Witam
Wątek ciągnie się się już od jakiegoś czasu ale nikt dokładnie jeszcze nie opisał jak "krok po kroku" wgrać ROMa więc postaram się opisać jak ja to robię. Zaznaczam że nie jestem specem w tej dziedzinie i bazuję jedynie na opisach innych forumowiczów.
Sposób poniższy stosowałem dwa razy i nie zawiódł.
1. Ściągamy program USPL w wersji najlepiej v2.2 - ten działa u mnie pod XP jest np. tu
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=4623472. Ściągamy ROM - oczywiście

3. Jeżeli mamy włączony ActiveSync to
wyłączamy połączenie USB w zakładce Plik -> Ustawienia połączenia -> Zezwalaj na połaczenia USB.
4. Podłączamy HDka pod kabel USB.
5. Wyłączamy HDka i uruchamiamy ponownie do bootloadera poprzez naciśnięcie jednoczesne klawiszy "power" oraz "vol-" - po cwili powinniśmy ujrzeć kolorowy ekran bootloadera a w jego dolnej części napis "USB" - info o prawidłowym połączeniu.
6. W PC wyłączamy ochronę dostępu w programie antywirusowym - przy avast
koniecznie bo wykrywa USPL`a jako wir i nie pozwala na uruchomienie.
7. Uruchamiamy USPL_2.2.exe na PC - pojawi się okienko DOSowe a po pewnym czasie na ekranie bootloadera w HDku pojawi się zmiana z: SPL-1.14.0000 (to oczywiście wersja SPLa u mnie) na SPL-1.14.
USPL. Okienko dosowe USPLa samo się wyłączy na PC
8. Uruchamiamy ROM z końcówką .exe na PC i postępujemy zgodnie z instrukcją programu. Program "prowadzi za rękę"

9. Po prawidłowym wgraniu ROMa HDek sam się zresetuje i wystartuje z nowym ROMem

Teraz możemy się cieszyć.... lub nie ale zawsze nowym ROMem.
Mam nadzieję że mój opis będzie dla kogoś pomocny.
Pozdrawiam