HTC HD + router dlink - problem

• 25 Odpowiedzi
  • 7257 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HTC HD + router dlink - problem
« dnia: Grudzień 30, 2010, 13:15:56 »
Nie wiem jak sobie poradzić z moim problemem. W domu mam rouret dlink dir 635 i bez problemu mi dziala, laptop się łączy, telefon nokia sie łączy ale mój htc hd nie chce juz ;/ Po włączeniu wifi w telefonie dla telefonu zostaje przypisany adres IP , na routerze widze ze telefon sie połączył z routerem ale na telefonie nie mam internetu ;/ Jest to problem tylko z moim telefonem i routerem. Kiedy telefonem probuje sie połączć z innymi sieciami to wszystko jest ok
Proszę o pomoc bo ja juz nie mam pojęcia gdzie jest problem

*

Offline kubalmar

• **
  • 219
  • Sprzęt: HTC
Odp: HTC HD + router dlink - problem
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 30, 2010, 23:49:41 »
Ja tez miałem taki problem z Dlinkiem i HTC i nic nie udało mi sie zrobić, wymieniłem pozniej router bo dlink zdechł i nagle HTC zaczął normalnie gadać. Dodam że kłopoty mialem na tym routerze Dlink ze wszystkimi HTC. Niestety nie pamietam modelu tego Dlinka.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 31, 2010, 08:27:14 »
Jak mozesz to zobacz zdiecia mojego modelu dlinka dir0635 moze po zdj poznasz czy to ten ;]

*

Offline kubalmar

• **
  • 219
  • Sprzęt: HTC
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 31, 2010, 08:46:09 »
Myślę że tu chodzi o samego D,linka niż o konkretny model, choć to co udało mi sie znaleźć to bardzo przypomina mój router.

*

Offline bartolinio

• 1008
  • Sprzęt: Galaxy Nexus (poprzednio HTC Desire HD)
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 31, 2010, 09:02:50 »
ja mam DIR-615 i zero problemów, być może coś jest nie tak z konfiguracją bądź to router'a bądź PDA
Device: Google Galaxy Nexus
ROM: Xylon (4.2.1)
Radio: XXLH1
Kernel: franco/trinity/faux

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 31, 2010, 09:05:20 »
No niby tak, ale gdzie moze byc błąd skoro htc sie łączy z routerem ale dalej juz do internetu nie przechodzi

*

Offline deveb

• **
  • 157
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 31, 2010, 14:49:25 »
Firmware routera zaktualizowane? Spróbuj na telefonie całkiem usunąć Twoją sieć i wprowadź ją na nowo, od zera?
kwbr PL @729MHz + MBW150 Executive Edition

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 31, 2010, 16:21:50 »
tak tez na routerze aktualizowalem firmware jak i na telefonie probowalem usunac moja siec i korzystac tez z innych "programów"do obsługi sieci

*

Offline deveb

• **
  • 157
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 01, 2011, 20:51:30 »
Spróbuj poeksperymentować z włączaniem/wyłączaniem opcji typu "Extra secured Wireless Network" czy inne ustrojstwa, które producent bonusowo wciska. Oczywiście wszystko w dozie zdrowego rozsądku bezpieczeństwa sieci.

Nie wiem jak DIR635, ale w DIR615 jest opcja "WiFi Protected Setup" która odpowiada za podłączanie nowego urządzenia do sieci poprzez wciśniecie przycisku na obudowie i wpisanie generowanego pinu. Włączenie (domyślne ustawienie) tego uniemożliwiało kiedyś jednemu z moich klientów podłączenie HTC Hero do sieci. Stabilność połączenia poprawiła się przez zmianę parametru "Beacon Period" na wartość "30".
kwbr PL @729MHz + MBW150 Executive Edition

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 02, 2011, 00:47:39 »
niestety i to nic nie dało ;/   Czy WiFi Protected Setup jest włączone czy nie to HTC z routerem się bez problemu lączy ale dalej na swiat już wyjść nie chce

*

NikoPL

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 02, 2011, 01:19:05 »
A jakie masz zabezpieczenie na routerze ?

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 02, 2011, 10:55:47 »
tzn? rzadnych specjalnych zabezpieczen nie mam na router
zwykle haslo admina zeby sie na niego dostac, kazdy kto zna haslo moze sie podlaczyc do sieci , siec nie jest ukryta.
Co do wifi to szyfrowanie WPA-PSK AES

*

NikoPL

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 02, 2011, 11:11:48 »
(...) Co do wifi to szyfrowanie WPA-PSK AES

Jesteś pewien, że Touch HD obsługuje takie szyfrowanie ? Może spróbuj najpierw z WEP.

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 02, 2011, 11:30:26 »
obsluguje, bo z innymi sieciami gdzie było także WPA jak i WPA2 łączył się bez problemu

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 02, 2011, 11:35:24 »
WPA2-PSK u mnie działa bez problemu a szyfrowanie mam TKIP więc i AES będzie działał...
mam linksysa wrt54gl i nigdy nie miałem problemów z wi-fi ani na HD-ku ani na Etenie ani na Nokiach
Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 02, 2011, 17:56:01 »
Wiec jak widac nie jest to kwestia szyfrowania :|

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 02, 2011, 23:15:40 »
Wiec jak widac nie jest to kwestia szyfrowania :|

Prawie się zgadza. Też miałem taki sam problem z D-Link 2640B. To jest wina HTC. Zrobiłem HR i ruszyło, ale przed tym połączy się HTC z D-Linkiem lecz bez szyfrowania!
Po późniejszym czasie postawiłem sobie Bullet2 + MT zamiast D-Linka i śmigało do pewnego czasu..., a dwa dni temu to samo; nieszyfrowane połączenie - internet działa, ze szyfrowaniem; NIE działa.
Pomógł HR HTC!

Myślę, że pomogłem.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2011, 23:21:39 wysłana przez masqar »

*

Offline bartolinio

• 1008
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 03, 2011, 09:29:34 »
coś mi w glacy świta że kiedyś ktoś tu na forum miał podobny problem... nie pamiętam już tego za bardzo ale wydaje mi się że to jednak było coś z ustawieniami HTC, coś z IP, pogrzeb zatem w ustawieniach, sprawdź jak jest przypisywane IP, ewentualnie usuń ręcznie wszystkie ustawienia

jak to nie pomoże to możesz też spróbować zaimportować ustawienia swojej sieci za pomocą xda_uc (takiego jakie jest w ROMach Energy)
polega to na zaimportowaniu do PDA pliku ustawień Twojej sieci (załączyłem go), oczywiście najpierw trzeba usunąć tą problematyczną sieć z PDA
w tym pliku musisz zmienić parametry: "SSID" w dwóch miejscach oraz "PASSWORD", tak przygotowany plik należy zaimportować za pomocą ww. aplikacji/dodatku/rozszerzenia, spowoduje to pojawienie się w PDA ustawień Twojej sieci gotowej do pracy, prawdopodobnie wszystkie pozostałe parametry powinny ustawić się na domyślne (i tu jest nadzieja, bo nie wiem czy rzeczywiście tak się ustawią), spróbować możesz, na pewno nie zaszkodzi

« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 03, 2011, 11:11:04 »
sam HR nie pomaga bo był wykonywany juz kilka razy i bez skutku.
spróbuje wyłączyć szyfrowanie i zobaczymy jak będzie na ogolno dostepnej sieci, ajk to nie pomoże to bede patrzyl przez ten plik konfiguracyjny w razie problemow będe pisał.

*

Offline bartolinio

• 1008
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 03, 2011, 17:30:13 »
jak nie pomaga HR to i pewnie nie pomoże mój sposób, może to być wina trefnego ROMu  :mysli:
jaki masz ROM?

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 03, 2011, 18:10:01 »
Telefon ma jeszcze gwarance to i ROM jest oryginalny Wersja ROM:1.56.69.0

*

Offline bartolinio

• 1008
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 03, 2011, 20:46:28 »
no to rzeczywiście jest dziwne, widocznie to taki rodzaj pechowego "przypadku" i pewnie nic już z tym nie zrobisz, bo jak nie pomaga HR to już nic raczej nie pomoże (no chyba że coś jest nie tak z konfiguracją router'a)

« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 04, 2011, 07:45:58 »
router dobrze skonfigurowany bo inne telefony o komputery nie mają problemu z dostepem do internetu.
Ten router i ten telefon tylko nie chcą ze soba współpracować ;/

*

Offline royal

• 420
  • Sprzęt: SPV M650, Toshiba G900,HTC TOUCH HD,HTC LEO,IPHONE
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 04, 2011, 15:54:23 »
Kiedyś o mały włos nie oddałem mojego hadka do serwisu z takiego samego powodu łączył się routerem (D-LINK) ale nie wyświetlał stron, wystarczyło w ustawieniach wifi zarządzanie energia ustawić na max i po problemie.
Ustawienie trzeba wprowadzić w większości romów po HR.

*

Offline bartolinio

• 1008
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 04, 2011, 17:27:54 »
ja nigdy nie ustawiam tego poziomu, zawsze zostawiam na min. i nigdy nie miałem najmniejszych problemów z wi-fi
kiedyś sugerowałem się taką radą i z ciekawości ustawiałem max. ale przyznam szczerze że nie robiło to absolutnie żadnej różnicy, co oczywiście nie oznacza, że nie warto spróbować, wręcz przeciwnie...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2011, 17:30:02 wysłana przez bartolinio »

« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 05, 2011, 11:25:19 »
Dzieki koledze royal problem udało się rozwiązać. Ustawienie sieci na najlepszą dało pozytywny  rezultat i udało mi się zalogowac i mieć internet :)
Serdecznie dziekuje royal za rozwiązanie problemu z ktorym sie borykałem :):) :ok: :ok:
Dzieki również wszystkim ktorzy starali się pomoc, dawali podpowiedzi i rozwiązania.
 :) Pozdrawiam