iGo vs HD

• 10 Odpowiedzi
  • 3609 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
iGo vs HD
« dnia: Czerwiec 18, 2009, 21:55:17 »
Witam.

Czy komuś z forumowiczów udało się zmusić iGo do działania na HD. Używałem iGo dawno temu na Kaiserze, a teraz w związku z kończącą się niedługo licencją Automapy chętnie bym znów sobie pojeździł dla odmiany na iGo... Wątki ma xda mają po 120 stron i ciężko przez to wszystko przebrnąć....

Anyone? ;)

*

Offline gumpinoga

• **
  • 235
  • Sprzęt: HTC HD  Blackstone
Odp: iGo vs HD
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 18, 2009, 22:51:31 »
..dziala bez problemu  :ok:

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 18, 2009, 22:53:28 »
Ja to przerabiałem i skończyło się ... zakupem Clariona MAP780  :E Poszukaj moich wypowiedzi z ostatniego miesiąca  na ten temat.

W skrócie - na HD działa najnowsza wersja iGO (bodajże 8.3.2.xxx) sprzedawana na kartach 4GB microSD, ale do tej pory nie znalazłem tej wersji u jakiegokolwiek sprzedawcy w Polsce (a dystrybutor iGO w naszym kraju to jakaś porażka). Drugi problem, że te 4-gigowe karty z iGO obsługiwane są przez HD z najnowszym firmware (od (1.56.401.0), a ten nie jest oficjalnie dostępny do HD-ków oficjalnie sprzedawanych w naszym kraju. I w ten oto sposób mamy błędne koło  :evil:

Więcej tutaj: https://www.naviextras.com/shop/mvnforum/viewthread?thread=2408&offset=10
Napisane: Czerwiec 18, 2009, 22:52:36
..dziala bez problemu  :ok:

A gdzie kupiłeś tę wersję na karcie 4GB???
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline belek

• 311
    • Zdjęcia
  • Sprzęt: Blackstone, Leo, iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 18, 2009, 23:17:23 »
Drugi problem, że te 4-gigowe karty z iGO obsługiwane są przez HD z najnowszym firmware (od (1.56.401.0), a ten nie jest oficjalnie dostępny do HD-ków oficjalnie sprzedawanych w naszym kraju. I w ten oto sposób mamy błędne koło  :evil:
jak kupisz oryginał to nie widzę problemu żeby zainstalować taką ściągniętą z internetu z crackami. używanie jej nie będzie łamaniem prawa...
Vulnerant Omnes, Ultima Necat

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 18, 2009, 23:34:18 »
No więc powiem tak:

Czytając cały ten bajzel na XDA stwierdziłem, że nie będę kupować kota w worku i przetestuję na jakimś piracie. Ściągnąłem pierwszą z brzegu wersję- v8.3.2.83157 (z kwietnia) i wrzuciłem na kartę.
I co?
Działa od strzału bez najmniejszych problemów. GPS i parę innych rzeczy trzeba było poustawiać, ale poszło bez niczego. Szczerze mówiąc nie bardzo w takim razie rozumiem cały ten hałas na XDA...

Drugi problem, że te 4-gigowe karty z iGO obsługiwane są przez HD z najnowszym firmware (od (1.56.401.0), a ten nie jest oficjalnie dostępny do HD-ków oficjalnie sprzedawanych w naszym kraju.

Hmm. Ja mam takie coś u siebie:
Wersja pamięci ROM: 1.56.69.0 (44310).
Jeśli to więc idzie chronologicznie, to chyba jest nowszy??

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 18, 2009, 23:55:15 »
jak kupisz oryginał to nie widzę problemu żeby zainstalować taką ściągniętą z internetu z crackami. używanie jej nie będzie łamaniem prawa...

Mylisz się... ta nowsza wersja iGO nie jest oferowana jako darmowy update, występuję wyłącznie w wersji "płatnej" bo zawiera też nowsze mapy. To właśnie za nie producent iGO żąda zapłaty, bo każda z tych map jest objęta osobną licencją na konkretna wersję mapy - zajrzyj sobie w ustawienia/o programie/mapy/licencje.

Chcąc legalnie używać iGO na HD trzeba kupić ten soft w wersji 8.3.2 na karcie 4GB (ale w Polsce jeszcze nie ma tej wersji) i jednocześnie zaktualizować ROM do najnowszej wersji - co jednocześnie powoduje utratę gwarancji (o ile nie uda Ci się przywrócić fabrycznego ROM-u w przypadku oddawania palmtopa do serwisu). Drugi (prawdopodobnie) sposób to zakup iGO na karcie 2GB (jest na Allegro za ~450 zł), a następnie wykupienie na stronie Naviextras za 99 EUR najnowszej aktualizacji i zainstalowanie jej na posiadanej oryginalnej karcie.

Niestety zasady licencjonowania i aktualizowania iGO na tle takiej Automapy są strasznie niekorzystne... ale z TomTomem też tak było... kiedyś kupiłem wersję 6.x, a po miesiącu pojawiła się nowsza wersja i mogłem się tylko oblizać...  :-?
Napisane: Czerwiec 18, 2009, 23:51:20
Hmm. Ja mam takie coś u siebie:
Wersja pamięci ROM: 1.56.69.0 (44310).

A Twój HD jest z polskiej dystrybucji (lub od naszego operatora GSM) i ten firmware miał "od nowości"? Czy może go aktualizowałeś?
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 19, 2009, 00:02:00 »
Mój HD jest z Orange, kupiony jakieś 2-3 tyg temu.
Ale co do tej licencji i zakupów to mnie załamujecie... Przecież to jest chore.

Chcąc legalnie używać iGO na HD trzeba kupić ten soft w wersji 8.3.2 na karcie 4GB (ale w Polsce jeszcze nie ma tej wersji)

A jeśli go kupię za granicą, to nie będzie legalny? Np. na eBayu?

BTW zauważyłem jedną rzecz: obraz w iGo jest przeskalowanym VGA- wszystko jest rozciągnięte. Kiedy spróbowałem go przełączyć w tryb landscape, program wyświetlił się na części ekranu (jak VGA- czarny pasek na dole). Co gorsza po powrocie do Portrait dalej było ucięte na dole, czyli 1/5 ekranu czarna. Pomogła dopiero ponowna instalacja.

Chyba sobie póki co jednak odpuszcze tego iGo i zostanę przy AM...

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 19, 2009, 00:13:37 »
Ale co do tej licencji i zakupów to mnie załamujecie... Przecież to jest chore.

Niestety masz rację...

A jeśli go kupię za granicą, to nie będzie legalny? Np. na eBayu?

Oczywiście będzie  :ok:
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 19, 2009, 10:14:04 »
BTW zauważyłem jedną rzecz: obraz w iGo jest przeskalowanym VGA- wszystko jest rozciągnięte. Kiedy spróbowałem go przełączyć w tryb landscape, program wyświetlił się na części ekranu (jak VGA- czarny pasek na dole). Co gorsza po powrocie do Portrait dalej było ucięte na dole, czyli 1/5 ekranu czarna. Pomogła dopiero ponowna instalacja.

Chyba sobie póki co jednak odpuszcze tego iGo i zostanę przy AM...
To masz jakąś uszkodzoną wersję albo rom coś nie tego - nic nie powinno być rozciągnięte i nic nie jest ucięte.

a co do zakupu przecież nie trzeba w Polsce kupować - w końcu jesteśmy w EU :) -
http://www.notebookshop.sk/gps-navigacia/software/nav-n-go-igo-8-europe-4gb.html
http://www.bitmart.eu/software/nav-n-go-igo-8-gps-navigation-software.html .
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2009, 10:18:26 wysłana przez Borg »
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 22, 2009, 01:13:57 »
jednocześnie zaktualizować ROM do najnowszej wersji - co jednocześnie powoduje utratę gwarancji\

biblo
nie za bardzo wiem co stoi Ci na przeszkodzie aby zaktualizowac rom do najnowszej wersji bez utraty gwarancji ??? Co Ty nie wiesz ze poza romami kucharzy amatorow sa jeszcze "normalne" aktualizacje do nowszych wersji ??? :O
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline biblo

• 3314
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 22, 2009, 09:13:41 »
Niestety póki HTC nie oferuje "normalnych" aktualizacji ROM-u dla HD-ków kupionych w naszym kraju (chodzi mi o egzemplarze oferowane przez dystrybutorów). O swoich dyskusjach z supportem HTC pisałem już na forum.
Pozdrawiam,
biblo