HD umarł przez ładowanie ??

• 13 Odpowiedzi
  • 3001 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline grac

• 353
  • GTi6 rządzi :D
    • http://www.306team.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=8
  • Sprzęt: SGSII [GT-i9100] | SGS TAB 10.1 [GT-P7500]
HD umarł przez ładowanie ??
« dnia: Czerwiec 15, 2009, 11:25:26 »
Siemano !!!

Dziś rano rozładował mi się HD. Podłączyłem go do komputera i zostawiłem aby się ładował.
Po jakieś godzince odpaliłem i działał ale dalej się ładując i nagle nie wiadomo skąd wyłączył się i
zaczął się sam włączać i wyłączać :(

Odpiąłem go i po włączeniu tylko zawirował i padł :( Teraz jak go podłączam do komputera to już nawet
nie ładuje (brak diody syngalizującej ładowanie) :(

A że wszystko się dzieje w pracy do dopiero po powrocie sprawdzę czy wstanie na "normalnej oryginalnej" ładowarce.
Może generalnie się nic nie stało i tylko bateria się rozładowała ??

Miał ktoś coś podobnego ??
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2009, 11:27:18 wysłana przez grac »
SAMSUNG GALAXY S2 [GT-I9100] - ROM : ANDROID v.2.3.5 XXKI4 GINGERBREAD
KERNEL : SPEEDMOD SGS2 v.2.6.35.7 hardcore@speedmod S2-K2-21
SAMSUNG GALAXY TAB @1.4GHz [GT-P7500] - ROM : ANDROID v.3.2 XWLA1 HONEYCOMB - KERNEL : v.2.6.36.4 – OC-VFPv3-d16_FP 1.4GHz

*

Offline czarusGG

• **
  • 236
    • http://www.kowszun.waw.pl
  • Sprzęt: HPC JORNADA 680, WALLABY, HIMALAYA, BLUEANGE
Odp: HD umarł przez ładowanie ??
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 08, 2009, 00:33:47 »
To normalne! W gniazdku USB w kompie jest za mały prąd by naładować HD'ka... Prądu starcza do podtrzymania, ale zdecydowanie nie starcza do postawienia HD'ka na nogi, przy rozładowanej baterii. Na ładowarce sieciowej, powinien wstać (tylko daj mu kilkaminut ~10 na podładowanie się do startu)... A jeśli chcesz ładować z kompa to zaopatrz się w specjalny kabelek (od dysków przenośnych via USB). Taki podwójny, by pobierał prąd z dwóch gniazdek nie jednego :)
Trzeba wiedzieć coś o wszystkim i wszystko o czymś.

*

robi6969

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 08, 2009, 06:23:08 »
czarusGG
Dziwna sprawa laduje czasami hdka na 3 kompach piec w domu, laptop w domu i piecyk w pracy i za kazdym raze ladowanie nie sprawia zadnego klopotu poprzez kabel usb - orginalny od hdka(oczywiscie chodzi mi o ladowanie po pelnym rozladowaniu sprzetu), no chyba ze grac uzyl kabelka made in china za 2 zl to sie zgodze :wink: jak wiadomo sa kable i "kable"
Pzdr

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 08, 2009, 08:00:10 »
To normalne! W gniazdku USB w kompie jest za mały prąd by naładować HD'ka... Prądu starcza do podtrzymania, ale zdecydowanie nie starcza do postawienia HD'ka na nogi, przy rozładowanej baterii. Na ładowarce sieciowej, powinien wstać (tylko daj mu kilkaminut ~10 na podładowanie się do startu)... A jeśli chcesz ładować z kompa to zaopatrz się w specjalny kabelek (od dysków przenośnych via USB). Taki podwójny, by pobierał prąd z dwóch gniazdek nie jednego :)

CzarusGG coś czarujesz - wiele razy zdarza mi się ładować THD z usb i owszem dłużej się ładuje ale normalnie do 100 % od samego 0. Żadnych podwójnych kabli nie mam tylko fabryczny. Myślę że spora grupa ludzi z forum też ładuje jak ja z usb i nie używa podwójnych kabli. Jeżeli port usb jest sprawny w komputerze to THD powinien się podładować.
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline cervandes

• **
  • 165
    • http://www.vw-passat.pl
  • Sprzęt: SGS2, E2370
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 08, 2009, 09:43:46 »
potwierdzam, potwierdzam, ja też ostatnio często ładuję przez USB, nawet z netbooka, który jest wyjątkowo energooszczędny, usb ma słabiutkie - i wszystko działa.

Wszystko wskazuje na to, że kolega ma albo starszego kompa ze słabym usb, albo coś jest nie tak z przewodem.
Każdy pierwszy raz buduje nas samych

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2009, 11:32:12 »
Hahaha co masz na mysli piszac:
starszego kompa ze słabym usb
Bo mnie sie zawsze wydawalo ze napiecie na USB jest zawsze takie samo :wink:
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline mabo

• **
  • 198
  • Sprzęt: Galaxy Note, Mio Spirit 680
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 08, 2009, 13:07:04 »
To spróbuj naładować akumulator 12V/145Ah ładowarką 12V/250mA - życzę powodzenia !
Pozdr.
BM

*

Offline deveb

• **
  • 157
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 08, 2009, 13:22:33 »
Ja bym to nazwał inaczej- z kompem z mobo powiedzmy jakiegoś ECS i z zasilaczem 250W firmy noname nie poładujesz sobie ;) Nie tyle co o specyfikacje USB wg założeń standardu chodzi, ale o niestabilność napięcia, no i zapewne słabe ampery (właściwie to miliampery).. Ta niedogodność, dotyczy również nowszych sprzętów ;) Przykład? Ostatnio naprawiałem dla kogoś kompa z zasilaczem jakiejś niezbyt znakomitej firmy, bodajże "Logic" czy coś takiego, jakieś 500W w teorii. Napięcie na linii 12V wahało się od 9V do 14V, w momencie gdy komputer NIE był pod obciążeniem. Wg założeń standardu ATX, powinno być w granicach 11,40V-12,60V, w innym wypadku mobo nie jest w stanie zniwelować takich skoków napięcia. Wtedy tak duże odchylenia napięcia niemalże bezpośrednio przekładają się na prąd podawany na USB, PCIe, etc, etc. Wniosek- ładowanie z portu USB w przypadku sprzętów niskiej jakości może faktycznie spowodować uwalenie telefonu, bądź po prostu brak ładowania.. ;)
kwbr PL @729MHz + MBW150 Executive Edition

*

Offline FoxHound

• 566
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 08, 2009, 20:43:02 »
To spróbuj naładować akumulator 12V/145Ah ładowarką 12V/250mA - życzę powodzenia !

Tu sie zgadzam ale napiecie na wyjsciu USB czy to w "starszych" komputerach czy "nowszych" jest takie samo - i tylko ota kwestie mi chodzilo :ok:
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline cervandes

• **
  • 165
    • http://www.vw-passat.pl
  • Sprzęt: SGS2, E2370
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 09, 2009, 09:36:31 »
a czy specyfikacja usb 1.1 a 2.0 nie zawiera różnicy w prądzie portu usb? Napięcie owszem to samo, ale np Iphony często nie chcą się ładować w starszych komputerach z usb 1.1, a w 2.0 ładują zawsze.
Każdy pierwszy raz buduje nas samych

*

Offline FoxHound

• 566
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 09, 2009, 11:11:44 »
Jedyna roznica to szybkosc transmisji danych - USB 1.1 daje jedynie dwie prędkości transmisji: 1,5 oraz 12 Mbit/s, natomiast USB 2.0 dodatkowo 480 Mbit/s. Zmian napiecia lub natezenia pradu nie wchodzi w gre z wiadomych przyczyn...
Pozdrawiam
FoxHound

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 09, 2009, 11:22:05 »
Ciekawe ;] Bo kolega w akcie desperacji chciał podładować OMNIE na jakimś starszym sprzęcie w pracy z USB 1.1 i niestety OMNI się zmarło ;)

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 09, 2009, 11:31:31 »
No i po co ta dyskusja. W teorii na USB powinno byc 5V/500mA, ale prąd często zależy od ilości i prądożerności urządzeń podłączonych do USB. Do tego dochodzi jeszcze zjawisko spadku napięcia. Dlatego nieraz da się naładować nieraz nie da. Duzo tez zalezy od jakosci plyty glownej i wydajnosci zasilacza. Nie ma co dywagowac. Zawsze lepiej jest ladowac z ładwarki sieciowej, bo ma sie pewnosc, ze sie naladuje. Wprzypadku USB jest to loteria nie zaleznie czy jest to USB 1.x czy 2.x.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2009, 12:01:32 wysłana przez OleYek »
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline FoxHound

• 566
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 09, 2009, 11:35:19 »
Wprzypadku USB jest to loteria nie zaleznie czy jest to USB 1.x czy 2.x.

Do tego wniosku zmierzałem  :ok:
Pozdrawiam
FoxHound