FROYO x RED CAMERA 2011.02.24 FOR BLACKSTONE

• 75 Odpowiedzi
  • 18714 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline artix121

• *
  • 50
  • Sprzęt: Chwilowo brak
FROYO x RED CAMERA 2011.02.24 FOR BLACKSTONE
« dnia: Marzec 13, 2011, 01:17:47 »
Wreszcie doczekaliśmy się Androida na Touch HD w którym działa aparat:) jest on w pełni sprawny. Niestety słuchawki nadal nie działają. Cały temat można przeczytać na xda-developers.com:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=940816
Aby cieszyć się już prawie w pełni sprawnym androidem należy pobrać 3 pliki z 3 postu: na xda-developers.com
1.Froyo X Red
2.kernel+libs
3.Haret+Startup.txt-Ts-Calibration
Cały proces instalacji jest opisany na xda.
Uprzedzając pytania typu ile wytrzymuje bateria itp odpowiem tak: co do baterii autor podaje że wytrzymuje 10-11 godzin ale niestety nie jestem w stanie tego sprawdzić gdyż przez kiepską kartę pamięci Android zawiesza się po max 5 minutach używania.
Aparat przetestowałem:)
Problem jaki zauważyłem to kiepsko dostosowany ekran (efekt odbicia lustrzanego- dotykasz ekranu z prawej strony a odpala się okienko znajdujące się symetrycznie po 2 stronie ekranu). na szczęście bardzo łatwo można to wyeliminować. Mianowicie gdyby ktoś miał taki problem po prostu usuwamy z naszej karty plik  " ts-calibration" i odpalamy Androida- podczas włączania zostaniemy poproszeni o dostosowanie ekranu.
Instalacja Androida jest całkowicie bezpieczna i nie grozi żadnymi konsekwencjami w razie niepowodzenia, tak więc zachęcam każdego do testów.
Miłego użytkowania:)

edit: Działa wejście jack 3,5 więc możemy cieszyć się muzyką w słuchawkach, oraz działa bluetooth.

edit: Bateria po całkowitym naładowaniu wytrzymała 12 godz z wyłączonym ekranem (napisałem może 10 sms i to tyle z używania tel)- było ok 50%, natomiast po włączeniu Wifi i Marketu w ok 1 godz spadła do poziomu 10%.

Wersja bardzo stabilna, żadnych zawieszek (po przełączeniu na 2g), szybkość działania porównywalna z Energy ROM (po zmianie przeglądarki na Opere, ta oryginalna z Androida strasznie muli), wydaje mi się że nawet trochę szybciej chodzi ale może jest to moja subiektywna ocena spowodowana użytkowaniem 1 Androida:)

edit: Moduł GPS nie działa (przynajmniej u mnie)- po włączeniu nawigacji pojawia się okienko z napisem "ustalanie lokalizacji" (lub jakoś podobnie), po chwili znika- tak jak by połączył się i wyświetla nie napis "sprawdzanie dostępności nawigacji". Podczas tej operacji raz zawiesił się po 5 min, za 2 razem sprawdzał przez pół godz i nic nie pokazał. Sprawdzałem również programem "Elixir" i on również nie połączył sie z GPS..
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2011, 21:03:19 wysłana przez artix121 »
Do zadawania pytań służy forum nie pw. :)

Odp: FROYO x RED CAMERA 2011.02.24 FOR BLACKSTONE
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 13, 2011, 21:02:10 »
Wreszcie doczekaliśmy się Androida na Touch HD w którym działa aparat:) jest on w pełni sprawny. Niestety słuchawki nadal nie działają. Cały temat można przeczytać na xda-developers.com:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=940816
Aby cieszyć się już prawie w pełni sprawnym androidem należy pobrać 3 pliki z 3 postu: na xda-developers.com
1.Froyo X Red
2.kernel+libs
3.Haret+Startup.txt-Ts-Calibration
Cały proces instalacji jest opisany na xda.
Uprzedzając pytania typu ile wytrzymuje bateria itp odpowiem tak: co do baterii autor podaje że wytrzymuje 10-11 godzin ale niestety nie jestem w stanie tego sprawdzić gdyż przez kiepską kartę pamięci Android zawiesza się po max 5 minutach używania.
Aparat przetestowałem:)
Problem jaki zauważyłem to kiepsko dostosowany ekran (efekt odbicia lustrzanego- dotykasz ekranu z prawej strony a odpala się okienko znajdujące się symetrycznie po 2 stronie ekranu). na szczęście bardzo łatwo można to wyeliminować. Mianowicie gdyby ktoś miał taki problem po prostu usuwamy z naszej karty plik  " ts-calibration" i odpalamy Androida- podczas włączania zostaniemy poproszeni o dostosowanie ekranu.
Instalacja Androida jest całkowicie bezpieczna i nie grozi żadnymi konsekwencjami w razie niepowodzenia, tak więc zachęcam każdego do testów.
Miłego użytkowania:)

Tak troche może nie na temat, ale pokombinuj z kernelami jeżeli antek wiesza sie po 5 min. Miałem tak samo i w koncu przy którymś z kerneli przestał ;) no i z tego co wiem to obowiazkowo musi działać w trybie 2G. Mój brat na Touch pro2 miał też taki przypadek, że antek wieszał sie po 5 min. Wystarczyło zmienić tryb sieci na 2G.
Ja sam używam na blackstonie tego Androida:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=951981

Działa świetnie kamera, wifi itd. nie wiem jak BT i jack. Ale wszystkie funkcje śmigają świetnie, żadnych zwisów, nie wiem jak z baterią bo portrzebuje telefonu jako nawigacji i nigdy nie miałem androida włączonego dłużej niż na 6-8h. Ale jeżeli chodzi o pozostałe funkcje to myśle że spokojnie można używać go już zupełnie nie wracając do WM ;) Zresztą prace nad NAND do Touch pro 2 są już w fazie beta-testów także podejrzewam, że na nasze HDki też pojawi się w niedługim czasie ;)

*

Offline artix121

• *
  • 50
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 13, 2011, 21:31:57 »
Dzięki za radę spróbuje wrzucić innego kernela:) A jak się przełączyć na Andku na 2g? bo musze to dość szybko zrobić żeby nie zdążył zawisnać:)

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 13, 2011, 21:51:28 »
Ustawienia/sieci zwykłe i bezprzewodowe/ Sieci komórkowe / Używaj tylko sieci 2G

Jeżeli nie wypali, to zawsze możesz spróbować z antkiem z mojego linku. U mnie działa wszystko świetnie, nawet nie mam sformatowanej karty tylko taką którą używam na co dzień w WM, pełną katalogów i innych śmieci ;) do tego android jest wrzucony do podkatalogu a nie na gołą  kartę ;) i wszystko działa świetnie ;)

*

Offline artix121

• *
  • 50
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 13, 2011, 22:29:50 »
Wrzuciłem na czystą kartę kingston 1gb chyba zaznaczyłem "tylko 2g" i na razie  działa:) Jeśli przestanie działać to wrzucę Twoją wersję:)

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 13, 2011, 23:00:30 »
Jak możesz to daj znać (kiedy już potestujesz) jak się ta wersja sprawuje. Szczególnie interesuje mnie stabilnośc i szybkość. U mnie zawiesil sie tylko raz przy pierwszym uruchomieniu marketu, ale później market działał już bez problemu. Jeżeli chodzi o szybkość to porównywalna z Energy romem na moim HD, czyli bez szału w porównaniu do "normalnych" telefonów z androidem, ale i tak jestem pod wrażeniem tego systemu ;) Mam nadzieję że szybko NAND wypuszczą i wtedy to już chyba przesiadka na antka na 100% ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 14, 2011, 15:55:20 »
Witam. Wrzuciłem przed chwilą wersje od "zetiks" i mam do niego pytanie. Jak ustawić w nim kalibracje. Ponieważ cała jest przestawiona i nie mogę na nim nic zrobić.

*

Offline artix121

• *
  • 50
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 14, 2011, 16:57:01 »
Witam. Wrzuciłem przed chwilą wersje od "zetiks" i mam do niego pytanie. Jak ustawić w nim kalibracje. Ponieważ cała jest przestawiona i nie mogę na nim nic zrobić.

Usuń z karty pamięci z głównego folderu w którym masz androida plik "ts-calibration" i uruchom Androida. Podczas włączania poprosi o kalibracje ekranu czyli wyświetli się w prawym górnym rogu biały kwadracik z zaznaczonym środkiem i po kliknięciu wyświetli się następny.. (będzie ich 5 tak jak w WM). No i gotowe:)

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 14, 2011, 17:10:13 »
dzięki za odpowiedź lecz nic to nie pomogło ustawiłem punkty kalibracji lecz ustawienia dalej tak samo. Spróbuje wrzucić od nowa całego androida może pomoże.

Połączone: [time]Marzec 14, 2011, 17:41:07[/time]
Już wszystko działa za drugą kalibracją ruszyło. Tylko został problem z aparatem gdyż nie mogę robić zdjęć bo jest napis że mam włożyć kartę pamięci wie ktoś jak to naprawić? I dalej jest problem z WiFi nie wykrywa sieci. A kolega wyżej pisał że działa
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2011, 17:48:19 wysłana przez Demosxxx »

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 14, 2011, 19:38:50 »
hmmmm... u mnie działa zarówno wifi jak i aparat... może popróbuj z innymi kernelami. Bo to podobno różne telefony różnie reagują...

http://glemsom.users.anapnea.net/android2/htc-msm-linux/ tutaj masz link do różnych kerneli. Acha słuchawki też działają u mnie   B)

I jeszcze jedno. Jeżeli macie jakiś problem z kalibracją a usunięcie ts calibration nie pomaga to najlepiej ściągnąć sobie gotowy plik z: http://www.neopeek.com/viewtopic.php?f=14&t=6420 ;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2011, 19:56:38 wysłana przez zetiks »

*

Offline artix121

• *
  • 50
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 15, 2011, 21:12:54 »
Kolego zetiks jakie masz radio? Dobrze "łapie" zasięg? Bo ja odczuwam znaczną różnicę między zasięgiem w Energy a tym Androidem Froyo (w WM pokazuje  lepszy) i często jest tak że w tym miejscu gdzie WM ma zasięg android nie ma wcale ;/

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 15, 2011, 22:10:51 »
Radio mam 1.17.25.09, ROM Energy 19.Feb.2011 WWE wersja z sense 2,5 bez cookie, chyba reference się nazywa.

Z tym zasięgiem to powiem Ci, że różnie raczej  nie wierze tym wskaźnikom z androida, nie miałem problemu nigdy z rozmowami czy zasięgiem. Ale też nie używam go non stop...

moja wersja kernela to 2.6.27.46-01276-g6a6a1c1.

Ale są już coraz pomyślniejsze wiadomości dla miłośników androida :P Właśnie oglądałem dzisiaj filmik z pierwszych testów NAND na Touch pro 2 http://windowsphonehacker.com/dft_releases_video_of_android_nand_on_htc_rhodium-03-06-11.php i z tego co wyczytałem to szwankuje im jeszcze "tylko" GSM :P a od TP2 już nieduży krok do Blackstona, więc podejrzewam że już niedługo zaczną wychodzić prawdziwe ROMy z androidem bez WM ;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2011, 22:19:18 wysłana przez zetiks »

*

Offline artix121

• *
  • 50
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 15, 2011, 22:15:33 »
Dzięki za odpowiedź, jednak nic mi to nie daje ponieważ mam to samo radio. A wskaźniki w tym Androidzie są już dość dokładne tzn zasięg jak pokazuje taki jest, a rozbieżności wskaźnika baterii w WM i Androidzie mają max 5%..

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 15, 2011, 22:23:12 »
Może popróbuj z tym moim kernelem, zawsze można wrócić do starego jakby co... a inne rzeczy tzn:

-wifi
-bluetooth
-słuchawki
-GPS
- Aparat

działają? bo u mnie z wyżej wymienionych tylko BT podobno nie działa (ale nie testowałem) no i nie wiem jak z GPS bo też nie miałem okazji.

*

Offline artix121

• *
  • 50
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 15, 2011, 22:30:40 »
GPS nie testowałem ale przy okazji przetestuje. A pozostałe funkcje działają bez zarzutu. A i jeszcze nie synchronizowałem z kompem bo nie mogę znaleźć sterowników (gdzieś je kiedyś widziałem ale wiadomo jak potrzebne to się schowały :) ) więc tych 2 funkcji nie sprawdziłem.
A może ktoś wie gdzie znajdę te sterowniki do USB? Bo za nic nie mogę ich znaleźć..;/
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2011, 22:47:20 wysłana przez artix121 »

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 16, 2011, 13:46:33 »
Ja natomiast mam prawdopodobnie laickie pytanie, ale niestety nie znajduje rozwiązania.
Kiedyś instalowałem w podobny sposób Androida na HD i po instalacji w programach znajdowałem ikonkę do uruchomienia go z poziomu Windows.
Tutaj zrobiłem wszystko jak jest podane na xds, wszystko dziła, jednak po restarcie bootuje mi sie Windows ,ale nie widzę żadnej ikonki ani w programach, ani na karcie, żeby go uruchomić Zatem moje pytanie, jak mam uruchomić Androida po instalacji?
Dzięki.

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 16, 2011, 13:58:01 »
nie wiem jak z Froyo RED, ale tego z mojego linku nie instalujesz tylko wrzucasz na kartę, niekoniecznie nawet do glównego folderu. Tam masz ikonke Haret ( dla ścisłości wchodzisz tam managerem plików :P ) i to za jej pomocą odpalasz Androida. Możliwe, że nic nie stoi na przeszkodzie by zrobic skrót czy też skopiować tę ikonkę do windows/menu start/ programs żeby odpalać bez wchodzenia do eksploratora ale nie próbowałem...

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 16, 2011, 14:05:32 »
aaa widzisz, wielkie dzięki zetiks za uświadomienie.
Tak tez myślałem i raz "po instalacji" uruchomiłem przez hareta , jednak uznałem że on ponownie się 'instaluje' bo bootowanie trwało ok 5min. O ile pamiętam ta wersja o której pisałem, bootowała sie szybko więc taka zmyłka. Czyli wygląda, że wszystko jest ok, dzięki :)

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 16, 2011, 15:06:26 »
Nie ma za co ;) pierwsze bootowanie zazwyczaj trwa nawet do 10 min. i jest to podobno normalne bo system tworzy wtedy jakieś pliki, czy coś takiego...

*

Offline mystras

• **
  • 103
  • Sprzęt: SGSIII    Note 10.1  SGSII     HTC HD    EtenX500
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 19, 2011, 18:44:15 »
Witam i pytam o cos z zupelnie innej beczki.
Zastanawiam sie nad kupnem HTC z androidem ale zanimkupie to chcialbym przetestowac jak w ogole chodzi ten system.
Chce zainstalowac go na moim HD.
Ale chcialbym wrocic do WM ..czy jest mozliwe "przelaczanie" tych systemow na HD?
bez instalowania ROMu WM co chwile.
pozdrawiam

*

Offline artix121

• *
  • 50
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 19, 2011, 19:56:45 »
Zastanawiam sie nad kupnem HTC z androidem ale zanimkupie to chcialbym przetestowac jak w ogole chodzi ten system.
Ale chcialbym wrocic do WM ..czy jest mozliwe "przelaczanie" tych systemow na HD?
pozdrawiam

Witam.
Po 1 na forum piszemy po Polsku:)
A co do Androida to wrzucasz go na kartę pamięci, odpalasz z pliku "Haret" (z eksploratora plików w Windows) , a gdy chcesz wrócić do WM wystarczy reset, restart.

*

Offline andrus75

• 729
  • Sprzęt: Moto Z2 Play
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 19, 2011, 20:00:40 »
Po 1 to powinno być:
Czytaj
Po 2 :
Pytaj
 :ok:

*

Offline mystras

• **
  • 103
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 19, 2011, 20:16:22 »
dzieki za odpowiedz.
w kwestiach przez was poruszonych:
1. ZAWSZE najpierw czytam.
2. ZAWSZE gdy nie jestem czegos pewien - pytam (tak jak powyzej).

*atrix121
nie jestem pewien o co ci dokladnie chodzi, wiem tylko gwoli scislosci: "po polsku" piszemy z malej litery :)
pozdrawiam

*

Offline andrus75

• 729
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 19, 2011, 22:06:37 »
Czyli czytasz i nie rozumiesz. Bez urazy. Android startuje z karty i nie jest to rom. więc nic nie tracisz. masz windows mobile a na karcie androida. I to chyba wszystko. Bez względu czy z dużej czy małej litery. Pozdrawiam

*

Offline mystras

• **
  • 103
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 20, 2011, 04:42:20 »
Czyli czytasz i nie rozumiesz. Bez urazy. Android startuje z karty i nie jest to rom. więc nic nie tracisz. masz windows mobile a na karcie androida. I to chyba wszystko. Bez względu czy z dużej czy małej litery. Pozdrawiam
Wlasnie tego nie bylem pewien (ze sie niczego nie traci). Zawsze zanim zrobie flasha (lub inna modyfikacje), musze byc na 100%
Jeszcze raz dzieki za wyjasnienie.
Pozdrawiam

*

Offline andrus75

• 729
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 20, 2011, 11:54:28 »
nie ma sprawy  :) Pozdrawiam

« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 20, 2011, 15:44:59 »
pozdrawiam

Pamiętaj jednak, że nie ma co porównywać działania "sztucznie odpalanego androida na HD" z "prawdziwym" urządzeniem z tym systemem. Przetestujesz sobie jedynie jak to wygląda, bo jeżeli chodzi o możliwości systemu to jeszcze nam troche daleko do ideału. Nawet zwykłej tapety animowanej taki android odpalany z karty nie uciągnie :P Na pewno wszystko sie zmieni kiedy już stworzą tego flasha , ale nie wiadomo nawet jak daleko z tym są  :S

*

Offline mystras

• **
  • 103
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 21, 2011, 11:10:29 »
Nie spodziewam sie 100% funkcjonalnosci.
Po prostu chce zobaczyc "z czym to sie je" :)

ale wyglada na to, ze sie nie przekonam-po kliknieciu na Haret'a Blackstone mi sie zwiesza (FRX05 full bundle).
Nie pomagalo wrzucanie w roota SD, formatowanie (ze dwa sposoby), probowalem juz 2 rozne karty.
Jesli ktos ma jakies sugestie to bede wdzieczny :)

*

Offline artix121

• *
  • 50
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 21, 2011, 11:35:55 »
Może będą to głupie podpowiedzi ale wszystkie te pliki wrzucasz do folderu głównego na kartę (nie możesz wrzucić do jakiegos utworzonego przez Ciebie folderu). A jaką masz karte pamięci? Może masz pecha i żadna nie jest obsługiwana, chociaż ja wrzucałem na 3 różne i działało (w tym 2 no name)

*

Offline mystras

• **
  • 103
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 21, 2011, 12:06:22 »
Może będą to głupie podpowiedzi ale wszystkie te pliki wrzucasz do folderu głównego na kartę (nie możesz wrzucić do jakiegos utworzonego przez Ciebie folderu). A jaką masz karte pamięci? Może masz pecha i żadna nie jest obsługiwana, chociaż ja wrzucałem na 3 różne i działało (w tym 2 no name)
karta oryginalna od HTC, wrzucalem do folderu glownego jak i do podkatalogow (bo mozna - tylko musisz wyedytowac plik STARTUP). nic nie pomaga :)