisałem, co jakiś czas muszę go restartować bo nie chce się łączyć.

« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 17, 2008, 19:56:52 »
Nie.. i nawet zmniejszenie do 1-2 nie pomaga.
Dziwi mnie tylko że wszyscy tu wskazujecie na problem z AP .. a w praktyce jest do niego podłączanych kilka różnych użądzeń i z wyjątkiem HTC żadne nie ma problemu z WiFi.
Dlatego wydawało mi się że problem jest po stronie HTC...
no ale skoro twierdzicie że po stronie AP ... no dobrze.. zgadzam się.. tylko jak w takim razie wyjaśnić bezblędną pracę unnych użądzeń z tym AP oraz problemy HTC z Linksysem?

*

Offline jezjacek

• *
  • 72
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 17, 2008, 20:06:20 »
HTC z innymi routerami też działa bez problemu.

« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 17, 2008, 21:05:56 »
czy jest mozliwosc wysylania plikow przez wifi, byloby to lepsze niz podlaczanie ciagle kabla?

*

Offline Tampon

• **
  • 109
  • Sprzęt: TouchHD :ok:
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 17, 2008, 21:27:09 »
Chcesz połączyć się z komputerem za pomocą wifi?

Jeśli tak to mogę ci pomóc, zainstaluj sobie (darmowy) program o nazwie Remote Touch
http://www.freewarepocketpc.net/ppc-download-remote-touch.html

Jest to zdalny pulpit, ale bardzo szybki w obsłudze i efektywny. Instrukcja używania i podłączenia jest na filmach, ja używam czasem tego programu właśnie do przesyłu plików (tworzy się serwer), jeśli nie chce mi się odłączać kabla od zasilacza i przyłączać go do PDA i PC...  :ok:

« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 17, 2008, 23:05:22 »
moglyby byc lepsze troche kolory, ale super program  :mrgreen:
da sie sterowac w trybie landscape?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 23:23:35 wysłana przez daniel145 »

*

Offline J-A-J-O

• **
  • 186
  • Sprzęt: wszystko co nowe nie dłużej niż 2 m-ce
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 18, 2008, 00:35:40 »
A próbował ktoś wejśc w ustawienia wi-fi w advanced i przesunąć suwak w zakładce power mode na best performance? (standardowo jest na best battery)

kto nie ma romu angielskiego, niech sobie przetłumaczy słówka i też trafi do tej opcji

to rozwiazuje 99% problemów z wifi na nowych PDA :-)