Dziwna ikonka prędkości sieci

• 11 Odpowiedzi
  • 3301 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Dziwna ikonka prędkości sieci
« dnia: Grudzień 30, 2008, 00:35:05 »
Nie wiem czemu ale ikonka E czyli od edge czasem robi się taka kartkowana. Czy inne się tak zachowują to nie wiem bo zawsze mam E (wyłączyłem 3g). Da się coś z tym zrobić?

normalna

nienormalna
Are you shpongled?

*

Offline lhrrob

• *
  • 54
Odp: Dziwna ikonka prędkości sieci
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 30, 2008, 00:55:41 »
Ja mam to samo ale z literką G
Na początku użytkowania i kiedy nie byłem w zasięgu WIFI to literka ta była normalna czyli nie zakratkowana. Później po instalacji Advanced_Configuration_Tool_v3.3.cab  ustawiłem na "disabled" GPRS auto attach. Od tego czasu literka G jest za kratkami.
Dodam, że wyłączyłem u operatora usługę Internet.

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 30, 2008, 01:05:12 »
Ikonka taka w skrócie oznacza, że telefon jest w zasięgu GPRS lub EDGE, ale nie jest zalogowany do tej sieci (nie mylić z aktywną sesją internetową). Podobno oszczędza to baterię, ale ile jest w tym prawdy to nie wiem. Jedynym malutkim minusem takiego rozwiązania jest to, że pierwsze zalogowanie i korzystanie z internetu trwa troszkę dłużej, bo telefon najpierw musi zainicjować połączenie z internetem.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 30, 2008, 01:54:25 »
No ale dalej nie rozumiem. Literka E mówi tylko w zasięgu jakiej sieci jestem. Jak połączenie z internetem jest zastawione to zmienia się ikonka z anteną, a nie E. Więc poco jeszcze jakieś zakratkowane E
Are you shpongled?

*

Offline Borg

• 582
  • Sprzęt: HTC Sensation,SE P1i
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 30, 2008, 13:32:12 »
Tak jak pisał Klusek, ikona informuję Cię
"E za kratkami"- jesteśmy w  sieć z możliwością wysyłania danych pakietami ale w tym momencie nie możesz skorzystać
"E" zwykłe - jesteśmy w sieci z możliwością wysłania danych, urządzenie jest gotowe w każdej chwili do rozpoczęcia sesji

czyli widzisz że np. masz źle skonfigurowane urządzenie, albo nie masz aktywnej usługi - u mnie "za kratkami" się pokazuje się "E" czy "3G" przez  moment logowania się do sieci co jest jak najbardziej normalne - tak przynajmniej mi się wydaje.
Palm m105->m130->Motorola mpx200->mpx220->SE P1i->HTC HD->HTC Desire->HTC Sensation

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 30, 2008, 13:55:03 »
Aha... no to chyba to nie najlepiej działa bo to jaką mam ikonkę to czysta loteria. Raz mam taką, a raz taką będąc w tym samym miejscu. Usługę internetu mam aktywną.
Are you shpongled?

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 30, 2008, 15:55:02 »
Działa działa tylko Ty po prostu nie rozumiesz do końca zasady działania ;)
Postaram się to jeszcze raz jakoś po chłopsku wytłumaczyć.
Kiedy ikonka jest szara oznacza to, że telefon widzi, że jest możliwość połączenia GPRS, EGDE (w zależności od ikonki), ale nie jest w żaden sposób połączony, po prostu widzi, że coś takiego jest.
Normalna ikonka oznacza, że telefon widzi jaka jest możliwość połączenia i jest w każdej chwili gotowy do natychmiastowego połączenia.
Taka analogia do samochodu. Ikonka szara - samochód stoi w garażu, ikonka normalna - samochód stoi, ale ma włączony silnik więc możesz prawie natychmiast odjechać, ikonka aktywnego połączenia - jedziesz samochodem ;)
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline Bysio

• 3655
  • Sprzęt: iPhone, iPad, MacBookPro, AppleWatch
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 30, 2008, 16:36:53 »
Działa działa tylko Ty po prostu nie rozumiesz do końca zasady działania ;)
Postaram się to jeszcze raz jakoś po chłopsku wytłumaczyć.
Kiedy ikonka jest szara oznacza to, że telefon widzi, że jest możliwość połączenia GPRS, EGDE (w zależności od ikonki), ale nie jest w żaden sposób połączony, po prostu widzi, że coś takiego jest.
Normalna ikonka oznacza, że telefon widzi jaka jest możliwość połączenia i jest w każdej chwili gotowy do natychmiastowego połączenia.
Taka analogia do samochodu. Ikonka szara - samochód stoi w garażu, ikonka normalna - samochód stoi, ale ma włączony silnik więc możesz prawie natychmiast odjechać, ikonka aktywnego połączenia - jedziesz samochodem ;)

Brawo za porownanie... usmialem sie :)

Pozdrowionka
OD ZADAWANIA PYTAŃ JEST FORUM, A NIE PW

*

Offline TheBadBoy

• 14
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 30, 2008, 22:09:11 »
Taka analogia do samochodu. Ikonka szara - samochód stoi w garażu, ikonka normalna - samochód stoi, ale ma włączony silnik więc możesz prawie natychmiast odjechać, ikonka aktywnego połączenia - jedziesz samochodem

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Trafne...bardzo trafne porównanie  :D

*

Offline miszelk

• **
  • 186
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung GSII
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 30, 2008, 22:16:39 »
I to się nazywa wytłumaczenie  :D :D :Dpo chłopsku :ok: :ok: :ok: Bingo

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 31, 2008, 01:04:01 »
Nie no rozumiem ale nie widzę logiki zastosowania tego. Kto zostawia samochód pod domem/w garażu na włączonym silniku. Mi się to wydaje bez sensu i już :) Ikona G, E.... powinna informować o tym w jakim zasięgu się jest, a antenka z G, E... że się jest podłączonym. Przecież skoro jest G, E... to i tak się podłączy.
Are you shpongled?

*

Offline kristof1960

• 18
  • Sprzęt: HTC Desire S
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 31, 2008, 06:43:12 »
A ja mam trochę inny problem choć jak sądzę związany z tym tematem.
Jak jestem zalogowany do sieci o prędkości G lub E, wszystko jest OK, ale jak znajd się w zasięgu H lub 3G to mi blokuje możliwość wykonywania rozmów zarówno wychodzących jak i przychodzących. Tak było wczoraj w Częstochowie (parking Auchan), po powrocie do E wszystko wróciło do normy.

Sadze ze problem jest w ustawieniach, ale nie wiem gdzie.

Może ktoś pomoże.

pozdrawiam
KT