Czułość ekranu dotykowego

• 16 Odpowiedzi
  • 10814 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czułość ekranu dotykowego
« dnia: Czerwiec 15, 2009, 11:36:07 »
Nowy Touch HD z Play, oryg. soft, kalibracja OK, oryg. folia (jeszcze ta z debilnymi napisami - jakby nie mogli fabrycznie naklejać czystej folii a te napisiki naklejać z tyłu)  i .. mam wrażenie, że dość słabo reaguje touchscreen.

Muszę mocniej pukać w porównaniu z poprzednio używanymi HTC Kaiser, Diamond.

Czy HD "tak ma" bo duży ekran ? Pomoże jakiś tweak lub konkretna folia ?

*

Offline gino82

• 303
  • Sprzęt: Galaxy Note 2 , Galaxy Note 3 , Galaxy Tab S 8.4
Odp: Czułość ekranu dotykowego
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 15, 2009, 12:05:30 »
Tak ma,ale jak zainstalujesz HD tweak to tam w opcjach mozesz zwiekszyc czulosc ekranu i szybkosc pracy TF3D.A nie miales w zestawie dodatkowej folii bez napisow?

*

robi6969

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 15, 2009, 12:05:39 »
Rzeczywiscie przy zalozonej foli jest deko gorzej, ja nie mam zadnej "naciagnietej" na hdka i jest rewelacyjnie, no coz cos za cos przez to musze bardziej uwazac na ekran aby nie zarysowac, chociaz i tak juz zrobilem jedna ryse i to czym  :) orginalnym rysikiem

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 15, 2009, 20:39:52 »
Ja lata temu w Wizardzie prawie przeciąłem ekran na pół rysikiem, do którego przykleiło się ziarenko piasku ;) Właśnie wtedy zresztą zacząłem stosować folie :P

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 15, 2009, 20:57:46 »
Niestety HD nie jest "demonem" czułości  :E
Ja pierwotnie założyłem tę oryginalną folię ochronną z zestawu, ale po pewnym czasie zmieniłem ją na Brando Ultra Clear i mam wrażenie, że teraz jest ciut lepiej. Ale ostatnio miałem okazję "podotykać" swojego starego LOOX-a i jednak on miał znacznie bardziej czuły ekran...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline facet_

• 501
  • Sprzęt: SGS3
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 16, 2009, 00:41:41 »
kiedyś słyszałem taki patent aby przy kalibracji klikać na krzyżyki z najmniejszą możliwą siłą tylko tak aby przeszkoczyło do następnego krzyżyka, ja to stosuję i nie jest źle choć nie potwierdziłem tego żadnym testem
Motorola C520 -> ... -> SPV M3000 -> HTC Touch Diamond -> Omnia -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2 ehhh... -> SE Xperia Arc -> SGS3

*

robi6969

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 16, 2009, 06:37:21 »
Ja lata temu w Wizardzie prawie przeciąłem ekran na pół rysikiem, do którego przykleiło się ziarenko piasku ;) Właśnie wtedy zresztą zacząłem stosować folie :P

U mnie bylo bez ziarenka bo juz mam druga mala ryske  :worried: ale czy to normalne zeby rysik dolaczony do hdka rysowal ekran :?: Jak juz nic na nim nie bedzie widac od rys to wymieni sie ekran :wink:
Wracajac do tematu jednak wole aby ekran nie byl az tak czuly na dotyk, ostatnio po uruchomieniu hdka wlozenie do firmowej skarpety  :wink: nie chcacy przy wkladaniu do kurtki nacisnalem ekran(nie zdazyl sie jeszcze wygasic) i tel zadzwonil do kumpla, a ze byla 5.30 rano uslyszalem z kieszeni delikatnie wk..ny glos:HALO!!!  :D

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 10, 2009, 18:21:21 »
winna była oryg. folia FABRYCZNA (ta z napisami), po naklejeniu oryg. folii HTC i po małym HD Tweak jest o niebo lepiej no i 1x w życiu udało mi sie nakleić ją bez bąbli powietrza bo łatwa w nakładaniu...

*

Offline facet_

• 501
  • Sprzęt: SGS3
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 11, 2009, 07:45:52 »
winna była oryg. folia FABRYCZNA (ta z napisami), po naklejeniu oryg. folii HTC i po małym HD Tweak jest o niebo lepiej no i 1x w życiu udało mi sie nakleić ją bez bąbli powietrza bo łatwa w nakładaniu...

Ta z napisami to nie jest folia do użytkowania, tylko do ochrony ekranu podczas transportu :)
Motorola C520 -> ... -> SPV M3000 -> HTC Touch Diamond -> Omnia -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2 ehhh... -> SE Xperia Arc -> SGS3

*

smokku

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 11, 2009, 13:39:54 »
U mnie bylo bez ziarenka bo juz mam druga mala ryske  :worried: ale czy to normalne zeby rysik dolaczony do hdka rysowal ekran :?:

Raczej nienormalne.
Ja się wziąłem na sposób i rysika używam tylko do... twardego resetowania HD (tym czerwonym guzikiem pod obudową)  :grin:

Po wrzuceniu ROMu z dużymi menu, wszystko się daje wyklikać paluchem. Nawet oryginalny UI Windows CE daje się palcem wyklikać - tylko trochę skupienia wymaga.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 11, 2009, 14:16:35 »
W programie HD Tweak jest możliwość ustawienia większej czułości z tego co pamiętam.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 11, 2009, 14:22:44 »
Ja się wziąłem na sposób i rysika używam tylko do... twardego resetowania HD (tym czerwonym guzikiem pod obudową)  :grin:

To o czm piszesz, to nie jest twardy reset akurat, tylko SoftReset...
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 16, 2009, 18:28:14 »
Po dłuuuuuugim użytkowaniu Blackstone na stockowym, starym ROMie wgrałem Duttys Holy Grail i ... kaszana :(
Czułość ekranu jeszcze niższa niż przedtem... Czasem nawet trzeba przytrzymać coś rysikiem na sekundę aby zaznaczyło wybór !

> folia ta sama
> ustawienia HD Tweak bez zmian

To mi wygląda na przypadłość "siedzącą" w ROMie (może WM6.1 był lekko bardziej czuły od WM6.5 ?!)

P.S.
Zaraz wypróbuję ten patent -> Fix_MinimalTapTime_set_it_to_0.cab
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2009, 18:42:02 wysłana przez geezer »

*

Offline Wonito

• **
  • 221
  • Sprzęt: Galaxy S3
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 19, 2009, 15:41:06 »
W A.Config jest lepiej ustawic czułość.
I pamiętajcie ,że -próg czułości- to najniższa wartośc potrzebna do wywołania reakcji, więc im niższy próg tym wyższa czułość.

*

Offline Noalan

• 20
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 19, 2009, 16:05:44 »
A jakie czułości najlepiej ustawić?
HTC Touch HD (Blackstone)
ROM eXperience v 9.3.1

*

Offline Wonito

• **
  • 221
  • Sprzęt: Galaxy S3
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 19, 2009, 16:23:49 »
Ja mam
próg nacisku na 70
nacisk palca na 70
Samemu trudno mi obiektywnie stwierdzić jak bardzo to pomaga, ale mam folię i z czułością jest naprawdę dobrze.

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 20, 2009, 20:14:39 »
Bardzo pomógł ten fix Fix_MinimalTapTime_set_it_to_0.cab
- przez ustawienie OPÓŹNIENIA na zero ma się wrażenie większej czułości touchscreena.
Wcześniej trzeba było na 1-2 sek. przytrzymywać coś rysikiem...