może ktoś przetestować w podobnych warunkach tzn. przy słabym i dobrym zasięgu z ustawieniami raz na 3G a raz na GSM i podzielić opinią?
dolaczam sie do pytania, oraz czy wogole wlaczenie HSDPA/HSUPA ma wplywa na zasieg (konkretnie na jego poprawe, czy to nie ta bajka ??) ??
pozdrawiam
Ma taki wpływ,że zasięg tego H..... jest mniejszy tzn. nie wszędzie dostępny.
Zasięg GSM jest największy i jeśli nie korzystacie z przepływu danych typu internet czy wideorozmowy najlepiej jest powyłączać wszystkie udogodnienia typu 3G/HSDPA/HSUPA . Zwiększy się za to zasięg baterii
hmm -> pytanie nie dotyczyło zasięgu - sprawa oczywista że zasięg "H" jest tylko w dużych miastach
pytanie dotyczyło jak długo trzyma bateria gdy:
1. jesteś w zasięgu 3G [i masz załączone 3G/HSDPA/HSUPA], sygnał nadajnika jest silny
2. jesteś w tej samej lokalizacji co wyżej ale korzystasz tylko z GSM
3. jesteś w lokalizacji gdzie jest zasięg 3G ale sygnał z nadajnika jest słaby
4. jesteś w tej samej lokalizacji co w pkt. 3 ale korzystasz tylko z GSM
i tak w moim przypadku:
w lokalizacji z pkt. 1 bateria trzymała najdłużej [ i było to 3G/HSDPA/HSUPA - przy silnym sygnale trzyma najlepiej]
w dalszej kolejności [jeżeli chodzi o czas pracy baterii] punktami: 2, 4 i na końcu 3 [czyli na 3G/HSDPA/HSUPA ale przy słabym sygnale jest najgorzej]
Nie chodzi mi o przytaczane przez wszystkich opinie że trza wyłączyć 3G/HSDPA/HSUPA bo bateria słabo trzyma.
Chodzi mi o potwierdzenie/zaprzeczenie mojemu doświadczeniu że jeżeli sygnał z nadajnika jest bardzo silny to bateria trzyma dłużej na 3G/HSDPA/HSUPA niż gdybyśmy mieli tylko włączony GSM