Jest pewien (i to nawet spory) postęp jeśli chodzi o ergonomię gdy porównamy wersję 1.4 z nową 2.0. Ale do ideału jeszcze bym tego nie przyrównywał. Tak samo zresztą mojego layoutu (jakkolwiek uważam, że jest lepszy od oryginalnego polskiego, gdzie brakowało nawet niektórych liter). Co dowodzi, że zaprojektowanie takiego układu dla PL jest nie lada wyzwaniem. Ę i Ó u mnie są na osobnych klawiszach co budzi kontrowersje, ale za to mam "szybki" (bez przełączania na numeryczną) dostęp do cyferek. Nie jestem jednak z tych, którzy dużo piszą na telefonie (a jeśli już to i tak sporadycznie używam ogonków) więc cenie sobie oczywiście wszelkie uwagi. Natomiast na eklektyzm jesteśmy niejako skazani ponieważ do dyspozycji jest zdecydowanie mniej przycisków niż na klawiaturze komputerowej. Ę/Ó na osobnych przyciskach jest dla mnie równie eklektycznie co 3/9 przesunięte niżej. Pozostaje tylko kwestia kto czego używa częściej. Ja na przykład cyferek niż ogonków.
Bug czy nie (zwał jak zwał) to jest jednak pewien problem z układem panoramicznym. Zgłosiłem już sprawę u źródeł i wierzę, że za jakiś czas zostanie to poprawione. Na razie rozwiązanie tymczasowe to przeprojektowanie wszystkich niejęzykowych skórek tak, aby u dołu ekranu na środku znajdowała się spacja bądź puste miejsce. Klawiatura nie była z tych, które zasłaniają 90% czy 80% ekranu, więc, przynajmniej w moim odczuciu korzyści z przesunięcia jej nad pasek menu nie kompensują faktu, że u dołu na środku jest prostokąt o wymiarach 1x2 cm, w którym przyciski zachowują się dziwnie.