Pożyjemy zobaczymy, skoro w aukcji jest napisane że gwarancja jest "Producenta" a nie "Serwisowa" to dla mnie jest to jednoznaczne z tym że w razie ew. problemów wysyłam urządzenie do serwisu HTC, paczka dojdzie jutro to wam powiem jakie kwity dostałem, szkoda się martwić na zapas. Wg tego zapisu Każdy sklep który sprzedaje Touch HD musi mieć pisemną zgodę na sprzedanie mi Tj. Kowalskiemu i prośbę o przeniesienie gwarancji na moją osobę. Czyli w połączeniu z pkt. 2 oznaczać by to miało że gdy powiedźmy sklep X kupi THD w Styczniu a sprzeda go w Maju to gwarancja wynosi wtedy 5mc-y mniej. Brzmi to dziwnie albo ja to źle interpretuję.
Całkowicie źle to interpretujesz...
1) jeśli sprzedawca na Allegro jest firmą, wystawia fakturę/paragon na konkretny towar, a do tego jeszcze wystawia swoją gwarancję (lub wydaje kartę gwarancyjną producenta), to przysługują Ci wszystkie uprawnienia i łatwo je wyegzekwujesz. Jeśli tak nie jest, to to co napisane jest na Allegro to tylko takie hasła reklamowe i egzekwowanie swoich uprawnień może być w praktyce niezwykle utrudnione lub wręcz niemożliwe,
2) co to znaczy: gwarancja "Producenta" lub "Serwisowa"? Gwarancja jest świadczeniem dobrowolnym i musi być na piśmie. Z reguły gwarancji udziela producent i w jego imieniu wydaje ją (wypełnia i stempluje) sprzedawca towaru - aby była ona respektowana konieczne jest czasem spełnienie określonych warunków (np. przedstawienie dowodu zakupu). Gwarancje może oczywiście wystawić też sprzedawca i to on wówczas staje się Gwarantem. Wg warunków gwarancji HTC
"Gwarancja jest udzielana tylko pierwotnemu nabywcy Produktu (Klientowi). Może jednak zostać przeniesiona na dowolną osobę, której Produkt został sprzedany, o ile firma HTC wyraziła zgodę na piśmie na takie przeniesienie własności (przy czym firma HTC nie będzie w nieuzasadniony sposób odmawiać udzielenia takiej zgody)." Jest to dość jasne i wyraziste sformułowanie...
3) o jakim sklepie piszesz? Takim, który oferuje urządzenia z polskiej dystrybucji HTC (czyli kupione od dystrybutorów lub oferowane przez operatorów GSM), czy o takim, który skupuje telefony od ludzi którzy je kupili od operatorów lub przywieźli z zagranicy?
W tym pierwszym wypadku jest to sprzedaż "pierwotna" - taki telefon może leżeć w sklepie/u operatora nawet rok, a i tak gwarancja biegnie dopiero od momentu sprzedaży. I nie jest tu wymagana zgoda HTC, bo to nie jest odsprzedaż, tylko sprzedaż.
W drugim wypadku, komis/handlarz telefonów sprzedaje telefon odkupiony od pierwotnego nabywcy - i to jest właśnie sprzedaż "wtórna", czyli w tym wypadku obowiązują wymagania określone przez HTC, a gwarancja biegnie od dnia "pierwotnej" sprzedaży konkretnego egzemplarza.
Synonim:: właśnie po to, aby się nie martwić później, warto czasem sprawdzić parę rzeczy przed zakupem - i nie nazywałbym tego "martwieniem się na zapas", lecz raczej przezornością...

Tak, czy inaczej życzę Ci, aby Twój nowy HD doskonale działał do samego końca (czyli do dnia, w którym zakończysz jego używanie), no i żeby Twoja stopa nie wysunęła się z klapka na szyszkę...