Niedochodzące SMS-y

• 5 Odpowiedzi
  • 1385 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rom77

• 37
Niedochodzące SMS-y
« dnia: Czerwiec 24, 2009, 14:36:02 »
Czy ktokolwiek z użytkowników HTC HD spotkał się z takim problemem. Zdarza się, że kilka SMS-ów dziennie pomimo tego, że na moim telefonie widnieje, że zostały wysłane nie docierają do innych osób. Czy może to być problem operatora? Najczęściej dzieje się tak kiedy wysyłam od siebie (PLAY) do kogoś (ERA). Zaznaczam, że pomimo włączonej opcji o raportach doręczenia, które niestety nigdy nie działały. Aktualnie pracuje na najnowszym oryginalnym romie. Pobierałem już również kilkaktrotnie pliki konfiguracyjne dla sieci PLAY. Pozdrawiam

*

Offline wiejas

• 1454
  • Ostatni Mohikanin PDAC
Odp: Niedochodzące SMS-y
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 24, 2009, 14:39:10 »
oczywiście że to wina operatora
generalnie play dopiero buduje swoją sieć i jest blokowany przez wielką"trójcę
X7500,i780,B7350 ,N8010 ,N7000, BB9810, B7620, NOKIA 6720, B2710, MSI U160 Samsung Xcower 2 ,Q10, Q 20 BlackBerry Passport Silver Edition no i do tego iPhone 7 Plus iPhone SE 128GB  ....narazie wszystko

*

Offline deveb

• **
  • 157
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 24, 2009, 15:58:41 »
Chyba nie tylko w Play takie cyrki z tymi smsami bo w plusie też.. Używałem różnych romów, na każdym ten problem występował, sporadycznie ale jednak. Początkowo sądziłem że to wina zasięgu-co częściowo okazało się prawdą- o tym później. Była próba na zupełnie innych telefonach i skutek ten sam- średnio na 50 sms jakieś 6 nie docierało z bliżej nieokreślonych powodów. Wniosek- wina sieci. Sms-y były przesyłane w ramach jednego operatora plus<->plus, ponadto zasięg z reguły na co najmniej 75%, przetestowane na 6 różnych telefonach.

Co do zasięgu: okazało się że pisząc z moją dziewczyną, gdy jest u rodziny (sygnał słaby ale nie ma sytuacji że go brak), dociera do niej (lub do mnie) zaledwie POŁOWA liczby wysłanych wiadomości. Łatwo już się domyślić o co kaman.

Tak to jest gdy nasze szanowne sieci zamiast solidnych i stabilnych BTS'ów, sprowadzają stare, używane rzęchy z zachodu po wielokrotnych reanimacjach. Stawiane tez są słabe i tanie anteny, przez co trzeba wzmocnić sygnał na wyjściu. Elektronika po dłuższym czasie pod obciążeniem dostaje pierkolca z powikłaniami i dochodzi do restartu urządzenia. Trwa to stosunkowo krótko, niemniej przy odrobinie szczęścia wysyłając wtedy wiadomość- po prostu ona gdzieś sobie zginie ;) I to nie żadna fikcja tylko fakty, które dane było mi poznać jeszcze w czasach liceum, gdy w wakacje pracowałem dla jednej z firm konserwujących urządzenia telekomunikacyjne..

Pozostaje tylko zazdrościć tym, którzy pozostają w zasięgu nowszych bts'ów (bo najprawdopodobniej poprzednie się spalily :E)
kwbr PL @729MHz + MBW150 Executive Edition

*

Offline rom77

• 37
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2009, 17:30:30 »
W takim razie trochę mnie uspokoiliście. Ale problem nadal pozostaje. Załóżmy, że mam firmę i wysyłam bardzo ważnego SMS-a, który nie dociera. Mam potwierdzenie wysłania wiadomości oraz jej treść na swoim telefonie. To pytanie nie do użytkowników tego forum, ale co w przypadku utraconych korzyści, czy była by jakaś możliwość żądania odszkodowania od operatora? Pytanie pewnie pozostanie otwarte, ale rada dla nas wszystkich jeśli wysyłamy naprawdę ważnego SMS-a sprawdzajmy czy dotarł. Mnie osobiście kilka razy zabolało to dosyć mocno. Poza tym pozostaje zawsze ta niepewność czy dotarł, a ostatnio zdarza się to coraz częściej. Pozdrawiam

*

Offline deveb

• **
  • 157
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2009, 18:54:59 »
A nic nie zrobisz. Chyba że wreszcie ruszy d*pę ktoś z "tych ważniejszych" i zrobi z tym porządek, albo pozostaje jakaś masowa akcja userów. Powiedzmy jakieś działania w kooperacji z uokik, np skarga pod którą podpisze ISTOTNA ilość osób. Najistotniejsze jest to że za wiadomości niedostarczone a i tak zapłacić musisz. Grosze wprawdzie ale jednak sieć naraża Cię na straty :P, nie wspominając już o tych które mogą wynikać z nieprzesłania ważnej informacji. Walka jednostek z wspomnianą "wielką trójcą" jest bezskuteczna. :/
kwbr PL @729MHz + MBW150 Executive Edition

*

Offline piotrze

• *
  • 75
  • Sprzęt: Nexus One
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 24, 2009, 21:35:21 »
Problemy z sms'ami pojawiają się też w konfiguracji Manila 2.1 + sieć Play
Palm TRGpro -> Sony Clie NZ90 -> Fujitsu LOOX 718 -> HTC Touch HD -> Nexus One