Jak zablokować obracanie ekranu podczas rozmowy

• 13 Odpowiedzi
  • 4528 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Nijoo

• 286
Jak zablokować obracanie ekranu podczas rozmowy
« dnia: Grudzień 30, 2008, 17:53:21 »
Witam od jakiegoś czasu męcze sie z 1 rzeczą a mianowicie obraca mi sie ekran w czasie rozmowy co jest strasznie denerwujące. Mam zainstalowany program Gyrator 2. Kombinowałem w różnymi opcjami ustawień bez skutecznie nie mogę zablokować zakładki telefon i co za tym idzie podczas rozmowy czy wybierania numeru przekręca mi sie ekran.
Udało mi sie w Gyrator zrobić tak ze nie obkręcał ekranu ale za to pisanie sms czy emaili było utrudnione bo nie dało sie pisać w poziomie, zablokował wszystko co jest w TF3d. Co mi nie odpowiada bo zawsze pisze sms w poziomie.
Czy ktoś zna może lekarstwo na mój problem ?
Prosze o dokładną receptę.
Próbowałem stosować porady z tematu Gyrator ale nie działają tak jak bym chciał lub wogóle

*

Offline gentillo

• 30
Odp: Jak zablokować obracanie ekranu podczas rozmowy
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 30, 2008, 20:56:19 »
Podłączam się pod pytanie. Mnie też czasami doprowadza to do szewskiej pasji.
HTC TOUCH HD2

*

Offline przemazss

• 25
  • Sprzęt: Touch HD, N560
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 30, 2008, 21:08:01 »
1. Uruchamiamy Gyrator 2.
2. Klikamy Menu i wybieramy Events...
3. Na bialym tle przytrzymujemy rysikiem, az sie pojawi menu. Wybieramy Add Event.
4. Stworzyla sie nowa regula New Rule. Zaznaczamy ja i trzymamy rysikiem az sie pojawi menu. Wybieramy Orientation.
5. Ponownie zaznaczamy regule, az sie pojawi menu. Wybieramy Edit Event.
6. Mozemy zmienic nazwe na bardziej przyjazna.
7. Przechodzimy do zakladki Application.
8. Ja zrobilem to tak: dwa razy klikam na Learn Window Class, az napis w gornej czesci okna (pod menu Start) When the following is focused... zmieni kolor z czarnego na szary.
9. Klikam na przycisk ze sluchawka, az pojawi sie klawiatura telefonu. Wtedy wkladamy rysik do dziurki :wink: Jak wszystko poszlo ok, to przelaczy nam sie automatycznie do Gyratora i w polu z nazwa pojawi sie Dialog
10. Przechodzimy do zakladki Orientation i tam zaznaczamy wszystkie opcje.
11. Wyberamy przycisk Apply. Wraca do widoku Eventow.
12. Zaznaczamy nasza regule i wybieramy Promote. Przenosi nam o pietro w gore. Powtarzamy ta czynnosc dopoki nasza regula bedzie nad regula o nazwie Rotate.
13. Klikamy Apply i powinno dzialac.

U mnie ta metoda dziala.

Pozdro

*

Offline Nijoo

• 286
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 31, 2008, 07:55:12 »
Wszystko sie zgadza Blokuje wybieranie numerów ale NIESTETY BLOKUJE też pisanie sms w poziomie. A jak wspomniałem na tym mi zależało żeby ta opcja była aktywna żeby piszac sms czy e-maila moża było robic to w poziomie wtedy klawiatura nie zasłąnie tak ekranu. Czy może komuś udało sie tak ustawić żeby można było mieć zablokowany ekran wybieranie numerów i tlefonu jednocześnie nie mieć blokady na zakładce SMS czy Email i móc pisać na klawiaturze w poziomie>??
przemazss ----> Bardzo dziękuje za szczegółową receptę, u ciebie obraca ekran przy pisaniu sms ?

*

Offline przemazss

• 25
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 31, 2008, 09:23:03 »
Udalo mi sie zrobic, to o co Ci chodzi (chyba :))

Robisz to co w moim poprzednim poscie.... a nastepnie jeszcze raz to samo dla nowego eventu:
Punkty od 1 do 7 identyko jak post wyzej.
8. dwa razy klikamy na Learn Window Title.
9. Przechodzimy do pisania SMSow. Uruchamiamy tworzenie nowego smsa. Wkladamy rysik do dziurki. Wraca nam do Gyratora i w polu z nazwa pojawi sie SMS \ MMS.
punkty 10 - 13 identyko jak post wyzej. Z taka roznica tylko, ze w pkt 12 nowa regula musi byc przed regula z poprzedniego postu, ma miec po prostu wyzszy priorytet.

Dla maili robisz to samo co wyzej, tylko zamiast aplikacji do sms odpalasz tworzenie nowego maila. Zaznaczam, ze tego juz nie testowalem, ale mysle, ze nie ma powodow by nie dzialalo.

Pozdro.... mam nadzieje, ze udalo sie pomoc

*

Offline Nijoo

• 286
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 31, 2008, 10:13:07 »
Chyba coś nadal źle robie bo nie działa nie zmienia na poziom klawiatury. Powiedz mi jak przechodzisz do pisania sms. wciskasz ikonke Domek i potem w TF3d klikasz na zakładkę nowy SMS?. Bo może tu jest kwestja jak przechodze do SMS.

*

Offline przemazss

• 25
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 31, 2008, 11:07:58 »
Robie tak jak piszesz. Jak juz wzialem Learn Window Title (ale trzeba sie upewnic, ze napis "When the following is focused" zmieni sie na szaro. Dzieje sie tak po 2 krotnym kliknieciu na Learn Window Title...) to daje domek, potem w TouchFLO jade do sms i Menu->Nowy. Jak juz sie otworzy, to wkladam rysik do dziurki i automatycznie urzadzenie powraca do Gyratora. Upewnij sie, ze pojawil sie w nazwie "SMS \ MMS". Bedzie to znaczylo, ze zrobiles tak jak ja.
Potem w zakladce Orientation, zaznacz wszystkie opcje. W zakladce Actions trzeba zaznaczyc Rotate Screen. Kolejnych zakladek nawet nie ruszalem. Dajesz Apply i wracasz do widoku Eventow.
Upewnij sie, czy masz zaznaczone Orientation (sprawdz w menu, ktore sie pojawi po dluzszym przytrzymaniu rysikiem tego eventu, czy masz ptaszka).
Potem koniecznie daj wyzszy priorytet. Ja mam tak:

Stylus In (Lock)                    0   -> bo zmienilem
Stylus In                    2
Stylus Out                    2
Jakis inny moj event
pare Disable (opera itd)                    1    do tego miejsca jest nieistotne co masz

REGULA OD SMS                     1
REGULA OD NIEODWRACANIA podczas rozmowy telefonicznej                    1
Rotate                    1

Hang Up (Phone)                    1
Pickup Call (Phone)                    1

Najwazniejsze sa te czerwone, chodzi o ich kolejnosc.

Na koniec Apply i Minimise....
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2008, 11:53:09 wysłana przez przemazss »

*

Offline Nijoo

• 286
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 31, 2008, 11:32:36 »
KOlego BARDZO DZIĘKUJE ale nadal LIPA może ja jestem za tępy ale nie działa dalej nie obraca ekranu. Robie krok po kroku po 5 razy sprawdzam czy dokładnie według recepty. I niestety nie obraca się :( :( jak pech to pech :(

*

Offline przemazss

• 25
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 31, 2008, 11:43:10 »
Ale gapa ze mnie :-| Najwazniejsza rzecz w opisie pominalem :S

TU JEST BŁĄD (pogrubienie):
Potem w zakladce Orientation, zaznacz wszystkie opcje. Kolejnych zakladek nawet nie ruszalem. Dajesz Apply i wracasz do widoku Eventow.

Zmienialem oczywiscie w zakladce Actions. Koniecznie trzeba zaznaczyc tam Rotate Screen.

Zaraz poprawie recepte :)

Uporzadkowalem, wiec trzeba zrobic tak:
-------------------------------------------------------------------------------
INSTRUKCJA

Tworzymy pierwszy Event, ktory blokuje obracanie ekranu podczas wybierania numeru i rozmowy:
3. Na bialym tle przytrzymujemy rysikiem, az sie pojawi menu. Wybieramy Add Event.
4. Stworzyla sie nowa regula New Rule. Zaznaczamy ja i trzymamy rysikiem az sie pojawi menu. Wybieramy Orientation.
8. Ja zrobilem to tak: dwa razy klikam na Learn Window Class, az napis w gornej czesci okna (pod menu Start) When the following is focused... zmieni kolor z czarnego na szary.
9. Klikam na przycisk ze sluchawka, az pojawi sie klawiatura telefonu. Wtedy wkladamy rysik do dziurki mruga Jak wszystko poszlo ok, to przelaczy nam sie automatycznie do Gyratora i w polu z nazwa pojawi sie Dialog
12. Zaznaczamy nasza regule i wybieramy Promote. Przenosi nam o pietro w gore. Powtarzamy ta czynnosc dopoki nasza regula bedzie nad regula o nazwie Rotate.

Nastepnie tworzymy kolejny Event, ktory obraca ekran przy sms'ach:
Dotad tak samo jak poprzednio (oczywiscie poza inna, przyjazna nazwa :)) )
A teraz lekko inaczej:
8. dwa razy klikamy na Learn Window Title.
9. Przechodzimy do pisania SMSow. Uruchamiamy tworzenie nowego smsa. Wkladamy rysik do dziurki. Wraca nam do Gyratora i w polu z nazwa pojawi sie SMS / MMS.
11. W zakladce Actions trzeba zaznaczyc Rotate Screen.
12. Wyberamy przycisk Apply. Wraca do widoku Eventow.
13. Zaznaczamy nasza regule i wybieramy Promote. Przenosi nam o pietro w gore. Powtarzamy ta czynnosc dopoki nasza regula bedzie nad regula dotyczaca Nieobracania podczas rozmowy.
14. Klikamy Apply i powinno dzialac.

-------------------------------------------------------------------------------

Sorki za zamieszanie.... Sprobuj jeszcze raz.... a jak to nie pomoze to bedziemy kombinowac.... bo jak u mnie dziala, to albo znowu jest blad w opisie albo sie zobaczy :wink:
pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2008, 16:22:01 wysłana przez przemazss »

*

Offline Nijoo

• 286
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 31, 2008, 12:31:25 »
IDEALNIE PERFEKCYJNIE DZIAŁA SUPER DZIĘKUJĘ ZA POŚWIĘCONY CZAS

*

Offline przemazss

• 25
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 31, 2008, 13:11:45 »
IDEALNIE PERFEKCYJNIE DZIAŁA SUPER DZIĘKUJĘ ZA POŚWIĘCONY CZAS

No to super..... troche nakombinowalem, ale ciesze sie, ze udalo mi sie pomoc.
Pozdrawiam

*

Offline aaaassss

• **
  • 177
  • Sprzęt: HTC Touch HD ROM,  i-Mate Ultimate 9502
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 31, 2008, 15:46:04 »
ja u siebie zrobilem inaczej
odznaczylem rotate czyli jest rotate 0 (bo to jest ustawienie "globalne" dla wszystkich programow)
po czym zrobilem poszczegolne ustawienia dla programow ktore chce by sie obracaly np sms, mail
dziala elegancko bo po prostu obracanie ekranu jest tylko tam gdzie chce by bylo a nie wszedzie

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 18, 2009, 11:06:49 »
Witam

jestem nowym uzytkownikiem HD i powyższa instrukcja działa.
Mam tylko jeden problem z alarmen G-Alarm i Gyratorem a mianowicie, jak załącza mi się alarm to nie odblokowuje  mi się ekran, tylko muszę wyjąć rysik i dobiero wyłączać alarm.
Czy jest jakiś sposób aby ekran się odblokował jak uruchomi się g-alarm ?

Pozdrawiam

*

Offline snayper6

• 47
  • Sprzęt: htc touch hd + SDHC 8 Gb + AM 5.5.1 , NOKIA E51
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 01, 2009, 09:05:41 »
9. Klikam na przycisk ze sluchawka, az pojawi sie klawiatura telefonu. Wtedy wkladamy rysik do dziurki :wink: Jak wszystko poszlo ok, to przelaczy nam sie automatycznie do Gyratora i w polu z nazwa pojawi sie Dialog

U mnie ta metoda dziala.

Pozdro

Czy może mi ktoś wyjaśnić o jakie zakładki chodzi i gdzie wchodzimy w te zakładki , chodzi mi o punkty od 7 do 13
Z góry dziękuję za pomoc