\\\\\\\\\ F i n g e r K e y b o a r d 2 ///////// v2.1

• 75 Odpowiedzi
  • 17424 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline woody

• **
  • 127
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2009, 03:18:56 wysłana przez woody »

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
Odp: Nowa klawiaturka FingerKeyboard2 w Cabie
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 28, 2009, 20:39:05 »
I działa na rozdzielczości VGA :) Świetna klawiaturka o wiele lepsza od tej od HTC. Również polecam.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 28, 2009, 21:51:19 »
Oooo wygląda na prawdę super... zaraz przetestuję  :O~
Are you shpongled?

*

Offline Alwarez

• **
  • 239
  • iPhone 4S
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 28, 2009, 22:00:19 »
Ja już przetestowałem. Działa znakomicie, również polecam.

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
  • Sprzęt: HTC One S
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 28, 2009, 22:30:06 »
Trzeba nadal wybierać klawiaturę po każdym soft resecie czy poprawili to?
Pomyśl dwa razy zanim skierujesz kogoś do wyszukiwarki!

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 28, 2009, 22:32:38 »
Bardzo fajna ale trochę bym zmienił layout. W układzie poziomym klawiatura zasłania pasek softkeyów... dobry pomysł bo więcej widać na ekranie. Nie podoba mi się tylko ten dźwięk przy naciskaniu klawiszy i wyskakujące dymki z naciskanym klawisze... po co to? Ktoś próbował wyłączyć?
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2009, 22:34:22 wysłana przez ziele »
Are you shpongled?

*

Offline Alwarez

• **
  • 239
  • iPhone 4S
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 28, 2009, 22:39:31 »
dźwięków nie udało mi się wyłączyć i nadal po resecie włącza się standardowa klawiatura.

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 28, 2009, 22:41:35 »
Nie poprawili... ale czy to na prawdę dożo roboty z menu wybrać klawiaturę?
Are you shpongled?

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 28, 2009, 22:54:14 »
dźwięków nie udało mi się wyłączyć i nadal po resecie włącza się standardowa klawiatura.
Najprostszy sposób na pozbycie się dźwięków to wykasowanie lub zmiana nazwy pliku z dźwiękiem. Plik jest w folderze instalacyjnym klawiaturki.
FXP208 - CM10

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 28, 2009, 23:05:11 »
Używałem poprzedniej wersji (1.4) i napotkałem problemy z instalacją wersji 2. Mimo wyrejestrowania poprzednije, soft-resetu i instalacji nowej z CAB-a instalator wywracał się na samym końcu z błędem. Pojawiał się program konfiguracyjny (w forlderze Programs), ale zglaszał ten sam błąd, co instalator.
Po ręcznym usunięciu wersji 1.4 i wyczyszczeniu rejestru z "osieroconych" kluczy po niej CAB instalacyjny przebiegał bez błędów i na koniec uruchamiał się konfigurator. Jeśli zaznaczyć tylko jedną opcję językową (np. PL) ze wszystkich dostępnych, klawiatura zamiast prezentować obrazki klawiszy, wyświetla tylko napis "Error: na środku pola przenaczonego na klawiaturę. Po dodaniu choćby jeszcze jednej opcji językowej (np. ENG) wszystko działa prawidłowo.
Oczywiście, jeśli za prawidłowe działanie uznać BRAK POLSKIEGO "ś" i "Ś" w skórce PL.
Telefon kupiony w Polsce, z fabrycznym ROM-em.
Koledzy testujący i zachwycający się powyżej - u Was "ś" występuje?

*

Offline Bonzoy

• **
  • 113
  • HTC TOUCH HD
  • Sprzęt: HTC TOUCH HD
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 28, 2009, 23:11:02 »
Niestety nie ma Ś i ś. Ale znajac naszych kolegów szybko sie poprawią (mam taką nadzieję).

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 28, 2009, 23:12:11 »
Wersja na VGA Ś i ś posiada.
FXP208 - CM10

*

Offline woody

• **
  • 127
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 01, 2009, 00:38:51 »

Na to jest sposób i u mnie działa:

"SIP CHANGE:
Installing this will allow you to keep FingerKeyboard as default keyboard after you soft-reset the device. Normally, it would switch back to default WinMo keyboard after every soft-reset, and it would have to be reselected under input options. Keep in mind that for this to work with Touch HD, you must increase the timeout delay to at least 50 seconds!"

Bardzo fajna ale trochę bym zmienił layout. W układzie poziomym klawiatura zasłania pasek softkeyów... dobry pomysł bo więcej widać na ekranie. Nie podoba mi się tylko ten dźwięk przy naciskaniu klawiszy i wyskakujące dymki z naciskanym klawisze... po co to? Ktoś próbował wyłączyć?

Co do dźwięków zgadzam się,że powinna być opcja umożliwiająca wybór.
Ale te dymki to całkiem użyteczna sprawa, zapożyczona wprawdzie z iphone'a ale za to bardzo ułatwiająca pisanie. Teraz jestem pewien, że nacisnąłem literę, która była pożądana więc nie muszę potem nagminnie edytować/poprawiać tekstu.
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2009, 00:53:04 wysłana przez woody »

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 01, 2009, 13:02:04 »
Pobawcie się w edycję plików tekstowych :  skin-02-wvga-port-14-pol.txt , skin-02-wvga-land-14-pol.txt.
Druga klawiatura musi być włączona,u mnie to angielska  trochę zmian w plikach następnych tj skin-02-wvga-port-01-eng.txt  oraz  skin-02-wvga-land-01-eng.txt
 oraz w pliczku skin-01-smiles.txt  i wszystko można dopasować do swoich potrzeb.Nadpisać zmienione pliki,zatwierdzić (apply) w "Finger Keyboard" i gotowe.
Niestety po HR klawiatura nie wraca,dawałem już 70 i też nic.

*

Offline artsza

• **
  • 101
  • Sprzęt: HTC Desire; HTC Touch HD (Blackstone)
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 01, 2009, 14:16:11 »
Zmieniając w pliku skin-01-global.txt -> DefaultLayout z eng na pol można potem w konfiguratorze wyłączyć angielski i mamy tylko polski  język i wszystko chodzi ok. Jak komuś przeszkadza dźwięk klikania to w tym samym pliku usunięcie click-0.wav "wycisza klawiaturkę. Na wszelki wypadek można zostawić sam wpis ClickSound bez parametru pliku dźwiękowego.

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 01, 2009, 19:20:53 »
Nie poprawili... ale czy to na prawdę dożo roboty z menu wybrać klawiaturę?
Nie wiem czy dużo ale użytkownicy wersji 1.4 identyfikowali to jako problem numer 1.

*

Offline LordVATer

• *
  • 86
  • Daddy Cool
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 01, 2009, 21:35:28 »
Poprawiłem pliki PL do wvga --> na XDA zmienili go zupełnie (nie było wcale a,s,c itp.
Po wgraniu do katalogu SKINS i ponownym załadowaniu klawiatury wszystko działa bez zarzutu. :ok: Przyda się leniwym.

Gorzej z SIPChange przy restarcie wywala błąd --> tu nie wiem o co chodzi? :O
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2009, 21:39:29 wysłana przez LordVATer »
HTC Touch HD + ROM BlackSTONEhenge v2.0

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 01, 2009, 22:10:45 »
Jak dla mnie idealna klawiatura  :ok: - oczywiście można się czepić że przy dużych literach niektóre znaki na klawiszach są wyżej inne niżej (przez dodatkowe "szare") ale to kosmetyka - najważniejsze, że pisanie jest naprawdę wygodne i bardzo szybkie.

ps. co do dźwięku kombinowałem wpierw nad zmianą tylko nazwy wav'a ale skutek był jeszcze bardziej opłakany - pojawiło się systemowe "pikanie" które jest o wiele głośniejsze niż to co zaproponował autor. Po usunięcie nazwy pliku dźwiękowego z "global" nastała błoga cisza :).
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Nutt

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 02, 2009, 16:25:13 »
Gorzej z SIPChange przy restarcie wywala błąd --> tu nie wiem o co chodzi? :O

Tez tak miałem. Pomogła reinstalacja klawiatury.

*

Offline Wonito

• **
  • 221
  • Sprzęt: Galaxy S3
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 03, 2009, 09:18:48 »
A ja mam problem nie mogę zassać z tego linku inne rozdzielczości mogę ściągnąć a WVGA akurat nie.
Ktoś wie o co chodzi ?

*

Offline galeocerdo

• *
  • 72
  • Sprzęt: HTC One X
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 03, 2009, 11:38:21 »
Mam już tę klawiaturkę na rozdzielczość QVGA, ale co z polskimi znakami? Są jakieś szanse?

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 03, 2009, 16:55:07 »
czy komus nie powiodla :S sie instalacja tej nowej wersji FingerKeyb?? krok po kroku (z odrejetrowaniem starej i softresetem) jak na xda-dev; po poprawnej niby instalacji i softresecie, w momencie zmiany klawiatury na FingerKeyb, aplikacja (np. do pisania smsow) zawiesza sie na jakies -60s po czym wskakuje standardowa klawiatura; z gory dzieki za pomoc!

ok, dziala, falszywy alarm; dla wszystkich ktorzy instaluja FingerKeyb na TouchHD - pracuje w rozdzielczosci WVGA a nie WQVGA ;) klawiatura super! pzdr!
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2009, 17:31:36 wysłana przez majan »

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 05, 2009, 14:35:07 »
Lepsza ta klawiaturka rzeczywiście. Ale polska wersja trochę na odwal się zrobiona. Znowu potrzebny będzie porządny "lifting". Też w układzie poziomym przyciski się Wam rozłażą czy tylko u mnie to tak wygląda?

*

Offline robo

• 376
  • Sprzęt: SGN
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 05, 2009, 19:40:24 »
Najwredniejsza cecha tej klawiaturki to jej pełna edytowalność  :O~. W związku z tym ciągle człowieka korci, żeby coś poprawić, zmienić, ulepszyć i dopasować do swoich przyzwyczajeń, upodobań czy potrzeb. Mi po wielu próbach i ćwiczeniach wyszło coś takiego :

Napisane: Marzec 05, 2009, 19:35:47
Drugi post pod pierwszym ze względu na ograniczenie ilości załączników  :P

Ponieważ udało mi się zmieścić wszyskie interesujące mnie znaki na jednej klawiaturze nie ma potrzeby zmiany PL>EN. Jeśli komuś odpowiada wyżej pokazany układ klawiszy w załączeniu skórki PL. Nie modyfikowałem klawiatury numerycznej.

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 06, 2009, 01:45:26 »
No niestety wredna jest. Mam nadzieje, że wersja 3.0 nie wyjdzie w ciągu najbliższych 2 tygodni  :mrgreen:

Zrobiłem layout na bazie tego z wersji 1.4 ale z kilkoma ulepszeniami.

Zawartość pliku Paczka.zip to dwa layouty polskie (panorama i portret), dwa numeryczne i dwa z emotikonami.

W numerycznym dokonałem tylko kosmetycznych zmian. Dodałem dwukropek, który - jak ktoś słusznie zasugerował - często się tam przydaje. I zamieniłem miejscem przecinek z kropką, jako że u nas przy liczbach używa się głównie przecinka. Swoją drogą to jest jakiś bug tam (ale również w oryginalnej wersji) - na klawiaturze numerycznej w panoramie kropka/przecinek oraz enter działają tylko połowicznie - trzeba trafić w górną część przycisku.

Emotikony to osobny layout (na równi z innymi językami), trzeba sobie zaznaczyć w opcjach jak chce się używać.

Instrukcja instalacji:

Należy rozpakować plik Paczka.zip i skopiować wybrane (niekoniecznie wszystkie) pliki do folderu Skins klawiatury.

Dla ułatwienia w pliku Deinstalacja.zip zamieszczam domyślne wersje plików, które zostały zmienione. W celu przywrócenia wersji pierwotnej zamiast instalować klawiaturę jeszcze raz można skopiować tylko te pliki do katalogu Skins klawiatury.
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2009, 02:18:50 wysłana przez qrzysztof »

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 06, 2009, 13:13:47 »
Jest spory bug w tej klawiaturze. Chyba pomysł z przysłanianiem menu w układzie panoramicznym nie był najlepszy. Problematyczny jest środek dołu ekranu, gdzie domyślnie znajdowała się ikonka rozwijania/zmiany klawiatury. Pół biedy jeśli tam jest spacja (wtedy to jakoś działa), natomiast jeśli umieścimy kilka mniejszych przycisków to są spore problemy z mapowaniem (stąd właśnie problemy min w klawiaturze numerycznej z przecinkiem/kropką. Jedyne rozwiązanie, które na ten moment widzę to podniesienie klawiatury nad pasek menu. I tak też chyba u siebie zrobię.

*

Offline woody

• **
  • 127
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 08, 2009, 13:30:39 »
Jest spory bug w tej klawiaturze. Chyba pomysł z przysłanianiem menu w układzie panoramicznym nie był najlepszy. Problematyczny jest środek dołu ekranu, gdzie domyślnie znajdowała się ikonka rozwijania/zmiany klawiatury. Pół biedy jeśli tam jest spacja (wtedy to jakoś działa), natomiast jeśli umieścimy kilka mniejszych przycisków to są spore problemy z mapowaniem (stąd właśnie problemy min w klawiaturze numerycznej z przecinkiem/kropką. Jedyne rozwiązanie, które na ten moment widzę to podniesienie klawiatury nad pasek menu. I tak też chyba u siebie zrobię.

Szanuję Twoje spostrzeżenia, ale problemy o  których wspominasz nie nazwałbym bugiem.
Uważam,że uzyskanie dodatkowej przestrzeni w układzie poziomym jest całkiem słuszne a mnie w ogóle nie przeszkadzające.
Doceniam także Twój wkład w edycje tych klawiaturek i dzielenie się nimi na forum.
Niemniej jednak kropla sugestii z mojej strony wniesie być może kreatywny kontrapunkt.
- Uważam za bezcelowe dokładanie dodatkowych klawiszy w  layoutach (między innymi Twoich), co skutecznie zmniejsza ergonomię pisania. Autorzy celowo zostawili puste miejsca aby zwiększyć przestrzeń i ograniczyć błędy wprowadzania tekstu. Także strona wizualna takiego układu wprowadza straszny chaos i niepożądany efekt "eklektyzmu".  Klawiatura angielska stanowi jakby idealny trzon wyjściowy i jest najbardziej optymalna. Nie można ignorować dobrych wzorców, które nie wynikają tylko z ilości angielskich znaków. A już za całkowity bezsens uważam dokładanie wybranych polskich liter na dodatkowych klawiszach. Przykładowo intuicyjnie litery "ę" poszukuję pod klawiszem "e" a nie w jakimś nowym dziwnym miejscu. Owszem możemy być na wskroś oryginalni jak francuzi i wprowadzać coraz to nowsze standardy ale niekoniecznie są one trafione.
Autorzy klawiaturki dali nam duże pole do popisu w edycji, pozostawiając między innymi wiele pustych niezagospodarowanych miejsc w trybie shift.
Stąd chociażby ten "nieporządek" dużych liter. Bardziej skupiłbym się na edycji właśnie tego układu i dodawania niezbędnych znaków.

Oczywiście łatwo sugerować trudniej się za to zabrać. Być może zaproponuję własny układ wkrótce ;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2009, 16:06:54 wysłana przez woody »

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 08, 2009, 14:09:33 »
@woody być może jest posiadaczem klawiatury z polskim układem klawiszy... tak jest coś takiego :) Ma polskie ogonki po prawej stronie na wzór np francyskiej i do tego qwertz. Znaki specjalne też są w innych miejscach. Raz widziałem taką klawiaturę u kumpla. Przy próbie pisania na niej poczułem się jakbym pierwszy raz siadł przed kompem... porażka :P Uważam, że mamy na prawdę duże szczęście, że przyjął się u nas angielski układ klawiatury. Odpadają wszelkie problemy z zakupem sprzętu za granicą ;)
Are you shpongled?

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 08, 2009, 19:38:21 »
Jest pewien (i to nawet spory) postęp jeśli chodzi o ergonomię gdy porównamy wersję 1.4 z nową 2.0. Ale do ideału jeszcze bym tego nie przyrównywał. Tak samo zresztą mojego layoutu (jakkolwiek uważam, że jest lepszy od oryginalnego polskiego, gdzie brakowało nawet niektórych liter). Co dowodzi, że zaprojektowanie takiego układu dla PL jest nie lada wyzwaniem. Ę i Ó u mnie są na osobnych klawiszach co budzi kontrowersje, ale za to mam "szybki" (bez przełączania na numeryczną) dostęp do cyferek. Nie jestem jednak z tych, którzy dużo piszą na telefonie (a jeśli już to i tak sporadycznie używam ogonków) więc cenie sobie oczywiście wszelkie uwagi. Natomiast na eklektyzm jesteśmy niejako skazani ponieważ do dyspozycji jest zdecydowanie mniej przycisków niż na klawiaturze komputerowej. Ę/Ó na osobnych przyciskach jest dla mnie równie eklektycznie co 3/9 przesunięte niżej. Pozostaje tylko kwestia kto czego używa częściej. Ja na przykład cyferek niż ogonków.

Bug czy nie (zwał jak zwał) to jest jednak pewien problem z układem panoramicznym. Zgłosiłem już sprawę u źródeł i wierzę, że za jakiś czas zostanie to poprawione. Na razie rozwiązanie tymczasowe to przeprojektowanie wszystkich niejęzykowych skórek tak, aby u dołu ekranu na środku znajdowała się spacja bądź puste miejsce. Klawiatura nie była z tych, które zasłaniają 90% czy 80% ekranu, więc, przynajmniej w moim odczuciu korzyści z przesunięcia jej nad pasek menu nie kompensują faktu, że u dołu na środku jest prostokąt o wymiarach 1x2 cm, w którym przyciski zachowują się dziwnie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2009, 19:51:14 wysłana przez qrzysztof »

*

Offline Wonito

• **
  • 221
  • Sprzęt: Galaxy S3
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 09, 2009, 09:27:24 »
Bardzo uciążliwy bug to taki ,że po wyłączeniu słownika t9 w poziomie nie ma ś tylko duże S
Ktoś z was wie jak to zmienić ?
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2009, 09:45:14 wysłana przez Wonito »