Niechcący jak widzę rozpętałem burzę

Mój HTC jest niemal dziewiczy - wgrałem chyba tylko jedną lub może dwie poprawki systemowe ze strony HTC, ale żadnych 'radio' czy innych ugotowanych ROMów. Jest wciąż na gwarancji, zresztą nie jestem entuzjastą takich działań - zawsze się boję, że coś nie pójdzie jak należy i albo zostanę w ogóle bez telefonu/PDA albo część software'u przestanie działać. Ponadto, o ile dobrze rozumiem, po tego rodzaju operacji już raczej nie można użyć zwykłego Restore (używam programu Sprite Backup) tylko musiałbym wszystkie aplikacje od nowa instalować.
Spróbuję zrobić HR, choć też nie przepadam za tym rozwiązaniem ostatecznym - znikają ostatnio wymieniane SMSy i maile, nigdy też nie ma pewności, czy ostatni Backup nie zawiera już (np. w rejestrze) czegoś pokopanego, co właśnie próbuję naprawić. No ale chyba nie ma rady - GPS dawniej działał normalnie choć regularnie na noc robiłem zawsze shutdown. Teraz dostaje tego "małpiego rozumu" tylko tuż po włączeniu, bo po Softresecie zaczyna działać normalnie.