Nie wiem czy dobrze chwytam?
Jeżeli mamy wersję Ultra Slim to oznacza maksymalne wycięcie "niepotrzebnego" softu również takiego który do tej pory niepotrzebnie obciążał nam system. Tymczasem pamięć RAM jest po wycięciu softu (który chodził w tle) nadal na poziomie 42-43% czyli na poziomie jak w ROMie Bysia.
To gdzie to Ultra?
Nie chce zebys mnie zle odebral ale odniose sie do podstaw systemu operacyjnego.
system sklada sie z samych fizycznych plikow jak i aplikacji procesow serwisow dzialajacych w tle.
Jedno to ile ramu zajmuje i tu fakt w nowym romie bysia jest ona na takim samym poziomie tylko nie zapominaj ze to inny nowszy bulid, poza tym wersja ultra rozni sie tez iloscia plikow na partycji systemowej. Ona w tym przypadku jako czesc flasha zajmuje odpowiednia ilosc miejsca, w romie ultra pozbylismy sie jak na razie wikszej ilosci plikow niz normalny rom ma co oznacza ze file system jest bardziej odciazony, ma to wplyw moze nie na dzialanie samej manili ale ogolnie windows mobile wiec aplikacje uruchomia sie szybciej i wiecej ich mozesz miec zainstalowanych w urzadzeniu jak i maja wiecej pamieci podrecznej.
Tym sie roznia przede wszystkim.
Poza tym warto odciazac file system windoes mobile - dla przykladu podam ze tak ukochana przez wszystkich lub prawie wszystkich manila zajmuje cos okolo 2000 plikow ktore maja po 4kb. To katorga dla filesystemu i samego OS'u. wiec warto wywalic chociaz cokolwiek niepotrzebnego by system odzyl.
Takze to tak jak odchudzanie i tunowanie powiedzmy xpeka czy innego oesu.
Wiem ze ciezko przekonac kogos do tego ze wersja dziala szybko i stabinie jak widzi cyferki pamieci ram podobne jak w innej wersji. ale uwierz mi ze testy mowia duzo wiecej.
Obecnie pracuje niestety dosc dugo nad premiumem bo on dowali kolejne pliki na filesystem i uruchamia wiecej serwisow na starcie np: glight. a kazdy z nich zre Ram - ppoki co jestem na poziomie 55% co chyba i tak jest niezle przy zalozeniu ze w systemie siedzi manila2, build os jest nienajnowszy a rumy np davide z xda w wersji hp potrafia wciagnac 80%
mam nadzieje ze w miare jasno przedstawilem swoja wizje

poki co ide pracowac nad rejestrem total commandera google i flip it.
Adam