Od czego zacząć?

• 4 Odpowiedzi
  • 678 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Jacol84

• **
  • 106
Od czego zacząć?
« dnia: Wrzesień 25, 2009, 11:45:58 »
Witam na wstępie chciał bym się z wszystkimi przywitać po przerwie 2 letniej. :)
Kiedyś byłem zapalonym palmtopowcem do czasu aż zmieniłem swoje SPV na iphona. Z iphona byłem ogólnie zadowolony przez dwa lata byłem jego wiernym użytkownikiem. Teraz po upływie 2 lat stwierdziłem że czas powrócić do rysików i normalnego przeglądania i przegrywania plików a nie beznadziejnego synchronizowania. Zdecydowałem się na zakup HTC HD. Pierwsze moje doznania po zakupie były straszne. Nie podobało mi się prawie nic a szczególnie brak płynności takiej jak w iphonie. Stwierdziłem jednak po paru godzinach użytkowania że tych dwóch sprzętów nie można w żaden sposób porównywać. HD jak i iphon służą zupełnie do czegoś innego. Jest jednak parę rzeczy które mnie przerażają w HTC. Np jak dla mnie straszna jest jakość dźwięków w HTC albo aparat i kamera mimo iż w iphonia jest tylko 2 mega a w THC 5 no i oczywiście brak płynności. Wiem że są gdzieś dodatkowe opcje aparatu których jeszcze nie znalazłem. HTC mam z pleya z orginalnym softem 6,1. Kolejną rzeczą jest ekran dotykowy który też nie jest tak czuły jak w iphonie i trzeba trochę przydusić żeby zadziałał.
Zwracam się z pytaniem do doświadczonych użytkowników od czego zacząć? Zmienić soft na 6.5 czy zostać przy 6.1? jakie nakładki zainstalować żeby poprawić wygląd i poprawić sposób w jaki korzysta się z podstawowych funkcji takich jak przeglądanie książki pisanie esemesów itp.
Wstępnie czytałem już na forum FAQ ale wolałbym krótkie informacje od doświadczonych użytkowników.

*

Offline zvierzak

• **
  • 166
  • Sprzęt: HTC HD, Motorola Milestone
Odp: Od czego zacząć?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 25, 2009, 12:17:38 »
Od czytania tematów a nie ich zakładania.

*

Offline jareklie

• 260
  • Sprzęt: S Galaxy Tab + HTC HD2 +T-Mobile move +SPV M650
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 25, 2009, 12:36:52 »
Niestety - najpierw forum (nie tylko dotyczące HD, bo np. oprogramowanie - w większości - można instalować podobne na wielu pocketach).

Polecam na początek "HD Tweak" (+wątek) - dzięki niemu dość szybko możesz poprawić niektóre rzeczy, które Cię denerwują...
już było (od 2002 r.): SE p800, MDA Compact, Dell Axim x50, FS Loox 720, HTC Wizard , HTC Universal, HTC Trinity, HTC Artemis, (UMPC) Samsung Q1, HTC Touch HD, HP iPAQ 614c, (UMPC) Sony ux280p, Qtek 8310, Omnia2  + AKTUALNE   -> co dalej? ;)

*

Offline Carlito

• **
  • 163
  • Sprzęt: HTC Artemis
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 25, 2009, 12:44:28 »
Tak jak Ci zvierzak napisał: czytaj, czytaj... A jak już przejrzysz wszystko to dojdziesz do wniosku, że HTC HD to, w porównaniu do i-phonea, więcej problemów niż użytkowania. Większość ludzi tutaj to pasjonaci, modyfikujący i testujący nowinki, co kilka dni nowy soft itp. I nowe problemy: tamto nie chodzi, to nie działa. Ale to trzeba lubić. Sam mam HD od stycznia (Artemisa jeszcz dłużej) i... nie pozbyłem się Nokii  :mrgreen: Softów też już było wiele i ciągle szukam. Jeżeli jednak się upierasz przy takim sprzęcie, to pozbądź się przede wszystkim "iPhonowych" nawyków - to zupełnie inna bajka. Przetestuj parę "gotowanych" ROMów (raczej 6.1 niż 6.5), są szybsze niż ten "stock-owy", tzw manilę (TF3D), zainteresuj się nakładką SPB Mobile Shell (niestety komercyjna). A potem pewnie... wrócisz do iPhonea :wink: Powodzenia...
Acha, i ostrożnie z zadawaniem tzw. głupich pytań, bo cię "objadą". "Na tym forum pomagamy tym, którzy nie potrzebują pomocy, wszystkich innych odsyłamy na google" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 25, 2009, 13:04:06 »
Nikt na forum nikogo nie objedzie za zadawanie pytań tylko za lenistwo. Nie po to pomaga się na forum i poświęca czas żeby komuś później nie chciało się poszukać.

A zacząć należy od konfiguracji poczty, WiFi i tak jak koledzy napisali problemy pojawiają się przy użytkowaniu. A jeśli chodzi o programy to zależy czego potrzebujesz, na pewno eksplorator (polecam total commander for ppc), nawigacja GPS, jakiś launcher, PIM Backup, program do pogody, program do filmów (np. TCPMP), jakiś player do muzyki, menadżer zadań.
Napisane: Wrzesień 25, 2009, 12:57:13
Jak pojawią się konkretne problemy to pomożemy, teraz zamykam bo nie widzę sensu tego tematu  :)
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G