Chyba nie tylko w Play takie cyrki z tymi smsami bo w plusie też.. Używałem różnych romów, na każdym ten problem występował, sporadycznie ale jednak. Początkowo sądziłem że to wina zasięgu-co częściowo okazało się prawdą- o tym później. Była próba na zupełnie innych telefonach i skutek ten sam- średnio na 50 sms jakieś 6 nie docierało z bliżej nieokreślonych powodów. Wniosek- wina sieci. Sms-y były przesyłane w ramach jednego operatora plus<->plus, ponadto zasięg z reguły na co najmniej 75%, przetestowane na 6 różnych telefonach.
Co do zasięgu: okazało się że pisząc z moją dziewczyną, gdy jest u rodziny (sygnał słaby ale nie ma sytuacji że go brak), dociera do niej (lub do mnie) zaledwie POŁOWA liczby wysłanych wiadomości. Łatwo już się domyślić o co kaman.
Tak to jest gdy nasze szanowne sieci zamiast solidnych i stabilnych BTS'ów, sprowadzają stare, używane rzęchy z zachodu po wielokrotnych reanimacjach. Stawiane tez są słabe i tanie anteny, przez co trzeba wzmocnić sygnał na wyjściu. Elektronika po dłuższym czasie pod obciążeniem dostaje pierkolca z powikłaniami i dochodzi do restartu urządzenia. Trwa to stosunkowo krótko, niemniej przy odrobinie szczęścia wysyłając wtedy wiadomość- po prostu ona gdzieś sobie zginie

I to nie żadna fikcja tylko fakty, które dane było mi poznać jeszcze w czasach liceum, gdy w wakacje pracowałem dla jednej z firm konserwujących urządzenia telekomunikacyjne..
Pozostaje tylko zazdrościć tym, którzy pozostają w zasięgu nowszych bts'ów (bo najprawdopodobniej poprzednie się spalily

)