Problem z Baterią w HTC TOUCH HD

• 21 Odpowiedzi
  • 5132 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z Baterią w HTC TOUCH HD
« dnia: Kwiecień 15, 2010, 14:44:02 »
Witam, mam mały problem z moim htc touch hd, otóż wczoraj po 17 ładowałem baterię, na noc wyłączyłem telefon, wlączyłem go następnie o 7 i o 14:30 patrze a mam tylko 25 % baterii, ostatnio instalowałem garmina, czy to mogło być przyczyna? Wcześniej spokojnie mi 4 dni trzymał nawet jak się bawiłem ;)

Wyłączyłem już opcję usprawniaj dane o położeniu mojego urządzenia kiedy jest ono właczone, czyli to mogło być problemem?

Pozdrawiam

*

Offline karaskiew

• 527
  • Sprzęt: Touch Hd
Odp: Problem z Baterią w HTC TOUCH HD
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 15, 2010, 15:45:35 »
4 dni a jesteś pewien że był włączony a nie podrzucałeś go tylko bo ta bateria nie wytrzyma nigdy więcej niz ok 3 dni. A co do twoich obaw o garmina to odinstaluj i sprawdz, poza tym najwięcej energi żere takie wyłączanie i włączanie telefonu wiec nie wiem po co po naładowaniu go wyłączasz.
Energy.BLACKSTONE.21898.Sense2.1.Mar.30
Radijo 1.13.25.24

*

Offline leszekbodzio

• *
  • 50
  • PDAclub the best !
  • Sprzęt: HD2 & GALAXY NOTE & LG L7 & Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 15, 2010, 16:33:42 »
Garmin może być przyczyną kiedyś miałem taki przypadek w telefonie Nokia po instalacji Garmina cały czas w tle pracował GPS i żarło baterie,jak nic innego nie instalowałeś to odinstaluj ją i zobacz co się bedzie działo.

*

tomwil

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 15, 2010, 18:03:08 »
tu też pracuje cały czas...  zainstaluj BarteryGuard 1.3 Długosza i popatrz co tam żre prąd  :E
notabene mi dłużej niż 2 dni nigdy nie wytrzymał....

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 15, 2010, 19:17:29 »
Ok, już instaluje, tzn się nic nie instalowałem oprócz garmina przez ten czas, a telefon tylko na noc wyłączyłem i rano go włączyłem idąc do szkoły, myślę że powodem tego była ta opcja ze ustalaj pozycje gdy telefon jest wyłączony, ale nie wiem czy ona się włączyła podczas instalacji garmina czy też była wcześniej włączona.

W battery guard jest włączone audio, backlight(1) keylight GPS MAIN camera, jak np wyłącze GPS w tym programie, to potem nie będzie mi działał w telefonie? I czy to oznacza że gps cały czas jest włączony? Bo już nie czaje.

@ W tym programie po wylaczeniu tego gps na off, i w template settings jest pokazane power off, jednak jak wylaczam telefon,i wlanczam to nadal pokazuje GPS ON.

Więc już sam nie wiem..
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2010, 19:35:21 wysłana przez fusion822 »

*

Offline karaskiew

• 527
  • Sprzęt: Touch Hd
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 15, 2010, 20:59:51 »
Ręce opadają jak ktoś porównuje htc i nokie. Sam mam garmina postawionego i 2 dni to max czas ile trzyma bateria bez garmina tak samo do tego mam sygic mobile i automapę, co 5 min sprawdzanie maila i co 15 aktualizacja pogody więc proponuje odinstalować ci to co zainstalowałeś i sprawdzić baterię jak wrócisz ze szkoły.
Energy.BLACKSTONE.21898.Sense2.1.Mar.30
Radijo 1.13.25.24

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 16, 2010, 13:09:17 »
Chodzi mi o to że w battery guard jest pokazane po włączeniu Telefonu GPS NA ON, a w schemacie zasilania jest na off..

Myślę że to jest przyczyną, a aktualizacja pogody? Wyłączona raczej.

A co do tego, to po instalacji garmina mi się tak zrobiło wcześniej na loozie 3 dni trzymał, a tu dzień, dziś 55 % po powrocie ze szkoły po ładowaniu, ale właśnie tak z 3 godziny gps na on miałem, dopiero potem wyłączyłem więc myślę że w tym leży problem, bo wczoraj miałem tylko 25 % ;/

*

tomwil

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 16, 2010, 13:32:30 »
ehh poczytaj troszkę na temat tej aplikacji...
gps zawsze jest i był na ON... to nie ma nic do rzeczy.

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 16, 2010, 13:49:22 »
To w czym problem że bierze mi tyle tej baterii nagle? dałem reset fabryczny i nie wiem co z tego będzie. jak na razie nie mam dobrych wątpliwości że to coś da...

Bateria z dnia na dzien by się nie zepsuła przecież.

5 minut temu było 46 procent, już jest 42. Także nie wiem....

*

tomwil

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 16, 2010, 15:45:38 »
zainstaluj Batery Guard jeszcze raz. Po uruchomieniu powiedz ile Ci wciąga prądu (wskazanie mA). Odczekaj jakąś minutę i napisz do jakiego poziomu spadło z użycie.
ps. mi normalnie też spada kilka % podczas zabawy w kilka minut ale np dzisiaj obejrzałem 2 filmy po 1,5 godz każdy i zostało jeszcze 45% (do tego kilka rozmów, sprawdzanie poczty, aktualizacja pogody i twitera po wifi - z 4 razy) od 7:00
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2010, 15:48:11 wysłana przez tomwil »

*

Offline Adi_

• **
  • 103
  • Sprzęt: HTC HD
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 19, 2010, 08:48:24 »
U mnie ostatnio tez cos bateria ucieka. Wskazania sa najnizsze 111-117 mA, srednio 198-220 mA a najwyzsze 387 mA które zaobserwowałem. Tez nie mam pojecia co sie stalo ze wczoraj wieczorem o 21 maiłem 82 % (w południe ładowałem) a rano telefon rozładowany.

*

tomwil

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 19, 2010, 10:09:02 »
przy normalnym użytkowaniu bateria powinna stracić ok 20% pojemności rocznie. Producent (podobno) określił jej żywotność po naładowaniu na 2 dni. Czyli jeśli robicie coś co szybciej zużywa baterie to również spadek wydajności baterii po roku może być większy. Co do samej baterii. HD był budowany na WM6.1 i na tych romach będzie pracował najstabilniej. Na stockowym romie mi wytrzymuje spokojnie 2 dni a już na WM6.5 tylko dzień... (powyłączane wszystkie pożeracze prądu).
Ja bym robił HR ale przed przeczyścił pamięć MTTY.
Jeszcze jedno. Po instalacji nowego romu, jak zauważyłem, bateria też szybko pada. Jednak następne ładowania wydłużaja żywotność baterii.... tak jakby musiała sie "uleżeć" aby wydajniej działać... ale może to tylko złudzenie...

Rom: [ROM][PLK][WM 6.5 BULID 21891] eXperience V 10 FINALES Manila Topaz, Radio 1.17.25.09
aha jeśli chodzi o parametry:
-max: 267(włączone WiFi) 227 (bez WiFi)
-śred: 132-140 mA
-min: 89 mA (podświetlenie na 2 kresce od lewej) 114 przy automacie

U mnie ostatnio tez cos bateria ucieka. Wskazania sa najnizsze 111-117 mA, srednio 198-220 mA a najwyzsze 387 mA które zaobserwowałem. Tez nie mam pojecia co sie stalo ze wczoraj wieczorem o 21 maiłem 82 % (w południe ładowałem) a rano telefon rozładowany.

ja akurat mieszkam na granicy 2 BTSów i zasięg mam koszmarny a o za tym idzie radyjko mocniej nadaje i szybciej wciąga baterie. Właśnie jak nic nie robie to też spada, bo radio działa-loguje się do sieci. Najlepiej jest wyłączyć radio (włączyć tryb samolotowy) i wtedy zobaczyć czy dalej spada tak szybko czy nie. Jeśli tak to szukać jakiejś aplikacji, która zjada bateryjkę.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2010, 10:38:53 wysłana przez tomwil »

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 19, 2010, 22:20:29 »
No ostatnio coś lepiej, chyba coś z tym gpsem było związane, zrobiłem hard reset, wyłączyłem tryb 3g, gps w tle, wszystkie inne bajerki, podświetlenie auto i jest jakoś ok na razie, po Garminie mi tak zaczeło spdać.

*

tomwil

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 23, 2010, 11:52:24 »
przed wczoraj wgrałem stockowy rom i jestem w szoku. Wczoraj o 7 wyłączyłem z ładowarki, przez 3 godzinki ustawiałem PDA pod sibie, później 40 minut wifi i do wieczora jazda po województwie (kilka 20 min rozmów) dzisiaj od rna sprawdzam pocztę i d tej pory zostało mi 48%  :O~
nie sądziłem, ze to możliwe

*

Offline jimixxx

• 36
  • Sprzęt: HTC Kaiser,HTC HD, Samsung I9070
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 23, 2010, 15:03:58 »
Na stockowym ROM-ie to normalne...Używam HD-ka normalnie (tj.ok.30 min rozmów dzienne,korzystanie z poczty,trochę grania w kuleczki,parę SMS-ów) i ładuję telefon co 3 dni (pozostaje ok.20 %).WM 6.1 (Orange) ,korzystam z SpbMobileShell 3.5...
Jedyną pociechą jest to,że są bardziej zieloni niż JA...

*

tomwil

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 23, 2010, 19:40:37 »
nigdy nie sądziłem, ze to mozliwe.... zawsze myślałem, ze ludziska bajki opowiadają.... żeby jeszcze WM6.5 tak działał...  ehhh

*

Offline Mexo

• 8
  • Sprzęt: HTC Touch HD powered Energy GTX
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 10, 2010, 18:14:58 »
Hej.
Trochę odkopałem ale nie widzę sensu w zakładaniu nowego wątku.
Od jakiegoś czasu używam blackSTONEhenge HyPer v1.5 i aż do wczoraj byłem zadowolony. Wszystko było cacy itd. Problem pojawił się z nikąd i nie potrafię go rozwiązać. Otóż wszystko działało normalnie aż do czasu. Wczoraj godzina 17.20 stan baterii 88% . Więc wszystko w normie, można wyjść z domu. Po godzinie coś mi ciepło w kieszeni. Godzina 18:33 stan baterii 13%, telefon w dolnej części stanowczo za ciepły jakbym GPSa używał. Sprawdzam odpalone procesy a tam standard czyli nic co by mogło spowodować takie czary mary. Odpalone programy też wszystko jak ma być.  Naładował się normalnie tyle że nigdy nie był taki ciepły. Po doładowaniu na MAX czyli bat 100% ta wartość maleje w oczach. W ciągu godziny mam 10%. Nic nie było instalowane odpalane. HR dalej to samo. Task 29 + ponowne wgranie tego samego romu, w końcu coś, bateria trzyma 3 godziny. Dziś rano wychodząc do pracy bateria była na 70%, dwie godziny później 16%. Po przejściu w "tryb samolotowy" wielkie wooow. Bateria wytrzymała w takim stanie przez 7 godzin. Po wyjściu z pracy wyłączam "tryb samolotowy" i w 15minut z 16% telefon się wyłączył. Radio myśle. Wgrywam nowsze, dalej bateria starcza na jakieś 3 godziny. Wgrywam nowsze radio 1.17.25.09 a miałem 1.09.25.35, dalej to samo, bateria na jakieś 3h przy telefonie który jest nieużywany. Wgrywam  blackSTONEhenge HyPer v1.6 dalej to samo. Nie wiem co mam robić. Wg battery guard w chwili obecnej bat 58%, napięcie 3846mV, pobór - 114mA. Czysty ROM bez niczego, nawet godziny nie zmieniłem. Nie dzwonione, nie smsowane, nic nie robione.  Nie chcę wracać do stockowego ROMu oj jak bardzo nie chcę. Ktoś ma jakieś pomysły ?

*

Offline bartolinio

• 1008
  • Sprzęt: Galaxy Nexus (poprzednio HTC Desire HD)
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 11, 2010, 08:14:17 »
może jednak warto wrzucić ROM Stock'owy by sprawdzić czy na nim również tak się dzieje?
Device: Google Galaxy Nexus
ROM: Xylon (4.2.1)
Radio: XXLH1
Kernel: franco/trinity/faux

*

akada

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 11, 2010, 09:25:04 »
aby potwierdzić czy bateria do wymiany czy HD  :E

(sama używam blackStonehenge i HD wytrzymuje 3 dni, tak naprawdę to przestałam liczyć kiedy go ładuję)

*

Offline Mexo

• 8
  • Sprzęt: HTC Touch HD powered Energy GTX
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 11, 2010, 12:32:04 »
Hej.
Możliwe więc jest że bateria padła od tak sobie ? Jakoś to do mnie nie przemawia za bardzo. Ale bym chciał aby to była tylko bateria. A jeśli chodzi o sam telefon to czy jest to podstawa do oddania go do serwisu ?  Jak się naładuje to walnę rom stock'owy  i napiszę co i jak. Przez te cuda obecnie jestem bez telefonu bo ten podpięty ciągle do ładowarki musi być.  Całą noc kombinowałem i nic nie wykombinowałem :/

Edytuję by nie śmiecić.
Na stockowym ROMie bateria ... jest jak nowa. Chyba że to co odpowiada za pokazywanie stanu bat kłamie.  Nie potrafię zrozumieć tego co się działo. Wczoraj wgrałem i do dziś prawie nic nie spadło. Nie rozumiem tego :/ I jak bardzo stockowy soft mi nie odpowiada ... ;( Jakieś pomysły ? Mam teorię taką , że to była anomalia jakaś. Chcę w to wierzyć. Zaraz wrzucę ponownie STONEhenge'a i pewnie znowu zeświruje bateria.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2010, 11:20:13 wysłana przez Mexo »

*

Offline bartolinio

• 1008
  • Sprzęt: Galaxy Nexus (poprzednio HTC Desire HD)
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 13, 2010, 16:22:09 »
zatem spróbuj ponownie ;)
Device: Google Galaxy Nexus
ROM: Xylon (4.2.1)
Radio: XXLH1
Kernel: franco/trinity/faux

*

akada

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 14, 2010, 13:36:07 »
różne taskbary pokazują różne stany naładowania baterii... nie wiem dlaczego.
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=625465 ten jest IMO najbardziej wiarygodny.