Nie widzę pod Windowsem 7 i nie mogę wgrać żadnego romu z Storage Card

• 13 Odpowiedzi
  • 3878 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mam Windows 7 64 bitowy a na nim centrum obsługi Windows Mobile. W ustawieniach mam włączone USB. Wszystko było OK ale utraciłem wszystkie kontakty w ten sposób, że w miejscu kontaktów miałem tylko białe pole. System działał na ostatnim Romie Bysia . Zatem zresetowałem mój HTC i białe pole zginęło ale utraciłem ostatecznie kontakty. Pozostało mi wgrać je z karty SIM ale tam wcześniej udało mi się przenieść tylko kilkanaście pierwszych kontaktów bo następne w żaden sposób nie dawały się. Mam komplet kontaktów w Outlook Office. Niestety HTC nie synchronizuje się z PC. Centrum nie widzi HCT. Komputer zaś widzi tylko Storage Card jako kolejny dysk. Mogę zatem jakikolwiek ROM tam wstawić i z tej karty odpalić po restarcie. Niestety żaden ROM nie odpala. Pokazuje sie typowy kolorowy obraz , na chwile miga szary ekran tak jakby ROM miał się załadować ale natychmiast powraca ekran z kolorowymi paskami i na tym koniec - wyjęcie baterii albo przycisk reset. Aha kilkakrotnie podłączenie HTC do komputera  kończyło sie ładowaniem sterownika ale na końcu zawsze była informacja o błędzie instalacji. Przepraszam jeśli  źle sprawdzałem Forum ale nigdzie z podobnym problemem nie spotkałem się. Proszę mądrzejszych i bardziej doświadczonych o radę.

*

Offline andrus75

• 729
  • Sprzęt: Moto Z2 Play
Odp: Nie widzę pod Windowsem 7 i nie mogę wgrać żadnego romu z Storage Card
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 01, 2010, 20:11:47 »
WIN 7 ma swoje zajawki, jeżeli masz możliwość to sprawdź na xp. napisz jakie rezultaty

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 01, 2010, 20:20:31 »
Nie mam już XP. Sprawdziłem na Viście 32 bitowej i to samo. Czy to coś z powiązaniem obu pamięciu w HTC?. HTC w przeglądarce plików widzie obie pamięciu co świadczy, że nie tu problem. Komputer tylko pamięć dodatkową. Mam nadzieję, że kontaktów nie będę wklepywał przez kilka dni pieszo. Przyznam , że po zresetowaniu ustawień ROM  HTC-HD WM6.5-PLK eXperience V10 FINALES MANILA TOPAZ z  Bysia z 8 lutego 2010 działa dośc dobrze choc z kilkoma wadami, których nie ponałem. Mam nadzieję, że nie pozostane z nim na amen wszak innego nie mogę wgrać.

*

Offline bartolinio

• 1008
  • Sprzęt: Galaxy Nexus (poprzednio HTC Desire HD)
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 02, 2010, 08:10:58 »
nie flash'uj przy włączonym telefonie tylko poprzez bootloader i problemy prawdopodobnie znikną, też mam win7, tyle że 32bit, i nic do niego nie dogrywałem

a jak się flash'uje przez bootloader?
wyłączasz tel., przytrzymujesz vol-, wciskasz power i czekasz aż odpali się bootloader, na dole pojawi się napis "serial", podłączasz kabelek i po chwili napis powinien zmienić się na "usb" --- teraz możesz flash'ować ;)
Device: Google Galaxy Nexus
ROM: Xylon (4.2.1)
Radio: XXLH1
Kernel: franco/trinity/faux

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 02, 2010, 17:38:25 »
Dziękuję za poradę i to precyzyjną. Wprawdzie pół roku temu wymieniłem kilka ROM-ów i ostatecznie zostałem na WM6.5-PLK eXperience V10 FINALES MANILA TOPAZ  z lutego od Bysia ale tylko niewiele wówczas zrozumiałe z języka na Forum co wtedy wystarczyło.  Wtedy jakoś bez problemów wszystko mi sie udawało a mojego HTC widziałem w centrum mobile  również na Windowsie 7 64 bitowym. Skorzystałem z rady i tym razem myślałem, że będzie OK. Po takim jak napisałeś włączeniu i po podłączeniu do USB komputera załadował się skutecznie sterownik HTC USB Sync co widziałem na komputerze a następnie na pasku białym USB. W tym miejscu nie można nic zrobić tylko wyłączyć poprzez wyjęcie baterii. Tak zrobiłem. Niestety kolejne próby ładowania jakiegokolwiek ROM z komutera lub  bez komputera z karty pamięci kończyły się jak poprzednio. Niezrozumiałe dla mnie, że pomimo załadowania sterownika nadal centrum nie widzi HTC . Ponowiłem instalacje centrum ponownie ale zaczął się znów ładować sterownik ale otrzymałem komunikat o nieznanym błędzie i sterownik nie został zainstalowany (nie rozumiem skoro już był zainstalowany). W systemie komputera mam pokazany dysk przenośny  jako kolejna literka w systemie bez nazwy HTC lub podobnej. W komputerze otwieram dysk pamięć dodatkową 8Gb ale nie widzę samego HTC z systemem a kiedyś pamiętam, że mogłem i tam wchodzić. Nie wiem co dalej czyli jak flashować. Z poziomu HTC widzę kartę pamięci i mogę z niej np. oglądać zdjęcia zatem chyba jest połączenie pomiędzy pamięcią dodatkową na której mam rozpakowany ROM a pamięcią HTC. Sprawdzałem na Viście 32 i efekt ten sam.

*

Offline bartolinio

• 1008
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 02, 2010, 19:34:39 »
a możesz mi wytłumaczyć coś się tak uparł na flash'owanie z poziomu systemu??  :mysli:
napisałem być zrobił flash'owanie z poziomu bootloadera, przecież efekt będzie identyczny (czyt. będziesz miał nowy ROM)

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 02, 2010, 21:44:35 »
Oj, Bartolino. Jest mi to obojętnie tyle, że nie daje się w żaden sposób. Flash'owanie z poziomu bootloadera rozumiem, że na na mojej Storage Card, którą widzę na dysku wklejam ROM i rozpakowuję go, następnie zamieniam plik RUU_signed.nbh  na singned.nbh (próbowałem  też bez zmiany nazwy tego pliku). Zamykam wszystko. Odłączam od komputera USB. Wyłączam mój HTC. Następnie uruchamiam przyciskiem Power trzymająć jednocześnie przycisk głośności. Na tym moja zabawa kończy się. Pokazuje się Blac 100 32M SPL -1.156.OliNex MicroP-Black Stone (LED) v.6 i na dole na białym serial. Przez moment -natychmiast po pokazania tego pola miga za każdym razem szary obraz - domyślam się - tego leadera i ponownie mam ekran jak opisałem. Z tym obrazem nic nie mogę zrobić. Mogę tylko wyłączyć poprzez wyjęcie baterii.  Czyniąc tak jak Ty mi podpowiedziałeś dodatkowo instaluje mi się za każdą próbą  sterownik HTC USB Sync co widzę na komputerze wszak miałem podłączyć kabel USB (rozumiem, że do komputera). Na ekranie HTC na białym polu zamiast serial pojawia USB i na tym koniec. Ekran jest nieczynny i żadnego ruchu na nim zrobić nie mogę chyba, że wyjąć baterię i ponownie uruchomić. Zatem jak mogę praktycznie flashować?. Co robię źle?. Przepraszam bo może to jakieś moje gamoniostwo ale na początku roku kiedy poprzednio to robiłem jakoś udawało mi się bez problemów - może to rutyna niedouczonego i do tego skleroza.

*

Offline bartolinio

• 1008
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 02, 2010, 22:59:32 »
źle mnie zrozumiałeś
nie chodziło mi o flash'owanie z karty :)

włączasz bootloader, masz napis serial, podłączasz kabel, napis zmienia się na usb, teraz możesz flash'ować ;)
czyli odpalasz na kompie instalację wybranego ROMu (plik Blackstone_SoftwareUpgrade.exe) i to wszystko, dalej tak samo jak przy metodzie na którą Ty się uparłeś  :ok:

ja tak robię średnio co 1-2 tygodni  :grin: wiem to choroba  :P

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 02, 2010, 23:25:31 »
Dzięki Bartolino - dobry człowieku. Ja z uporem chciałem ładować ROM z karty pamięci HTC ale tej komputer oczywiście nie widział. Z kontekstu domyśliłem się, że można odpalać z dysku komputera . Tak zrobiłem i wszystko OK. Teraz się bez problemu ładuje. Mam nadzieję, że Centrum Mobile będzie widoczne. Jeszcze raz dzięki za cierpliwość.

*

Offline bartolinio

• 1008
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 03, 2010, 07:36:54 »
nie ma sprawy ;) po jest niby forum :P

a jak nie idzie z karty pamięci to trzeba ją sformatować w kompie (najlepiej jakimś specjalnym narzędziem do formatowania kart pamięci) wrzucić tylko ROM i wtedy powinno pójść ;)
najlepsze rozwiązanie to zaopatrzyć się taką "roboczą" kartę pamięci o poj. np. 1GB i używać jej tylko do flashowania :) oczywiście to nie ma sensu jak ktoś robi flash raz na ruski rok :)

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 04, 2010, 16:05:48 »
Dziki Bartoline ROM, tym razem od KAWY - sprawnie się załadował. Niestety Centrum Mobile dalej nie widzi HTC . 12 kontaktów udało mi się przenieść z karty SIM reszta z Outlooka Office niestety nie bo centrum nie widzi a a ładowanie sterownika przy instalacji Centrum (instalowałem i odinstalowałem) zawsze kończy się z błędem i po zawodach. Do tego doszedł ten sam problem co miałem poprzednio z ROM-em Bysia. Po naciśnięciu telefon zniknęły mi znów wszystkie kontakty tj. te co ściągnąłem z SIM (12) i te co dopisałem z palca. To jakieś fatum . Poszperam na Forum a jak nie znajdę pewnie będzie to materiał na nowy temat. Wcześniej może przejdę na oryginalny ROM_BlackStone_HTC_WWE_EastEurope_1-56-479-0. Widzę, że dzięki Bartoline będę miał znów okazję pobawić się tyle, że tym razem z konieczności bo zwykle jak coś mi za dobrze działa to aż świerzbi aby trochę pomieszał a dawno nie musiałem do HTC zaglądać i było nudne.

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 19, 2010, 21:05:09 »
Po kilku miesiącach Komputer z Windows 7 widzi mój HTC Touch HD. Wykonałem w desperacji ustawienia Pocketa zaznaczając ActivSync czyli dla Windowsa XP . Pozostałe zaznaczenia pozostawiłem puste. Nie powinno działać a działa. Mogę teraz bez problemu wchodzi na obie pamięci HTC i synchronizować. Na ten pomysł wpadłem po zmianie systemu na oryginalny . Niestety oryginalny z HTC działa bez problemów tyle, że tym razem po wyłączeniu go przez przycisk Power mam kłopot z włączeniem go. Ponownie po wciśnięciu Power zaczyna ładować system po kilku minutach i ładuje go już normalnie tyle, że ekran pozostaje czarny a o tym, że ładuje się normalnie wiem po dźwiekach. Niestety kilka prób z wyjęciem baterii i dopiero jest ok. Zatem pozostanie mi wyłączać HTC  polowicznie przez tryb samolotowy. Może kto ma na to receptę.

*

Offline jacekalf72

• 10
  • Sprzęt: HTC P3600 Trinity WM 6.1 by Tommi, htc touch hd wm
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 14, 2011, 22:44:32 »
Witam jakbyś mógł opisz dokładnie gdzie i co ustawiłeś w htc ponieważ mam też problem z połączeniem z kompem z win7. win mobile na kompie nie widzi mojego htc touch hd. Co do utraty kontaktów polecam PIM Backup robi dobrą kopię kontaktów, kalendarza i kilku innych rzeczy

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 12, 2011, 17:09:55 »
Przepraszam, że nie odpowiadałem bo nie wchodziłem tu. Problemu na tym oryginalnym ROMIE nie rozwiązałem ale wgrałem ROM Bysia ze stycznia 2010 roku i wszystko gra znakomicie. Oczywiście pozostała mi synchronizacja z Office Outlook. Ten problem rozwiązałem . Mam Windows 7 64 ale w ustawieniach zamiast ustawiać jak w instrukcji na połączenie USB ustawiłem synchronizacje jak dla Windows XP i ku mojemu zdziwieniu od tego momentu synchornizacje i łączność z komputerem ma  pełną.  W przeszlości zawsze zaznaczałem połączenie przez USB. Nic nie rozumiem co i dlaczego.