Touch HD okiem byłego użytkownika zwykłego telefonu:
Przesiadłem się na to urządzenie z SonyEricssona K550i, więc jest to moja pierwsza styczność z tego typu urządzeniami (poza tygodniem zabawy MDA Compact I - nie wiem, które to jest, jeśli chodzi o stajnię HTC). Więc generalnie nie mam porównania...
System jest moim zdaniem super - czasami doświadczam kilkusekundowych zwisów w różnych momentach, ale to nie stanowi problemu. Dla kogoś przesiadającego się ze zwykłego telefonu niebo a ziemia. Możliwość tak elastycznego dogrania przydatnych aplikacji, wygodna ich obsługa poprzez wielki ekran dotykowy - genialne.
Aparat fotograficzny - może mam zapalcowany, nie czyściłem specjalnie, ale robi moim zdaniem dość niewyraźne zdjęcia w sztucznym świetle (bz. względem SE, 5Mpix dodaje poczucie idealnie rozmazanego obrazu na matrycy:]) Że zawsze mam ze sobą swojego kompakta, raczej z tego nie korzystam, więc nie testuję:)
Farba póki co nie odpada, ale mam go dopiero od poniedziałku, więc wszystko przede mną.
SMS - Świetnie pisze się SMS-y po wgraniu HButton i obróceniu w ten sposób wyświetlacza w trakcie pisania. Telefon od tygodnia, a ja już zaczynam pisać bezwzrokowo (jeśli można tak powiedzieć, gdy ma się klawiaturę 2cm od miejsca wpisywania:)) przy pomocy dwóch kciuków.
Brakuje mi trochę sposobu, w jaki w SE są wyświetlane potwierdzenia odbioru. Tam nie musisz kasować tych potwierdzeń, bo w wiadomościach wysłanych zmienia się tylko ikonka wiadomości po odebraniu potwierdzenia. Nie chodzi nawet o samo automatyczne kasowanie (czytałem już o programach, które zrobią to za mnie, podmienią numery itd.), czasem przydaje się sprawdzenie, czy konkretna wiadomość na pewno doszła (pamięć, czy potwierdzenie było, jest ulotna), a przekopywanie się przez zgromadzone potwierdzenia na pewno nie należy do najlepszych rozrywek.
Rozmiar, waga - Po zdjęciach wydawało mi się, że będzie większym bydlakiem, dużo mniej poręcznym - niespodzianka - duża wygoda, poręczny telefon, wielki ekran, stosunkowo mała waga.
TF3d - Nie bawiłem się Diamondem (poza kilkoma godzinami na szkoleniach), ale wszyscy znajomi, którzy z niego korzystają, wyłączają TF3D bardzo szybko - podobno się tnie itd. Tutaj tego nie widzę, chodzi bardzo płynnie. Kolejnym zarzutem było to, że wkurza ich ciągłe jeżdżenie po ekranie - dla mnie nie stanowi problemu, wolę to, niż klikać przez menu start.
Transmisja danych - bardzo fajna sprawa jeśli chodzi o WiFi, na uczelni sprawdzę bardziej specyficzną konfigurację sieci - zobaczę, czy się połączy. Ale to dopiero za tydzień. Poza tym chodzi świetnie, ale czego oczekiwać po przesiadce z EDGE na UMTS/HSDPA. Opera jest świetną przeglądarką, aczkolwiek potrafi się przyciąć na kilka sekund po przesunięciu strony. Do tego gdy jest za mała czcionka (za mała wg przeglądarki, bo ja mogłem to odczytać, np. miałem problemy z przeglądaniem stron na tym forum, bo był tylko jeden "<" np. jako link) na stronie, trzeba powiększyć ją, by móc kliknąć w link (nawet rysikiem).