No to sie zaczelo - czyli pierwszy dzien z HTC (problem z wifi)

• 19 Odpowiedzi
  • 7932 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bastiano

• 8
    • fotografia ślubna
  • Sprzęt: to zalezy od Was....
No to sie zaczelo - czyli pierwszy dzien z HTC (problem z wifi)
« dnia: Czerwiec 24, 2009, 22:35:52 »
Dzisiaj rano kurier przywiozl mi do pracy HTC - po kilku sekundach urzadzenie juz swiecilo w moja strone. I pierwszy problem - gdzie te ladne ikonki ze screenow ? Mialem kontakt na gg do kolegi Darka z tego forum, pytam sie co i jak, a on milczy, pewnie zajety - no nic, zaczalem glebiej siegac w menu i sie udalo.  Kurcze , jaki on fajny, polozylem sobie go na biurku, i co jakis czas cos tam wcisne, cos tam sprawdze - no i ekstra mysle sobie - wszystko elegancko.... i nie, i wlasnie ze nie- byloby za pieknie - nie dziala mi wifi. W domu mam niezabezpieczona siec do ktorej kazdy moze sie podlaczyc automatycznie. Kazdy z wyjatkiem posiadacza HTC Touch HD. Ki czort - i probowalem na automacie, i recznie wpisywalem IP - wszystko na nic - dodam tylko ze router  to jakis model D-linka. Macie jakis pomysl jak sobie z tym poradzic ?

*

Offline daras28-82

• 2158
Odp: No to sie zaczelo - czyli pierwszy dzien z HTC (problem z wifi)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 24, 2009, 22:42:56 »
zazwycaj pokazuje ci niezabezpieczona siec po odpaleniu wi-fi i wystarczy kliknac polacz...
moze twoj router nie dopuszcza wiecej urzadzen niz jest aktualnie pdlaczone?
Napisane: Czerwiec 24, 2009, 22:41:47
BTW,kto stawia w domu niezabezpieczony router :P
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline gino82

• 303
  • Sprzęt: Galaxy Note 2 , Galaxy Note 3 , Galaxy Tab S 8.4
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 24, 2009, 22:49:58 »
zazwycaj pokazuje ci niezabezpieczona siec po odpaleniu wi-fi i wystarczy kliknac polacz...
Wlasnie,po wlaczeniu  pokazuje liste ,wybierasz swoja i to wszystko...a kolorowe ikonki trzeba poszukac na forum i zainstalowac.

*

Offline bastiano

• 8
    • fotografia ślubna
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2009, 23:07:56 »
Niestety, pokazuje oczywiscie moja siec jako niezabezpieczona, jednak nie moze sie polaczyc.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2009, 23:15:02 »
Dopisałeś adres MAC urządzenia do listy w routerze...???

może o to chodzi

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 24, 2009, 23:20:17 »

a ja stawiam :D

EOT

Napewno kliknołeś dwa razy? Ikonka wifi powinna pokayzwać pracę i się połączyć lub nie. Jak nie idzie dalej to zmien oszczędzanie baterii z srodka na max wifi, czasem to jest problemem :/
Jak nie pojdzie to poszukaj programów do obsługi wifi (wyszukiwanie, łączenie itd).

*

Offline bastiano

• 8
    • fotografia ślubna
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 25, 2009, 00:52:46 »

a ja stawiam :D

EOT

Napewno kliknołeś dwa razy? Ikonka wifi powinna pokayzwać pracę i się połączyć lub nie. Jak nie idzie dalej to zmien oszczędzanie baterii z srodka na max wifi, czasem to jest problemem :/
Jak nie pojdzie to poszukaj programów do obsługi wifi (wyszukiwanie, łączenie itd).

Laczy sie - jednak powiazanie nie nastepuje. Generalnie wykrywa mi wszystkie dostepne sieci. Czy to moze wina Win 6.5 ???

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 25, 2009, 08:29:36 »
A masz 6.5? Skąd? Jeśli dzisiaj Ci kurier przywiózł? Sam wgrałeś?
Jeśli tak, to podstawowe pytanie: robiłeś HR po instalacji ROMu? Bo jeśli nie, to może być przyczyna. Czytałem podobny przypadek, i po HR wszystko poszło gładko.

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
  • Sprzęt: HTC One S
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 25, 2009, 09:48:15 »
A we właściwościach sieci na hd-ku co masz? Rodzaj uwierzytelnienia. Bo może być Open (po polskiemu Otwórz) lub Shared (po polskiemu Udostępniony). Tu może przyczyna.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2009, 09:51:27 wysłana przez qrzysztof »
Pomyśl dwa razy zanim skierujesz kogoś do wyszukiwarki!

*

Offline bastiano

• 8
    • fotografia ślubna
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 25, 2009, 14:32:18 »
A masz 6.5? Skąd? Jeśli dzisiaj Ci kurier przywiózł? Sam wgrałeś?
Jeśli tak, to podstawowe pytanie: robiłeś HR po instalacji ROMu? Bo jeśli nie, to może być przyczyna. Czytałem podobny przypadek, i po HR wszystko poszło gładko.

Dostalem z juz wgranym 6.5 (wersja 21613.5.0.0) Nic nie instalowalem, nic nie usuwalem, jedynie co to wyczyscilem pamiec magazynowa. Zrobilbym HR, ale boje sie ze cos by sie spindolilo, i mialbym problem. Dzisiaj ide do kumpla przetestowac u niego wifi - jesli nie bedzie u niego dzialas - bede myslal dalej. Acha, i jeszcze jedna przypadlosc, a moze to tak ma byc, jak odbieram plik przez bluetooth to wyswietla mi tylko kratki, zamiast informacji co odebralem, plik odebrany jest na urzedzeniu normalnie, ale fajnie bybylo gdyby wyswietlal sie na poczatku, a nie jakies dziwne kwadraciki.
Napisane: Czerwiec 25, 2009, 14:30:58
A we właściwościach sieci na hd-ku co masz? Rodzaj uwierzytelnienia. Bo może być Open (po polskiemu Otwórz) lub Shared (po polskiemu Udostępniony). Tu może przyczyna.
Probowalem z roznymi ustawieniami - z takimi rowniez.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 25, 2009, 14:50:13 »
Wyczyszczenie pamięci magazynowej i HR to jedno i to samo.

Acha, i jeszcze jedna przypadlosc, a moze to tak ma byc, jak odbieram plik przez bluetooth to wyswietla mi tylko kratki, zamiast informacji co odebralem, plik odebrany jest na urzedzeniu normalnie, ale fajnie bybylo gdyby wyswietlal sie na poczatku, a nie jakies dziwne kwadraciki.

To są uroki WM 6.5, który ciągle jest tylko w wersji beta. Dlatego ja, póki nie będzie finalnej, oficjalnej wersji nie zmieniam 6.1.

Jeśli dostałeś HD z wgranym 6.5, to na pewno masz HardSPL i możesz sobie wgrać każdy dowolny ROM. Polecam wrzucić któryś z podpiętych ROMów Bysia, is prawdzić na nim objawy.

*

Offline Carlito

• **
  • 163
  • Sprzęt: HTC Artemis
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 25, 2009, 14:51:19 »
Jak wyżej ...  :wink: 
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2009, 14:59:15 wysłana przez Carlito »

*

Offline bastiano

• 8
    • fotografia ślubna
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 25, 2009, 15:00:28 »
Jak wyczyściłeś pamięć magazynową, to zrobiłeś już coś w rodzaju HR. Zrób "sprzętowy" Hard Reset i nic się nie powinno schrzanić. I sprawdź na innym routerze.
Dzieki koledzy, jak tylko okaze sie z u kumpla tez nie dziala - to zaryzykuje HR - na razie zostawiam jak jest - jest jakies prawdopodobienstwo ( wyczytalem gdzies na forum) ze to problem routera d-link - pisali ze HD ma czasem problemy z wifi wlasnie z d-linkiem. Jaki system bede mial po HR ? 6.1 ? 6.5 ?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 25, 2009, 15:04:27 »
Kłania się FAQ i poradnik dla początkujących.
HR (czyli wyczyszczenie pamięci magazynowej) to przywrócenie urządzenia do stanu fabrycznego. Jeśli w urządzeniu masz 6.5 to po HR dalej będziesz miał to samo 6.5 tyle, że czyste, puste i bez niczego (tracisz wszystkie zainstalowane programy, ustawienia, kontakty itp.). Jeśli chcesz mieć 6.1 to musisz zainstalować inny ROM, zgodnie z instrukcjami.

A co do problemów z D-linkiem to owszem, zdarzają się, bo ogólnie D-link to mierna firma.

*

Offline bastiano

• 8
    • fotografia ślubna
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 25, 2009, 15:12:10 »
Kłania się FAQ i poradnik dla początkujących.
HR (czyli wyczyszczenie pamięci magazynowej) to przywrócenie urządzenia do stanu fabrycznego. Jeśli w urządzeniu masz 6.5 to po HR dalej będziesz miał to samo 6.5 tyle, że czyste, puste i bez niczego (tracisz wszystkie zainstalowane programy, ustawienia, kontakty itp.). Jeśli chcesz mieć 6.1 to musisz zainstalować inny ROM, zgodnie z instrukcjami.

A co do problemów z D-linkiem to owszem, zdarzają się, bo ogólnie D-link to mierna firma.

Mierna nie mierna, nie wnikalem wczesniej, wszystkie komputery mi zawsze dzialaly z tym d-linkiem - acer, asus, dell, lenovo, imac - wszystko laczylo sie automatycznie bez zadnych problemow.

*

Offline bastiano

• 8
    • fotografia ślubna
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 25, 2009, 19:10:57 »
WIFI z HTC  sprawne - u kumpla poszlo bez problemow. Czy jednak wine ponosci d-link. Czy jest na to jakies rozwiazanie softwarowe , czy tylko ewentualna zmiana routera ? Zeby nie bylo, ze tylko problemy mam z HTC - to poki co jestem bardzo zadowolony z nawigacji - ten telefon jest do tego stworzony - lapie mi fixa w kilka sekund, znacznie lepiej niz moje stare mio.

*

Offline billi

• 387
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 25, 2009, 22:09:07 »
Miałem to samo. Kupiłem do pracy dlinka 524 i za nic nie chciał działać internet na moim hd. Dokładnie tak jak piszesz, łączył się, była zielona ikonka ale nadal nic więcej. U mnie problem leżał w braku dns. Telefon nie potrafił sobie sam pobrać.
Wejdź w ustawienia kart sieciowych i w IEEE 802.11b/g Compatible Wi-Fi Adapter mam ustawione Użyj adr. IP przypis. przez serwer natomiast w zakładce Serwery nazw mam wpisane swoje DNS.
Muszą one tam być wpisane nawet jak jest ustawione pobierz IP automatycznie. W domu mam asusa WL500gP i nie mam tych problemów. Telefon sam sobie pobierał dnsy. Nie jest też to do końca wina tylko dlinka ponieważ w hp laptopie mam ustawione pobierz automatycznie i bez problemu dlink przesyła wszystko razem z dns'ami

*

Offline bastiano

• 8
    • fotografia ślubna
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 25, 2009, 23:35:07 »
Miałem to samo. Kupiłem do pracy dlinka 524 i za nic nie chciał działać internet na moim hd. Dokładnie tak jak piszesz, łączył się, była zielona ikonka ale nadal nic więcej. U mnie problem leżał w braku dns. Telefon nie potrafił sobie sam pobrać.
Wejdź w ustawienia kart sieciowych i w IEEE 802.11b/g Compatible Wi-Fi Adapter mam ustawione Użyj adr. IP przypis. przez serwer natomiast w zakładce Serwery nazw mam wpisane swoje DNS.
Muszą one tam być wpisane nawet jak jest ustawione pobierz IP automatycznie. W domu mam asusa WL500gP i nie mam tych problemów. Telefon sam sobie pobierał dnsy. Nie jest też to do końca wina tylko dlinka ponieważ w hp laptopie mam ustawione pobierz automatycznie i bez problemu dlink przesyła wszystko razem z dns'ami

:-( nie pojdzie - trudno, przy najblizszej okazji wymienie router. Zauwazylem jeszcze jedna "przypadlosc" telefon sam mi sie laczyl z plus internet, wskakuje na jakies 3G, cuda wianki, wylaczylem ten caly PLUS INTERNET i na razie nie widze zeby sie sam laczyl.

*

Offline fizol

• Ekspert Blackberry
  • 499
  • BlackBerry Addict
    • BBNews.pl
  • Sprzęt: Blackberry 9700/9520/9000/9530/ 8300/8310/ 7100/88
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 25, 2009, 23:47:25 »
Jak nie ma się z czym połączyć to nie będzie się łączyć - proste.
"Dotknij ciemności – jakiż sens,
gdy palec wskaże tę czy inną.
Nie w tym cel życia, co w nim jest,
lecz w wierze w to, co być powinno."

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 25, 2009, 23:47:46 »
Zainstaluj sobie program No Data i nic Ci się nie będzie samo łączyć....