problem z ROMem

• 9 Odpowiedzi
  • 1788 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

problem z ROMem
« dnia: Styczeń 07, 2010, 12:43:16 »
Witam
Jestem młody i zielony jeśli chodzi o wgrywanie romów. Poczytałem troche pokombinowałem i coś tam wgrałem. Korzystałem głównie z tych 2 wątków: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=138017.0 oraz  http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=133341.0
wykryło mi że mam wersję romu(oryginalny nigdy nei ruszany) 1.14. Touch HD kupowałem z normalnego sklepu nie od operatora.
Po wgraniu ROMu były ciągłe kłopoty: Zamulał, przycinał i co chwilę się wieszał, nie dało się nawet uruchomić funkcji zwykłego telefonu. Po wielu problemach udało mi się wrócić do "starego" ROMu, tylko żę  w j. angielskim pomijam to.
I tu moja prośba pomoże mi ktoś dobrać ciekawy rom do mojego telefonu, taki który będzie działać... bo jak znam zycie to dobrałem zły czy coś.
Pozdro

*

Offline karaskiew

• 527
  • Sprzęt: Touch Hd
Odp: problem z ROMem
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 07, 2010, 22:52:01 »
Witam
Jestem młody i zielony jeśli chodzi o wgrywanie romów. Poczytałem troche pokombinowałem i coś tam wgrałem. Korzystałem głównie z tych 2 wątków: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=138017.0 oraz  http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=133341.0
wykryło mi że mam wersję romu(oryginalny nigdy nei ruszany) 1.14. Touch HD kupowałem z normalnego sklepu nie od operatora.
Po wgraniu ROMu były ciągłe kłopoty: Zamulał, przycinał i co chwilę się wieszał, nie dało się nawet uruchomić funkcji zwykłego telefonu. Po wielu problemach udało mi się wrócić do "starego" ROMu, tylko żę  w j. angielskim pomijam to.
I tu moja prośba pomoże mi ktoś dobrać ciekawy rom do mojego telefonu, taki który będzie działać... bo jak znam zycie to dobrałem zły czy coś.
Pozdro

Jaki masz chłopcze hradspl wgrany.
Energy.BLACKSTONE.21898.Sense2.1.Mar.30
Radijo 1.13.25.24

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 08, 2010, 11:16:24 »
chłopcze... poczułem się taki młody :D :ok:
Korzystałem z tego kawałka:
HARDSPL

Urządzenia zakupione u operatora i w sklepie (nie dotyczy większości tanich urządzeń z Allegro) mają założona blokadę CID, która uniemożliwia wgranie nie oficjalnego (gotowanego) ROM-u. Aby zainstalowanie takiego ROM-u było możliwe, należy najpierw wgrać HardSPL by Olinex, który omija blokadę CID.

Istnieją dwie wersje HardSPL:
1.56 – do większości nowszych ROM-ów,
1.14 – tylko do starszych ROM-ów.
Upewnij się jakiej wersji HardSPL wymaga ROM, który chcesz wgrać (jest to zwykle podane w opisie ROM-u). Następnie sprawdź jaka wersja jest zainstalowana na urządzeniu i, w razie potrzeby, wgraj odpowiednią wersję.

Jak sprawdzić jaką wersję HardSPL mam zainstalowaną?
Wyłącz urządzenie przyciskiem. Wciśnij przycisk VOL- (ściszanie) i cały czas trzymając go, włącz urządzenie ponownie. Na czerwonym tle zostanie wyświetlona wersja SPL, np. SPL-1.14.OliNex lub SPL-1.56.OliNex.

Skąd pobrać HardSPL?
Z forum XDA: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=431217
Należy się zarejestrować i zalogować. Następnie należy pobrać z pierwszego postu potrzebny plik (tylko jeden z nich):
HSPLWrapper_Blackstone_156OliNex.zip – wersja 1.56, lub
Unsigned_HardSPL_for_Blackstone_OliNex.zip – wersja 1.14

Pokazało mi że mam wersje SPL-1.14, więc idąc dalej tym torem ściągnąłem z XDA z tego linku powyżej Unsigned_HardSPL_for_Blackstone_OliNex.zip, i z tego instalowałem dalej oprogramowanie.

*

Offline karaskiew

• 527
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 08, 2010, 12:36:20 »
chłopcze... poczułem się taki młody :D :ok:
Korzystałem z tego kawałka:
HARDSPL

Urządzenia zakupione u operatora i w sklepie (nie dotyczy większości tanich urządzeń z Allegro) mają założona blokadę CID, która uniemożliwia wgranie nie oficjalnego (gotowanego) ROM-u. Aby zainstalowanie takiego ROM-u było możliwe, należy najpierw wgrać HardSPL by Olinex, który omija blokadę CID.

Istnieją dwie wersje HardSPL:
1.56 – do większości nowszych ROM-ów,
1.14 – tylko do starszych ROM-ów.
Upewnij się jakiej wersji HardSPL wymaga ROM, który chcesz wgrać (jest to zwykle podane w opisie ROM-u). Następnie sprawdź jaka wersja jest zainstalowana na urządzeniu i, w razie potrzeby, wgraj odpowiednią wersję.

Jak sprawdzić jaką wersję HardSPL mam zainstalowaną?
Wyłącz urządzenie przyciskiem. Wciśnij przycisk VOL- (ściszanie) i cały czas trzymając go, włącz urządzenie ponownie. Na czerwonym tle zostanie wyświetlona wersja SPL, np. SPL-1.14.OliNex lub SPL-1.56.OliNex.

Skąd pobrać HardSPL?
Z forum XDA: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=431217
Należy się zarejestrować i zalogować. Następnie należy pobrać z pierwszego postu potrzebny plik (tylko jeden z nich):
HSPLWrapper_Blackstone_156OliNex.zip – wersja 1.56, lub
Unsigned_HardSPL_for_Blackstone_OliNex.zip – wersja 1.14

Pokazało mi że mam wersje SPL-1.14, więc idąc dalej tym torem ściągnąłem z XDA z tego linku powyżej Unsigned_HardSPL_for_Blackstone_OliNex.zip, i z tego instalowałem dalej oprogramowanie.

masz tu 1.56 wymagany do wszystkich nowych romów nie nadaje sie np do bysio 1.53pl 1.52pl do reszty śmiga.
Wgraj potem możesz sobie experience instalować dowoli

http://rapidshare.com/files/236344780/HSPL_SPL_BIOS.rar
Radijo 1.13.25.24

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 10, 2010, 12:24:47 »
karaskiew dzięki za pomoc. Rom działa, tylko chodzi trochę niepewnie... na dzień dobry po włączeniu telefonu ma zużycie procka na 55%(przy oryginale było 32%) i potrafi się co jakiś czas zawiesić jak za bardzo wchodzę w opcje... no i muli lekko :)

*

Offline karaskiew

• 527
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 10, 2010, 17:50:41 »
karaskiew dzięki za pomoc. Rom działa, tylko chodzi trochę niepewnie... na dzień dobry po włączeniu telefonu ma zużycie procka na 55%(przy oryginale było 32%) i potrafi się co jakiś czas zawiesić jak za bardzo wchodzę w opcje... no i muli lekko :)

Jaki rom jeśli to experience z sens 2.5 to normalne wm 6.1 żre więcej ramu ja obecnie używam experience 5.1 i na starcie ma 50% potem dochodzi do 60 jak chcesz szybkie romy to polecam hypnotiq lub 1.53pl z tym że przy 1.53 potrzebny jest hardspl 1.14. polecam ci potestować trochę romów ja już ok 40 przerobiłem przez swojego HD i jakoś jeszcze do końca żaden mi sie nie spodobał. Chętnie widział bym rom z topaza na hd bo on najbardziej mi pasuje lecz żaden kucharz nie podejmuje się przeportowania.
Radijo 1.13.25.24

*

Offline robfra

• **
  • 183
  • Sprzęt: SGS2 Turkbey
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 14, 2010, 10:16:03 »
A jaki masz RadioROM? To jakby sterowniki do GSM i reszty - nie mylić z samym ROM (to system).
Jak zostawiłeś oryginalny RadioROM to tak może być. U mnie w innych PDA bez zmiany RadioROM telefon się ciął, nie było słychać rozmówcy, nie działały dźwięki itp.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2010, 10:20:36 wysłana przez robfra »

*

Offline karaskiew

• 527
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 14, 2010, 16:43:43 »
A jaki masz RadioROM? To jakby sterowniki do GSM i reszty - nie mylić z samym ROM (to system).
Jak zostawiłeś oryginalny RadioROM to tak może być. U mnie w innych PDA bez zmiany RadioROM telefon się ciął, nie było słychać rozmówcy, nie działały dźwięki itp.

Jesli sam radia nie wgrał to ma radio stockowe romy byśka nie maja radia.
Radijo 1.13.25.24

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 14, 2010, 21:58:32 »
Radia nie wgrywałem, a swoją droga jak sprawdzić wersje?

*

Offline mareknot

• 515
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 14, 2010, 22:08:43 »
Wejdz w start, ustawienia, menu, więcej, system, informacja o urządzeniu, informacja o oprogramowaniu i piąta beleczka. Bingo!
Pozdrawiam
Pozdrawiam Marek

HTC Touch HD2 Leoś, Rom BlueDragon 1.05 RC3 PLK BLACK na 6.5.x