GPS szwankuje po włączeniu, aż do softreset

• 11 Odpowiedzi
  • 2050 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
GPS szwankuje po włączeniu, aż do softreset
« dnia: Wrzesień 21, 2009, 09:50:20 »
Od jakiegoś czasu (dawniej było OK) mój Touch HD ma jakiś problem z wewnętrznym GPS. Po włączeniu (mam na myśli pełny boot po wcześniejszym shutdown) wszystkie programy (AutoMapa, OziExplorer) pokazują stałe kłopoty z GPSem, których co chwila się rozłącza albo pokazuje 0 satelitów, po chwili znów ma fixa i za 10 sekund znów pada). Ten stan trwa aż do wykonania Soft-Resetu, po którym zaczyna działać bez problemu. Dziwne to trochę ale tak jest. Troche mi to wygląda na problem sprzętowy ale pewności nie mam. Ten mój HD w ogóle jest jakiś mało stabilny - przez pewien czas nie reagował na wyjęcie rysika (nie włączał ekranu, nie odblokowywał klawiszy). Już chciałem się umawiać z serwisem kiedy nagle się naprawiło (samo, bez żadnych gwałtownych wydarzeń typu upadek na podłogę :) ) Mniej więcej od tego czasu (choć być może całkiem bez związku) mam te problemy z GPSem.

*

robi6969

Odp: GPS szwankuje po włączeniu, aż do softreset
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 21, 2009, 10:01:58 »
Probowales zmieniac radio albo robic HR? Ja bym zaczal od tych dwoch podstawowych krokow
Pzdr

*

Offline grac

• 353
  • GTi6 rządzi :D
    • http://www.306team.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=8
  • Sprzęt: SGSII [GT-i9100] | SGS TAB 10.1 [GT-P7500]
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 21, 2009, 11:07:48 »
Wgraj sobie nowe radio v.1.17 o którym jest temat na forum, następnie zaopatrz się w programik HTC Gps Tool.
Po wgraniu nowego radyjka, zaktualizuj sobie satelity programem QuickGPS który masz w programach a następnie na zewnątrz budynku odpal automałpę i zobacz jak złapie fixa :) Jeżeli dalej będzie długo łapał to odpal sobie Gps Tool (który zainstalujesz) i wykonaj nim cold start GPSa.

Htc Gps Tool znajdziesz pod tymi linkami :
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=360477
http://www.gsmcenter.pl/forum/viewtopic.php?p=59215
SAMSUNG GALAXY S2 [GT-I9100] - ROM : ANDROID v.2.3.5 XXKI4 GINGERBREAD
KERNEL : SPEEDMOD SGS2 v.2.6.35.7 hardcore@speedmod S2-K2-21
SAMSUNG GALAXY TAB @1.4GHz [GT-P7500] - ROM : ANDROID v.3.2 XWLA1 HONEYCOMB - KERNEL : v.2.6.36.4 – OC-VFPv3-d16_FP 1.4GHz

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 21, 2009, 12:13:06 »
A dla mnie robienie wymiany radiorom-u przy takich problemach to jedna z glupszych rad. Zwlaszcza jak nie wiadomo czy sprzet jest na gwarancji.

Takie objawy nie powinny wystepowac nawet na oryginalnym software (predzej juz wymienianym), natomiast wymiana romu to dodawanie sobie kolejnej potencjalnej przyczyny (a moze cos poszlo nie tak).

Tutaj warto by bylo napisac czy cos kombinowales z telefonem - czy chodzi on na oryginalnym romie czy jakims kombinowanym, to samo tyczy sie radiorom-u.

Tak samo jak kolega wspomnial warto przegladnac log z GPS Tool i zobaczyc co tam sie dzieje, opis protokolu komunikacji znajdziesz spokojnie na necie. Bedziesz widzial co GPS przesyla do urzadzenia.

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline grac

• 353
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 21, 2009, 12:23:25 »
A dla mnie robienie wymiany radiorom-u przy takich problemach to jedna z glupszych rad. Zwlaszcza jak nie wiadomo czy sprzet jest na gwarancji.

Nie wiem czy głupia czy nie ale w moim przypadku to AKURAT pomogło bo łapanie fix-a (np. 30min) na starym radiu czasem doprowadzało mnie do rozstroju nerwowego o czym pisałem zresztą na forum.
SAMSUNG GALAXY TAB @1.4GHz [GT-P7500] - ROM : ANDROID v.3.2 XWLA1 HONEYCOMB - KERNEL : v.2.6.36.4 – OC-VFPv3-d16_FP 1.4GHz

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 21, 2009, 12:53:46 »

Nie wiem czy głupia czy nie ale w moim przypadku to AKURAT pomogło bo łapanie fix-a (np. 30min) na starym radiu czasem doprowadzało mnie do rozstroju nerwowego o czym pisałem zresztą na forum.

Glupia jesli nie wiesz nawet jaki ktos ma radio rom, ot bez jakiejkolwiek analizy problemu wymien sobie radio rom.

Prawde mowiac nie spotkalem tez jeszcze rom-u ktory lapie 30 minut. Ja mam oryginalny i jak narazie nie widze potrzeby zmiany... Choc moze w jakis starych wersjach tak sie dzialo - ale narazie nie wiemy jaki tam jest rom i czy sprzet jest na gwarancji. Jesli jest to potem w razie jakiegos problemu przy zmianie rom-u ktos bedzie mial przez to problemy. Zapomniales zaznaczyc ze zmiana rom-u nalezy robic na wlasna odpowiedzialnosc i moze to byc przyczyna klopotow w serwisie (choc nie musi).

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline grac

• 353
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 21, 2009, 12:59:29 »

Glupia jesli nie wiesz nawet jaki ktos ma radio rom, ot bez jakiejkolwiek analizy problemu wymien sobie radio rom.

Prawde mowiac nie spotkalem tez jeszcze rom-u ktory lapie 30 minut. Ja mam oryginalny i jak narazie nie widze potrzeby zmiany... Choc moze w jakis starych wersjach tak sie dzialo - ale narazie nie wiemy jaki tam jest rom i czy sprzet jest na gwarancji. Jesli jest to potem w razie jakiegos problemu przy zmianie rom-u ktos bedzie mial przez to problemy. Zapomniales zaznaczyc ze zmiana rom-u nalezy robic na wlasna odpowiedzialnosc i moze to byc przyczyna klopotow w serwisie (choc nie musi).

Akurat tak się składa że też mam oryginalny rom i miałem problemy z łapaniem fixa. A skoro msz1959 nie podał wersji romu to może po prostu zapomniał i to wcale nie oznacza że moje sugestie są głupie.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 21, 2009, 13:04:20 »
Po prostu dla mnie sugestia zrobienia czegokolwiek - zwlaszcza flashowania telefonu bez zapoznania sie z dokladna sytuacja jest glupia. Nie mozna czegos naprawiac bez analizy przyczyny i to tyczy sie wszystkiego - potem takie naprawy to sobie ogladamy w programach typu usterka... Albo ludzie w serwisach maja robote...

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 22, 2009, 15:52:48 »
Niechcący jak widzę rozpętałem burzę :)

Mój HTC jest niemal dziewiczy - wgrałem chyba tylko jedną lub może dwie poprawki systemowe ze strony HTC, ale żadnych 'radio' czy innych ugotowanych ROMów. Jest wciąż na gwarancji, zresztą nie jestem entuzjastą takich działań - zawsze się boję, że coś nie pójdzie jak należy i albo zostanę w ogóle bez telefonu/PDA albo część software'u przestanie działać. Ponadto, o ile dobrze rozumiem, po tego rodzaju operacji już raczej nie można użyć zwykłego Restore (używam programu Sprite Backup) tylko musiałbym wszystkie aplikacje od nowa instalować.

Spróbuję zrobić HR, choć też nie przepadam za tym rozwiązaniem ostatecznym - znikają ostatnio wymieniane SMSy i maile, nigdy też nie ma pewności, czy ostatni Backup nie zawiera już (np. w rejestrze) czegoś pokopanego, co właśnie próbuję naprawić. No ale chyba nie ma rady - GPS dawniej działał normalnie choć regularnie na noc robiłem zawsze shutdown. Teraz dostaje tego "małpiego rozumu" tylko tuż po włączeniu, bo po Softresecie zaczyna działać normalnie.

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 26, 2009, 14:41:53 »
A dla mnie robienie wymiany radiorom-u przy takich problemach to jedna z glupszych rad

Zgodze sie tutaj z kolega. Najpierw wypadalo by wyczerpac mozliwosci "nie ingerencyjne" :P w rom czy radiorom. To tak jak czytam posty w stylu: Pytanie nowego: slabo slysze rozmowce w sluchawce co zrobic ? Odp "inteligenta": zrob HR - no litosci  :E

msz1959 - wgraj programik HTC GPS Tool - tam sobie ustaw clean memory i cold start - jesli po tym zabiegu nadal bedzie Ci wariowal sprobuj czegos innego...

Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline grac

• 353
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 28, 2009, 10:40:03 »
msz1959 - wgraj programik HTC GPS Tool - tam sobie ustaw clean memory i cold start - jesli po tym zabiegu nadal bedzie Ci wariowal sprobuj czegos innego...

Też mu to pisałem więc po co powtarzać to samo ??
Mi zmiana radio romu pomogła więc to zasugerowałem ale na to wygląda że nie ma sensu cokolwiek tu radzić....

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 28, 2009, 16:41:19 »
Też mu to pisałem więc po co powtarzać to samo ??

Sorry grac cos mi musialo pasc na oczy ze nie zauwazylem tego...

Mi zmiana radio romu pomogła więc to zasugerowałem ale na to wygląda że nie ma sensu cokolwiek tu radzić....

Dlaczego nie ma sensu ? Chodzi o to ze lepiej przed "drastycznymi" metodami sprobowac czegos lezejszego...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2009, 16:45:54 wysłana przez FoxHound »
Pozdrawiam
FoxHound