problem z internetem ERA

• 5 Odpowiedzi
  • 2426 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

problem z internetem ERA
« dnia: Październik 30, 2009, 13:00:19 »
Witam

Mam problem z internetem w HTC touch HD. Operator ERA.

Pierwszego dnia po zdefinowaniu polaczenia nazwijmy go ERAINTERNET na zasadzie:

Nazwa punktu dostępu -  "erainternet"
Nazwa użytkownika - brak
Hasło - brak

dzialalo wszystko (przegladarka, aplikacja pogodowa, aplikacja akcje). Nazwy uzytkownika i hasla nie wpisywalem, bo z wpisanymi erainternet nie dzialalo.

Nastepny dzien. Pogoda dziala, akcje i przegladarka nie. Po wylaczeniu/wlaczeniu telefonu nie dziala juz nic. Caly czas komunikat "blad polaczenia". Spedzam 2 godziny na linii z BOK po czym dostaje finalna odpowiedz, ze oni nie maja HD w ofercie wiec musze sobie radzic sam ...
Przerozne kombinacje z haslami, bez hasel itp nie dzialaja. Utworzylem nowy punkt dostepowy MOJEPOLACZENIE. Konfiguracja jak powyzej. Ruszylo od kopa wszystko dziala. Przez 2 dni.

Wczoraj podpialem do laptopa, jako modemu. Na MOJEPOLACZENIE nie poszlo, poszlo na konfiguracji ERAINTERNET gdzie w miedzyczasie zmienilem konfiguracje na:
Nazwa punktu dostępu -  "erainternet"
Nazwa użytkownika - "erainternet" 
Hasło - "erainternet"
Dziala, wszystko jest ok.

Dzis znow nie dziala.  Tym razem nie pomaga ani konfiguracja zadnego z istniejacych polaczen ani stworzenie nowego polaczenia co pomoglo ostanim razem.

System caly czas pokazuje, ze telefon jest podpiety do internetu "symbol zasiegu E" i mnijesze E nad sila sygnalu czyli niby jest polaczony, ale nic nie dziala.

Help ...

*

Offline gbetiuk

• 26
  • Sprzęt: HTC Touch HD, HTC HD2, Omnia II, Nokia 5800
Odp: problem z internetem ERA
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 30, 2009, 13:11:29 »
Start -> Settings-> Konfiguracja połączeń - dla sieci plus miałem ustawione wszystko co chciałem

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 30, 2009, 17:45:25 »
Start -> Settings-> Konfiguracja połączeń - dla sieci plus miałem ustawione wszystko co chciałem

Tak probowalem na samym poczatku, teraz tez dla pewnosci sprawdzilem, ale niestety nie dziala.

*

Offline sinksink

• *
  • 73
  • Sprzęt: SGS2 , SGT10.1 , Kindle 4 Touch
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 30, 2009, 19:36:07 »
http://www.era.pl/pl/indywidualni/telefony/konfiguracja/parametry

na stronie napisane, że ma być puste nazwa i hasło, mi htc sam ustawił nazwe na erainternet i kropki w hasle więc chyba też jest takie samo

punkt : erainternet
nazwa uzytkownika: erainternet ( piszą, że puste ja mam to )
hasło: erainternet

w ustawieniach
ta sieć łączy z internetem
ta siec uzywa serva proxy do łączenia z inetem
213.158.194.229

Spedzam 2 godziny na linii z BOK po czym dostaje finalna odpowiedz, ze oni nie maja HD w ofercie wiec musze sobie radzic sam ...

Trzeba było powiedzieć ignorantom, że Hdek powinien mieć te same ustawienia co mda compact IV lub mda vario IV  :] to też hTC, więc ustawienia powinny być identyczne  :-|
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2009, 22:40:56 wysłana przez sinksink »
Palm m500 -> Ipaq 3650 -> FS LOOX N500 -> HTC Touch HD -> SGS2 , Kindle 4 Touch , SGT 10.1

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 31, 2009, 09:41:53 »
Ja HD nigdy dla Ery nie konfigurowałem - wystarczała "auto-konfiguracja" przy pierwszym wkładaniu karty sim.

ps. Jeżeli wpisałeś dns dla wifi (jeżeli używasz) to nie będzie działał internet od operatora.
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 31, 2009, 19:40:17 »

ps. Jeżeli wpisałeś dns dla wifi (jeżeli używasz) to nie będzie działał internet od operatora.

No i tu lezal problem.  Podziekowania dla kolegi :)
Dzis rano znow robil fochy i dzialala tylko pogoda , a po usunieciu DNS wszystko ruszylo od kopa.

Z jednej strony fajnie, bo nareszcie wszystko dziala, z drugiej jak go zmusic, zeby dzialal z sieciami wifi gdzie trzeba wpisywac IP i dns ?
Wpisywanie za kazdym razem to tak troche bez sensu ...