Dioda

• 25 Odpowiedzi
  • 4549 Wyświetleń

*

Offline moralez00

• *
  • 78
  • Bez Bogów i Królów, Tylko Człowiek
  • Sprzęt: Realme 8
Dioda
« dnia: Sierpień 24, 2009, 13:24:41 »
Witam. Mam pytanie dotyczące diody w hd. Mianowicie czy powinna ona migać jak telefon jest zalogowany do sieci ponieważ u mnie nie działa. Jeśli powinna migać to czy da sie ją jakoś ponownie włączyć? Miga tylko jak jest słaba bateria oraz jak dostane sms.
Idąc ciemną doliną zła się nie ulęknę.... bo ja tu jestem największym skur...lem.

*

Offline ar2rc

• **
  • 228
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: Dioda
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 24, 2009, 13:34:46 »
Miga tylko jak jest słaba bateria oraz jak dostane sms.
i tak ma być.
jeszcze pali się ciągłym światłem w trakcie ładowania oraz gdy jest naładowany(zielona)

*

Offline moralez00

• *
  • 78
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 24, 2009, 13:37:03 »
Dzieki za odpowiedz. A tak na margineśie to nie da sie zrobić coś żeby migała cały czas jak jestem zalogowany do sieci tak jak np. w kaiserze
Idąc ciemną doliną zła się nie ulęknę.... bo ja tu jestem największym skur...lem.

*

Offline ar2rc

• **
  • 228
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 24, 2009, 15:33:22 »
nie słyszałem o takim programie. może kiedyś się pojawi  :)

*

Offline bartolinio

• 1008
  • Sprzęt: Galaxy Nexus (poprzednio HTC Desire HD)
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 27, 2009, 10:48:27 »
a po kiego grzyba Ci to miganie jak jesteś zalogowany do sieci???  :shock:
miga jak wystąpi jakieś zdarzenie (sms, email itp - oczywiście jeśli ustawisz to w setting'u) i to jest zrozumiałe i praktyczne...
Device: Google Galaxy Nexus
ROM: Xylon (4.2.1)
Radio: XXLH1
Kernel: franco/trinity/faux

*

Offline moralez00

• *
  • 78
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 27, 2009, 13:55:57 »
A po takiego grzyba że mi się to podoba i praktyczne być nie musi.

*

Offline bartolinio

• 1008
  • Sprzęt: Galaxy Nexus (poprzednio HTC Desire HD)
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 27, 2009, 14:06:24 »
a to ok  :ok:
Device: Google Galaxy Nexus
ROM: Xylon (4.2.1)
Radio: XXLH1
Kernel: franco/trinity/faux

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 27, 2009, 16:07:48 »

To trzeba bylo kupic telefon dla szpanerow  :mrgreen: Jak by mial takie migajace pierdoly to wstydzil bym sie z tym telefonem pokazac w firmie na jakimkolwiek spotkaniu... ten telefon ma inny target jesli chodzi o uzytkownikow...

Ewentualnie sobie naklej na niego taka naklejke "serduszko itp." z LED-ami...

« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2009, 16:09:36 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline moralez00

• *
  • 78
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 27, 2009, 18:57:47 »

To trzeba bylo kupic telefon dla szpanerow  :mrgreen: Jak by mial takie migajace pierdoly to wstydzil bym sie z tym telefonem pokazac w firmie na jakimkolwiek spotkaniu... ten telefon ma inny target jesli chodzi o uzytkownikow...

Ewentualnie sobie naklej na niego taka naklejke "serduszko itp." z LED-ami...

BAAARDZO śmieszne. Kaiser miał i jakoś szpanowc nim nie szło tak jak i HD. Poza tym tego pda mam tylko w domu i raczej nigdzie z nim nie chodze bo od tego mam drugi telefon. To tak w kwestii wyjaśnienia   B)  Poza tym nie wiem kolego czy wiesz ale szpanować telefonem to można było jakieś 6 lat temu. Teraz kiedy 7 latek ma HD to już nie przyszpanujesz.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2009, 19:12:27 wysłana przez moralez00 »

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 27, 2009, 19:21:08 »
Poprostu uczulony jestem na wszelkie LED-y pakowanie gdzie popadnie czy to w sprzecie czy samochodach... wiem gusta gustami - ale mi to smierdzi wiocha  :mrgreen:

Ta dioda jest i tak mala ze jakakolwiek jej funkcjonalnosc to przerost formy nad trescia. Osobiscie zerkam na nia tylko podczas ladowania - czy telefon juz sie naladowal.

A jesli chodzi o kontrole utraty zasiegu to mozna to zrealizowac ciekawiej niz z dioda - np. wlaczenie wibry czy jakis dzwiek. Tak aby o tym wiedziec jak mamy telefon w futerale itp., a jestesmy przez przypadek w miejscu bez zasiegu...

Z drugiej strony dziwie sie po co komu tego typu telefon jak lezy tylko w domu :) - no ale moze dlatego ze do tego typu urzadzen mam praktycznie podejscie - a raczej niechec targania ze soba laptopa i oddzielnie telefonu...

B)  Poza tym nie wiem kolego czy wiesz ale szpanować telefonem to można było jakieś 6 lat temu. Teraz kiedy 7 latek ma HD to już nie przyszpanujesz.

o masz ci los :) a ludzie jecza ze bieda w polsce i ciagle glosuja na tych co obiecuja socjal :) 

« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2009, 19:25:33 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline moralez00

• *
  • 78
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 27, 2009, 19:43:43 »
Takie czasy niestety. Fakt faktam sam nie trawie diudek i wiejskiego tuningu ale akurat do tej dudki mam sentyment z kaisera. A co do HD ze w domu leży to po prostu kupiłem HERO jako drugi telefon ale jak sie nim pobawiłem to drugim telefonem stał sie HD. Naprawde Android zamiata WM (przynajmniej jak dla mnie).

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 27, 2009, 19:52:31 »
Takie czasy niestety. Fakt faktam sam nie trawie diudek i wiejskiego tuningu ale akurat do tej dudki mam sentyment z kaisera. A co do HD ze w domu leży to po prostu kupiłem HERO jako drugi telefon ale jak sie nim pobawiłem to drugim telefonem stał sie HD. Naprawde Android zamiata WM (przynajmniej jak dla mnie).

Kwestia podejscia :) Android jest fajny - ale niestety nie raz wybiera sie M$ :) bo nie ma innego wyjscia. Jak potrzebujesz do pracy czyli np. synchronizacje z Exchange, klienta zdalnego pulpitu windows i inne specyficzne to sie bierze M$ mimo przekonan :)
Ot nie raz mam wieczorem siedzac w knajpie na piwie telefon ze cos nie dziala na serwerze M$ w firmie i zawsze mozna sobie zerknac czy wszystko ok :) - a tak trzeba by bylo gonic do domu lub targac na piwo laptopa (ot taka praca).

Kolejna sprawa dosc czesto potrzebuje nietypowych aplikacji i tutaj M$ ma zalete w postaci darmowego SDK i MSDN, a ze posiadam VS 2005Pro
jest mi to na reke...

« Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2009, 19:54:38 wysłana przez tplewa »

*

Offline czarusGG

• **
  • 236
    • http://www.kowszun.waw.pl
  • Sprzęt: HPC JORNADA 680, WALLABY, HIMALAYA, BLUEANGE
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 28, 2009, 04:35:27 »
Chyba troszkę rozminęliście się z tematem :) Kolega zaś co używa VS PRO (i programuje), powinien, wiedzieć, ze są odpowiednie funkcje WIN API w Windows CE, które pozwalają sterować diodą sygnalizacyjną, także odpowiedź, czy jest możliwe, by dioda migała na zielono, gdy telefon jest zalogowany do sieci GSM, jest twierdząca. Czy jest taki program na HD - nie wiem i myślę, że nie ma. Natomiast napisanie takiego sofciku, to kwestia góra 30 minut :)

Pozdrawiam :)
Trzeba wiedzieć coś o wszystkim i wszystko o czymś.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 28, 2009, 11:58:00 »
Chyba troszkę rozminęliście się z tematem :) Kolega zaś co używa VS PRO (i programuje), powinien, wiedzieć, ze są odpowiednie funkcje WIN API w Windows CE, które pozwalają sterować diodą sygnalizacyjną, także odpowiedź, czy jest możliwe, by dioda migała na zielono, gdy telefon jest zalogowany do sieci GSM, jest twierdząca. Czy jest taki program na HD - nie wiem i myślę, że nie ma. Natomiast napisanie takiego sofciku, to kwestia góra 30 minut :)

Pozdrawiam :)

To napisz :) Bo mi sie nie chce mam ciekawsze zajecia niz pisanie na PDA softu ktory bedzie migal dioda :)
Owszem mozna sterowac wszystkim co jest podpiete pod procesor :) tylko trzeba to napisac :)

P.S.
WinAPI nie obejmuje specyficznego hardware sprzetu :) czyli g-sensorow, ledow itd.

*

Offline czarusGG

• **
  • 236
    • http://www.kowszun.waw.pl
  • Sprzęt: HPC JORNADA 680, WALLABY, HIMALAYA, BLUEANGE
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 28, 2009, 17:22:45 »
I tu się mylisz :) G-Sensora oczywiście nie obsługuje, ale diodę, baterię i klawisze sprzętowe jak najbardziej :) Nie mam tylko pewności, czy jedną, czy dwie :) A ja jak najbardziej mogę napisać, coś takiego, problem w tym, że może w okolicach grudnia znalazłbym 5 minutek na takie rzeźbienie i ponieważ w moim przypadku też wchodzi w grę VS i to VB żeby było ciekawiej, to nie wiem, czy ktoś tak "durną" aplikację napisaną w .NET będzie uruchamiał :) .NET do sterowania diody, to faktycznie trochę armata na muchy. Ale czemu nie, jak ktoś strasznie tego potrzebuje...

PS. Możesz mieć rację, to mogą być funkcję .NET CF a nie WinAPI i tu mogę zwrócić honor :)
Trzeba wiedzieć coś o wszystkim i wszystko o czymś.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 28, 2009, 17:36:20 »
Dokladnie w .NET moze byc :) w WinApi przynajmniej nie znalazlem w MSDN :) Jednak w .NET raczej bym tego nie pisal jak ma byc to wiszacy programik. Szkoda zamulac PDA....

Akurat pisze programik do obracania ekranu w C++ WinAPI bo gyrator jak dla mnie dlugo startuje, zjada sporo ramu i brakuje mi lepszej selekcji aplikacji. W sumie moze nie led ale takie info o braku zasiegu moze byc przydatne, juz kilka razy tak mialem ze czekalem na telefon bedac przez przypadek poza zasiegiem (miedzy jakimis budynkami itp.) Choc led-a tez mozna i na upartego dodac...

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 29, 2009, 15:47:10 »
w okolicach grudnia znalazłbym 5 minutek

W okolicach grudnia to koledze od diodek pewnie wystarczy choinka  :wink:
Ja Wszelkim Świętościom dziękuje, że są możliwe do kupienia urządzenia (Touch HD, IPhone) bez tego mrugającego i blinkającego plugastwa...
Ale... moźe niebawem... sam sobie przyczepię fioletowe świetlówki pod samochodem  :mrgreen:
Pozdrawiam.
Romek.

*

Offline moralez00

• *
  • 78
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 29, 2009, 15:55:49 »
Neony pod samochodem. Beeeeeeeee.

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 29, 2009, 16:36:21 »
Kolega widocznie nie zauważył ironii...
Pozdrawiam.
Romek.

*

Offline moralez00

• *
  • 78
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 29, 2009, 17:28:47 »
Kolega widocznie nie zauważył ironii...

Oj zobaczyłem dla tego sie bardziej nie rozpisałem na ten temat  :ok:

*

Offline station55

• **
  • 164
  • Sprzęt: HTC Sensation XL, iPod Touch 4G, Mot Xoom, iPad 3
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 29, 2009, 21:04:55 »

Dla mnie nieco irytujące jest samo położenie diody (jej mikroskopijna wielkość zaś nie przeszkadza bynajmniej). Zdaję sobie zarazem sprawę, że designer poszedł na całkowity minimalizm, ale niestety patrząc się na sprzęt z przodu nie widać jej i przy wygaszonym ekranie nie wiadomo czy ktoś dzwonił, tudzież czy dotarł jakiś sms. Poza tym telefon naturalnie miażdży wyglądem oraz możliwościami.
SPV M3000 > HTC TyTn II > HTC touch HD > HTC HD2 > HTC Desire HD > HTC Sensation XL

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 30, 2009, 08:34:01 »

Dla mnie nieco irytujące jest samo położenie diody (jej mikroskopijna wielkość zaś nie przeszkadza bynajmniej). Zdaję sobie zarazem sprawę, że designer poszedł na całkowity minimalizm, ale niestety patrząc się na sprzęt z przodu nie widać jej i przy wygaszonym ekranie nie wiadomo czy ktoś dzwonił, tudzież czy dotarł jakiś sms. Poza tym telefon naturalnie miażdży wyglądem oraz możliwościami.

hmm a jaki to problem, do tej pory trzymalem sie Nokii z lini 6xxx kiedys to byla linia biznesowa i te telefony mi odpowiadaly(ale duzo sie zmienilo), wiec dalej nie widze racjonalnej potrzeby posiadania czegos co mi miga... zwlaszcza jak ide spac i telefon mam na stoliku pod reka:)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 30, 2009, 14:30:53 »
IMO każdy ma tu trochę racji. Jeden potrzebuje diody i jej konfiguracji, inny nie. Najlepszym rozwiązaniem był chyba Kaiser z 2 diodami i softem do tego (Kaiser Led Notification czy jakoś tak)- można sobie było ustawiać mruganie wedle uznania, nawet w rytm muzyki. Więc chyba fajnie jakby był jakiś soft do tego i można samemu zdecydować co ma świecić a co nie. A na marginesie to w TG01 jest dioda którą w nocy widać chyba z 20m ;) Pełna dyskoteka  :mrgreen:

*

Offline moralez00

• *
  • 78
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 30, 2009, 15:53:57 »

hmm a jaki to problem, do tej pory trzymalem sie Nokii z lini 6xxx kiedys to byla linia biznesowa i te telefony mi odpowiadaly(ale duzo sie zmienilo), wiec dalej nie widze racjonalnej potrzeby posiadania czegos co mi miga... zwlaszcza jak ide spac i telefon mam na stoliku pod reka:)

tY NIE MASZ TAKIEJ POTRZEBY A JA MAM. sĄ rużne gusta i nie każdy ma takie jak ty.

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 30, 2009, 20:10:00 »

tY NIE MASZ TAKIEJ POTRZEBY A JA MAM. sĄ rużne gusta i nie każdy ma takie jak ty.

Po to jest wiele modeli telefonow :) Ja wybralem ten bo mi sie podoba :) jak ktos chcial z diodami mogl wybrac sobie jakis inny model, a nie mowic ze telefon beee itd. bo nie miga tak jak sie chce :) Tak samo nie mam problemu z umiejscowieniem tej diody, jak dla mnie jest ok bo nie psuje wygladu telefonu :)

*

Offline station55

• **
  • 164
  • Sprzęt: HTC Sensation XL, iPod Touch 4G, Mot Xoom, iPad 3
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 31, 2009, 23:37:50 »
tzn. absolutnie nie psuje wyglądu telefonu. Swoją drogą zastanawiałem się, czy te 4 przyciski na dole są również podświetlane, z jendej strony szkoda, że nie jak np. w TyTn 2, ale z drugiej wygląda to bardzo elegancko i minimalistycznie w dobrym tego slowa znaczeniu.
SPV M3000 > HTC TyTn II > HTC touch HD > HTC HD2 > HTC Desire HD > HTC Sensation XL