GPS w HTC HD

• 41 Odpowiedzi
  • 13566 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nowak.michal

• *
  • 90
  • Sprzęt: 3gs 32GB/HD2(near future)
GPS w HTC HD
« dnia: Listopad 09, 2008, 12:11:35 »
witam
naczytalem sie ze w urzadzeniach na procesorach qualcom wystepuje tzw lag (opoznienie) zwiazane z okreslaniem dokladnej pozycji

cytat z review na www.slashgear.com
http://www.slashgear.com/htc-touch-hd-slashgear-review-part-2-0721942/

"The HTC Touch Diamond has been criticised for its GPS performance, which can lag behind actual position when moving at speed.  Hopes were high for the Touch HD to avoid such a fate, but unfortunately that doesn’t appear to be the case.  Whether from the processor (the same 528MHz Qualcomm MSM7201A as in the Diamond) or the GPS receiver itself, when driving the indicated position is always 50-80ft behind.  This makes navigating via the on-screen directions incredibly difficult.  At lower speeds, such as when walking, the Touch HD has no problems, just like the Diamond.  We’re still attempting to get hold of some alternative GPS programs, such as TomTom or Garmin Mobile XT, and will update this review when we’ve had an opportunity to try them out."

pyatnie do pierwszych polskich uzytkownikow ..
czy po zainstalowaniu autompay czy tez tom toma widzicie opoznienia na ekranie wzgledem realnego polozenia ?

pozdrawiam

Odp: GPS w HTC HD
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 09, 2008, 18:17:27 »
u mnie automapa 5.20 śmiga bez problemu , dziś właśnie testowałem

*

Offline rafikkkk

• **
  • 236
  • Sprzęt: HTC TOUCH HD + 8GB microSD, HTC TOUCH DIAMOND
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 09, 2008, 19:06:32 »

...na diamondzie tez hula, fixa lapie do 15 sek czyli jest dobrze :ok:

Pozdrawiam...
"Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest" Jan Paweł II

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 09, 2008, 20:43:47 »
mówiąc krótko - NO LAG'S with Qualcomm - to mówiłem ja - Polaris  :grin:

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 09, 2008, 20:50:07 »
Jeśli są lagi to tylko i wyłącznie z winy programu.
Are you shpongled?

*

Offline nowak.michal

• *
  • 90
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 09, 2008, 21:44:26 »
niby w nowej automapie mozna ustawic odswiezanie pozycji ponizej 1s - wiec to takze powinno pomoc w dokladnosci

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 09, 2008, 22:26:27 »
ja to określe następująco:

w piątek otrzymałem HD, zacząłem się nim bawić w biurze, gdzie do okna mam jakieś 2-3m. Po 10 min widzę że złapałem fixa... !! Odbiornik sensowny. I to bez wcześniejszego pobierania danych.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 10, 2008, 00:19:25 »
Jak jest dział hd vs nawigacje

Nie udaje mi się odpalić igo 8 ;-(
Może ktoś próbował

Niby mi się progs włącza ale nic dalej

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 10, 2008, 00:30:06 »
widocznie brak skórki.
Are you shpongled?

*

Offline rafikkkk

• **
  • 236
  • Sprzęt: HTC TOUCH HD + 8GB microSD, HTC TOUCH DIAMOND
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 12, 2008, 23:42:53 »
Witam

Pokaz mozliwosci nawigowania w trasie HTC HD i obok Omnia http://www.youtube.com/watch?v=v45--rkRgjk

Pozdrawiam
"Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest" Jan Paweł II

*

Offline zygzag

• 808
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 14, 2008, 14:49:17 »
Witam
Pokaz mozliwosci nawigowania w trasie HTC HD i obok Omnia http://www.youtube.com/watch?v=v45--rkRgjk
Pozdrawiam

Faktycznie - "pokaz" - zmęczyłem się po 2 minutach oglądania trzęsącego się obrazu, cyrylicy i widoku korków na jezdni - co to w ogóle miało być  :O ?

*

Offline woody

• **
  • 127
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 14, 2008, 15:10:39 »
Witam
Pozdrawiam

Faktycznie - "pokaz" - zmęczyłem się po 2 minutach oglądania trzęsącego się obrazu, cyrylicy i widoku korków na jezdni - co to w ogóle miało być  :O ?
To nie cyrylica tylko greka - ewentualnie jak się uprzesz to pismo uproszczone na bazie dużego alfabetu greckiego - majuskuły oraz głagolicy, z której zostały przeniesione niektóre litery do cyrylicy  :P

*

Offline zygzag

• 808
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 14, 2008, 19:17:13 »
To nie cyrylica tylko greka - ewentualnie jak się uprzesz to pismo uproszczone na bazie dużego alfabetu greckiego - majuskuły oraz głagolicy, z której zostały przeniesione niektóre litery do cyrylicy  :P

nieważne, grunt, że -lica a do tego zmęczyła mnie  :grin:

*

Offline apol

• *
  • 58
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 20, 2008, 00:35:56 »
wkoncu odpalilem poprawnie iGo8   w 800x480 normalnie szczenka mi opadla:D  do tej pory odpalalem tez 800x480 ale skalowane z 400x240 ale koles na xda zapodal zmienione data.zip i opisal jak zmienic w pliku sys.txt

normalnie miod teraz ;) tylko czekac az pojawi sie jakis skin ultra pod wersje 8.3.1 iGo8

*

Offline nowak.michal

• *
  • 90
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 20, 2008, 00:44:35 »
wkoncu odpalilem poprawnie iGo8   w 800x480 normalnie szczenka mi opadla:D  do tej pory odpalalem tez 800x480 ale skalowane z 400x240 ale koles na xda zapodal zmienione data.zip i opisal jak zmienic w pliku sys.txt

normalnie miod teraz ;) tylko czekac az pojawi sie jakis skin ultra pod wersje 8.3.1 iGo8

w igo8 jakie jest pokrycie polski ?
na polske ktora nawigacje polecasz ?

*

Offline apol

• *
  • 58
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 20, 2008, 01:38:33 »
Poland8_2008.07_080903_EMAPA  datowana na 3 wrzesnia tego roku pewnei pokrycie jakies 99% jak kazda nowa navi

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 20, 2008, 06:29:04 »
Poland8_2008.07_080903_EMAPA  datowana na 3 wrzesnia tego roku pewnei pokrycie jakies 99% jak kazda nowa navi

to jest klasyczny przykład mapy po której kursor powinien się poruszać ale bez możliwości nawigacji. Kierunkowość dróg na poziomie 3%. Więc z tym pokryciem to sobie mogą... lepiej było zrobić z tego bmp i wrzucić do google maps :P

*

Offline apol

• *
  • 58
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 20, 2008, 10:13:16 »
czy ty wiesz co ty piszesz ;)

ja pisze o mapie do iGo8  wersji 8.3.1  a mapa polski ma punkty bazowe wziete tylko z emapy

to nei mapa emapy wrzucaona do wm6 ;)  no ale tak to jest jak ktos sobie trudu nei zada i nie poczyta.

z innego forum wyjasnienie co do map iGo8
Poniewaz duzo osob ma problemy z rozszyfrowaniem ktora mapka jest nowsza wyjasniam
Poland8_2008.04_080602 nalezy rozszyfrowywac to w ten sposob
Poland8 - nazwa kraju ktorego mapka dotyczy
2008.04 - data np. wedlug multinetu TA
080602 - data wydania danej mapki Rok/Miesiac/Dzien
Istnieje tez rozbicie na dostawcow lokalnych(EU Wschodnia) i TeleAtlasa

i wlasnie mapa polski w iGo8 jest bazowana na dostawcy lokalnym (emapa i ich danych cyfrowych)

2. Zakres i szczegółowość danych cyfrowych:

* 100% pokrycia,

* ponad 3400 planów miejscowości,

* szczegółowe plany wszystkich (892) miast,

* 70 000 miejscowości,

* kompletna sieć drogowa wraz z kierunkowością,

* kompletna baza kodów pocztowych.

3. Dostwca danych - Emapa sp. z o.o.

« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 10:46:59 wysłana przez apol »

*

Offline LaChupacabra

• 23
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 22, 2008, 15:12:36 »
Mam taki problem. Zainstalowałem sobie demo GPS Tuner 5.3 i nie wykrywa mi GPS, w TT7 podobnie. Co jest nie tak ? Wiem, ze jakieś porty trzeba po ustawiać itp. Na Nokii N95 nie było trzeba tego robić  :E

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 22, 2008, 16:02:39 »
czy ty wiesz co ty piszesz ;)

pewnie mnie zaraz oświecisz...?

ja pisze o mapie do iGo8  wersji 8.3.1  a mapa polski ma punkty bazowe wziete tylko z emapy

punkty bazowe... i co z tego? baza danych emapy ma pokiereszowaną kierunkowość i tyle. Nie sprawdzałem najnowszej wersji danych z emapy, ale nie sądzę żeby poprawili taką ilość błędów. Fakt, siatkę ulic może i mają dużą, tutaj nie ma co zaprzeczać, ale co z tego jeśli przypadkiem niektóre ulice mają pomieszane kierunki?

to nei mapa emapy wrzucaona do wm6 ;)  no ale tak to jest jak ktos sobie trudu nei zada i nie poczyta.

???? co znaczy mapa emapy wrzucona do wm6? tzn wrzucam mapę do wm6 i mnie nawiguje ? :D  :O możesz podać jakiś przepis na takie cuda? :D

z innego forum wyjasnienie co do map iGo8
Poniewaz duzo osob ma problemy z rozszyfrowaniem ktora mapka jest nowsza wyjasniam
Poland8_2008.04_080602 nalezy rozszyfrowywac to w ten sposob
Poland8 - nazwa kraju ktorego mapka dotyczy
2008.04 - data np. wedlug multinetu TA
080602 - data wydania danej mapki Rok/Miesiac/Dzien
Istnieje tez rozbicie na dostawcow lokalnych(EU Wschodnia) i TeleAtlasa
i wlasnie mapa polski w iGo8 jest bazowana na dostawcy lokalnym (emapa i ich danych cyfrowych)

to chyba logiczne ale gdyby ktoś nie wiedział to może się przydać

*

Offline zygzag

• 808
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 22, 2008, 16:54:54 »
punkty bazowe... i co z tego? baza danych emapy ma pokiereszowaną kierunkowość i tyle. Nie sprawdzałem najnowszej wersji danych z emapy, ale nie sądzę żeby poprawili taką ilość błędów. Fakt, siatkę ulic może i mają dużą, tutaj nie ma co zaprzeczać, ale co z tego jeśli przypadkiem niektóre ulice mają pomieszane kierunki?

Z tego co mi wiadomo to nie tylko kierunkowość. iGO8 z e-mapą polski niezbyt dobrze rozpoznaje ( a wg mnie w ogóle nie rozpoznaje ) rodzaju dróg - każda "wstążka" na mapie jest dla iGO8 równorzedną drogą ( jedynie autostrady kuma jak trzeba). Miałem okazje się o tym przekonać osobiście w mojej miejscowości gdzie nawigator prowadził mnie w uliczki z zakazem wjazdu i takie, którymi jazda nie miała najmniejszego uzasadnienia choć ostatecznie prowadziły do celu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2008, 17:13:25 wysłana przez zygzag »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 22, 2008, 16:59:41 »
Z tego co mi wiadomo to nie tylko kierunkowość. iGO8 z e-mapą polski niezbyt dobrze rozpoznaje ( a wg mnie w ogóle nie rozpoznaje ) rodzaju dróg - każda "wstążka" na mapie jest dla iGO8 równorzedną drogą ( jedynie autostrady kuma jak trzeba). Miałem okazje się o tym przekonać osobiście w mojej miejscowości gdzie nawigator prowadził mnie w uliczki z zakazem wjazdu i takie, którymi jazda nie miała najmniejszego uzasadnienia choć ostatecznie prowadziły do celu.

przynajmniej jedna osoba, która nie patrzy na cyferki marketingowe (100%) a na faktyczny stan mapy...

no ale tak to jest jak ktos sobie trudu nei zada i nie poczyta.

nawigacji sie używa a nie czyta...

*

Offline Tampon

• **
  • 109
  • Sprzęt: TouchHD :ok:
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 22, 2008, 20:07:32 »

A ja mam z tym problem, jak ustawiony powinien być GPS w HD ?
Standardowo mam port COM 4 oraz prędkość 4800. Ale gdy włączam AM, to jest tylko napis "Szukam sygnału GPS" i nic się nie dzieje, wydaje mi się że powienien łapać tego fixa nie dłużej niż 1 min.
Pomijając takie rzeczy jak chmury lub mieszkanie, czy drzewa... Jak macie ustawiony ten GPS żeby on działał... jaki port? może COM1 lub COM2 ? pomóżcie  :)

PS. znacie jakiś programik którym można tego fixa pobrać, tzn jakoś obrazowo wyświetlić ilość satelit?
Ja widziałem Active Trace w akcji, ale jest płatne... ( http://pda.pl/news/predkosc_fixa_w_htc_touch_diamond )

Czego Wy używacie do gps'u poza programem do navigacji (np. AM) ? Poprostu uruchamiacie AM i już Wam szuka sygnału, łączy w końcu i to wszystko?

*

Offline silver_pl

• 38
  • Sprzęt: TouchHD
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 22, 2008, 20:12:54 »
ja mam AM i w ustawieniach AM mam żeby automatycznie wykrył GPS i jak włączam AM to odrazu szuka sygnału GPS i za parę chwil łapie fixa...

*

Offline Tampon

• **
  • 109
  • Sprzęt: TouchHD :ok:
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 23, 2008, 12:25:13 »
To też tak mam, bo AM ma taką funkcję że pobiera dane z pda, jeśli chodzi o port i prędkość...

Wyszedłem poza dom, i na otwartej przestrzeni, faktycznie łapie fixa szybko  :ok:

Zna ktoś może program podobyny do tego Active Trace , który pokazałby ile satelit wykrywa gps? najlepiej graficznie. i za darmo :P

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 23, 2008, 14:54:05 »

Pomijając takie rzeczy jak chmury lub mieszkanie, czy drzewa... Jak macie ustawiony ten GPS żeby on działał... jaki port? może COM1 lub COM2 ? pomóżcie  :)

no to pomiń jeszcze wpływ słońca na płodność słoni w czwartym kwartale roku... Jeśli będziesz próbował sfixować urządzenie w domu to nie wróże rewelacji. Jeśli po 5 min na zewnątrz nie złapiesz sygnału to proś io wymiane gwarancyjną.

« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 24, 2008, 15:29:15 »
Czy ktos moglby uplodowac na inna niz rapidshare stronke data.zip ze skorkami 480/800... chodzi mi o wersje do IGO8.3. Na XDA sa linki ale tylko do rapidshare a moj provider blokuje ta usluge wiec nie moge tego sciagnac :(

*

Offline apol

• *
  • 58
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 25, 2008, 00:44:36 »

*

Offline klin

• *
  • 93
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 25, 2008, 08:03:35 »
Zna ktoś może program podobyny do tego Active Trace , który pokazałby ile satelit wykrywa gps? najlepiej graficznie. i za darmo :P

nie wiem czy jest podobny ale szukaj: VisualGPSce - darmowy
zresztą w AM masz możliwość prostego podglądu informacji o ilości satelit widocznych i z których łapiesz fix-a

*

Offline zygzag

• 808
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 25, 2008, 14:41:03 »
przynajmniej jedna osoba, która nie patrzy na cyferki marketingowe (100%) a na faktyczny stan mapy...

Jeszcze dzis pozbywam się iGO8, ktore moim zdaniem jest jak...blondynka - co z tego, że ładne i dobrze się...hm...prezentuje skoro jest głupie jak but. Najnowsza wersja programu z najnowszymi, dostępnymi mapami e-mapa w dalszym ciągu, bez wzgledu na sposób obliczania trasy prowadzi mnie pod zakazy wjazdu i wodzi ulicami, ktorymi normalnie bym w zyciu nie jechał bo są po prostu...durne.  :mad: Wracam do AM 5.0.5
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2008, 14:44:00 wysłana przez zygzag »