Problem: Patologicznie grzejacy sie i rozladowujacy HD + zmiana softu

• 25 Odpowiedzi
  • 5057 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam!
Od lutego bawie sie dosc intensywnie w zmiane romow na te ugotowane. Jak do tej pory wszystko szlo znakomicie, a od tygodnia juz nawet postanowilem nie zmieniac romow po instalacji Dutty V.3.0 ...ale life is brutal! W koncu moj tel sie popsul.
W czwartek nagle zaczal sie bardzo mocno grzac po czym bateria bardzo szybko padla mimo naladowania powyzej 60 % Zrobilem mu 2 hard resety gdyz myslalem ze to kwestia jakiegos doinstalowanego programu. Niestety tel nadal nie chcial sie doladowac do 100% nawet po calej nocy na ladowaniu i przy wylaczonym telu. A ponadto po wlaczeniu od razu rozladowuje sie w ciagu 30 min do automatycznego wylaczenia. Przy tym wszystkim grzeje sie niemilosirnie az do takiego stopnia ze nie jestem go w stanie trzymac ani w dloni ani w kieszeni spodni bo parzy.

Wiem juz ze bede musial oddac tel do serwisu dopoki jest na gwarancji. Mam tylko teraz taki problem: nie zrobilem dumpu z softem playa oryginalnym i nie moge go nigdzie w internecie znalezc.

Czy ktos na forum dysponuje oryginalnym romem playa? Czy moge po prostu zainstalowac oryginalny rom ze strony wiki.xda (RUU_BlackStone_HTC_WWE_1.14.405.3_Radio_52.49a.25.26_1.09.25.14_Ship.exe) i nie strace wtedy gwarancji? Z tego co pamietam cos takiego wlasnie siedzialo na poczatku ale nie jestem do konca pewien bo nigdzie tego nie zapisalem...

Prosze pomozcie  :O

PS. Problem jest powazniejszy niz myslalem, to jednak chyba nie bateria a zlacze usb. Moj komputer wogole teraz nie widzi telefonu. Zmiana opcji  connections usb to pc nic nie pomaga. Avtive sync i polaczenie z kompem nie istnieje. Tel laduje sie z usb mimo ze jest odchaczona opcja w ustawieniu power aby tego nie robil. Mam oryginalny SPL 1.56 poniewaz uzywalem USPL podczas instalacji duttygeo. Bede wiec potrzebowal pliku nbh z najnowszym romem do tego spl czy ktos mi moze pomoc? na stronce XDA sa tylko pliki exe. Jak mam z tego wyciagnac .nbh???

PS.2 Ok wyciagnalem plik .nbh z oryginalnego romu ship.exe , niestety narazie nie moge sprawdzic czy to cos mi pomoze bo nie mam jak tego wgrac na karte micro sd. Jutro bede szukal czytnika albo przejsciowki na sd. Mam nadzieje ze oryginalny boot loader zaakceptuje oryginalny plik romu z karty ...
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2009, 22:39:14 wysłana przez kamilyo »

Odp: Problem: Patologicznie grzejacy sie i rozladowujacy HD + zmiana softu
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 02, 2009, 22:47:28 »
otwórz .exe winrarem. w środku masz potrzebny .nbh plik.

ok. widze ze sobie poradziłes. powodzenia dalej:)
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2009, 22:49:24 wysłana przez wewtorek »

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 03, 2009, 12:07:25 »
W koncu wczoraj w nocy po 23 udalo mi sie dorwac czytnik micro SD (niezawodny MDA Vario 2 kolegi :) ) Wgralem na root kary wyciagniety plik .nbh z najnowszego oryginalnego romu z europejskiej strony htc. Uzylem wlasnego seriala przy sciaganiu tego romu i podzialalo :))) Oryginalny bootloader 1.56 bez problemu lyknal obraz romu z karty i zainstalowal na telefonie ku mojej wielkiej radosci :D
Teraz pozosatlo mi juz tylko poczekac do poniedzialku na otwarcie salonow play i zwrot telefonu do serwisu. Bardzo jestem ciekaw jaka przyczyne zdjagnozuja bo ja szczerze mowiac nie widze zadnej. Zero upadkow, zawsze noszony w pokrowcu, ladowany tylko oryginalna ladowarka, nigdy nie widzial wody (brudasek ;) )

*

Offline krissenbasse

• 314
  • Sprzęt: HTC HD2 Leo / HOX
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 03, 2009, 17:34:00 »
Licz sie z tym, ze telefonu nie bedziesz mial przez 4 tygodnie...ja do tej pory czekam od 3ciego kwietnia i zero informacji...

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 03, 2009, 18:16:23 »
4 tygodnie to bardzo dlugo!!! co oni robia z tymi telefonami?!?! wysylaja za granice?!?!  :shock:
Niestety nie mam innego wyjsca bo w tej chwili tel i tak jest bezuzyteczny, bateria siada po 30 min i grzeje sie niemilosiernie, a ponadto zlacze usb z kompem wogole nie dziala ani w trybie AS ani USB.
Na szczescie w szafie znalazlem zakurzonego sagema sprzed 6 lat ktory nadal dziala bez zadnych usterek, ech mimo to juz po paru dniach bardzo tesknie za moim HD :(  :worried:

*

Offline gino82

• 303
  • Sprzęt: Galaxy Note 2 , Galaxy Note 3 , Galaxy Tab S 8.4
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 03, 2009, 18:48:21 »
To nie korzystaj z gwarancji tylko z ustawy "niezgodność towaru z umową".Możesz wybrać pomiędzy wymianą a naprawą.Na odpowiedz maja 14 dni ,nawet jak nie będą chcieli wymienic to wtedy naprawic musza natychmiast(przyjmuje sie 7dni) i sa to terminy kalendarzowe...

*

Offline krissenbasse

• 314
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 03, 2009, 20:00:09 »
U mnie jakos ten termin kalendarzowy nie dziala poprawnie :( jedynie co sie dowiedzialem to prawdopodobna wymiana na nowy...aczkolwiek do tej pory nic

*

Offline gino82

• 303
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 03, 2009, 20:32:08 »
U mnie jakos ten termin kalendarzowy nie dziala poprawnie :( jedynie co sie dowiedzialem to prawdopodobna wymiana na nowy...aczkolwiek do tej pory nic
Tylko pytanie jest czy telefon oddales do serwisu na gwarancji czy sprzedawcy wg. ustawy...to zupełnie inne sytuacje.

*

Offline krissenbasse

• 314
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 03, 2009, 21:10:50 »
Oddalem w salonie Play, ale to i tak nie powinno tyle trwac...ale coz jak trzeba czekac, to trzeba.

*

Offline gino82

• 303
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 03, 2009, 21:28:41 »
Oddalem w salonie Play, ale to i tak nie powinno tyle trwac...ale coz jak trzeba czekac, to trzeba.
Może trwać i pół roku.Od paru lat gwarancja jest tak naprawde dodatkiem(bonusem) od producenta(może jej wogóle nie być) i jeżeli niema w niej napisane w jakim czasie maja sprzęt naprawic to jest to czas dogodny dla producenta...dlatego napewno napisane jest w niej ze "nie wylancza praw przysługujących w danym kraju" a takie prawo reguluje ustawa gdzie sprzedawca odpowiada przed konsumentem a nie producent...

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 04, 2009, 15:22:20 »
Telefon oddalem w salonie Play i dostalem zastepczy (jakis podstawowy model samsunga). Niestety odmowili mi przyjecia telefonu w ramach tej ustawy o niezgodnosci towaru z umowa. Szefowa salona stwierdzial ze musialbym dostarczyc ekspertyze serwisu ze uszkodzenie nie jest z mojej winy jesli chcialbym zwracac telefon w tym trybie... ?!?!
Jesli chodzi o czas naprawy o ktory bardzo dlugo dopytywalem to w zasadzie nic sie nie dowiedzialem poza tym ze skontaktuja sie ze mna jak tylko otrzymaja telefon lub informacje zwrotna z serwisu, aczkolwiek pracownik mnie pocieszyl ze nie powinno to trwac dluzej niz 14 dni - oby sie nie mylil.

*

Offline gino82

• 303
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 04, 2009, 15:55:19 »
A kiedy kupowałes telefon? Jezeli nie dalej niż 6 miesięcy temu  to pani kierownik popełniła karygodny bład(ty też-niewiedzy) .W takim wypadku to sprzedawca ma obowiązek wykazania czy wina nie lezy po twojej stronie,gdyz usterka ukazana w tym czasie jest uwazana jakby była od początku.Sprzedawca który sie wykreca popełnia przestepstwo.Ja bym im nie popuścił,nigdy nie oddawałem tel. na gwarancje.Jak były problemy to kierownik lub telefon wyzej...    http://www.mg.gov.pl/NR/rdonlyres/02CDFF11-4217-4078-A37A-240588C1EDBF/16575/Ust_o_szczegol_warunkach_sprzed_konsumenc_tekst_je.pdf
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2009, 16:11:17 wysłana przez gino82 »

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 04, 2009, 15:59:20 »
19 listopada dokladnie

*

Offline gino82

• 303
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 04, 2009, 16:13:09 »
To termin w którym to ich obowiazek mija 19 maja...

*

Offline piotrze

• *
  • 75
  • Sprzęt: Nexus One
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 04, 2009, 23:14:55 »
A tak z ciekawości, to do czego jest potrzebny ten plik nbh na karcie? Żeby przywrócić starą wersje SPL'a, przed wgraniem europejskiego rom'u 1.14?
Palm TRGpro -> Sony Clie NZ90 -> Fujitsu LOOX 718 -> HTC Touch HD -> Nexus One

*

Offline stokrot

• 384
  • Sprzęt: htc leo
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 04, 2009, 23:43:02 »
A tak z ciekawości, to do czego jest potrzebny ten plik nbh na karcie? Żeby przywrócić starą wersje SPL'a, przed wgraniem europejskiego rom'u 1.14?

żeby wgrać rom lub radio nie używając kompa

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 05, 2009, 13:19:32 »
Taki szybki update co do losow mojego telefonu... 
Dzwonilem dzis do salnou zapytac czy juz zostal wyslany bezproblemowo do serwisu i okazalo sie ze nie!!! Podobno panowie z serwisu sami po niego przyjada jutro albo pojutrze... tak wiec kolejna kontrola jutro ;)

*

Offline gino82

• 303
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 05, 2009, 14:16:53 »
Na gwarancji niema zadnych terminów...skoro nie wysłali to mogłeś go jeszcze odebrać i załatwić inaczej.

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 09, 2009, 18:31:28 »
Dzien 5
Dalsze losu mojego telefonu wygladaja tak, ze oposcil on w koncu salon Play i trafil do serwisu. Otrzymalem numer do punktu serwisowego w moim miescie aczkolwiek nie moge sie tam dodzwonic wiec czeka mnie chyba wycieczka. Jak sie okazuje punkt nalezy do firmy 'RR serwis' wlasnie ogladam strone tej firmy i nie pisze tam nic o naprawie telefonow marki HTC... jest za to wzmianka o wspolpracy z siecia Play.

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 11, 2009, 17:03:20 »
Dzien 7
Telefon jest juz w centrum serwisowym w Warszawie, jedyne co pani z punktu serwisowego byla w stanie powiedziec to ze jest w trakcie naprawy i powinien byc spowrotem przed uplywem 14 dniu :D

*

Offline dkmk

• 15
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 17, 2009, 16:02:53 »
Witam
U mnie w HTC HD to samo co u   kolegi  kamilyo
Patologicznie grzejacy sie i rozladowujacy HD + zmiana softu
Problem jest powazniejszy niz myslalem, to jednak chyba nie bateria a zlacze usb. Moj komputer wogole teraz nie widzi telefonu. Zmiana opcji  connections usb to pc nic nie pomaga. Avtive sync i polaczenie z kompem nie istnieje. Tel ładuje sie z usb mimo ze jest odchaczona opcja w ustawieniu power aby tego nie robil. Mam wgrany Wgrany HSPL poniewaz uzywalem instrukcji  flashowania według
Hard-SPL dla HTC Touch HD – flashowanie w 1 min
 podczas instalacji romu
HTC-HD_ROM_V6.3b-PL  Bysio
MÓJ ROM ORGINAŁ TO   1.14.479.3 [25874] wwe     
   data pamieci  11/12/08
wersja radia 1.09.25.14
wer protoku  52.49a.25.26U
wer ExtPkg:  1.14.479.301
Czy ktos mi moze pomoc?
i podać istrukcje , do przywrocenia SPL z HSPL, badz instalacji ROM`u krok po kroku z karty pamięci
telefon włącza się w tryb bootloadera i dalej nic
P.S  podejrzewam że to może być problem płyty głównej

*

Offline gino82

• 303
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 17, 2009, 17:10:18 »
Witam
U mnie w HTC HD to samo co u   kolegi  kamilyo
Patologicznie grzejacy sie i rozladowujacy HD + zmiana softu
Problem jest powazniejszy niz myslalem, to jednak chyba nie bateria a zlacze usb. Moj komputer wogole teraz nie widzi telefonu. Zmiana opcji  connections usb to pc nic nie pomaga. Avtive sync i polaczenie z kompem nie istnieje. Tel ładuje sie z usb mimo ze jest odchaczona opcja w ustawieniu power aby tego nie robil. Mam wgrany Wgrany HSPL poniewaz uzywalem instrukcji  flashowania według
Hard-SPL dla HTC Touch HD – flashowanie w 1 min
 podczas instalacji romu
HTC-HD_ROM_V6.3b-PL  Bysio
MÓJ ROM ORGINAŁ TO   1.14.479.3 [25874] wwe     
   data pamieci  11/12/08
wersja radia 1.09.25.14
wer protoku  52.49a.25.26U
wer ExtPkg:  1.14.479.301
Czy ktos mi moze pomoc?
i podać istrukcje , do przywrocenia SPL z HSPL, badz instalacji ROM`u krok po kroku z karty pamięci
telefon włącza się w tryb bootloadera i dalej nic
P.S  podejrzewam że to może być problem płyty głównej
Tak mialem to samo,a jak masz sobie radzic to bylo kilka razy na forum...

« Odpowiedź #22 dnia: Maj 17, 2009, 17:34:43 »
Na XDA odkrylem caly watek dotyczacy podobnych problemow: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=514927

Ku mojemu wielkiemu niepocieszeniu problem dotyczy wiekszej rzeszy uzytkownikow HTC TOUCH HD, a co mnie dobija to fakt, ze przyczyna problemow z plyta glowna moga byc gotowane ROMY  :worried:

Jeden z uzytkownikow XDA wypowiada sie, ze w rozmowie z serwisantem HTC uslyszal, ze gotowane ROMy moga miec skoki napiecia ktore powoduja uszkodzenie plyty glownej.

Powstrzymuje sie od komentarza, poniewaz Touch HD to moj pierwszy fon z windows mobile. Chcialbym za to uslyszec opinie bardziej doswiadczonych uzytkownikow czy te gotowane ROMY naprawde sa az tak niebezpieczne dla hardware???

*

Offline gino82

• 303
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 18, 2009, 00:36:28 »
Na XDA odkrylem caly watek dotyczacy podobnych problemow: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=514927

Ku mojemu wielkiemu niepocieszeniu problem dotyczy wiekszej rzeszy uzytkownikow HTC TOUCH HD, a co mnie dobija to fakt, ze przyczyna problemow z plyta glowna moga byc gotowane ROMY  :worried:

Jeden z uzytkownikow XDA wypowiada sie, ze w rozmowie z serwisantem HTC uslyszal, ze gotowane ROMy moga miec skoki napiecia ktore powoduja uszkodzenie plyty glownej.

Powstrzymuje sie od komentarza, poniewaz Touch HD to moj pierwszy fon z windows mobile. Chcialbym za to uslyszec opinie bardziej doswiadczonych uzytkownikow czy te gotowane ROMY naprawde sa az tak niebezpieczne dla hardware???
Mozliwe...jednak ja mialem tak na oryginalnym romie.

« Odpowiedź #24 dnia: Maj 18, 2009, 15:05:23 »
Dzien 14
Zadzwonilem bezposrednio do serwisu CRC w Warszawie gdzie przebywa moj sprzet. Odebrala pani z bardzo zniecierpliwionym tonem glosu, w ktorym wyrazne dalo sie czuc nutke agresji w stosunku do klienta "zawracacza glowy", czyli mnie  :mysli: Rozomowe pani prowadzila na sile i probowala sie mnie pozbyc jak najszybciej. Niestety obsluga jak za komuny (chociaz te czasy znam tylko z opowiadan :P ) Udalo mi sie od niej wyciagnac ze czekaja na czesci do mojego HDeka i to juz od nich nie zalezy jak dlugo one bede docierac.
Dzwonilem tez na infolinie Play zeby  poskarzyc sie, ze juz tak dlugo czekam na telefon, a przy okazji zazadac nowego telefonu, ale oni calkowicie na to leja, cala wine zwalaja na producenta czyli HTC i umywaja rece. Koncowy cytat pani z infolinii Playa: "Prosze uzbroic sie w cierpliwosc"
Kuzwa juz od 14 dni sie uzbrajam w cierpliwosc... a mialo byc tak pieknie telefon spowrotem w ciagu 2tyg... MARZENIE  :evil:

*

Offline gino82

• 303
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 18, 2009, 16:53:33 »
Dzien 14
Zadzwonilem bezposrednio do serwisu CRC w Warszawie gdzie przebywa moj sprzet. Odebrala pani z bardzo zniecierpliwionym tonem glosu, w ktorym wyrazne dalo sie czuc nutke agresji w stosunku do klienta "zawracacza glowy", czyli mnie  :mysli: Rozomowe pani prowadzila na sile i probowala sie mnie pozbyc jak najszybciej. Niestety obsluga jak za komuny (chociaz te czasy znam tylko z opowiadan :P ) Udalo mi sie od niej wyciagnac ze czekaja na czesci do mojego HDeka i to juz od nich nie zalezy jak dlugo one bede docierac.
Dzwonilem tez na infolinie Play zeby  poskarzyc sie, ze juz tak dlugo czekam na telefon, a przy okazji zazadac nowego telefonu, ale oni calkowicie na to leja, cala wine zwalaja na producenta czyli HTC i umywaja rece. Koncowy cytat pani z infolinii Playa: "Prosze uzbroic sie w cierpliwosc"
Kuzwa juz od 14 dni sie uzbrajam w cierpliwosc... a mialo byc tak pieknie telefon spowrotem w ciagu 2tyg... MARZENIE  :evil:
A nie mowilem,znam ludzi ktorym pol roku trzymali tel.Gdybys zagral inaczej mialbys z glowy...