Instalacja nowego romu + Task29 = dylemat

• 14 Odpowiedzi
  • 3926 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Instalacja nowego romu + Task29 = dylemat
« dnia: Październik 17, 2011, 21:43:13 »
Witam, mam pewien problem (ale nie z telefon), a dokładniej dostałem dziś HTC Touch HD i tam jest rom HTC Blackstronehenge i chciałbym go zmienić na ten
http://pdaclub.pl/forum/blackstone/(rom)(wm65)(plk)-wm6five-v1-9-23518-(14-01-2010)/Ściągnąłem mam plik .nbh, ale teraz chciałbym wykonać Task29 i znalazłem ten temat
http://pdaclub.pl/forum/blackstone/task29-najprostszy-mozliwy-sposob/msg1388146/#msg1388146i teraz mam problem ponieważ tam piszę tak
Task29 odbywa się przed wgraniem nowego romu. Ściągnij ten plik, rozpakuj go i wrzuć do rozpakowanego katalogu plik ruu_signed.nbh z romem który chcesz wgrać.
a w temacie
http://pdaclub.pl/forum/blackstone/faq-htc-touch-hd/Piszę tak
Skopiuj plik RUU_Signed.nbh na kartę SD, do jej głównego katalogu. Zmień nazwę pliku na BLACIMG.nbh. Upewnij się że w głownym katalogu karty nie ma innych plików .nbh.
To wreszcie jak mam zrobić? Nie zmieniać nazwy i wrzucić te 2 pliki do utworzonego folderu czy mam te 2 pliki wrzucić do głównego katalogu i zmienić nazwę?
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2011, 23:05:26 wysłana przez ArabSmall »

*

Offline andrus75

• 729
  • Sprzęt: Moto Z2 Play
Odp: Instalacja nowego romu + Task29 = dylemat
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 18, 2011, 11:04:37 »
Połączyłeś dwa wątki  i dlatego nie wiesz co zrobić. Task robisz jak w opisie. Plik nbh bez zmiany nazwy do tego samego katalogu. Robisz task potem telefon w trybie boot i wgrywasz rom. Zmiana nazwy pliku jest w przypadku gdy wgrywasz rom z karty sd. Pozdrawiam

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 18, 2011, 15:29:56 »
Tylko że ja chce zainstalować z karty SD. Czyli tak tworzę folder np. rom do niego wrzucam plik task29 i rom (bez zmiany nazwy!) i uruchamiam Task29 i potem automatycznie wgrywa się rom tak jak to piszę w temacie o Task29 tak?

*

Offline andrus75

• 729
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 18, 2011, 16:56:52 »
Masz wgrany blackstonehenge, robisz task29. W tym momencie masz wyczyszczone. Na kartę wrzucasz blacimg.nbh. Wprowadzasz telefon w tryb bootloader i wgrywasz rom zgodnie ze wskazówkami na forum z karty sd. Pozdrawiam

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 18, 2011, 17:33:04 »
Dzięki Wielkie teraz już wiem jak :) Na razie wgrałem bez Task29 i telefon działa o Wiele szybciej niż na tamty romie. Tylko mam pytanko Energy rom działa dobrze? I mógłbym prosić o link do romu 6.1 bez manilli? Bo chciałbym, aby szybko działał i wgram sobie SPB mobille shell.

*

Offline andrus75

• 729
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 18, 2011, 18:26:56 »
wm 6.1 stockowy (oryginalny) wyłączysz TF3D i wrzuciśz spb lub możesz wrzucić kwbr (angielskojęzyczny). Pozdrawiam

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 18, 2011, 20:54:59 »
Dzięki, a jeszcze 2 pytania czy mógłbym zrobić Task29 i wgrać ten sam rom co mam aktualnie? I jak wyłączyć TF3D? Bo bym sobie tutaj wyłączył i wgrał SPB.

*

Offline andrus75

• 729
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 18, 2011, 21:07:35 »
task29 robisz bez problemu  i wgrywasz rom który masz jak również inny. TF3D wyłączasz w ustwieniach-dzisiaj-elementy(wyłaczasz tf3d)- piszę z pamięci bo już nie mam blackstone i mam nadzieję że nie wprowadzam Cię w błąd. task29 robiłem tym narzędziem (super)
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=943851
Wgrywanie romu też tym się robi. Plik nbh do folderu z programem i robisz task28. Pozdrawiam

Połączone: Październik 18, 2011, 21:09:12
i to jest według mnie najprostszy sposób. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 21:09:13 wysłana przez andrus75 »

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 18, 2011, 21:33:52 »
To tak ściągam tamten plik tworzę folder np. rom wrzucam go tam i również tam wrzucam plik .nbh romu i odpalam tak? A czymś się różnic Task28/Task29? (pytam bo nie chce uwalić fona  :O~)

Edit: A gdzie znajdę stockowy rom 6.1? A jest może 6.5 stockowy?
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 22:03:18 wysłana przez ArabSmall »

*

Offline andrus75

• 729
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 19, 2011, 11:58:59 »
Plik nbh w katalogu z programem. task29- czyszczenie, task28-wgrywasz rom. Oryginalny rom 6.1 http://firma.sunnysoft.cz/htc/. Pamiętaj o PN (part number) odczytany po baterią. Jeśli jest inny to nie będzie Ci chodzić nakładka językowa (pobierasz też tam) wm 6.5 nie ma stockowego. Wgrywając oryginalny rom stockowy pobrany ze strony którą podałem nie musisz robić task. Ten rom robi to sam. Wgrywasz go na rom który masz z poziomu PC lub wyodrębniasz to co ściągasz i wgrywasz z karty. Pozdrawiam

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 19, 2011, 15:29:19 »
Dobra, dzięki. A takie pytanie bo mam problem na tym i tym wcześniejszym romie że jak nie raz coś robię i wcisnę np. anuluj to on robi się szary i jest jakby cały czas wciśnięty i obojętnie wtedy co wcisnę robi się tak samo. To jest problem romu czy? Na tym mniej to występuje, ale na tym poprzednim cały czas. I jeszcze co do podkręcenia na stockowym romie jest możliwość podkręcenia HD?

PS. Mam jeszcze pytanie ponieważ aktualnie jak włączam telefon to uruchamia mi się jak Windows 7 gdy wgram stockowy rom 6.1 to zniknie? Gdy zmieniłem na ten inny rom to to zostało, ale jak tutaj będzie czyścić więc wole się zapytać.
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2011, 17:16:38 wysłana przez ArabSmall »

*

Offline andrus75

• 729
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 19, 2011, 19:16:34 »
Co do tego szarego ekranu to nie do końca wiem o co Ci chodzi (czy chodzi o to że przycina sprzęt czy coś innego). Podkręcać możesz ale nie wiem czy jest sens na oryginalnym romie bo tam wszystko chodzi szybko. Chyba że chodzi Ci o przyśpieszenie działania spb ms. Uruchamia się jak win7-podejrzewam że chodzi Ci o ekran startowy. Przy wgraniu stockowego romu wszystko będzie przywrócone do oryginalnego romu i wszystko będzie wyglądało jak go stworzyli. Pozdrawiam

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 19, 2011, 19:30:27 »
Co do tego szarego ekranu to nie do końca wiem o co Ci chodzi (czy chodzi o to że przycina sprzęt czy coś innego). Podkręcać możesz ale nie wiem czy jest sens na oryginalnym romie bo tam wszystko chodzi szybko. Chyba że chodzi Ci o przyśpieszenie działania spb ms. Uruchamia się jak win7-podejrzewam że chodzi Ci o ekran startowy. Przy wgraniu stockowego romu wszystko będzie przywrócone do oryginalnego romu i wszystko będzie wyglądało jak go stworzyli. Pozdrawiam

Dzięki Wielkie jednak wróciłem do tego 2 romu (z tego forum). A co do tego szarego to jak mam na dole "menu, action, back" etc to nie raz jak wcisnę np. Back to on zostaje taki i wtedy nic nie mogę zrobić (chodzić po systemie mogę, ale nie mogę nic robić tymi przyciskami).

Ps: A jeśli chciałbym wgrać Energy Rom to mogę zrobić tak jak mówiłeś? Task28?
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2011, 20:20:03 wysłana przez ArabSmall »

*

Offline andrus75

• 729
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 20, 2011, 18:49:34 »
Tak możesz tak wgrać energy. Pozdrawiam

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 20, 2011, 19:04:23 »
Dobra, dzięki Wielkie za wszystko wgrałem sobie EnergyRom i telefon ładnie śmiga.