Witam.
Mam problem z moim blackstonem, którego kupiłem niedawno na allegro. Nie działa w nim GPS. Żaden program (automapa, GPS viever, HTC gps tool) nie widzi ani jednej satelity... ustawienia mam następujące:
- port COM4
- hardware port: (none)
- baud rate: 4800
- dostęp automatyczny
Niestety zaraz po kupnie telefonu nie przyszło mi do głowy żeby to stestować na stockowym romie który był na urządzeniu. Od razu wrzuciłem energy oraz radio 1.17.25.09. Póżniej jak już zauważyłem, że gps nie działa zmieniałem radia na 1.14.25.24 oraz na 1.13.25.24. Niestety na żadnym nie działą

Nie jestem biegły w tych sprawach i może coś robie źle... ale po prostu wrzucam radio jak roma (tyle, że bez hard resetu), jeżeli jest do niego rilphone to instaluje jak zwykłego caba i nie robię później hard resetu.. może to przez to? może coś robie źle? Próbowałem również zmienić rom, wykonywałem mase hard resetów ale niestety nie pomaga :/
Któryś kolega na forum miał podobny problem... okazało się, że powodem była stara karta play, bez karty gps chodził. Ja mam telefon w plusie, ale wyjęcie karty sim nic nie zmienia :/
Mam jeszcze jeden pomysł. Na xda-developers jest opisywana metoda TASK29, czyli kompletny format pamięci telefonu.. może spróbować tego? może na telefon było wrzucane mnóstwo romów i coś się "zaśmieciło"

ja wrzucałem 3 romy, ale nie wiem jak poprzedni właściciej bo dostałem go na stockowym romie ale z wgranym hardspl.
Czy możliwe jest, że moduł gps jest jakoś fizycznie uszkodzony? jeżeli tak to jaki mógłby być koszt potencjalnej naprawy? i gdzie to zrobić, wysłać do serwisu? ( telefon oczywiście nie ma już gwarancj :/ )
Bardzo proszę o pomoc.